18 Ağustos 2017 Cuma

Stoper transferini Serdar Aziz üzerinden konuşmalı


Dün sol açığı sordum, bugün de stoperi. Galatasaray'ın sol bek sonrası belli transfer hedefleri var, en azından konuşulan ihtimaller diyelim. Sol açık, stoper ya da 3. bir forvet gibi. Bütçeyi bilmiyorum, imkan varsa adım atılır ama sol bek ve 3. forvet hamlesinin ardından (o da Sinan Gümüş'ün durumuna göre değişir) transfer bitirilebilir. Sol açığı takım içinden çözmek mümkün gibi düşündük, stoper için de sonuç aynı.

Avrupa yok, Türkiye Kupası statüsü daha hafifletildi ve daha az maç oynayacağız. Çok geniş bir rotasyondan ziyade, daha dar ama kaliteli rotasyonun avantaj olduğunu düşünüyorum. İlk 11 için çok önemli hamleler yapıldı, bazı noktaları ise takım içinden çözmek mümkün. Sol açık için Garry Rodrigues / Yasin Öztekin rotasyonu gibi, bir de buna mevcut gençleri ekleyelim. 

Aynı durum stoper için de geçerli, Serdar Aziz / Ahmet Çalık rotasyonu var. Bir de Koray Günter ve Ozan Kabak gibi potansiyeli düşününce bence o rotasyon yeterli. Maicon'un yanına yeni bir stoper şu aşamada lüks olabilir, bunu da düşündüren şey Serdar Aziz'in varlığı. Sıkıntı şurada, sakatlanmadan, istikrarlı şekilde forma giyebilecek mi? Giyebilirse sorun yok, benim için en iyi yerli stoper. Sakatlık durumu olursa Ahmet Çalık'a ne kadar güvenebiliriz, bunun yaratabileceği bir sıkıntı olabilir.

Miranda'yı sordum mesela, gündeme girmesini beklediğim bir isim. Kimse hayır diyemez, Maicon'la birlikte efsane bir tandem izleriz ama lüks mü kaçar, maliyet olacak. Denayer ya da, yine hayır diyemem, hızlı ve atletik bir isim. Maicon'un yanında da böyle bir isme ihtiyaç var ama lüks mü kaçar, Serdar Aziz'in önünde bir isim mi. Bütçeye bağlı transfere hayır diyemem, bütçe sıkıntı ise çok fazla zorlamanın mantığı yok. Belki bir fırsat kovalanır, o da son günlerde.

Sol stoper durumu var bir de. Ben de isterim, hızlı bir sol stoperimiz keşke olsa. 3'lü stopere dönme durumunda sol stoperin olmazsa olmazlığı var, 2'li oynamamız halinde ise acil olduğunu düşünmem. Serdar Aziz yine ön plana çıkar, bu sezonun onun sezonu olmasını, yeni bir transfer edasıyla hareket etmesini bekliyorum..

14 yorum:

  1. Sol kanat ve stoperi yazdın burak peki yedek sağbek kim olmalı takım içinden çözebilir miyiz? Kayserispor maçının içeride olduğunu ve kayserinin de hucum anlamında tehdit edemediğini unutmayalım bana kalırsa.

    Carole satılacak talibi de çıkar 3m euro o yaştaki oyuncu için makul fiyat.

    Linnes tek başına hem sol hem sağbeki yedekleyecek. Savunması zayıf agresif olmayan Linnes büyük maçlarda savunmada siner gibi duruyor bence risk. Serdar şu 2 hafta sakatlanmasa bile her an sakatlanabilecek potansiyele sahip.

    Stoper rotasyonu kalabalık haklısın. Oyuncu alınması bile Ozan Kabak oynayabileceği bir takıma kiralanmalı. Altınordu oynatır mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedek sağ bek Linnes olur, stoperlerden biri orada oynayabilir, Garry Rodrigues dahi oynar, tempo aradığında. Çözersin yani, illa bir transfere gerek yok.

      Sil
  2. Yerli stoperlerimiz arasında en guvenilir isim kuşkusuz serdar azizdir. Ahmet Çalık hakkinda biraz on yargili davranıyor olabilirim ama Galatasaray seviyesine sanki hic cikamayacak gibi. Koray günter farkli mevkilerde de oynayabildigini hesaba katarsak cok iyi bir rotasyon oyuncusu olabilir. Burada asil mesele su ki serdar aziz her an sakatlanabilir ve uzun zaman geri gelmeme ihtimali dogabilir.
    Ozan kabak ise potansiyeli goz onune alidniginda buradan sıyrılıp formayi kapmasini istedigim oyuncudur ama maicon ona liderlik edebilecek onu yükseltebilecek kapasiteye sahip bir stoper midir bunu bilemem. Stoper transferi mevcut durumda lükstür evet ama transfer yapılmazsa ilerde sorun cikma ihtimali en yüksek mevkimiz de stoperlerdir. Ben su anda maicona bile %100 guvenemiyorum aslen. Onun icin oraya miranda, vida veya bu isimlere benzer kariyerde ve guvenilirlikte bir bir stoper takviyesi daha yapabiliriz. Sol acik transferini tamamen unutup transfer doneminin son gunlerinde enerjimizi sadece stopere harcayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Transfer de zor, şu aşamada maliyete girmek bana lüks geliyor.

      Sil
  3. Arda ve Nani lüks yani gereksiz ve pahalı transferler tabi Asamoah resmileşirse.

    İkinci bir nokta Asamoah ne Hakan Balta Maldini gibi bir stoper sol bek kırması ne de sadece çizgide gidip gelebilen hucumcu bek R.Carlos gibi. Asamoah orta saha göbekten sol kanada ordan da beke evrilmiş bir adam. Juventus'un savunma göbeği yapısını ve kalitesini de hesaba katılım.

    Galatasaray'ın parası varsa 3.forvet ve Sol-sağ stoper-bek kırması oyuncuya harcaması daha mantıklı.

    Sinan satılırsa forvet şart. Umarım satılır.

    Stoper oynayarak gelişir. Ama genç acemi oyuncunun gelişim yeri eğer çok yetenekli değilse ki değiller a takım olmaz. A takımda onları tolere edecek bir savunma hattı yok zaten.

    Ozan Kabak oynayabileceği bir takıma kiralanmalı. Koray Günter'in sadece ayağı düzgün ama temposuz statik bir oyuncu, en fazla önem stoper olur ön libero defansif orta saha değil. Zaten kariyerinde oynadığı üst düzey maç sayısı düşük ve önemlisi kopuk kopuk. Kadroda kalırsa yine sezonu 10 maç civarı maç başı 20 dk.ort. ile bitirir. Ne kendi kabuğunu yırtar ne biz yine birşey anlarız. (Aykut Erçetin gibi)

    Bu kadar ham (ozan kabak) ya da oynama pratiği yapmamış (koray günter) ya da sakat (serdar aziz) stoper biraraya getirilmez.

    Bu anlamda TSL tecrübesi oynama pratiği sakatlık riski vs anlamında en hazır oyuncu Ahmet Çalık. Onun da aşması gereken bir eşik var şu an için aşamayacak gibi görünüyor. Ancak yedek olarak hazır adam tutulacaksa bu adam yaşı maç tecrübesi ve sakatlık riski açısından Ahmet.

    Ozan'ın öğrenmeye üst seviyede hata yapa yapa pratik yapmaya ihtiyacı var. Keza yaşı büyükte olsa son 3 senesini boş geçirmiş Koray'ın da.

    Serdar ve Ahmet yeterli. Ozan ve Koray'ın da tutup oyuncu başı oynama süresini iyice düşürmenin ne takıma ne de oyuncuların form tutmasına faydası olur hatta zararı olur.

    Hatta Koray'la Ozan'ı TSL 'ye kiralamam. 14 yabancı hakkın varken hiçbir takım savunma göbeğini ozan yada koraya bırakıp maça çıkmaz. 1.lige oynama şartıyla kiralarsın. Orda ilk 11 oynayabilirler. Fiziksel temasın mücadelenin yüksek olduğu ligde sertleşirler tecrübe kazanırlar.

    Koray'ı son 10 dakika oyuna almakla ne koray gelişir ne biz fikir edinebiliriz. Maicon + 4 sıkıntılı yerli stoper tutmak bence plansızlık ve populistlik.

    Populist değilse Osmanlı maçına Ozan Maicon ikilisiyle çıkalım. Bu iş böyle olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asamoah konusunda yanlış düşünüyorsun, orta sahadan evrilmiş bir isim değil, aksine orta sahaya evrilen bir isim. Sol çizgi oyuncusudur ve gider gelir, 3-5-2'nin sol tarafında tek başına üstelik. Hatalı yorum.

      Sil
    2. 2010 DK'da milli takımında da Udinese de ağırlıklı olarak DMC MC gibi oynadı Juve'ye geçtikten sonra önce orta sahanın solunda son 2 sezondur da sol bek sol hucum beki oynadı.

      Tranfermarkt'ta performans verilerine kısmında yıllara göre mevki istatistikleri

      https://www.transfermarkt.com.tr/kwadwo-asamoah/leistungsdaten/spieler/63531/plus/0?saison=2011

      2011 ve sonrası yıl yıl sola kaymış. Neyse Asamoah'ı Asamoah yapan enerjisi çok yönlülüğü daha verimli kullanmak adına önünü açmak lazım :) hoş zaten Fernando stoper gibi oynarsa Asamoah çok daha rahat alan boşaltarak oynayabilir.

      Sil
    3. Asamoah sol oyuncusudur, bahsettiğin yıl ise 2011. Şu an 2017 yılındayız, futbolcu 28 yaşında. Yani kariyeri bir anlamda solda başlamış :) Lakin orta sahada veya başka pozisyonlarda da rahatlıkla oynar. Fenerbahçe'li Andre Santos'a benzer aslında, çok konuşulmuyor ama.

      Sil
  4. Sol stoper bulmak kolay değil hem de beke kayan tipte. Mangala Abdennour bile bek geçmişleri olsa da bek özellikleri çok zayıftır aslında.

    Fillen Serdar sol stoper Fernando ön (yada 3.) stoper Maicon sağ stoper oynuyoruz. Sıkıntı da olmadı.

    Sol bulsak iyi tabi de ama önemli olan çabuk atletik ayağı düzgün stabil stoper bulmak. Bu özelikler olduktan sonra üstüne sol olursa daha iyi. Ama solak bulamasan da atletik çabuk ve ayağı düzgünse güvenilirse sağ ayaklı stoperle de 3 lü savunma oynanır.

    Fernando Tolga'nın yerine oynar Belhanda hafif sola kayar vs. en azında kadro derinliği (serdar sakatlık) ve taktik esneklik sağlar.

    Vida ya da Denayer elimizi rahatlatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hızlı bir stoper lazım sanki, çok öne çıkıyoruz ve Maicon'un arkasını süpürmek gerekir.

      Sil
  5. maliyet konusunu bilmiyorum ama sonuçta milli takım oyuncusu da olduğundan acaba kaan ayhan gibi çok yönlü bir oyuncu düşünülür mü?

    stoper, bek ve önlibero için oldukça iyi bir alternatif olabilir. yaşı da genç olduğundan kendisinden ileride gelir elde etmek bile mümkün olabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünülür de yeterli olur mu, olay o bence. Sağ bek performansı bence yetersiz kalır ya da orta saha. Stoper veya defansif orta saha düşünülür, orada da önü kalabalık.

      Sil
  6. Udinese'nin 22 yaşındaki solak Brezilyalı stoperi Samir Caetano de Souza Santos'un adı geçiyor ama çok zor bence.

    Udinese'den oyuncu almak çok zor İtalya'nın kayserisi... çok pahalıya adam satmakla ünlü kulübü...

    Genç ama iyi oyuncu ayağı düzgün solak uzun (1.88) tecrübesiz ama o kadar ham değil. Koray'dan çok daha tecrübeli misal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu noktada fırsat transferi olmadıkça stoper almak zor. O da kiralama yöntemi olur ama yine maliyet.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir