23 Mart 2017 Perşembe

Seyreyle maziyi #25; Galatasaray tarihinin parlak jenerasyonu?


5'li için yazacaktım bu konuyu ama iş seyreyle maziye'ye kaydı. Büyük beklenti kurduğumuz ama bir türlü olmayan isimleri sordum, gelen cevapların yüzde 90'ı bu jenerasyona yönelik oldu. Galatasaray'ın meşhur 86-87-88 jenerasyonu, içinde çok büyük potansiyellerin barındığı bir ekip. Altyapı sorumlusu da Abdullah Avcı bu arada, böyle bir jenerasyondu. 

Tabii istediğimizi tam anlamıyla alamadık. İçlerinde şu an önemli noktalarda olan futbolcular var ama Galatasaray ne aldı sorusuna verilebilecek tek cevap Arda Turan. Uğur Uçar / Ferhat Öztorun gibi isimler bugün Başakşehir formasıyla şampiyonluk yarışı veriyor, Mehmet Güven Osmanlıspor'un en önemli isimlerinden biri, Aydın Yılmaz'ın uzun yıllar süren ama hayal kırıklıklarıyla dolu bir Galatasaray kariyeri oldu.

Takımın en yetenekli ismi ise Cafer Can Aksu. Forvet özellikli ama forvetin arkasında oynayan bir isimdi. Müthiş bir sol ayağı vardı ki kendisinin çok önemli yerlere geleceğini düşünüyorduk. Şu an nerede inanın bilmiyorum, belki de yaşanabilecek en büyük hayal kırıklıklarından oldu. Bu hikayeyi daha sonrasında detaylandırırız ama bir Gençlerbirliği maçıdır kırılma noktası, Hakan Şükür'ün yerine kurtarıcı adıyla giren Cafer Can Aksu ve devamında yaşananlar.

Şu kadrodaki potansiyel uzun yıllar Galatasaray'ı taşıyabilir ve yeniden altyapı kültürünü yaratmak mümkün olacaktı. O dönem maddi sorunları da hatırlıyorum, altyapı kurtuluş adına en büyük çareydi ama istikrarsızlık belki de buna engel oldu. Bu gençlerin bir araya gelmesinde Fatih Terim'in payı var ama önce o gitti, sonra Hagi geldi, devamında Gerets, Feldkamp, Skibbe. 

İçlerinde Galatasaray formasıyla şans bulanlar da var, hem de ciddi şanslar. Uğur Uçar, Ferhat Öztorun ve Mehmet Güven'i sıklıkla izledik, Özgürcan Özcan'ı Hakan Şükür "veliahtım" diye nitelendiriyordu ama istikrarı yakalayamadık. Arda Turan iyi bir çıkış yakaladı ve bugün geldiği nokta ortada. Aydın Yılmaz ise yıllarca bu formayı giydi, parladığı kısa dönemler oldu ama kariyeri yüzde 90 hayal kırıklığı şeklinde.

6 yorum:

  1. Galatasarayın alt yapısı meşhurdur. 90-91 jenerasyonu da elden kaçan fırsatlardan biridir. Ne yazıkki Galatasarayın kusuru oyuncu tecrübe kazansın diye aldt liglerdeki takımlara kirala,onlar şans vermesin, sezon sonu takıma dönsünler, tekrar kirala böyle bir sonsuz döngü.

    80-84 arasındaki oyuncular içinde oldukça iyi derler.

    YanıtlaSil
  2. Galatasarayın eski geleceklerinin altına galatasarayın yeni sezonki kendi geleceği olan oyuncular hakkında yorum niteliğindeki yazılarımın sonuncusunu yazıp sizleri rahat bırakacağım.
    Kiralıklar ve takımda kalan diğer oyuncular.

    Cenk Gönen: Galatasarayın uzun zamandır Musleranın arkasında durabilecek kupa maçlarını ve olası acil durumlarda Gs ın kalesini koruyabilecek adam arayışı vardı. Bu konuda Sinan Bolatlar ve alt yapı kalecileri bu görevi üstleniyordu ancak hiç birisi kendisinden beklenen performansı ve güveni gösteremedi. Küçük bir bonservis bedeli ile Beşiktaştan gelen Cenk kupa maçlarında bazıları kendi hatası olmasa bile her maç gol yemesi yüzünden pek sıcak bakılan bir oyuncu değil. Geleceği: Maaşı yüksek değil bildiğim kadarı ile. Yani kalabilir.

    Berk İsmail Ünsal: Galatasaray altyapısının 94 doğumlu santrafor u. Uzun boyu, ayağına hakimiyeti ile aslında Galatasaray için biçilmiş kaftan. Ancak şuana kadar kendisine güvenen çıkmadı. Türkiye kuapsı maçları dahil çok nadide maçta kısa süreli forma görmesi hocalarının ayıbı.
    Geleceği: Alt yapı ürünü olması ve Avrupa maçları için ayrılması gereken kontenjan için kalması gerek. İyi işlenmesi durumunda Eren için iyi bir rekabet unsuru olabilir.

    Oğuzhan Kayar: Manisadan orta saha bölgesinin geleceği olacak diye Manchini tarafından GAlatasaray altyapısına alındı. Şuana kadarki kariyeri kiralık olarak geçen oyuncunun oyun yapısı hakkında bilgim yok. Ancak gol sayısının 0 ın üstünde olması ayrıca gittiği takımlarda süre bulabilmeyi başarmış olması kendisi adına iyi bir gelişme.
    Geleceği: Ortasahanın ilerisi için aranan adam olabilir. Denenmesi ve iyice izlenmesi gerekmekte. Sezon başı kampını hak ediyor.

    Tarık Çamdal: Galatasarayın sağbek ve sol bek sorununa çare olması için Eskişehirden alınan oyuncu ne yazıkki maç içindeki silik durumu ve ben nerde yanlış yaptım tarzı oynaması yüzünde kısa sürede Galatasaraydan vazgeçilmiş. Bir alt ligde Eskişehir forması ile süperlige çıkma mücadelesi veren Tarıkın oyununda herhangi bir değişim yok.

    Geleceği: Veysel Sarı gibi stoper mevkisinde oynayamayacaksa Galatasaray forması ile bir umut görünmüyor. Sağ kanadı tek başına iki yönlü git gel yapacak kapasitesi yok, ayrıca isabetli ortaları olduğuda söylenemediği için sağ kanat için arternatif bile olmaktan uzak. Merkezde oynaması için ise yaratıcılığı bayağı zayıf.

    Uzun oldu yazıyı bölüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Vay be Hakan Canbazoğlu'nu görünce duygulandım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayağı eskilere inmişsin :)

      Sil
    2. İndim valla , o çoçuk bile büyüdü süper lig'te kaleci . Ben blogun en başına gitmeye çalışıyorum :)

      Sil
    3. Arşivde neler neler var, bazısını ben de unutuyorum. Tekrar görünce vay be deniyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir