25 Ocak 2015 Pazar

Lades, Galatasaray 2-0 Çaykur Rizespor


Şu maçın ardından daha farklı şeyler konuşmak isterdim, Sneijder'in futbolunu ön plana çıkarmak, Koray Günter'in futbolundan kaynaklı olası stoper hamlesinin gereksizliği, Bruma'nın yükselişi, Selçuk İnan'ın hücum anlamında katkısı gibi. Yine konuşuruz ama bu maça yönelik akıllarda kalacak olan Burak Yılmaz'ın sakatlığı, Hamza Hamzaoğlu'nun bile bile ladesi.

Burak Yılmaz'ın önemli bir sakatlığının olmaması sevindirici, öncelikle bunu söyleyelim ama alınan bu riskin açıklanır bir tarafı yok. Maç başında Hamza Hoca, önemli bir durum olmadıkça oyuna almayı düşünmüyorum dediği Burak Yılmaz'ı 2-0'dan sonra oyuna alması çok büyük yanlış. Burak Yılmaz'ın istekli oluşunun bu değişiklikte payı çok büyüktür ama teknik direktörün bu durumu yönetebilmesi gerekiyordu, bu riski almaması gerekiyordu. 

Burak Yılmaz'ın önemli bir sakatlığı yok belki ama Bursaspor maçında kendisini kullanacakken, belki de o maçta Burak Yılmaz'dan mahrum kalacağız ve Rizespor karşısında dahi forvet sorun olmuşken, Bursaspor maçında Burak Yılmaz'a çok daha büyük ihtiyacımız vardı. 

Maça dönersek, galibiyeti getiren anahtarın Galatasaray'ın hücumda agresif oyununda, daha önemlisi Sneijder'de olduğunu söyleyelim. Sneijder'in ortada veya solda oynamasının bir önemi yok. Hatta etkili olduğu ölümcül pasların çoğunu da sola deplase olarak kaydetti ama önemli nokta Sneijder'in serbest oynaması. O serbest oynadığında, Galatasaray hücumu çok daha akılcı, çok daha etkili. Sneijder'in de bu sezon oynadığı en iyi maçlardan biriydi. Hatta daha etkili bir forvetle (mesela Burak Yılmaz oynayabilseydi) ilk yarıdan asist şov dahi yapabilirdi.

Forvet sorun, çift forvet oynarken bu sorun o kadar ortaya çıkmıyor ama tek forvete indiğimizde sorun yaşanıyor. Umut Bulut da orayı dolduramadı, çok fazla kaçırdı, çok sayıda topu kontrol dahi edemedi. Sneijder'in Bruma'nın hücumda katkısı, hatta Selçuk İnan'ın da rakip ceza sahası içerisine sıkça girmesi Galatasaray'a gol sorunu yaratmadı ama Bursaspor karşısında daha sıkıntılı bir durum olabilir. Rizespor'un da eksiklerinin altını çizmek gerekiyor, özellikle de savunma anlamında.

Koray Günter konusunda çoğumuz aynı düşünüyor, çok büyük bir potansiyel. Dortmund altyapısının meyvesini de 60-70 metreye attığı paslarla görüyoruz, bir anda gol pozisyonunu savunmadan yaratabilecek yetenekte bir isim. Topu mükemmel kullanıyor, sert ve havadan da etkili. Buradan çıkan sonuç Galatasaray'ın stoper ihtiyacı olmadığıdır, Chedjou ve Semih Kaya'nın yokluğunda Koray Günter & Hakan Balta ikilisiyle de devam edilebilir, edilmelidir. Hamza Hoca'nın açıklamalarından hala bir stoper arayışı olduğu söyleniyor, korkum o ki Serdar Aziz alınacaktır ama şu ortamda çok gereksiz işlerle uğraşıyoruz.

Melo sakatlanır oldu, ligin ilk yarısında da bunu çok gördük. Eski Melo fiziksel anlamda yok, maç içerisinde de bu sakatlıkları çok yaşıyor. Tolgay Arslan ismini bu yüzden yazıyordum, o bölgeye yaratılabilecek, maddi anlamda da en uygun alternatif. Ama bu düşünülmüyor. Ya da belli ki Dzemaili kullanılmayacak, talibi varken satılabilir ve kontenjanda yaratılan boşlukla Osvaldo gibi bir isim kiralanabilir. Bunlar düşünülmeli, ihtiyaç bu yönde ama hala stoper. Buna anlam veremiyorum.

Diyarbakır Belediyesi karşısında mesajı almışız, burası açık. Rizespor karşısında hücumda agresif olduğumuz her dakika pozisyon yarattık, etkisi olduk, baskıyı kurduk. İlk yarıda 25'den sonra kopmalar oldu, tempo düştü ve görüntü kör bir dakikada maçın 1-1'e gelebileceği yönündeydi. Geçen sezon bunu çok yaşadık ama ilk yarının sonunda 2-0'ı bulmak önemliydi. Nitekim ikinci yarıda Rizespor'un etkisi golü getirebilirdi, 1-0'la bu işin gitmeyeceği ortadaydı. Muslera'nın ismini her maç sonu anmak lazım, büyük fark yaratıyor, bugün de yarattığı gibi.

Ligin ikinci yarısı böylelikle iyi başlamış oldu ama önümüz Bursaspor maçı, rakip inanılmaz tehlikeli ve eksikler can sıkıcı. Zor bir hafta bizleri bekler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir