16 Haziran 2011 Perşembe

Kısacası Atletico Madrid Galatasaray'da

Ali Dürüst henüz kesin birşey yok diye dursun, dediğinin ertesi kap'a da açıklama geldi. Petre ve Bratu transferlerinde de böyle olmamış mıydı. Ali Dürüst çıkıp ilgimiz yok dediğinin birkaç saat sonrasında futbolcular uçakla İstanbul'a inmişti. Bu da aynı hesap aslında. Yine çıktı ve henüz anlaşma yok, görüşmeler devam ediyor dediğinin 15 dakika sonrasında açıklama geldi. Şu da var aslında, kap'a yapılan açıklama anlaşma yaptıktan öte görüşmelere başlamıştır yönünde ama kap'a bildirim yapılıp, gerçekleşmeyen bir transfer henüz yok.

Bu yüzden söyleyelim. Diego Forlan, Jose Antonio Reyes ve Tomas Ujfalusi Galatasaray'da.

Şununla başlayalım. Galatasaray'ın böyle bir silkinmeye ihtiyacı vardı. Uzun zamandır transferler konusunda böyle bir gündem yaratmadık. Tamam, büyük futbolcular geldi bu süreçte ama bir gün içerisinde İspanya'ya gidip, Atletico Madrid gibi kulüpten üç futbolcuyla anlaşmak kolay değildir. Üstelik bu isimlerden ikisi Forlan ve Reyes. Ünal Aysal gerçekten ezber bozmaya gelmiş, tamamen inandım buna.

İşin maddi boyutunu bilmediğim için o konuda yorum yapamıyorum ama Forlan ve Reyes gibi isimleri de getiriyorsan önemli ücretleri gözden çıkarmışsındır. Umarım altına girilen bu maddi külfetin geri dönüşü olur diyorum ve futbolcuları da kısaca değerlendirmeye başlayalım.

Drogba ile yattık kalktık, rüyalarını gördük. Bizim bu seneki ütopik hedefimiz oydu aslında ve imkansız da değildi. Ancelotti'nin gönderilmesi, Drogba'nın Chelsea'nin artık bir tabusu olması ve Abramoviç'in sevgisi derken o transfer olmadı. Ortaya Drogba iddiasını attıktan sonra da çıtayı düşüremezdin ve alabileceğin en iyi forvetlerden birini almış oldun. Başarı garantisi ve sansasyon kavramlarını bir arada işleyebilecek futbolcudur Forlan. Dünya Kupası'ndan sonra geçirdiği sezonun Forlan istatistiklerine göre düşüşte olduğunu söylesem de Raul'un Schalke'de yarattığı etkinin bir benzerini bekliyorum Forlan'dan.

Ama şunu da söyleyelim. Forlan hakkındaki en büyük yanılgımız hala kafalarda Drogba'nın olması. Hatta şu da var, Forlan isminin çok da büyük bir heyecan yaratmadığını görüyorum. Çok ilginç işler cidden, acilen Forlan'ın Türkiye topraklarına adım attığını algılamak lazım.

Reyes konusunda ise Forlan üzerinde düşülen yanılgıya benim düştüğümü söylemem lazım ve hala da fikrim sabit. Reyes, Galatasaray'ın mutlak bir ihtiyacı mıydı ve transfer önceliği miydi. Kariyerini asla tartışmam ya da yaptıklarını. Ama Forlan, Elmander, Baros, Arda, Kazım derken maliyetiyle birlikte Reyes'i düşünmek büyük bir lüks olabilir ve bizleri yanılgı içerisine düşürür. Gerçi son sezonunda Atletico Madrid'in oynadığı her maçta ilk 11 başladı neredeyse ve Fatih Terim'in de bu üçlü içerisinden ısrarla Reyes'i istediğini biliyorum. Hoca istiyorsa vardır bildiği vardır demek lazım, o kafasında kadroyu oluşturmuştur.

Reyes hakkında son eklemek istediğim ise onun gelişi Arda'yı takımdan göndermeyecek. Tıpkı Forlan'ın gelişinin Baros'u etkilemeyeceği gibi.

Sürekli hücumculardan, oluşan geniş ve kaliteli rotasyondan bahsediyoruz. Ama asıl ihtiyacın da orta saha, stoper ve kaleci olduğunu söylemek lazım. Peki Ujfalusi, stoper anlamında ihtiyacını duyduğumuz isim miydi. Ortada böyle bir gerçek var. Sonuçta Servet Çetin oynayacak bu takımda, Fatih Terim'in ondan asla vazgeçeceğini düşünmüyorum. Gelen ismin de Servet Çetin ile uyum göstermesi çok mühim, onu tamamlayıcı bir isim olmalı. Ujfalusi ise aksine Servet Çetin ile aynı özellikleri barındıran bir isim. Çok hızlı sayılmayan, ağır ama oldukça da tecrübeli bir isim. Hepsinin ötesinde sağ bek oynayabilme özelliğinin de olması ekstra bir artı ama Neill'den ne gibi fazlası vardı dersek birşey diyemem.

Bildiğim şey ise, bir stoper transferinin daha yapılacağı. Bu yüzden Ujfalusi transferini olumlu karşılıyorum ama başka bir stoper alınmayıp, Servet Çetin'le bir uyum beklersek kafamda soru işaretinin büyüklüğü bir o kadar artar.

İşin özü bu transferler psikolojik anlamda bizi ayağa kaldırır. İcraat anlamında ise bu futbolcuları oynatacak asıl transferleri beklemek gerekir. Reyes, Forlan, Baros, Arda, Elmander, Kazım gibi rotasyon güzel ama Beşiktaş'ın geçtiğimiz sezon yaptığı yanlışı da unutmamalı. Bu konuda şansın Fatih Terim olduğunu düşünüyorum.

16 yorum:

  1. Bence firesiz hepsi gelirse; muhteşem olur... Ujfalusi tıpkı Cana gibi, takımı adına dövüşen bir adam... Forlan'ı anlatmaya zaten gerek yok, Reyes'de reyis olur bizde açık ara... Çok yerinde transferler ama bu transferlerin değerli olabilmesi ve anlam kazanabilmesi için, bir stoper bir orta saha daha şart. Kallström gelirse bide değmeyin keyfimize:)))

    YanıtlaSil
  2. madem üzerine daha sonra yazacaksın, böyle kısa ve anlamsız bir yazı yazmanın anlamı var mı? yoksa gelecek üç beş hitin hesabını mı yapıyorsun?

    YanıtlaSil
  3. Sanki 3 gün sonra yazıyorum, yarım saat içerisinde yazıyorum böyle dedikten sonra. Önden görüşleri almak adına bu girizgahları yapıyorum arada...

    YanıtlaSil
  4. adsız kardeş.sonuçta beni kazanmıştır bloga.kimbilir benim gibi daha kimleri ..

    YanıtlaSil
  5. Ben cok anliyamadim bu transferleri. Onumuzdeki yil Samp. liginde oynamiyoruzki: neden nokta transferler yapilmiyorda yildiz transferi pesine dusuluyor. Halen kaleci yok, stoper yok, defansif orta saha yok, sol bek kim belli deyil, bor suru eksiklik varken neden BJK gibi yildiz transferi yapiyoruz?

    YanıtlaSil
  6. @bahadır

    çok basit..başkan sportif başarı sözü verdi..hedef önümüzdeki yıl şampiyonlar ligine katılmak..bunun içinde genç oyunculardan bir takımı şimdi kurmanın riskli olduğuna karar vermiş olabilirler..Yani ilk hedef kısa vadede başarı seçildiyse transferlerinde ona uygun olması çok doğal..+ kaleci transferi yaplacaktır..sol bek fatih terimin dezavantajı hakan balta ve çağların sadece motivasyona ihtiyacı olduğunu düşünmesi olacaktır..maalesef seneye o ikisine talim edicez..

    + ülkemiz taraftarının 30 + yaşa takıntısının gerizekalılık boyutuna geldiği ortada... yani juventus filan salak 32 yaşında pirlo yu alıyor..alex ferguson gerizekalı 37 yaşında giggs, 35 yaşında scholes oynuyor..bunlar hep salak benim yurdumun süper zeka taraftarı akıllı..

    Yabancı oyuncular ne kadar halkımız idrak edemesede profosyonel..kendilerine bakıyorlar..bunun için yaş sorun olmuyor..

    32 yaşında forlanın resimleri nette mevcut..bakarsanız adamda gram yağ yok..senin 25 yaşındaki starın arda göt göbek salmış halde :)

    YanıtlaSil
  7. 2000 yilindan bu yana dogru bir basari gormemis olan taraftar bir sezonluk basari ile avutulmamali. Artik uzun vadede basari getirecek, goze hos gelen futbolu oynuycak bir takim kurulmasi lazim. Takimda tecrubeli oyuncular var zaten. Reyes savasan pas yapan takim oyuncusu deyil, Forlan en fazla 2 sezon, Ujfalusi zaten Messi ye attigi tekmelerden sonra Ispanyadan kovulacak duruma gelen Milli takimini dahi birakmis bir oyuncu.

    YanıtlaSil
  8. @bahadır

    dediklerine aynen katılıyorum..ama rekor oyla gelen başkana taraftarında abramovich muamelesi yapması ,basının gazı ile hemen dev takım kurulup şampiyon olunacak baskısı bu tip bir manevraya yol açtı..

    Açıkçası taraftar oldukça sabırsız.Hem bu baskı hemde yönetim içinde hemen kısa vadede başarı isteyenlerin çoğunlukta olması da başkanı çok etkilemiş gibi..Maalesef bir başkanda çıkıp biz 5 yıl sonrasının kadrosunu kuruyoruz , bizden 2 -3 sene bir başarı beklemeyen diyemiyor..Daha gerçekçi bakmak gerekirse türkiye'de bunu demek çok zor..

    Biz takımlarımızı malesef hala real madrid ,barcelona , milan seviyesinde dev görüyoruz..Bunun içinde koskoca galatasaray genç oyuncu yetiştirme yerimi cümlesi her yerde kullanılıyor..Önce bu kafa yapısının değiştirilmesi lazım..

    Galatasaray porto'dan da dortmund'dan da dev bir takım değil şu anda..bu adamlar gençlere şans vererek planlı programlı bir şekilde bir noktaya geldi..

    Sence bizim taraftar profilimizde 5 sene sonra gelecek başarıyı bekleyecek taraftar sayımız % kaçtır ?

    Önce taraftar ve basındaki zihniyetin değişmesi lazım..buda oldukça zor gözküyor..

    YanıtlaSil
  9. bu sene kemik kadroyu kurmaz üstüne şligine giderse takım seneye bu oyuncuları neremize montelemeyi düşünüyorlar merak ediyorum(takımın yaş ortalaması aldı başını gidiyor yukarılara doğru. takımda büyük bi kesik mi atılacak acaba stancu veya baros ikilisinden birinin gideceğini düşünüyorum bu arada) risk alınacaksa bu sene alınmalıydı

    YanıtlaSil
  10. Sakuragi yasla ilgili yazdiklarina epey bir guldum,Allah da seni guldursun:))
    "32 yaşında forlanın resimleri nette mevcut..bakarsanız adamda gram yağ yok..senin 25 yaşındaki starın arda göt göbek salmış halde :)"
    Dogru soze ne denir?:))

    YanıtlaSil
  11. @Sakuragi

    Umarim dedigin gibi olur. Taraftarin bekliyecek sabri zaten kalmadi. 2000 lerdeki doneme gore kulup hergun taraftar kaybediyor. Ozellikle bu sezon dibe vurdu. Unal Aysan in donus aciklamalarina gore anlasilmis birsey yok henuz, bakalim ne sonuc alinacak. Gecistirmelik bir sezon daha kaybedek vaktimiz yok.

    YanıtlaSil
  12. bu transferler tamamen göz boyamak maksatlı bence.forlan gelirse baros mu gidecek forlanın 4,5 m € aldığı yerde diğerleri hoplamayacakmı.reyes arda yımı kesecek bu takımdan.ufaluji geriden oyun kuramayınca iki servetimizmi olacak.Bu transferlere baros,arda ve servet satılrsa çok iyi transfer derim ama şimdi bjk gibi gereksiz kadro şişiriliyor ve taraftarın gözü boyanıyor.Elmander selçuk ve ceyhun ne kadar yerinde transfer ise bu 3 oyuncu da o kadar gereksiz harcama diyebilirim.

    YanıtlaSil
  13. Burak'çım,

    İşin maddi külfeti yaklaşık 45.000.000€ kadar :)

    YanıtlaSil
  14. 4-2-3-1 oynanacaksa ve stoperler ujfalusi ile cana olursa gelecek sene çok ilginç 34 adet çok ilginç maç izlenebilir.

    şaka bir yana muslera ve serdar taşçı gibi yerli bir stoper alınırsa güzel bir rotasyona sahip olabiliriz. birde eldeki yabancı hücum oyuncularından biri yerine mevlüt alınabilirse hem yerli kalitesi artar hemde yabancı sınırı konusunda rahatlanılır.

    yada şöyle diyeyim reyes'e verilecek paraya biraz daha ekleyip mevlüt erdinç - serdar taşçı ve sinan bolat için harcasak çok çok daha güzel olur.

    gerçi şu anda oldukça afaki yorumlar bunlar. takip edilen ve görüşülen başka oyuncular varmı kimler gidecek bunları bilmeden net yorum yapmak zor.

    yinede kaleci ve stoper ihtiyacı her durumda hadsafhada diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  15. Bu üç isminde Galatasaray'ı bu sezon ileri taşıyacağını düşünenlere şaşırıyorum. Çok dikkatli olmamız gereken bir sezon yaklaşırken sırf taraftarın gözünü boyamak uğruna yapılan bu transferler gösteriyor ki geride bıraktığımız sezondan pek de farkımız olmayacak. Bugün bu üç ismi alkışlayan taraftar, ilk 10 haftadan sonra işler kötü gitmeye başladığında yönetimi falan protesto etmesin lütfen.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir