28 Ağustos 2016 Pazar

Cheik Tiote & Galatasaray, İyidir de Leiva ve Lass'dan Sonra?


Beklenmedik gelişmelerle dolu bir süreç bu, her an her şey olabiliyor. Lass Diarra için odaklıydık, bir anda gelişen Tiote ismi sürpriz oldu. Temmuz ayında gündeme gelmişti, Ağustos ayının başında da yeniden konuşuldu ama kabul görmemişti diye hatırlıyorum. Sonrasında da Lass Diarra süreci başladı, hala da devam ediyor. Tiote ismi de Lass Diarra için bir mesaj mı, yoksa her iki isim birden mi isteniyor ya da olur da Lass olmazsa üzerinden Tiote ile anlaşıldı mı henüz bilen, cevaplayan yok. Hep birlikte izleyeceğiz.

Tiote konusunda bir hata var, insanlar tepkili ama bu tepkiyi de anlayışla karşılamak lazım. Önce Leiva, sonrasında Lass dedikten sonra çıkan Tiote ismine tepki gösterilir, bir iletişim hatası var. Bu isimler hiç gündem olmadan Tiote hamlesi gerçekleşseydi çoğu kişi tepkili olmaz, hatta transferine sevinilirdi. Çok abartılıyor, kötü futbolcu olduğu üzerinden vurulmaya başlandı ama bundan 2 sene önce 20-25 milyon avro'ların konuşulduğu bir futbolcuydu. 2 senedir piyasada pek olmadığı, en iyi durumunda olmadığı doğrudur ama kötü bir hamle asla değil.

Maliyeti bilmiyoruz tabii, onu görsek daha iyi konuşurduk ama 1.5 milyon avro yıllık, 1.5 milyon avro bonservis ve 2+1 yıllık sözleşmeden bahsediliyor. Makul rakamlar bunlar, Tiote'yi yeniden ayağa kaldırabilirsek doğru katkıyı alırız diye düşünüyorum. Neden 30 yaşındaki bir ismi alıyoruz da Delaney'ler için bu kadar ısrarcı olamadık sorularını soranlar ise haklıdır, o konu benim de hoşuma gitmiyor ki Lass gelse bile alternatifi olacak Tiote bu anlamda lüks kalacak, mantıklı da bir yapılanma olmayacaktır.

Sert ve tempolu bir isimdir Tiote. Hücum tarafında çok etliye, sütlüye karışmaz, o anlamda yaratacağı bir fark yok ama odun da değil bu adamın bacağı, pas özelliği de fena değildir. Kara delik dediğimiz işin defansif tarafında farkını mutlaka yaratır ama Lass Diarra veya Leiva gibi isimlerle de bana göre kıyaslanmaz, onların işin hücum veya topa sahip olma tarafında da yaratacağı farklar büyük olacaktı. Tiote bir defansif hamle, bir anlamda da çapa. 4-3-3 adına daha makul ama 4-2-3-1 olduğunda Selçuk İnan veya Tolga Ciğerci'nin doğru alternatifi mi sorusuna pek olumlu bir yanıtım yok.

Transferin bittiği ve kendisinin bugün İstanbul'a geleceği söyleniyor, Bekleyip görelim, sadece Tiote ile bitecek bir süreç olmadığı belli. Lass Diarra hala gündemde, bir de konuşulan Nigel De Jong ismi çıktı. Bir şey deneniyor ama ne olduğunu henüz çözemedim, transfer dönemi bittiğinde tüm sorulara cevap bulmak mümkün olacak..

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir