22 Ekim 2015 Perşembe

Rijkaard Dönemi Jan Derk Altyapı Koordinatörüydü, Ne Kadar Sabrettik?


Benfica maçında alınan galibiyetle seviniyoruz, Avrupa'da yeniden varlığımızı hatırlattık ama maçtan önce U19 karşısında alınan hezimet unutulmamalı. 1-11'lik skor çok büyük bir ayıp. Şahsım adına ben utandım. Bu utancın asıl kaynağı da skordan öte Galatasaray altyapısının içler acısı durumu.

Fatih Terim'i en çok eleştirdiğim konulardan biridir, kadrolaşmayı çok sever. Eski futbolcuysan, onun döneminde varlık gösterdiysen işin hazır. Türkiye'nin genelinde de durum aslında bu. İşsiz mi kaldın, gel altyapılarda hocalık yap ya da gel scout ekibine katıl. Avrupa'da altyapı sistemlerini, gözlem ağlarını konuşurken bizde bu sistem tamamen ahbap çavuş ilişkisi. Sonra neden Türk futbolu ilerlemiyor, neden Almanya kaynağından beslenmeye çalışıyor. Maalesef şans eseri futbolcu çıkarıyoruz, 100 senede bir Arda Turan gibi isimler çıkar. Özellikle Galatasaray'da tablo bu.

U19 takımının teknik direktörü Saffet Akyüz. Fatih Terim döneminden kalan bir isim. Nasıl göreve geldiğini az çok tahmin edersiniz. Bu göreve gelene kadar altyapı ile ilgili yaptığı çalışmaları merak ettim, araştırdım ve birşey bulamadım. Altyapıyı takip eden arkadaşların ise söylediği şu, sol bekten stoper, açıktan bek yaratmak gibi sürekli futbolcuların yeriyle oynayan bir isim. Bunun adının fark yaratmak olduğunu zannedebilir ama 1-11'lik skor unutulmayacaktır, her hatırlandığında da Saffet Akyüz hatırlanır.

Bu takım bir önceki sezonun Türkiye şampiyonu üstelik. Anlayacağınız Türk futbolunun resmi bir anlamda bu skor. Bu hezimetin Galatasaray adına bir şeyleri düzelteceğini de sanmıyorum, düzen devam eder.

Rijkaard döneminde Jan Derk altyapı koordinatörü olarak işe başlamıştı. O zamanlar hayaller Barcelona'ydı ve altyapı anlamında adım atmak istenildi. Rijkaard bu konuyla ilgilendi, gençleri kazanmaya çalıştı, altyapıya önem verdi, güzel bir proje kuruldu ama bunun arkasında ne kadar durduk ve bundan daha büyük bir proje bir daha kurabilir miyiz?

Sanmıyorum, en iyisi yapıldığında da arkasında durulmuyor. Fatih Terim göreve geldi ve altyapının başına Müfit Erkasap geçti, Rijkaard'ın o düzeni bozuldu, başka şeyler denendi derken bu kadrolaşma meselesinde Galatasaray'ın altyapısı falan kalmadı. Mucize eseri futbolcu çıkarıyoruz, jenerasyon yakalamanın da mümkün olmadığını görüyoruz. Güzelim 87-88 jenerasyonu nasıl yenildi hatırlayın, bu konu çok derin. İçinden çıkmak da mümkün değil.

5 yorum:

  1. Çözüm nedir sence? Benim ilk aklıma gelen, a takımı çalıştıran teknik direktörden bağımsız bir altyapı sistemi olmalı. Uç bir örnek ama Rijkaard sonrası Guardiola geldiğinde La Masia'nın hocalarını değiştirmemiştir sanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gib, bağımsız bir altyapı kültürü oluşmalı.

      Sil
  2. Ulkemizin her yerinde kadrolasma her yerde futbol takimindan tutun, en basit devlet dairesine kadar. Yeni bir vali mi geldi hemen kendi adamlarini etrafina toplar, yeni bir bakan mi atandi hemen butun genel mudurlukler degisir. E haliyle futbol takiminlarida ayni sekilde, arkadasini tanidigini ekmeksiz birakacak degil ya. Hemen degisirir butun altyapi hocalarini vs.
    Cok yanlis, sadece altyapi icin gecerli degil GS TV, Stad yonetimi vs. hersey ayni sekilde isliyor.
    Baskan degisti sampiyon yapan Lucescu yollandi :) tamamen farkli bir yonetim kulturu gelistirilmeli ulkece.

    YanıtlaSil
  3. bence asıl sorun alt yapılara oyuncu seçmelerinde.bu işlerde torpil her zaman oluyor.türkiyenin her yerinde olduğu gibi.yetenekli oyuncular genelde fakir oluyor.haliylen torpilide olmuyor.torpili olanlar ise bişekilde kapağı atıyorlar alt yapılara.türkiyede ehil olanlar değil torpili olanlar biryerlere geliyor.sonrada 11-1 gibi skorlar oluşuyor.

    YanıtlaSil
  4. Bir ustteki arkadasin soyledigine yuzde yuz katiliyorum. Zatem bu torpil meselesi de yine ahbap cavus iliskisinin urunu. Ben egenin nispeten kucuk bir ilcesinde dogdum buyudum burada sadece bir tane kulup vardi ve basketbol anlaminda yetenegim cok buyuktu ama hicbir torpilim olmadigi icin o takima alinmayi gecin denenmeye bile alinmadim. Basket topuyla alakasi olmayan zengin cocuklari oynadi. Bence maalesef turkiyedeki tum altyapilarda bu carpiklik mevcuttur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir