19 Ekim 2012 Cuma

Geri Dönüşler



Maçın Galatasaray adına üç tane önemli detayı var bana göre. Maç yazısında bahsetmiştim ama burada biraz daha detay verelim.

  • Eboue'nin kötü performansından başlayalım. Bu tip Milli Takım araları bazı takımları yıpratıyor, geri dönüşler sıkıntılı olabiliyor. Hele ki deniz aşırı ülkelerden gelen futbolcular için. Bir de Eboue'nin hafta içinde yaşadığı gerimli maçı eklediğimizde zor zamanlar yaşadığını es geçmeyelim. Gençlerbirliği maçında oynadığı kötü futbolu sadece buna yormak istemem ama bu detayı da atlamak imkansız. Çok zorladı Gençlerbirliği o kanadı. Sağ kanatta daha verimli oldular belki ama solu daha çok zorladılar ve Eboue oyundan çabuk düştü. Yine de oyundan çıkmasını beklemiyordum, Hamit Altıntop'un sağ beke çekilmesi bana göre sürpriz oldu. Olası sağ bek hamlesinde Hamit Altıntop'u önde tutup, Sabri Sarıoğlu'nu da sağ bek olarak kullanmak mümkündü ama Aydın Yılmaz oyuna girince bu tercih edildi ve Aydın Yılmaz özelinde olmasa bile Hamit Altıntop'un oyunu bir anda başkalaşım geçirdi. Sağ bekte inanılmaz verimli oldu ve her duran top dönüşünde de Hamit Altıntop'a gelen toplar olumlu kullanıldı, o anlarda Hamit Altıntop'u sanki bir sol açık gibi de izledik. Kazanmayı istedi, sorumluluk aldı ve ilk yarı gösterdiği kötü performansın ardından ikinci yarı gösterdikleri oldukça etkiliydi.

  • Elmander'in de bu sezon sık sakatlandığını görüyoruz. Geçen sezonun final maçında yaşadığı sakatlığın ardından araya Euro 2012'nin girmesi derken iyileşecek zamanı bir türlü bulamadı ama son zamanlarda toparladığını görüyoruz. Almanya karşısında 4-0'dan 4-4'e gelen efsane maçta da bunu gördük ve bir de o moral eklentisiyle birlikte daha farklı bir Elmander vardı bugün. İlk yarıda Burak Yılmaz'la o uyum gelmedi ama Umut Bulut oyuna girdikten sonra yarattıkları sinerji bir anda maçı 2-1'e getirdi. Bu ikili beraber oynadıklarında gerçekten çok farklı, rakibi sürekli hataya zorluyorlar ve takıma müthiş bir direnç kazandırıyorlar. Hele ki Elmander'in fizik olarak toparlaması skor yapmasını da beraberinde getiriyor ve özlettiği şık gollerinden birini buldu bu maçta.

  • Son detay ise Emre Çolak. Selçuk İnan'ın yokluğunda Yekta Kurtuluş'u görmek isterdim ben ama Emre Çolak beklenildiği gibi tercih edildi ve mevzu oynadığı futbol değil. Gerçi bu maçta asıl sıkıntı orta sahasındaydı Galatasaray'ın ve ikinci yarıda bazı değişiklikler gelene kadar da bu sıkıntı bariz şekilde belli ediyordu kendisini ama Galatasaray hücumunu farklı bir konsepte soktuğunda bu kadar konuşmadık orta sahayı. Dediğim gibi mevzu bu değil, mevzu Emre Çolak'ın gereksiz faulleri. Orta sahada beklediği faul verilmeyince o gazla alakasız yaptığı bir faul var ve o faulün ardından da hemen arkasını dönmesi, rakibi beklememesi. O faulden gol yemek bir yana, arkasını döndü ve rakip hemen kullandığı o vuruşu derken gelişen olaylar. 2-2'ye böyle geldi maç ve o şaşkınlıkla 3-2'yi gördük bir anda. Galibiyetin hayalini kurarken, iyi futbolla gururlanırken 3-2 geriye düşmek çok acı verici.

2 yorum:

  1. +oyuncuları değerlendirirken oynanan sistemi gözardı etmemek gerekiyor.bir oyuncu doğru sistemde iyi oynarken yanlış sistemde kötü oynamış gözükür.
    +galatasaray kaos futbolu oynuyor.özellikle bu sene.bu kaos futbolunda burak yılmaz verimsiz olur.burak yılmaz pas futbolunda verimli olan bir yetenek.şenol güneşin trabzonsporunda verimli oldu.neden?bir sistem vardı.2. bölge oyunu oynuyordu.3. bölgeye sarkıyordu burak.bu sistem kontratak değildir.pas futboludur.modern futbolda iyi takımların uyguladığı bir yapı.en son barca-real madrid maçında ronaldonun attığı 2. gol.2. bölgede kazanılan bir top ve mesut özilin defansın arkasına attığı ara pası ve klasik ronaldo bitiriciliği.burak ta buna benzer ataklarda trabzonsporda aynı son vuruş yetenekleri ile çok goller atmıştır.
    +emre çolak selçuk inan ve melo. bu sistem daha çoook yetenekli orta saha oyuncusunu yer hocam bu gidişle.dünya futbolunda en önemli yer orta saha yani 2. bölge.herşey burada.yerleşimler vs.
    bu bölgede her zaman 3 orta saha ile oynamak günümüz futbolunda olmazsa olmaz.alman milli takımında Schweinsteiger, Khedira ve özil var.real madrid de Khedira -alonso -özil var.bayern münihte ise Schweinsteiger -Toni Kroos ve Javi Martínez (luiz gustavo)
    senin elinde de bence iyi olan melo-selçuk inan- emre çolak var.bu üçlünün orta sahada birlikte oynaması pas trafiğini oldukça etkin hale sokacaktır.tabi kaos futbolu oynamayacaksan.
    oyuncuları değerlendirirken sistem ve kimlerle oynadığı önemli.messiyi kötü bir takıma koy farklı gözükebilir.tek başına birşeyler yapmaya çalışan biri haline dönüşebilir.

    + bu arada emre çolakın manu maçındaki olağanüstü arapasından sonra bu maçtada yine süper ötesi bir pas attığınıda gördük.müthiş bir yetenek gerçekten.iyi bir sistemde süper işler yapabileceğinin sinyallerini veriyor.tabi sistem (4-4-2) kötü olunca haliyle orta alanda sıkıntı yaşıyor.melo ve selçuk ta aynı sıkıntıda maalesef.

    4-2-3-1 de yada bunun benzeri 4-3-3 de (bunlar aynıdır-top rakipte iken 4-5-1 e dönülür) burak ileri 3 lünün ortasında oynar.verimlide olur.

    geçen sezon ki galatasarayda orta saha özellikleri olan necati ve engin baytar oynuyordu.emre çolakta oynuyordu.umutun pas oyununda bence yeri yok.ileri üçlü solda amrabat ortada burak sağda ise ideal bir isim yok.eldekilerden hamit engin baytar olabilir.tabi orta saha özellikli uzak forvet muller tarzında bir oyuncu olmalı.

    3 lü orta saha olduğunda hem paslaşmalar daha iyi olur 2. bölgede vede selçuk inan forvet arkası pozisyonunda mükemmel işler yapabilir.4-3-3 çok şeyi değiştirebilir.

    tek tek oyuncu değerlendirken daha dikkatli analizler yapmakta fayda var.sistem dikkate alınmalı.kaos futbolunda selçuk sırıtır.

    YanıtlaSil
  2. Melo formsuz , 2. yarılar pil bitiyor zaten..selçuk bu sene formsuz..bu maçta zaten yoktu da..Hoca 4-4-2 den vazgeçmiceğini belli ediyor..Kötü huylarından biri olan inat ve ben bilirim modu gene başladı..

    Tamam anladık 4-4-2 ile devam edicen inat ettinde..Yahu bu ceyhun gülselam bi 15 dakika bile oynayamaz mı melo'nun yerinde orta sahaya direnç katmak için ? yekta bu maçı kaldıramaz mı..

    Bu aydın bu takıma kurtarıcı olarak girebiliyor da riera 6 dakikalık oyuncu mu ? Furkan diye bir genç aldık kayseriden tamda orta saha'da dikine ileri oynayabilen bir oyuncu idman maçları dışında ( oda 1 kare resim ) gören var mı..kadroya bile giremicek kadar kötü mü.

    Ya bu adamlar bu maçlarda bile 15 dakika oynamıcaklarsa neyin rotasyonunu yapıyoruz ki onu anlamadım..


    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir