12 Şubat 2012 Pazar

Culio, Stancu ve Pino / İkinci Şanslar

Sezon başında da dediğimiz gibi, Culio'yu göndermek çok büyük bir hata oldu. Orta sahayı, sol kanatı ya da 4-2-3-1 gibisinden bir formasyonda 10 numarayı yedeklemek adına muhteşem bir futbolcu olabilirdi. Kalitesini zaten oynadığı yarım sezondan iyi biliyoruz, gitmesine de bu yüzden şaşırmıştık aslında. Hazırlık maçlarından gördüğüm, Fatih Terim'in Culio'yu sadece sol kanatta denemesiydi. Sürekli de diyor, ''Arda Turan'ın gideceğini bilsem Culio'yu yollamazdım diye'' ve bu açıklamasından da zaten Culio'yu hala sol kanat olarak gördüğü kesin. Oysa Culio'nun Selçuk İnan veya Melo'nun da arkasında harika bir isim olacağını düşünüyorum.

Genç futbolcu olursun, oynaman lazımdır ve gönderilirsin. Stancu'da bunu yaptılar mesela. Fatih Terim onu kazanmak adına son ana kadar uğraştı ama oynaması adına kiralık olarak gönderdi ve bu yüzden de opsiyon maddesini koymadılar. Culio ise direk gözden çıkarıldı, bu kesin. Orduspor eğer kiralamak yerine satın almak isteseydi sezon başında bunu başarırdı ama kiralayıp, opsiyon olayına girdiler. Culio'nun artısı ise şu oldu, Orduspor'da gösterdiği performansla Fatih Terim'in gözüne girmeyi başardı. Şimdi de Terim, Culio'nun dönmesini istiyor, ''Culio bu takımda olmalıdır, olacaktır da'' diyerek çok da iddialı bir açıklama yapıyor aslında. Bir nevi kendi hatasını dile getiriyor diyebiliriz.

Opsiyon maddesi var Culio'nun, bu yüzden de onun kararı önemli. Kalmak isterse yapabilecek birşey yok, Orduspor'da da mutlaka mutludur ama Galatasaray kapıları onun adına açılırsa da buna hayır diyeceğini sanmıyorum, dönmek isteyecektir o da. Bir sezon da değil aslında, birkaç maçta kendini yeniden gösterdi ve kapıları açtı. Şunu da eklemek istiyorum ama, Orduspor'un Culio'dan doğan beklentileri yanlış bence. Geçen bunu tartışmasını da yapmıştık hatta, Cernat veya Grosicki etkisi bekleniyor mesela. Oysa Culio pek istatistiğe oynamaz. Sol kanatta da oynar, 10 numara da oynar ama onun asıl mevkisi Selçuk İnan vari orta sahanın ortasıdır. Temposu çok yüksek bir futbolcu olmadığından kanatta oynadığında Grosicki gibisinden onu kıyaslamak güç, aynı şekilde tipik bir 10 numara olmadığından Cernat'la kıyaslamak. Yine de Orduspor günleri güzel geçiyor Culio adına.

Mesela Stancu için aynı şeyi söyleyemem. Oynama istikrarını kazandı, sürekli forma şansı buluyor, ilginç gollere de imza atıyor ama inilşi çıkışlı grafiğin içerisine girdiği çok oldu. Galatasaray'a forvet olarak transfer edilmesine rağmen, sürekli sağ ve sol açık gibisinden forma şansı buldu ve bu da onu yukarıya taşıyamadı. Arda Turan'ın gidişinde Fatih Terim'in de Stancu üzerinde sol açık denemesi oldu ama başarılı olamadı yani. Bir de 5 milyon avro'luk bir bonservis bedeli vardı derken bu beklentinin altında Galatasaray'da ezildi. Orduspor'da ise yeniden göze girdi ama en azından benim beklentimin düzeyinde henüz değil ama Orduspor'un yeni hücum hamleleri derken ve çift forvete dönüşünde de Stancu'nun yükseldiğini görüyoruz. O da gelecek adına önemli bir adım olabilir. Fatih Terim onun üzerine Culio'dan daha fazla eğiliyor mesela.

Son olarak Pino, ona da bir ışık doğdu çünkü. Hem kiralık kontratının geç feshedilmesi hem de sakatlığı sebebiyle bu sezonu bitirdi ama yeni sezon onun adına bir ışık olabilir. Fatih Terim onu sezon başında çok denediğini söylemesine rağmen ben bunu pek görememiştim aslında. İdmanları bilemeyiz tabii ama ilk kamp döneminin sonunda kadro dışı kalmıştı ve sadece bir hazırlık maçında oynadığını hatırlıyorum. Yine hocanın söylemlerinden yola çıkarsak, hızlı kanat oyuncularının pek fazla bulunmadığını söylüyor ve bu tarz futbocuların da kendisinin hasreti olduğunu söylüyor. Genç bir futbolcu Pino, potansiyel de vaad ediyor. Hem kanat hem de forvet anlamında hem de. Geçen de yazmıştım, doğru bir forvet alternatifiydi Pino. İyi veya kötü tek başına bir önceki sezon taşımaya çalıştı bu takımı. Şans şimdi yine doğdu ona, sezon başında bu şansı bakalım kullanabilecek mi?

Aslında şans derken, çok fazla futbolcuya doğmaya başladı bu şanslar, tam da gözden çıkarıldılar derken. Serkan Kurtuluş mesela, Mehmet Batdal ya da. Bu şansı haketmeseler de buluyorlar yani bir şekilde, hala ihtimal var onlar adına {en azından kendileri böyle düşünmeli}. Şimdi de Culio, Pino ve Stancu. Transferden önce eldeki isimleri kazanım yine ilk sırada olacak gibi...

4 yorum:

  1. güzel paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Paylaşım ne lan adam kendi yazmış. Valla inşallah fatih hoca bu ikinci şansları verir bu adamlara. Özellikle Culio'nun ruhu çok uyar takımımıza

    YanıtlaSil
  3. Culio`nun bence de asil mevkisi Sol Ic. Su an yedek olarak Yekta disinda kimseyi yazamayacagimiz Melo-Selcuk ikilisine az bir butceyle oynayacak mukemmel bir yedek olur. Sol Acik ve Sol Ic`in yani sira kendisinden Sol Bek`te de yararlanabilecegimize inaniyorum. Ama Orduspor yani da agir basan birisi olarak Culio nerede mutlu olacaksa cikacak sonucatan memnun olurum.

    Stancu`nun durumu biraz daha farkli. Kesinlikle tek forvet veya sol forvet oynayacak birisi degil. Ama Galatasaray`a basariyi getirecek 4-4-2 tamamen onun taktigi. Ozellikle Elmander-Baros`un yedegi yokken rotasyonda cok cok iyi olurdu. Necati yerine Orduspor`da mukkemmel form gosteren Kabze`de alinabilirmis aslinda. Ben 4-4-2 oynayacak Stancu`dan kesinlikle yararlanmamiz gerektigini dusunuyorum. Hem ligi tanima, hem de psikolojik olarak lige alismasi zaten alti aydan fazla surecekti. Seneye cok daha iyi olabilecegini dusunuyorum, eger Terim onu kadroda dusunurse.

    Pino`yu da 4-4-2 nin kanatlarinda yeterli olacagini dusunmuyorum. Herkes onu kanat forvet olarak gorse de bence Elmander`in yanina supporter striker olarak basarili olabilir. Hizi olsa da bunu dribblinge cevirdigi soylenemez. Ama cok guclu fizigi ve cidden adam oldurecek sutlari var. Ne zaman nerede ne yapmasini ogrenirse (en buyuk sorunu) ve Terim onun uzerinde israr ederse ondan da birseyler olabilir. Ama bu uclu arasinda en umutsuz oldugum isim. Terim`in de oyle oldugunu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  4. üç ismi teker teker incelemek gerekirse

    culio: çok yönlülüğü ve mücadeleci yapısı ile kesinlikle bu kadroda önemli bir rotasyon oyuncusu olabilecektir.

    stancu: 4-4-2 formasyonunda uzun boylu hedef santraforun yanında oynamak için biçilmiş kaftan bir tarzı var. bu nedenle sezon sonunda çok çok kaliteli bir forvet alınmayacaksa geri dönmesi faydalı olabilir.

    pino: farklı özellikleri olan bir oyuncu. hem her iki kanadı hemde forveti yedekleyebilmesi ile forma bulmakta çok zorlanmayacaktır kadroya dahil edilirse. açıkçası terim'in engin'den aldığı performansı görünce pino'dan da benzeri bir verim alabileceğine inanıyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir