24 Mart 2017 Cuma

Fatih Terim, Galatasaray günlerinde de farklı bir şey söylemiyordu


Uzun zamandır ilk kez hemen hemen herkesin Fatih Terim'le hem fikir olduğunu görüyoruz. Güzel konuştu Fatih Hoca, bunu Galatasaray günlerinde de söylüyordu, Milli Takım'ın başına geçtiğinde de değişmedi. Hatta ilk icraatlarından biri yabancı kuralını esnetmek oldu. Yabancı kuralı ile Milli Takım'ın selametin bir alakası yok, hatta yarar sağlayan noktaları dahi var.

Emre Çolak bunun en yakın örneğidir. Yabancı kuralı devam etmiş olsaydı Galatasaray ondan bu kadar kolay vazgeçmezdi ve bir şekilde iyi bir sözleşme alırdı. Galatasaray'ın bu konuda rahat davranmasının nedeni bu kuraldır ya da Emre Çolak'ın düşüncesini değiştiren diyelim. Burada kalıp, Galatasaray'da yedek oturması onun gelişimine katkı mı sağlayacaktı? Bugün 25 yaşında, Deportivo forması giymekte ve iyi bir sezon geçiriyor. O istikrarı da Milli Takım'a attı işte Emre Çolak'ı, bizim bu örnekleri arttırmamız gerekiyor.

"20-30 tane oyuncumuzu Avrupa'ya göndersek, milli takım zaten belli olur. Onlar da biraz bu yarışmanın içerisine olmalı"

Anlatmak istediğim bu, Türk futbolcusu dışa açılmalı ve sayı artmalı. Çağlar Söyüncü, Enes Ünal, Emre Çolak gibi örnekler var, gelişimleri de ortada. Yabancı sınırının genişliği ve daha rahat hareket etme imkanı bulan büyük kulüpler haliyle bu tarz isimleri eskisi gibi zorlamıyorlar. Böyle olunca da Türk futbolcusu daha rahat Avrupa'yı düşünebiliyor. Bu da Milli Takım noktasında çok büyük bir artı.

Sen yine yabancı oynatma, yerliye yatırım yap. Kimse mani değil ki şans veren veriyor işte. Cengiz Ünder, Yusuf Yazıcı gibi örnekler var, bunu kulüpler düşünecek. Altyapısından yetişmiş herhangi bir isme dakika vermemiş kulüplerimiz var. İyi olan yine oynuyor, Avrupa'yı düşünen çok daha rahat karar verebiliyor ve kulüplerin eli daha rahat. Osmanlıspor'un Avrupa Ligi'nde geldiği nokta gibi, yabancı kuralı bu durumda olmasaydı başarabilirler miydi?

Galatasaray'a dönersek, biz de değişen bir şey yok. Yabancı kuralının bir artısı da yerli isimlerin fiyatını düşürmek ama bizde sözleşme imzalayan her yerli 2 milyon'dan tarifeyi açıyor, 4 milyonlarda gezen bonservisler ödemeye devam ediyoruz. Geçen sezon 7 yabancısı vardı bu takımın, oysa 14 yabancılı bir düzen diyoruz. Biz bu kuralın nimetlerinden faydalanabilmiş değiliz, futbol aklı gerektiren hareketler bunlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir