28 Eylül 2017 Perşembe

Devirler, dönemler, tarzlar değişiyor


Lucian Favre'nin Sneijder hakkındaki açıklanması; "Sneijder 9 numaranın arkasında, 9,5 gibi oynayan bir oyuncu. Biz 4-4-2 oynuyoruz, ona bu takımda yer bulmam zor."

Devirler, dönemler ve tarzlar değişiyor. Tudor linç yemişti bu yüzden, yapmak istediği tek şey oynatmak istediği oyun için takımını oluşturmaktı. O takımda da Sneijder temposunda bir isme ihtiyaç var, farklı profilde 10 numara gerekiyordu. Taktik esnekliğe uyabilecek, tempolu, sahanın her yerine adım basacak.

Sneijder'in geçmişini asla tartışmam, Galatasaray için verdiği, yaptığı bambaşka katkılar unutulmaz. Ama futbol dün ile de yaşanılmaz, şu nokta atlanıyor. Sneijder eski Sneijder değil, o pozisyonda ise 6 yaş daha gençleştik. Düzenler değişiyor, devrin 10 numaraları farklı ve Sneijder güne özellikle fizik anlamda ayak uyduramadı. Yoksa Sneijder gibi bir kaliteyi kim tartışabilir.

Favre'nin de anlatmak istediği farklı aslında, 9.5 numara ya da 4-4-2 gibi konular işin kılıfı. Sneijder fizik anlamda istenilen seviyede değil, şu aşamada Nice için hayal kırıklığı. Bekledikleri gibi çıkmadı ama bu tarzda bir yorum yapmak durumunda. Toparlanır mı, ayağa kalkar mı bilemiyorum ama mevcut görüntüsü bu tabloyu kaldıramıyor. Geçen sezon da görmüştük bunu, dillendiremedik.

Güne ayak uydurmak önemliydi, ucu nereye dayanırsa dayansın. Östersunds hezimetinin ardından bunu yapabilmek cesaret işi ve arkasında durmak başarı. Dönüşümü bir yerinden yakaladık, mevcut görüntüden mutluyum. Belhanda da yükseliyor, ısrarla sola kaymayan, hücumun her noktasında gezen, oyunun iki tarafında katkı veren bir isim. Daha da iyi olacak, güveniyorum ona.

Sneijder / Belhanda değişiminde eleştirilmiştik, Sneijder bedava bırakılıp Belhanda için 8 milyon avro verilir mi deniliyordu, tablo ortada. Atlanan bir detay daha var, Nice da Belhanda'yı tutmak istedi, çıkamadı bu rakamlara. Nice günleri başarısız geçmedi ki, üstelik ağırlıklı olarak sol kanatta oynamasına rağmen. Sneijder şu an fizik anlamda eski durumunda olsa zaten Mancini dönemindeki gibi solda oynar, 4-4-2'ler hikaye yani. 4-3-3 başlamıştı Nice sezona, Sneijder soldaydı ama olmadı.

6 yorum:

  1. Keşke Sneijder ve Bruma'yı geri alabilsek; Sneijder oyuna girerken ve çıkarken tüm stad ayakta alkışlasa ve sonunda Totti gibi bir jübile yapsak..
    Gomis Bruma'yı (belki döve döve) bir üst seviyeye çıkarabilir..
    Leipzig, Alman disiplini falan bunlar beni sıkıyor,hatta genel olarak Alman futbolu ve ukalalığı sıkıyor; 2000'lerde gördükleri dipten bu seviyelere yetenekli oyuncular sayesinde yükseldiler; evet o yetenekli oyuncuları belirli bir sistem içinde yıldızlaştırmaları önemliydi ama asıl olan da sistem değil yetenekti, onlar bunu yeniden unuttu ve tekrar düşüş yaşayacaklar..
    Nagelsman sahayı bilmem kaça bölüyormuş, her seti ince ince çiziyormuş, bunları geçin, abartmayın, efendi gibi futbol oynayın..
    Bilmiyorum, ben Klopp'un kibrini ne Ferguson'da ne de Mourinho'da gördüm, böyle bir adamın yönetiminde çalışmak beni rahatsız ederdi, ama dua etsin ki çalıştırdığı takım Liverpool:)
    Favre için de benzer şeyleri düşünüyorum, bu futbol dahileri beni sıkıyor, Sneijder 9,5 numaraymış, bak sen.. Fizik gücü yetersiz, savunmaya destek vermiyor, formsuz vb. de tamam ama Sneijder ön libero, merkez orta saha, forvet arkası, sol kanat pozisyonlarında Real Madrid, İnter, Hollanda Milli Takımı ve Galatasaray gibi takımlarda oynadı; evet eski çabukluğundan eser yok, 3 kişi baskı yaparken tek dokunuşla aradan çıkan, ver kaçlarla bir saniyede rakip defansı çökerten eski Sneijder değil artık, ama daha mütevazi bir seviyede hala etkili bir oyuncu.. Üstelik almadan önce de bu belliydi zaten, ya da öyle olmasaydı Nice Sneijder'i bonservis bedeli ödemeden ve yıllık 1,5M euroya ancak rüyasında görebilirdi..
    Leipzig gibi sıradan bir takım Bruma'yı oynatamıyorsa, bu bir sorundur, vasat üstü Timo Verner'e mega star muamelesi yapıyorlar, bu adam alman olmasa bonservis bedeli 5M euro'dan fazla olmaz, sonra Bruma'yı, Emre Mor'u kaçırıyorlar, elbette bunlar olabilir ama sorun suçu oyuncuların onların kusursuz sistemlerine adapte olamamalarına bağlamaları..
    Bence Alman Futbolunun gidişatı belli, süper man-Karlsten Jancker'ler den oluşan über mensch bir jenerasyon yakalarlar yakında..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığımı anlamamışsın maalesef, hatta çok yanlış yerlerden mevzuya yaklaşmışsın. Bak ne demişim;

      "Favre'nin de anlatmak istediği farklı aslında, 9.5 numara ya da 4-4-2 gibi konular işin kılıfı. Sneijder fizik anlamda istenilen seviyede değil, şu aşamada Nice için hayal kırıklığı. Bekledikleri gibi çıkmadı ama bu tarzda bir yorum yapmak durumunda. Toparlanır mı, ayağa kalkar mı bilemiyorum ama mevcut görüntüsü bu tabloyu kaldıramıyor. Geçen sezon da görmüştük bunu, dillendiremedik."

      Ne desin yani, transferinde hata yaptık diyemez ki. Sneijder için durum budur.

      Leipzig konusunda da hatalısın, Leipzig bir sistem takımı. Beşiktaş maçındaki performansına göre karar vermeyin, CL tecrübe arenasıdır, çok kıymetli bu olay.

      Sil
  2. Sneijder konusu keşke hiç açılmamak üzere sonsuza kadar kapansa.

    4.5 sezon oynadı ama zihnimde iz bırakmadı sneijder. Yolu açık olsun.

    Karabük maçı daha çok ilgimi çekiyor. Feghouli ikinci 45 dk oynamalı bence. Tolganın görevini Ndiaye, Ndiaye'nin görevini Fernando, Fernando görevini Denayer yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapanmıyor işte, Belhanda'nın isminin altını ısrarla çizeceğim.

      Sil
  3. Senin demek istediğini yanlış anlamadım, sanki sen beni yanlış anlamışsın, zira ben senin Sneijder ile ilgili yaptığın yoruma zaten katılıyorum ve çok benzerini yazdım ama Favre'nin söylediği şey ortada, sen başka türlü yorumlamışsın, ben başka türlü, ben seni değil Favre'yi ve bu sistem takımlarını eleştiriyorum, Beşiktaş maçını ise maalesef izleyemedim.
    Bir takımın belirli bir felsefesinin, sisteminin olması çok önemlidir ama sistem takımı ile kast edilen şey bu değil, bu ayrı bir tartışma konusu, ama şu meşhur sistem takımlarının başarılarının uzun dönemde devam etmeyeceğine inanıyorum.
    "Ne desin yani, transferinde hata yaptık diyemez ki. Sneijder için durum budur" demişsin, aslında cevabı kendin veriyorsun, Sneijder 9,5 numara ve benim sistemimde 9,5 numara yok dediğin zaman zaten yanlış transfer yaptım diyorsun, oysa Sneijder formsuz veya fizik durumu yetersiz dediğin zaman, hem transferi aklamış, hem de oyuncunun ileride bu takıma monte edilebilmesine açık kapı bırakmış olursun, ama Favre böyle demiyor.
    Leipzig'e gelirsek, Leipzig bir sistem takımı değil, bir sermaye takımı, 5 yıllık bir yatırımın ürünü, Ajax bir sistem takımıdır; orada işler kötü gittiği zaman sistem tartışılır, alt yapılarından üst yapılarına, her şeyiyle; Leipzig'de ise sorumlu kovulur, başkası getirilir, bir oyuncu gönderilir başkası getirilir arada fark var, ama elbette bu da bir sistem.
    Buna Dortmund'u da örnek verebilirim, belirli bir jenerasyonun, belirli tipteki tüm wonderkidlerini transfer etmek, benim için çok da futbol aklıyla, sistemle açıklanacak bir şey değil, ayrıca bunun uzun vadede devamlılığı olacağına da inanmıyorum, bakalım, göreceğiz.
    Eğer senin en önemli oyuncuların Bayern Munich'e veya diğer büyük takımlara koşarak gidiyorlarsa bence burada bir yanlış vardır ve bunun adı sistem falan değil, sermayedir, endüstriyel futboldur ve ben bunu eleştiririm.
    Elbette bu bir ekonomi işidir, ve her takımın bir ekonomik sistemi vardır; Ajax yetiştir sat, Porto parlat sat, Bayern, United, Madrid, Barca gibi klüpler ise pazar yarat, değer yarat gibi açıklanabilir ama elbette her şeyin temelinde temsil ettikleri camialar ve onların beklentileri yatar.
    Oysa bu sistem takımları denilen şey, bir çeşit barbar istilasını andırıyor, ortada ne camia var, ne de gelenek, birileri bir takımı ele geçiriyor ve oradan bir rant sağlıyor, ve bu sırada isimsiz oyuncularla maç kazanıyor, bu oyuncuların hiçbirinin o takımla duygusal bir bağı yok ve olması da istenmiyor, 22 yaşında oyuncular topluluğu, koşuyorlar ve dahi hocalarının dediğini yapıyorlar, sermaye gidince önce dahi hoca gidecek, sonra oyuncular dağılacak, sistem denilen şey uçacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Favre'nin söylemek istediği şey tamamen dediğim gibi, 9.5 numara olayları işin hikayesi :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir