19 Ekim 2012 Cuma

Bu Tip Maçları İzlemek Galatasaray Oynamadığı Sürece Güzel


 Bu sezonun özeti aslında. Galatasaray öne geçtiği maçlarda skoru koruyamıyor. Geçen sezon Galatasaray öne geçtiğinde Galatasaray'a karşı skor olarak geri dönmek çok zordu, takım savunması anlamında çok güçlü, direnç gösteren bir yapı vardı. Bu sezon o yapı değişiypr, Galatasaray biraz daha kreatif bir takım olma yolunda ama bu sezon Galatasaray savunmasına güvenemiyor.

Bu yüzden de öne geçtiğinde savunma yapmıyor Galatasaray, aksine hücumda kalarak rakibi kendi yarı sahasında tutmaya çalışıyor ama skor olarak avantaj getirecek gol gelmediğinde de rakibin geri dönüşünü görüyoruz. Eskişehirspor maçında da bu oldu, 1-0'ın ardından 2'yi bulamadı Galatasaray ve 90'da golü yedi. Gençlerbirliği karşısında da Umut Bulut & Elmander ikilisiyle yakaladığı ivmenin ardından 3. golü de bulabilirdi dedirttiği anlarda yine bireysel hatalarla Gençlerbirliği bir dakika içerisinde öne geçti.

Komik goller yeniyor, sinirlendiğim nokta da bu. Orta sahada Emre Çolak'a verilmeyen bir faulün ardından Emre Çolak o gazla bir faul yapıyor, devamında takım uyuyor derken kullanılan hızlı bir serbest vuruşta gol geliyor. Bunun şaşkınlığıyla da kapılan ilk topta pozisyona giriyor Gençlerbirliği ve Muslera golü çıkardı derken seken topta gelen şut Hamit Altıntop'a çarpıyor ve sağa faso ala ala gol oluyor. Şans çok büyük bir faktör, bunu inkar edemeyiz ama rakibi hataya zorladığınız kadar o şans faktörü sizlerle olur.

Rijkaard'ın ilk sezonunda oynanan her iki Fenerbahçe maçında da Keita üzerinden büyük umutlarım vardı. Sol bek Roberto Carlos'tu ilk maç ve Keita'nın maçı bu dedim, olmadı. İkinci maçta Andre Santos'tu sol bek ve aynı yorumu tekrar yapmıştım ama yine olmamıştı. Bu maçta da Serkan Kurtuluş'u sağ bekte gördüğümde bu maç Amrabat'ın dedim, o taraf koridor olur dedim ama Galatasaray'ın aleyhine bir koridor izledik. Özellikle ilk yarıda Serkan Kurtuluş'un Galatasaray günlerinden eser olmayan koşuları ama daha ötesi olan Hurşut Meriç faktörüyle çok etkili oldu Gençlerbirliği.

Kanatları iyi kullandılar aslında. Kendi sol kanatlarından daha fazla geldiler, Eboue'nin direnci bir noktada iyiydi ama çok zorladılar ve Eboue de devamında çabuk düştü. Yine de oyundan çıkmasını beklemiyordum diyebilirim. Umut Bulut'un oyuna girmesi Galatasaray'ı hücumda tutan etmendi ama Eboue'nin çıkıp Hamit Altıntop'un sağ beke geçmesi bir anda tüm ivmeyi değiştirdi diyebilirim.

İlk yarı ile ikinci yarı arasında büyük fark var. Elmander'in geçen sezon yarattığı etki bir yana ama Umut Bulut'la birlikte oynadıklarında yarattıkları sinerjinin de farklı bir tanımı var. Bununla birlikte Hakan Balta'nın da hücumda biraz daha etkin olmaya çalışması Amrabat'ı da hareketlendirdi ve Hamit Altıntop'un da futbol olarak başkalaşım geçirdiğini gördük. Galatasaray da böylece hücumda verimli olmaya başladı, 2-1 öne geçtiği gibi futbol olarakta iyi bir görüntüsü vardı ama yukarıda da dediğim gibi, alakasız goller yiyoruz ve bu savunmaya güvenmemiz çok zor.

Galatasaray'ın asıl sorunu ortadaydı bana göre. Bu dediğim klişe gibi algılanabilir ama Selçuk İnan'ı aradı Galatasaray, Emre Çolak bana göre yetersizdi. Melo kıpırdanıyor ama hala eskisi gibi değil, özellikle de hücum tarafında ama Emre Çolak'tan da o etkiyi göremedik. Yekta Kurtuluş değişikliğini bekliyordum ben ama dakika 80'lere dayandı derken Riera oyuna alındı ve Riera iyi de oynadı aslında. 3-2'den sonra doğan ölü toprağını dağıtan isimdi diyebilirim.

Hala dediğimin arkasındayım, formasyon değişikliği denenebilir. Orta sahaya bir takviye daha yapmak hem takım savunmasını hem de hücumu biraz daha hareketlendirebilir. Ayrıca Amrabat'ın da bu savunmayla alakası olmayan oyun yapısıyla da 4-4-2 formasyonunda barınması bana göre çok zor.

Güzel maçtı, bu tip gollü, kıran kıran geçen maçları da izlemek büyük keyif ama bu maçı oynayan takım Galatasaray olmadığı sürece...

6 yorum:

  1. Galatasarayın bu maç kaybetmesinin en büyük sebebi Emre Çolak. Bu sezon bu gereksiz yaptığı faullerden yediğimiz ikinci gol. Artık nerede ne yapması gerektiğini öğrenmesi lazım

    YanıtlaSil
  2. @Fırat Naiboğlu

    Aynen katılıyorum..

    Ek olarak..2 maç uzaktan şutla gol atınca basın ve taraftar tarafından havaya sokulduğu belli..Şut vuruyor ama öylesine..Merak ediyorum idmanlarda veya idman sonrasında oturup da benim şutum zayıf diye özel bir şut antremanı yapıyor mu acaba

    Duran top kullanma olayında da gelişmesi gerektiği açık..

    YanıtlaSil
  3. Geçen sene ortamız çok güçlüydü Elmander önde arkadaki 4 lünün tümü ortayı kapatırdı şimdi oyunu yanlara açmak istiyoruz ve ortamız da formda olmadığı için takım savunması dağıldı, hamit selçuk melo orta alanı ve elmander umut burak ileri üçlüsü denense nasıl olur acaba ? Orta alana form durumlarına göre emre ve engin de dahil olur

    YanıtlaSil
  4. Fırat'a katılıyorum burada. Emre Çolak bireysel anlamda çok hatalar yapıyor. Gereksiz fauller, uzaktan çerçeveyi bulmayan pozisyon öldürücü şutlar gibi takıma çok fazla eksi katıyor. Savunma konusunda en çok gözüme çarpan sürekli birilerinin adamını unutması. Yediğimiz gollere bakıyorsun bizim oyuncularımızın olması gereken yerde rakip oyuncular var. Sağdan orta açıldı arka direkte Gençlerden 2 oyuncu bomboş. Bunları tutan adam nerede yahu?

    Ayrıca geçen sezonda gördüğüm o sürekli topa baskı yapan, Fenerbahçe gibi bir takıma bile pas yaptırmayan Galatasaray neredeyse kaybolmuş sahadan. Oyuncuların da bi sirkelenip kendine gelmesi gerek.

    YanıtlaSil
  5. @fatih_bilki53

    O adamların boş olmasının sebebi alan savunması fantezisi denememizden kaynaklanıyor büyük oranda..Milli takımda bu fanteziyi deniyor şu ara zaten belli..

    Fantezi diyorum çünkü alan savunması tamamen oyuncuların birbiriyle uyumu , birbirlerini tanımalarına bağlı.. yani 3-4 günde veya 4-5 ayda olacak bişi değil..

    Birde savunmada rotasyon sevdasına kapılınca , zaten fantezi olan olay hepten yüzüklerin efendisi konumuna geçiyor :)

    YanıtlaSil
  6. Formda oyuncumuz yok. Bu yetmezmis gibi berbat durumda oyuncularimiz var (Hamit)
    Boyle durumlarda duran top ve ya yildiz etkisi ile mac alinir. Onlari da ortaya koyamiyoruz.
    4-3-3'e gecmek yardimci olabilir. Ama yine de Hamit ve Burak'in bu halleri ile 11'de olmalari yine oyunu bozar. Emre (Riera), Melo, Selcuk orta sahasi ve Amrabat, Elmander, Yekta(Aydin/Emre) hucum hatti dusunulebilir.
    Eboue cok formsuz sezon basindan beri. Gecen sene boyle calim yedigini goren var mi?
    Hucumdaki verimsizlik savunma zaaflarini iyice ortaya cikariyor. Rakip yiyeceginden korkmadan ileride 2-3 kisi birakiyor onde bassak bile. Ne yapip edip topa sahip olmayi skora cevirmek lazim.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir