13 Haziran 2017 Salı

Giannelli Imbula & Galatasaray, şu ana kadar bahsi geçen en iyi orta saha


Imbula'nın Guingamp günleri de parlaktı, 7.5 milyon avro'ya Marsilya'ya gitti. Marsilya'da yükseliş devam etti ve bu sefer yolu Porto'ya düştü, 20 milyon avro'ya. Porto'dan sonra yolu Stoke City'e düştü, 24.5 milyon avro gibi bir bonservis bedeline. Imbula'nın yaşı 24 ve bu yaşa kadar uğruna harcanan bonservis bedeli 52 milyon avro. 

Imbula özelinde büyük beklentiler vardı ki o beklentiyi de özellikle Fransa günlerinde karşıladı. Özellikle Marsilya dönemi için zirve günleri diyebiliriz ki 20'li yaşlarda bunu gösterdi. O beklenti sayesinde sürekli büyük transfer yaptı, belki Porto fornasıyla Marsilya günlerinin arkasındaydı ama o potansiyel sayesinde Premier Lig'e de önemli bir bonservis karşılığında gitti.

Bugünlerde Badou Ndiaye'nin Premier Lig'e gideceği konuşuluyor mesela, 10 milyon avro civarı da bir bonservis ödenmiş. Daha yüksek bir rakam olabilirdi ama oynadığı kulüp ve Türkiye şartlarını eklemek lazım. O lige yakışacaktır da, çok yüksek bir temposu var ve oyunun iki yönünü oynayabilen bir isim. Imbula işin biraz daha defansif kısmında ama tempo noktasında bir benzerlik kurun. Premier Lig'de müthiş işler yapacağını düşünüyordum ama 1.5 sezon içinde hayal kırıklığı yaşattı.

Piyasa değeri yüksek bir isim tabii, bonservisini ödememiz imkansız. Futbolcuyu kiralamak bir ihtimal ama o da yüksek yöneticilik kabiliyeti ve futbol aklı gerektirir. Beşiktaş'ın Talisca hamlesi buna benzerdi. Talisca da bir türlü Benfica'ya uymamıştı ama değerli bir isim. Satın alma opsiyonu da 20 milyon avro civarında, bu rakamı Beşiktaş karşılayamaz. Ama 2 yıl kiralamayı başardılar ve bu sezon kazandıkları şampiyonlukta Talisca etkisi malumunuz. Bu futbolcuyu kiralamak için Benfica'yı ikna etmek, Beşiktaş'ta gelişim sağlayabileceğini göstermekle büyük iş yaptılar.

Stoke City'nin de Imbula'yı kiralayabileceğini düşünüyorum, 2021'e kadar sözleşmesi var ki 2 sezon dahi kiralayabilirsiniz. Tam geçiş dönemi hamlesi, büyük iş olur. Bonservisini karşılayamayız ama Stoke City'i de Imbula'nın gelişim sağlayabileceğine ikna etmemiz lazım. Önümüzde Denayer gibi kötü bir örnek var, bu açıdan zor görüyorum ama gerçekleşmesi durumunda da Galatasaray'ın en büyük sorunu olan tempo noktasında müthiş bir adım atılır.

Imbula atletik bir futbolcu, defansif özelliği ise üst düzey. Muazzam bir temposu var ki Premier Lig'e çok yakışacağını düşündüğüm nokta buydu ama olmadı orada. Galatasaray'da ise tempo sorununu çözer, en büyük ihtiyacın da bu olduğunu düşünüyorum. Ayakları çok iyi diyemem, muazzam bir pas kalitesi veya tekniği yok ama bu ligin standartında gayet etki yaratır. Dripling özelliği kıymetli, topla dikine çıkışları. Bu da Melo'dan yana hasret olduğumuz diğer konu, dikine hareketli bir orta sahamız maalesef yok. 1.86 boyu, havadan iyi bir isim. Duran toplar akla gelecek, Melo'nun bir etkisi de buydu, hem hücum hem savunmada. Imbula ile bunu gidermekte mümkün..

6 yorum:

  1. Keşke gelse keşke ama malumunuz Dursun Özbek... Sözün bittiğin yer. Tempo katacağı aşikar zaten ama hayaller hayatlar.....

    YanıtlaSil
  2. E hadi kendimizi yonetici yerine koyalim.. Imbula'ya ne vaad edebiliriz ? Bence hic bir sey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaad edebileceğin çok şey var, para gibi :)

      Sil
  3. İki yıl için 4m kira
    maaşına ne kadar sa 3milyonunu versek
    gayet güzel şartlar bence. Çünkü alacağın katkı kesin. Başkasını alacak olsan min 4-5m bonservis 2m maaş vereceksin. iki yıllık maliyet olarak aynı yere gelecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğin mantıklı duruyor ama bu işi becerebilmek büyük bir yöneticilik istiyor. Onu bizde göremiyorum.

      Sil
  4. hafız o değilde küme düşen hull city den tom huddlestone var.dm pozisyonunda.harika oyuncu.teknik ve mücadeleci.melo gibi her yere yetişir.oyun kurar.baskı anında çok rahattır.31 yaşında ve 3 yıl rahat oynar.başkan olsaydım ilk alacağım oyuncu tom olurdu :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir