11 Aralık 2010 Cumartesi

Shaq'la, Garnett'le Aynı Havayı Solumak

Kevin Garnett, Shaquille O'Neal, Kendrick Perkins, Jermaine O'Neal, hatta Glen Davis. Bazıları artık yıllanmış şarap kıvamından da çıkmış, bazılarının ayakları yavaşlamış, Perkins ve Davis ise tecrübeli kıvama doğru ilerleyişe başlamış.

Her ne olursa olsun müthiş bir uzun rotasyonu. Üç tane All-Star olmuş isim bir arada. Yani bu rotasyonun içerisine giripte şans bulmak oldukça zor. Semih Erden için de bunları düşünüyorduk. Ömer Aşık'tan umudumuz daha büyüktü, hala da büyük ama söz konusu Semih Erden olduğunda benim görüşüm NBA'de fazla uzun ömürlü olmayacağı yönündeydi. Çünkü basketbolunu Avrupa düzeyinde bile beklenen düzeye çekememiş, istenilen gelişmeye yaklaşamamış ama Fenerbahçe ve Milli Takım adına da kilit oyuncu kıvamına gelmişti. Pota altında mücadelesine, savaşına ve hırsına eyvallah ama geliştirmesi gereken birçok özelliği vardı.

Mesela fizik olarak daha da güçlenmesi, NBA'deki güçlü pota altı oyuncularıyla baş edebilmesi. Bir uzunun NBA'de kalıcı olabilmesi adına en temel özelliğin bu olduğuna inanıyorum. Sonrasında hücum tehditi. Hücumda repertuarı geniş tutmak zorundasınız, ayak hareketlerini geliştirip, Semih Erden tarzında bir uzunsanız bir de buna şut özelliğini eklemeniz lazım. Bu şut özelliğinin içerisinde faul yüzdesi de var. Nitekim bizim uzunlarımızın en büyük sıkıntılarından birisi de bu.

Bütün bunların yanında da yukarıda saydığım uzunların arasında süre kapmaya çalışıyorsanız kendinizi beklenenden çok daha çabuk geliştirmek zorundasınız.

Kendim için konuşayım, en azından benim düşüncem Semih'in beklenen gelişmeyi zor göstereceği ve Avrupa'ya bir şekilde döneceği yönündeydi. Şimdi gördüğüm Semih Erden ise NBA'de tutunabilecek, hatta kafamızda çizdiğimiz Semih Erden portresinin de dışına çıkabilecek durumda.

Savunmada zaten lafım yok, iyi bir ribaund ve blok tehditi. Ayrıca fizik olarakta güçlenmeye başlamış ve buna hırsını, mücadelesini eklediğinde tam bir rol oyuncusu olmuş. İşin hücum kısmında ise hala sıkıntılar olmasına rağmen kenardan geldiğinde şu an için beklenen katkıyı yine gösteriyor. Kritik anlarda aldığı hücum ribaundları ve devamında bunları bitiriciliği iyi duruma gelmeye başlamış. Bir de şutuna biraz daha güvense ve bu özelliği bir ileri seviyeye atsa çok daha iyi bir Semih Erden izleyeceğimize eminim. Bizler Ömer Aşık'tan çok umutluyduk ama Semih Erden şu durumuyla Ömer'in bir adım önüne geçmiş durumda. Üstelik daha zor şartlar altında diyebilirim. NBA'e gelmeden önce Chigago adına Ömer'in durumu az çok belliydi ama bunca uzunun arasında Semih'i merak ediyorduk.

Aslında şansı da var. Şu bakımdan. Perkins hala dönebilmiş değil, Jermaine O'Neal'in de sakatlık sorunları yaşadığını görüyoruz. Böylesine iki uzunun yokluğunda Semih'e düşen rolün derecesi de büyümüş oluyor. Kenardan gelip 15-20 dakika süreleri almaya başladı ve bunu da iyi kullanıyor. Perkins ve Jo geri döndüğünde aldığı süreler mutlaka azalacak ama şu an görünen rotasyonun içerisinde yer alacağıdır.

Yazının ana metini de aslında şu. Semih Erden'in bu uzunlar arasında şansının zor olacağını düşünüyorduk ama şunun da altını çizelim. Garnett ve Shaq gibi isimlerle bir arada oynamakta paha biçilemez bir durum. Bu oyuncular çok kaliteli isimler olmasının yanında, saha içerisinde veya dışında çok da iyi birer öğretmen. Onlardan öğrenebileceği çok şey var ve bunu da uyguladığını düşünüyorum. Shaq gülen yüz, Garnett ise öfkeli yüz gibi görünebilir ama bu iki ismin ortak noktaları da kaybetmeye asla tahammül edemezler, kazanma alışkanlıkları vardır. Hırslıdırlar ve sonuna kadar giderler. Semih Erden'in de bu özellikleri alması, kariyeri açısından çok önemli bir nokta olacak. Bu tip uzunların arasından sıyrılmak zor ama sıyrılırken de birşeyleri kafaya yazmak paha biçilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir