21 Nisan 2012 Cumartesi

Her İki Takım Adına da Şampiyonluk Maçı Bu

Süper Final'e Beşiktaş deplasmanıyla başlamak güzeldi. Beşiktaş'ı en zayıf haliyle yakaladık çünkü ve eksikleri de bulunuyordu. Nitekim 3 puan geldi ve 5 puanlık avantaj korunuyor. Fikstürün bu açıdan Galatasaray adına avantaj olduğunu söylüyordum işte. Fenerbahçe ile içeride oynuyoruz şimdi ve kazanılacak 3 puan bizi yüzde 99.9 şampiyon ilan edecek.

Beraberlik halinde bile yüzde 70 şansımız olacak. Maçın kaybedilmesi durumunda ise Fenerbahçe şampiyon olur, ne kadar iyi durumda olursak olalım ya da Fatih Terim faktörü var diyelim, her şartta dağılabiliriz. Bu yüzden de çok önemli bir maç. Kazanılması gereken ama maçın getireceği şartlar içerisinde kazanmıyorsan kaybetme felsefesini de beraberinde getirebilecek.

Gergin olan tarafın bir adım geride olduğu maçlardır bunlar. Galatasaray bunu yıllarca yaşadı, her Fenerbahçe maçı öncesi gergin olan taraftı ve son yıllardaki Fenerbahçe serisi de malum. Bu sezon ise Galatasaray açısından işler değişti, bir adım öne geçen taraf oldu. Yani bu gerginlik Fenerbahçe üzerinde olacak. Kazanmak zorundalar çünkü, beraberliğin bile yaramadığı bir ortam var. 5 puanlık avantaj gerçekten çok önemli ve bu avantaj Galatasaray'ın maça bir adım önde başmasını sağlıyor.

Kazanmak zorunda olan taraf sahaya ofansif oyuncularla çıkar. Fenerbahçe'deki ofansif dengede şu yönde olacak. Sağ tarafta Stoch mu yoksa Mehmet Topuz mu başlar. Eğer Stoch ile başlanırsa maça Mehmet Topuz bu sefer orta sahaya geçecek ve Cristian'la orta sahada oynayacak. Bu da ofansif bir yapı olur ama Stoch'un son haftalardaki fizik yetersizliği Fenerbahçe'yi biraz daha kontrollü futbola iter. Bu da aslında olması gereken, rakip çünkü Galatasaray.

Geriye düştüğü maçlarda bile skor anlamında geriye dönmesini bilen bir takım. Bu yüzden de Mehmet Topuz sağ tarafta, Caner Erkin solda, orta sahada da Cristian ve Selçuk Şahin ikilisini izleriz diyorum.

Galatasaray'ın kilit noktası orta sahası, Galatasaray'ı durdurmak istiyorsanız orta sahada atan kalbini yavaşlatmak zorundasınız. Selçuk İnan, hür irade oynarsa eğer maçın adamı olur. Aynı şekilde Melo da önemli bir faktör ve Galatasaray orta sahasının Fenerbahçe orta sahasına kağıt üzerinde bir üstünlüğü var. Melo belki biraz daha Alex'e yakın oynayarak, Fenerbahçe'nin maç içerisinde organize olmasını engelleyebilir ve bu da hücum aksiyonunu düşürür.

Selçuk İnan'a bu yüzden büyük önem düşecek ve şöyle de bir durum var. Bu sezonu geçtim, sadece Fenerbahçe maçlarına bakarak şunu söylüyorum. Selçuk İnan, büyük bir lider misali bu maçlarda karakterini ortaya koyuyor ve sorumluluk almaktan asla kaçmıyor. Yani, Fenerbahçe kazanmak istiyorsa Selçuk İnan'a özel önlem almak zorunda.

Galatasaray, öne geçtiği maçlarda skoru korumasını iyi biliyor. Takım savunması anlamında ligin en iyi takımı ve Galatasaray'a karşı skor olarak geriye düşmemek önemli. Şu da var ama, skor olarak Galatasaray'a karşı üstünlük sağlasanız bile Galatasaray bir şekilde maçın içinde kalıyor ve skoru yeniden lehine çevirebiliyor. Bu da futbol karakteriyle alakalı bir durum ve her zaman için büyük bir özgüven sebebi.

Saraçoğlu'nda ilk 15 dakikada 2-0 geriye düşmemize rağmen, kaybetmişiz hissiyatı oluşmadı ve skorun 2-2'e geldiğini gördük, hatta kazanabilirdik. Bu durum da psikolojik anlamda Galatasaray'ı avantajlı kılıyor aslında.

Riera'nın Beşiktaş karşısındaki futbolu düşünceleri doğurdu tabii. Sol tarafta kimin tercih edileceğini merak ediyorum. Fatih Terim, yeniden Riera'yla başlayabilir. Ofansif etkisinden öte defansif etkisi oldukça pozitif Riera'nın. Fenerbahçe'nin bu tip maçlarda daima ön plana çıkan bir Gökhan Gönül faktörü var.

Aynı şekilde Mehmet Topuz üzerine koyarak ilerliyor ve bu durum da Fenerbahçe'nin sağ tarafını etkili kılan unsur. Benim düşüncem Riera oynar yönünde ama Emre Çolak'ın da TT Arena'daki Fenerbahçe maçıyla beraber yükselişe geçtiğini unutmayalım.

Aynı zamanda şu da düşünülüyor. Fatih Terim, sürpriz yapmayı sever bu maçlarda. Emre Çolak'ı sol kanatta kullanıp, Elmander'in partneri olarakta Baros'u sahaya sürmek. Fenerbahçe savunmasını o kadar güçlü görmüyorum, Yobo faktörü tamam ama Bekir İrtegün her ne kadar bu sezon büyük aşama kaydederse kaydetsin, onun karşısında Baros gibi dikine oynayan bir santraforu oynatmak bir avantaj.

Bu da kullanılabilir ama Riera oynarsa otomatikman Necati Ateş 11'de başlayacak ve Elmander'le beraber yine uyumlu bir ikili yaratılabilir. Yani birçok hamle şansı var Galatasaray'ın. Kenardan getirebileceğiniz bir Aydın Yılmaz avantajı da doğdu. 60'dan sonra oyuna girerek, enerjisiyle hücuma büyük bir verimlilik katıyor.

Ne olursa olsun derbi tabii, her skora açık. Oluşabilecek herhangi bir gerginlik bir anda kartları yeniden dağıtabilir. Emre Belözoğlu'nun olmaması Fenerbahçe adına avantaj ama. Bu ortamda dağılmasını beklediğim bir futbolcuydu. Saraçoğlu'ndaki maçta da gördük, Alex ve Sow'un attığı muhteşem golleri. Futbol akılları bu maçta ön plana çıkar, bu yüzden de akıla giden damarları iyi analiz etmek ve kesmek gerekiyor.

Galatasaray'ın Alex üzerinde, Fenerbahçe'nin de Selçuk İnan üzerinde özel önlemi mutlaka olur. Tahminim ise Galatasaray'ın bu maçı kazanacağı ve şampiyonluğunu da ilan edeceği yönünde. Ama maç içerisindeki şartlar kazanamıyorsan kaybetme unsurunu beraberinde getirebilir, tekrar etmek lazım bunu...

4 yorum:

  1. Şu blog hayatın boyunca Galatasaray'ın maçı kazanacağını tahmin ediyorum ifaden dışında bir tahmin görmedim. Ne şart olursa olnu galibiyete yakın olan tarafı hep Gs yaptın :)

    YanıtlaSil
  2. Aksine, kaybedeceğimizi düşündüğüm zaman çok umutsuz konuştuğum anlar oldu :) Ama bu maçı cidden kaybetmeyiz, tahminim bu. Eğer senin dediğin gibi olsam, Fenerbahçe'nin kazanması durumunda Fenerbahçe şampiyon olur demezdim ya da bu başlığı atmazdım :)

    YanıtlaSil
  3. İnşallah bu sefer direkler bizden yana olur da kazanıp, atarız şampiyonluk turunu. Şampiyonluk daha yakın meşaleyi yakın

    YanıtlaSil
  4. nasıl olurda bu maçı kaybedersek şampiyon fenerbahçe diyorsun anlam veremiyorum. 2 seneye yakın bir fiil seni okuyorum tamda maçlara göre yorum yapıyorsun. biz ki 96-2000 fatih terim çoçukları olarak hiç bir sene bu kadar kendimizden emin konuşmadık şampiyonluktan. gerçekten senle gs üzerine konuşmak isterim ...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir