29 Temmuz 2010 Perşembe

Nonda Ne Alemde?

Monaco'daki Nonda'yı hatırlayalım. Tartışmasız Dünya'nın en iyi forvet oyuncularından birisi olmak üzereydi. Beş sezon boyunca harika goller attı, adını bütün Dünya'ya duyurdu, Şampiyonlar Ligi finali gördük falan derken 2005 yılında Roma'ya transfer oldu. Tabii o zamanların Roma'sı bir başka. Şimdilerde bir Inter hakimiyeti aldı başını gidiyor ama o zamanlarda da Roma'nın borusu iyiden iyiye öterdi. Nonda ise büyük patlamasını gerçekleştirip Roma yolunu tutmasına rağmen, şanssızlıklar yükselişine izin vermedi ve Blackburn Rovers'de kiralık oynadı derken yolu Galatasaray'a düştü. Galatasaray'a transfer olduğunda da futbolcunun 31 yaşında olduğunu hatırlatalım. Bunu yazmamın sebebi ise bu tip uzun sakatlıklar geçiren ve eski temposuna ulaşamamış futbolcular için geçen yıllar birer birer geçmez, her yıl üç yaş daha yaşlanır. Nonda'nın da eski temposunda olmadığı kesindi ama Galatasaray'da geçirdiği 2.5 sezonu dolu dolu yaşadı. Kalli döneminde gelen şampiyonlukta neredeyse verim alabildiğimiz tek yabancıydı, Baros takıma katıldığında da harika bir alternatif olduğunu gösterdi. Ama Baros'un sakatlığı Nonda'nın da devrinin bitmesine yol açtı. Yukarıda dediğim gibi yıllar onun için üçer üçer gidiyordu, tek başına koca takımın gol yükünü çekmesi imkansızdı. O yüzden enkazın altında kaldı.

Şimdilerde ise 33 yaşında ve nerededir, ne yapar bilmiyorum. Futbola devam edecek mi, o konuda da şüphelerim var. 6-7 aydır futbol oynamıyor ve sakatlığını da düşünerek ne durumda olduğunu tahmin edemiyorum. Aslında ligimizde kafaya oynamaya aday Anadolu ekipleri için çok güzel bir alternatif olabilir. Mesela Bursaspor geçtiğimiz sezon kendisini çok istiyordu, aynı şekilde Ankaragücü de teklif yapmıştı. Bu takımlarda Nonda iyi işler yapabilir, tecrübesi ve kalitesiyle kendisine ihtiyaç duyulan takımlara inanılmaz katkılar verir. Bakalım Nonda futbol kariyerine nasıl bir yön verecek?

3 yorum:

  1. fransiz televizyonunda verdigi bir demeci izlemi$dim.fransa liginden 5-6 ekip ve turkiyeden taliplerinin oldugunu ve bir tanesi ile anla$ip futbolla oynamak istedigini söyluyordu.

    YanıtlaSil
  2. Abi bugünde benim aklıma Nonda napıyor diye bir soru gelmişti?Şimdi öyle bir yazı yazacaktım.Şansıma sen yazmışsın artık.Bence devam edecektir.

    YanıtlaSil
  3. 24 Temmuz da ir fransız sitesine verdiği röportaj =)

    http://www.footmercato.net/ligue1/transferts/entretien-avec-shabani-nonda-je-reve-de-rebondir-dans-une-formation-ambitieuse-de-l1_52765

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir