29 Haziran 2017 Perşembe

Maicon Roque Galatasaray'da


Galatasaray'ın gündemine gelen isimleri yazıp çiziyoruz, yazarken de ısrarla altını çizdiğim bazı konular var. Orta saha bunun başında gelir, Galatasaray orta sahası daha tempolu ve sert hale gelmediği sürece değil Maicon, Sergio Ramos gibi bir ismi alsak bile stoper konusunu çözemeyiz. Stoper kalitemiz sorunlu, özellikle lider stoper tarafında yaşanan sıkıntı büyük ama savunmanın temel sorunu stoper değil.

Kalabalık bir stoper rotasyonu var, beğenmesek bile tablo bu. Tudor'un da 4'lü savunma oynayacağız açıklamasının ardından 2 stoper almak lüks olacak, böyle bir rotasyonun içinde. Kabul etmemiz gerekir ki her istediğimiz olmuyor. Semih Kaya gitsin diyoruz mesela, nasıl gitsin, bu parayı nereden alabilir? Bunun gibi örnekler var işte, bu yüzden tek stoper hamlesi yapmak ve mevcut rotasyonda yer alan bazı isimleri yükseltmek lazım. Serdar Aziz ve Ahmet Çalık gibi.

Maicon'u daha önce yazdığım için kendimi tekrarlamak istemiyorum ama kısaca konuşalım. Galatasaray stoperlerinin bir numaralı sorunu hava sıkıntısıydı, Maicon'la bu çözülmüş olacak. Lider stoperliği belki tartışılır ama lider karakterini tartışamam, Porto'da da kaptandı, Sao Paulo'da da mesela. Top tekniği bir Chedjou değil ama kötü de diyemem, en azından kontrollüdür. Bu da bir sorun, top dahi uzaklaştıramıyoruz, Maicon o sorunu da çözer. Serdar Aziz ve Ahmet Çalık gibi hamleli isimleri de yükseltir, onlara liderlik eder. 

Maicon'un da kontrolü kaybettiği zamanlar olabiliyor, odağını kaybettiği ama sert bir adam, agresif. Sertlik altını çizdiğim sorunlardan biriydi, Maicon transferine belki de en çok bu yüzden sevindim. Chedjou yumuşaktı, Maicon agresif. Chedjou kalmış olsa Maicon'la iyi bir ikili olabilirdi, bu da başka detay ama gitmesi her koşulda doğruydu. Ateşleyici bir adam hepsinin ötesinde, Melo'dan bu yana yaşadığımız diğer sorun. Takımı ateşleyecek, bu noktada yükseltecek isim. 

Maicon hakkında daha detaylı burada yazmıştım, okumak isteyenler için;

Hayırlısı olsun diyelim, Sao Paulo'nun ciddi bir rakam ödeyerek gerçekleştirdiği transferdi. Vazgeçmeleri ise Maicon'un Galatasaray isteğinden dolayı. Hazır gelecek, çünkü Brezilya Ligi başladı. Bu ön elemeler öncesinde önemli bir detay..

14 yorum:

  1. Maicon hakkında kafamda soru işaretleri var.Evet iyi stoper ama sol stoper de sıkıntı yaşabiliriz ve Pasörlüğü ne derece olacak merak konusu benim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol stoper oynuyordu zaten son maçlarda, o konuda sorun olmaz. Pasörlüğü müthiş diyemem ama kötü değil. Diğer özellikleriyle zaten ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor.

      Sil
  2. Bu sol stoper geyiğini anlamiyorum. Nerden çıktı nasıl çıktı kim çıkardı, yahu stoper dedigin adam gibi oynadiktan sonra sol veya sag fark etmez oynar. Serdar oynar Ahmet oynar. Oynayamiyorsa zaten sorun oyunculugundadir. Bulent Korkmaz sol ayaklimiydi Ramos sol ayaklimi Puyol sol ayaklimiydi Vedat inceefe sol alaklimiydi illa sol ayak aramak muhabbetini anlamiyorum. Elinizde Hakan balta gibi adam vardir sol stoper yaparsiniz misal Carole sol stopere evrilmelidir gec kalinmadan. Ama elinde var degerlendirirsin bunca stoper varken birde sol ayak stoper aramak dogru degil hele ki bizim gibi takimlar icin lüks. Serdar ve Ahmet kotu stoperler degiller iyi bir takimda Maicon'un yaninda ikiside cok iyi oynar ama siz takim olaarak berbat savunma yapiyorsaniz seninde dedigin gibi Ramos da olsa birşey degismez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozcan Toprak'a nispeten katılıyorum. Yaş itibariyle çok oyuncu tandem gördüm solak olamayan ama uyumlu birçok sağ ayaklı stoper ikilisi sayarım. Terim'in bir ara ayağı düzgün stoper takıntısı vardı Guardiola'nın ayağı düzgün kaleci takıntısı gibi. Kalecinin önce kalecilik özellikleri iyi olacak sonra ayağına bakarsın... F.de Boer Chedjou vb. önce stoper özellikleri iyi olsun sonra bakarsın ayağına...

      Bu arada Serdar Semih Ahmet derken BEDAVA TİTİ 'yi unutmamak lazım solak 1.88 teknik bir adam...

      Sil
  3. Yanına Acerbi'yi alabilseydik keşke ama bizi reddetmiş sanırım. Beşiktaş'ta 3 yabancı stoper var yada olacak F.Bahçe'de Skrtel-Kjaer var yedeği Neustader. Serdar iyi ama F.bahçe maçında ayağından kaptırdığı top ve oynadığı 5-6 maçta ya vasattı ya da bariz hatalar yaptı sık sakatlanıyor bir de... Semih sakatlıklar sonrası Semih'in eski çabukluğundan eser yok kısa olmasına rağmen ağır bir oyuncu hem hız hem de hızlanma olarak. En buyuk özelliği yakın oynamayı becerebilmesiydi artık onda da kötü. Ahmet Çalık içlerinde en stabil olanı ama çapı kalitesi belli. Yani Serdar-Semih-Ahmet 3 lüsü bu durumları ile ancak yedek olmalı. Bjk ve Fb 3.stoperleri bile yabancı iken hadi biz 3. stoperi yerli yapalım. Ama 2. stoperi yerli yapıp istediğimiz verimi alamazsak işimiz zor.

    Yine de 2. yabancı stoper transferini agustos ayı içerisinde düşünmekte fayda var.

    Acele mevkiler orta saha göbek (6-8numara) bekler ve santrfor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. yabancı stoperinin şu aşamada lüks olabileceğini düşünüyorum, maalesef.

      Sil
  4. En sonunda uzun seneler sonra kalbur ustu bir stoper sahibi olduk. Vay arkadas ya bikmadilar senelerdir orta sinif adamlara 4-5 milyon bonservis odemekten. 2 tane al, kaliteli olsun 4-5 sene oynat. Nedir bu ucuz etin yahnisi sevdasi anlamis degilim.

    YanıtlaSil
  5. Bu transfere çok sevindim. Transferden öte yönetimin transfer anlayışına da seviniyorum. İsmi geçenler boş adamlar değil. Maicon gerçekten lider bir oyuncu. Defansı toparlar diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi aslında stoperlerimiz kötü değil onları yükseltecek isme ihtiyaç vardı. parsı fazla ama piyasası her daim olan bir oyuncu. Çok sevindim. Darısı Belhanda, Gomis ve İmbula'ya...

    YanıtlaSil
  6. bazı bonservislerin şişirme ve sahte olduğunu düşünüyorum.sonraki satışı yapabilmek için yüksek bonservis yazdırıyorlar kağıt üzerinde.bence maicon hayal kırıklığı olacak.porto 2 milyon avroya almış.5 büyük lige satamamış.yani başarısız olmuş.ne oldu da 12 milyon avro ya satıldı hemde brezilya takımına.bu işte başka işler dönüyor hafız.amiyane tabirle bizim gibi enayi bulabilmek için 12 milyon gösterdiler kağıt üzerinde ve buldular.29 yaşında ve muhtemelen son bonservisli transferi.hemde porto dan berezilyaya dönmesine rağmen.o 12 milyon avro adeta bir yemdi.dursunda yemi yedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Maicon özelinde alıp olayı başka boyutlara çekenler olacaktır ama dediğiniz çok doğru. Brezilyada ve hatta dünya genelinde milli takıma çağrılma olayında bile oyuncunun pazarını artırma çabası var hatta bilgisayar oyunlarında oyuncunun özelliklerini potansiyelini olduğundan yüksek gösterme hileleri. G.Amerika pazarında her tür işler döner avrupada o yola doğru gidiyor ne yazık ki

      Sil
  7. maiconu fazla izlemedim ama bazı maçlarda gözüme takılanla şu yorumu yapabilirim.dengesiz ve tek hamleli stoperlerden.serdar aziz e benzetebiliriz.yetenek ve akıl biraz az .muhtemelen porto dan 5 büyük lige kapak atamamasının nedeni bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıldan ziyade kontrol problemi olabiliyor. Potansiyeli, yeteneği daha yüksek aslında ama bunu tam anlamıyla yansıtamadı, bu yaşa geldi.

      Sil
  8. maicon transferini maddi bakımdan çedju transferine benzetiyorum.yüksek maaş bonservis ve türkiyede oyuncuların salması.satmak istesen yüksek maaş dolayısıyla satamıyorsun.iki tane 20 milyon avroya maliyeti olan stoper.tam bi kaynak israfı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir transfer yapıyorsan 3-4 sezon katkı beklemek durumundasın, bu işin geri dönüşü ancak böyle olur.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir