24 Ocak 2015 Cumartesi

Oynayacağımız Her Maç Sezonun En Önemli Maçı

 
Eskiden bu tip mağlubiyetler gündem olurdu, ilerleyen yıllarda alınan bu mağlubiyetler alışkanlık mı yarattı bilmiyorum. Galatasaray'ın Diyarbakır Belediyesi karşısında alınan mağlubiyet konuşulması lazım olan bir konuydu ama kimse üstünde durmadı, belki de Galatasaray'ın grupta rahat konumuyla da alakalı olabilir ama kazanılması gereken bir maçın böylesine kaybedilmesi düşündürücü bir tablo.

İyi bir hazırlık dönemi geçirmedik, diğer takımlara göre de geç başladık, üstüne yaşanan sakatlıklar sonrasında da yeni planlar peşindeyiz. Burak Yılmaz'ın yokluğu, yaşanan stoper sorunu derken şu olmazsa olmaz haftalar adına Hamza Hamzaoğlu'nun ne planladığını merak ederken, ilk etapta planladığı şeylerin tutmayacağını Diyarbakır Belediyesi karşısında gördük aslında.

Melo'dan stoper olmayacağı denenmiş bir gerçekti, Hamza Hoca da görmek istedi ama böylesine bir rakip karşısında bile sorun oldu bu durum. Melo'nun stopere geçmesi savunmanın da ayarını bozduğu gibi, orta sahada Melo'nun yokluğunu kaldıramıyor Galatasaray. Tolgay Arslan transferini bu yüzden istiyordum, Melo olmadığında onun yerini doldurabilecek bir isim yok. Melo yoksa ya Dzemaili ya Emre Çolak ya da Yekta oynayacak ama hiçbirinin agresiflik ve savunma düzeyi Melo'nun yanından bile geçmiyor.

Melo stoper oynadığında da orta saha alışkanlıklarını devam ettiren bir isim. Yine risk alıyor, top tutuyor, kalçasını geri atarak top saklamayı deniyor, dikine çıkıyor ve tüm bunları dengesiz bir şekilde, arkasını da kimsenin toplamayacağını bilerek yapıyor. Chedjou'nun da çoğu durumda risk aldığını görürüz ama Chedjou ile Melo'nun stoper halini karşılaştırdığımızda stoper nasıl olurun cevabı da alınıyor.

Peki bu durumda stoper gerekli mi sorusunun cevabı yine hayır, transfere gerek olmadığını düşünüyorum. Serdar Taşçı gibi bir ismin kiralanma ihtimali yoksa ben bu topa girmezdim. Koray Günter iyileşti mesela, formayı alabilir ve fırsat onun. Hakan Balta iyi bir alternatif, Emre Can Coşkun gibi bir isim var, mutlaka düşünülmeli. Bu tip genç isimler böyle anlarda şans bulmalı, diğer türlü zaten formayı giyemiyorlar. Ayrıca 2-3 haftalık bir dönemden bahsediyoruz, akabinde eksikler zaten geri dönecek.

Asıl sorun Burak Yılmaz'ın yokluğu. Eleştiren de var, sevmeyen de var ama Burak Yılmaz'ın bu takımın olmazsa olmazlarından biri olduğunu Diyarbakır Belediye karşısında bile gördük, hissedildi. Gerçi bu maçın mazereti yok, üstelik böylesine as kadroyla çıkmışken ama eksikler yine de ortaya çıkıyor. 

İlk yarıda Burak Yılmaz'ın pozisyonunda Bruma oynadı ama olmadı. İkinci yarıda Sneijder ortaya geçti, devamında daha da karışık bir hal aldı düzen. Umut Bulut ikinci yarıda oyuna girdiğinde hiç etki edemedi, Pandev ilk yarıda top tutuyordu ama fiziksel sıkıntısı ona engel olmaya devam ediyor. Bruma'dan da o pozisyona alternatif olmayacağını gördük, Sneijder'i ortada oynatmak uygun bir düşünce ama bu durumda da Hamza Hamzaoğlu'nun başarılı düzeni değişiyor, farklı bir hal alıyor. Burak Yılmaz'ın forvetin arkasında yarattığı etki çok daha başka. Bu anlamda Galatasaray'ın iki forvetle oynaması şart ve bu ikiliden biri Burak Yılmaz.

Rizespor maçında 18'de olabileceği söyleniyor, bu geri dönüşün de altını çizmek lazım. Burak Yılmaz çalışkan bir futbolcu, çok iyi bir profesyonel. 29 yaşında futbolunun hala gelişim gösterebilmesi de bu yüzdendir, sakatlık sorunuyla çok boğuşan bir isim değildir. Yine erken döneceğe benziyor, onun dönüşü çok önemli.

Galatasaray'a karşı kapanıp, kontra atağı silah olarak kullanmak etkili olabilir, özellikle de eksiklerle uğraşdığımız şu zamanda. Hikmet Karaman da bunu deneyecektir. Galatasaray'ın 11'i şu olabilir;

Muslera
Sabri Günter (Emre Can) Balta Telles
Melo S.İnan
Çolak Pandev (Bruma) Sneijder
Umut Bulut

Melo'nun stoper oynaması büyük kumardır, Rizespor bu kumarı mutlaka cezalandırır. Koray Günter geri döndü, ben 11'de oynamasını bekliyorum ama Emre Can da kullanılabilir. Asıl soru forvetin arkasında kim oynayacak üzerine. Pandev'in fiziksel durumu soru işareti, yoksa 11'e yazılacak isim kendisi olurdu. Bu durumda Bruma değerlendirilebilir, bakarsınız Sneijder forvetin arkasına geçer, Bruma'yı kanatta izleriz.

Kazanılması gereken bir üç puan ve oynayacağımız her maç sezonun en önemli maçı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir