26 Ocak 2012 Perşembe

Geleneksel Teknik Direktör Değişimleri

Gaziantepspor ve Manisaspor benzeş durumdalar aslında. Kemal Özdeş'in ve Abdullah Ercan'ın bu takımlardan önceki durakları Genç Milli Takımlardı. Artı olarak kulüp takımlarındaki ilk birinci adamlık görevindeydiler ama şu an gelinen noktada ikisi de boşta, ikisi de istifa ederek ayrıldı.

Gaziantepspor'la başlayayım, çünkü onların durumu biraz daha garip. Tolunay Kafkas'la beraber oturmaya başlayan bir felsefeleri vardı, futbolcu transferlerinden tutun oynanan futbola kadar. Tolunay Kafkas'ın Kayserispor dönemini de biliyoruz, o döneme benzer bir yapılanmayla geldiği Gaziantepspor'da daha başarılı oldu demek mümkün. O başarıyla beraber de bu sezonki hedefler haliyle yüksekti ama lige iyi başlanamadı derken hocanın ayrılığı geldi. Devamında da Abdullah Ercan göreve geldi ve onun göreve gelmesi aslında bu felsefenin arkasında duracağız mesajıydı. O da aynı tarzda bir teknik adam, yeni olmasına rağmen ne istediğini kestirdiğimiz bir teknik adamdı.

Kendi felsefesiyle de yola çıktı, takım potansiyelinin en alt limitinde performans gösteriyordu ama bir şekilde takımı sarstı, kısa vadede olmasa da uzun vadede iş yapabileceğini de gösterdi ama dediğim gibi Gaziantepspor potansiyelinin alt limitlerinde dolaşıyor. Beklenilen olmadı ve uzun vadeli hedefler yerine kısa vadede çözüm düşünülmüş olacak ki, Hikmet Karaman göreve geldi. İdeal küme düşmek istemiyoruz mesajıdır bu, oysa ben Gaziantepspor'un her şartta yukarı doğru ilerleyeceğini düşünüyordum. Bu hamlenin ardından birşey değişmez, takım yine aynı seyrini göstermeye devam eder ama atılan kısa vadeli adımdır bu, Gaziantepspor' da herkesleştiren bir adım oldu bu. Samsunspor anlaşsaydı Hikmet Karaman'la müthiş adım derdim, çünkü ihtiyaç bu ama Gaziantepspor'un böyle bir yola girmesi garip.

Manisaspor'un ligin ilk yarısında geldiği nokta önemliydi. Oynanan güzel futbol, takıma getirilen felsefe ve ortada da başarılı bir tablo ama çok uzun haftalardır kazanamıyor Manisaspor. Arada şanssız sonuçlarda var ama gidişat aşağıya doğruydu. Bir de buna Yiğit Gökoğlan'ın satılması, Simpson'un ayrılığı da eklenip, üzerine de transfer yapılmayınca ipler koptu gibi sanki. Ben yine de Kemal Özdeş'le yola devam ederdim, müthiş bir insan çünkü. Konuşmaları, açıklamaları çok yapıcı ve doğru da bir teknik adam olduğunu düşünüyordum ama gelinen noktada istifa etti ve devamında da Ümit Özat hamlesi. Manisaspor bu hamleyle beraber ne düşünüyor bilemiyorum, Kemal Özdeş'in ardından atılan çok farklı bir adım. Onların da olayı kısa vadeden yana bu belli, bu sezonu kurtarmak istiyorlar. Bakalım neler olacak...

2 yorum:

  1. A.Ercan takımın başına geldikten sonra Vagner ve Murat Ceylan gibi orta sahada son derece önemli iki futbolcuyu gönderdi.Ivan De Souza gibi ligin kaliteli sol defans oyuncusunu Antalya dan gelen Şenol Can ın yedeği yaptı.Geçen sene ligin flaş golcüsü Cenk Tosun ve Emre Güngör gibi milli takımda görev yapmış son derece tecrübeli defans oyuncusuna hiç şans vermedi.F.Bhaçe maçında Dany atılıp takım eksik kalınca;Emre Güngör kenarda otururken asla göbekte oynayamayacak yumuşaklıktaki sol bek Şenol u göbeğe çekip, stoperde başarıyla oynayan El Yasa yı sağbeke kaydırarak fark yemesine sebep oldu.Yine Beşiktaş maçında takım öndeyken ve Beşiktaş şuuursuzca gelip defansında önemli açıklar verirken bundan yararlanacak en etkili hızlı forveti Popov u oyundan aldı.Artık Beşiktaş doldur boşalta geçmiş defansa takviye gerekirken hava toplarında en etkili oyuncusu Emre Güngör kenarda oturuyordu.İşte tüm bunlara bakınca A.Ercan ın henuz süper ligde hocalık yapacak düzeyde olmadığı bizim gibi tv izleyicisi tarafından bile rahatça gözlemleniyordu.
    Kemal Özdeş için bir şey diyemem.İlk yarı son derece başarılı olmuş.Özellikle G.Saray maçında mukemmel futbol oynatmış onun ve türk futbolu adına işte yeni bir hoca kazandık demiştim.Ancak çok önemli oyuncularını kaybetti.Bence Manisa yönetimi Kemal hocada ısrar etmeliydi.Kemal Özdeş i eleştireceğim tek husus Murat Erdoğan gibi o takımda beyin rolü üstelenecek bir oyuncuya çok forma vermemesiydi.

    YanıtlaSil
  2. Kendisiyle çelişen bir yazı olmuş. Yazının son bölümünde övdüğün Manisa'ya şuan oynadığı futbol mentalitesini yerleştiren adam için yazının başında kısa vadeli çözümlerin adamı demişsin. Biraz dikkat edilirse gecen yıl Hikmet Karaman Manisa'nın başına geldiğinden bu güne kadar takım aynı sistemle oynadı tek fark Murat Erdoğan'dı. Manisa'nın bugünkü konumunda pay sahibi olanlardan biri de Hikmet Karaman'dır yani. Benim Şahsi görüşüm Gaziantep olabilecek en doğru seçimi yapmış Hikmet Karaman ile anlaşarak çünkü ellerindeki kadro yapısı Hikmet Hocayla kısa sürede uyum sağlayıp çıkışa geçebilecek kapasiteye sahip. Diğer tarafta ise Manisa yapabileceği en yanlış tercihi yapmıştır Ümit Özat mevcut sistemi değiştirmeye kalkarsa Manisa'yı zor günler bekliyor demektir.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir