29 Temmuz 2010 Perşembe

Mercan Forma / Galatasaray 2-2 OFK Belgrad

Forma tanıtım filmlerinde mercan formanın mücadeleyi, yere düştüğünde tekrar kalkabilmeyi işlediğini gördük. Bugün Galatasaray'ın çok iyi olmasa bile bir mücadelesi vardı, pozisyonlara girdi yani rakibin zayıflığından en iyi şekilde faydalanmasına rağmen 75. dakikadan sonra duran, sanki 5-0 öne geçmişçesine oynayan, mercan formadan yaratılmaya çalışan sinerjiden uzak bir hal aldı. Son iki sezondur Galatasaray'ın en büyük hastalıklarından birisi bu değil mi zaten. Önde oynuyorsun, skor avantajını alıyorsun, pozisyonlar yakalıyorsun ama son 20 dakikadan sonra oyundan düşüp, işi iyice salıyorsun. Geçtiğimiz sezon bu son dakikalarda yenen gollerin zirve yarışından uzaklaşmada büyük faktörü olmuştu. Bu kafayla geçtiğimiz sezonun fragmanını önden izleyeceğimizi söyleyebilirim. Tabii konuşulması gereken farkı konular da var. O çok eleştirilen Ayhan & Sarp & Barış Özbek üçlüsünü yine bir arada görmek, Arda'yı sol kanatta kitlemek ve Aykut Erçetin ısrarı. Sezon öncesinde görülen eksikleri görmek ama bunları tekrarlamak bize çok zarar verecektir.

Ayhan & Mustafa Sarp & Barış Özbek

Rakip OFK Belgrad'ın gücü belli. Sert savunma yapmaya çalışıyorlar ama yetenek açısından çok gerilerde olmaları üst düzey takımlar karşısında o savunmanın sertliğini aşağıya çekiyor. Ayrıca bu takımlar zorlu deplasmanlarda hücumda hızlı bir adam bırakırlar ve ısrarla top şişirirler. OFK da bunları yaptı, iki gol attıklarına bakmayın, rutin hatalarımız dışında pozisyon bile bulamadılar. Ama sanki rakip çok güçlü bir rakipmiş gibi, kontrol orta sahasını sahaya sürmek pek akıllıca bir iş değil. Normal olan burada farklı bir skor alıp, deplasmanda rahata kavuşmaktı. Bunu da orta sahada iki ofansif oyuncu oynatarak başarabilirdik. Yani Arda'nın mutlaka ortada oynaması gerektiği gibi yanında da Emre Çolak tercihi çok doğru olacaktı. Cana da tek ön libero olarak OFK ya fazlasıyla yeterdi. Aslında ilk yarıya baktığımızda bu üçlünün de yavaş yavaş sisteme ayak uydurabildiklerini gördüm. Sarp'ın pas olayı gelişmiş, Ayhan topu fazla ayağında tutmamaya başlamış, Barış ise bildiğimiz gibi, divane gibi koşuyor. Arda'nın da sol tarafta harikalar yaratması Galatasaray'a pozisyonlar ve oyun hakimiyetini getirdi. Ama şu üçlüyü bir araya koymak zaten taraftara umutsuz bir hal getirir, üstelik istikrarları hiç olmadığı için bir bölümden sonra oyunda kopmalar yaşarsın. 2-0'ı da bulunca iyice rahatlamaya geçildi ve olanlar oldu.

Arda'yı Sol Kanatta Kitlemek

Bu adamın en iyi performanslarını ortada oynadığında gösterdiği bir gerçek. Neredeyse bütün hazırlık maçlarında ortada oynadı ve hücum organizasyonlarında bir numaralı etken olmuştu. Arda'nın oyun sezgileri, liderlik özellikleri kanatlarda oynayan ve santrafor oynayan futbolcular için de önemli bir etken. Mesela Arda ortada oynamazsa veya ortada iyi bir organizatör olmazsa Serdar Özkan'dan pek bir fayda beklemeyin derim. Arda yine maçın adamı oldu, harikalar yarattı ama onun sol kanatta oynaması sadece arkasında oynayan Hakan Balta'ya fayda getirdi. Beklenen varyasyonlar, organizasyonları bu maçta pek göremedik. Arda özel yetenekleriyle takımı yine bir noktaya kadar taşıdı, belirli bir noktadan sonra da yorularak oyundan düştü. İşte orada da ikinci bir yanlış geldi ve Arda yerine Batdal oyundan çıkarılarak rakip savunma rahata kavuşturuldu. Kewell'ı görmek güzel ama Arda'nın yerine oyuna girmesi gerekiyordu. Zaten iyice işi sermişsin, oyun hakimiyetinden bir habersin, Batdal gibi uzun boylu bir santrafor hücumda işini görebilirdi.

Aykut Erçetin Israrı

Julio Cesar gelmedikçe yabancı kaleci alınmasına bende karşıyım ama Aykut Erçetin'le de bu işin yürüyemeyeceğini geçtiğimiz sezonun son maçlarında gördük. Aykut, geçmişin Hayrettin'i misali her an hata yapmaya müsait bir arkadaş. Bu maç kalesine doğru dürüst top gelmedi ama bir duran top organizasyonunda yediği gol evlere şenlik. Yürüyerek çıkıp alacağı topu almıyor ve kalesinde golü görüyor. Volkan Demirel örneğinden Ufuk Ceylan'ı yazacağım yazmasına ama Beşiktaş maçında Hakan Arıkan'ın yaptıklarını gördükten sonra Galatasaray'ın bu kaleci olayında çok gerilerde olduğunu söylemek lazım.

İlk yarı iyi oynadık, pozisyonlar yalakadık, topa hakim olduk ama bir noktadan sonra işi serip, cezasını çektik. Bana göre ikinci maçta her türlü istediğimiz skoru alabiliriz, hatta farka bile gidebiliriz ama bu maç Rijkaard'a önemli dersler vermiş olmalı. Sezon öncesi basın toplantısında 4-3-3 oynayacağız ve duruma göre ya iki ofansif orta saha ya da iki ön liberoyla oynayacağız diyen adam üç ön liberoyu aynı anda sahaya sürmez. OFK karşısında da hücum kadrosunu kurmayacaksak ne zaman kurarız bilmiyorum. Schuster'e bakıyorum, belki o da zor bir maç atlattı ama rakip karşısında hücum kadrosunu yine sahaya sürmüş. Belirli bir felsefe yaratmak istiyor, Rijkaard'ın da geçtiğimiz sezonun önemli bir bölümünde döndüğü doğrularından tekrar dönmemesi lazım, özüne tekrar dönmesi gerekiyor.

GALATASARAY: 2 - 2 OFK BELGRAD

Stat:
Ali Sami Yen
Hakemler: Nicolai Vollquartz, Torben Jensen, Jakob Bille (Danimarka)

Galatasaray:
Aykut, Sabri, Neill, Servet, Hakan, Mustafa, Ayhan, Serdar Özkan (Dk. 59 Pino), Barış (Dk. 83 Cana), Arda, Mehmet Batdal (Dk. 68 Kewell)

OFK Belgrad:
Saranov, Petkovic, Rodic, Mijatovic (Dk. 46 Filipovic), Nikolic, Trivunovic, Kecojevic, Markovic, Zeravica (Dk. 67. Krstic), Simic, Milic (Dk. 80 İnjac)

Goller:
Dk. 26 ve 75 Arda (Galatasaray), Dk. 79 Krstic, Dk. 85 İnjac (OFK Belgrad)
Sarı kartlar: Dk. 51 Simic, Dk. 61 Markovic (OFK Belgrad), Dk. 89 Neill (Galatasaray)

10 yorum:

  1. kusura bakmayın ama rijkaard devrimi patlamaya devam ediyor...

    YanıtlaSil
  2. sorun rijkaardın devrimi değil sorun ortasaha ve kör yönetim

    YanıtlaSil
  3. o 5-0 önde oynar gibi oynamamnın sebebi orta saha adamlar top almaya gelmiyor topu şişiriyor defans orta sahada ayhan yada barış alıyor dön baba dönelim orta saha defanslar forvet arasını yönetse bunlar olmayacak

    YanıtlaSil
  4. Rijkaard'a laf söyleyen taş olur; taş. Mustafa sarp'ı Barış'ı Barcelona'ya koy, küme düşmemeye oynardı :)

    YanıtlaSil
  5. Bilmiyorum statdamıydınız ama 2-0 da sonra uyuyan takım doğru peki 2-1 olunca statdan ölü çıkmış gibi davranan taraftara nie hiç deyinilmiyor çok ilginç değerlendirmeleriniz var.

    arda çıkmalıydı diye en sevmediğim değerlendirmedir o çıksaydı o çıksaydıda burda şu çıksaydı yazabilirsiniz bu o çıksın bu girsin muhabberi çok abesle istigal.

    Benim en çok üzüldüğüm emrenin hiç düşünülmemesi.Emre Fb maçında pas trafiğinide iyileştirmişken niye güvenilmiyor bilemiyorum.Belkide yönetime bir mesaj siz bu yolda devam edin dedi rijkard.

    Yazının analiz deyil sitem yazısı olduğunu düşünüyorum bunu düşünmemin sebeplerinden biri ise pino hakında bir tane cümle yok

    YanıtlaSil
  6. Sorun kesinlikle yönetimden kaynaklanıyor. Hem yönetim kurulu, hem de teknik ekip bu halimizden sorumludur bence.Mustafa ve Barış iyi niyetli olabilir ama bizim 100 yılımız yok ki bunları istenen ortasaha haline getirmek için.Hadi diyelim ki Barış genç, bazı özelliklerinden yararlanmak için takımda tutulabilir.Ama Mustafa ve Ayhan'a daha fazla şans vermemizin doğru olmadığını düşünüyorum.Barcelona da mükemmel teknik ortasahalarının yanına Toure ve Keita gibi adamları koymuştu fakat bunlar fizik güçlerinin yanında iyi tekniğe sahip olan oyunculardı.Mustafa çok düz bir oyuncu ne yazık ki ve ortasahadaki pas hareketine katkısı olumlu olmuyor.Cana'nın da pas sistemine çok olumlu bir katkısı olacağını sanmıyorum.O, Sarp'ın daha aklı başında olanı.Liderlik yanı gelişmiş, topu ayağına almasa bile topun gidişatını yönlendirebilecek bir oyuncu.Ama yanında iyi pas atan adamlar olmadıkça, liderlik yapıp oyunu yönlendirmesinin de anlamı kalmıyor.Dünyada modern futbolda, bekler de stoperler de topu iyi kullanıyor.Bizim 4lüye bakın bir de :) Hadi savunmayı bir yana bırakalım, top dağıtma işini ortasahaya verelim.Bizim kesinlikle çok iyi top dağıtabilecek bir oyuncuya ihtiyacımız var.Bunu yabancı transferiyle mi sağlarız, altyapıdan birini mi çıkartırız bilemem.Ama Tugay,Emre gibi zamanında harika işler yapmış ortasahaları yetiştirebiliyorsak, başarılı olmak için yeniden altyapıya bakmalıyız derim.

    YanıtlaSil
  7. metin ofcourseoğlu30 Temmuz, 2010 10:16

    arda'nın herşeyi ben yapayım tarzı ilginç oyun anlayışı devam ettiği sürece başarılı olmamız takım olmamız hayal. şu kadroyla ilk 5'e zor gireriz ligde. görünen köy kılavuz istemez.

    YanıtlaSil
  8. Pino hakkında cümle yok çünkü onun için ayrı bir saate birşeyler yazdım.

    YanıtlaSil
  9. Abicim bu kadar mı zor rijkaardı eleştirebilmek? Bu rijkaardın 3. transfer dönemi. Ortasaha ta ilk geldiğinden beri bas bas bağırıyor "buraya transfer şart!" diye. Yüce insan, über teknik direktör rijkaardı eleştirmeyecez diye yönetime sallayıp durun, çok güzel aynen böyle devam. Yönetim de piskopat zaten rijkaard ortasahaya 3 dönemdir adam istiyor ama yönetim ne hikmetse almıyor. Peeh!

    Hepsini geçtim birisi rijkaaardın geldiğinden beri oturttuğu birşeyi söylesin, duran top, sistem, pas, kontrollü oyun... desin yahu... Galatasarayda daha önce olmayıp rijkaardla gelen karakteristik birşey göstersin. Bekle bekle nereye kadar bekleyecez? 3 sene? 5 sene? OFK belgrad'a elenirsek faturayı siz yine yönetime kesin aman haa, takımın hocasını eleştirmeyin, eleştireni de zaman geçirmeden linç edin.

    Yüce üstad rijkaard her başarısızlıkta taraftarın önüne bir yem atıyor zaten, bigün yönetimi hedef gösteriyor, öbür gün ortasahayı, diğer gün hakemi vs. vs. Çok doluyum çoook :@

    YanıtlaSil
  10. Sinirinizi buraya yansıtmaya gerek yok yorumlarınız yeterli oluyor zaten.Üstümdeki arkadas, kendi yazının ilk paragrafını tekrar oku bakalım orda ne yanlısın var. Çelişkiler içindesin.

    Elenceğimizi sanmıyorum ben de şanssız olmazsak.Bu ortasaha orda da yeterli olur.Ama tabi ki değişmesi gerekiyor.Batdal-Kewell değişikliğini yanlış bulmuyorum.Kewell da gayet santrafor yapabilir ki 2.golü de o hazırladı zaten.Bu maç için bütün takıma yüklenmemek gerekiyor belki Aykut'a yüklenilebilir hatası var diye ama maçta ayrıca şanssızdık.Bu maçla Rijkaard'ı eleştiremeyiz çünkü gollerde yapabileceği birşey yoktu ikisi de duran toptan geldi,ilk gol de top oyuncunun sırtına çarpmasaydı burda bu kadar eleştiri olmayacaktı.Rijkaard'a gelince orta sahaya Emre'yi alabilir kanatlarda Arda-Serdar-Pino'yu kullanabilirdi Arda'yı da ortaya alabilirdi tabi ki. Ayrıca bu takım bu kadroyla şuna girer buna girer gibi yorumlarda saçma. Galatasaray ne kadrolarla şampiyon oldu.Bu ortasaha biraz daha kendini geliştirse lig için yeterli olabilir ama bu maçta kalecinin lazım olduğu belli oldu sanırım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir