3 Eylül 2017 Pazar

Nicolás Tagliafico & Galatasaray, mücadeleci oyunu taraftarın öyle hoşuna gider ki


Müthiş bir transfer dönemi geçiriyoruz ve harika isimler aldık. Asamoah da bu harekatın eksik kalan parçası, hatta benim için en önemli transferdi. 1 futbolcuyla en az 3 pozisyona transfer çünkü, sadece sol bek olarak bakmamalı. Maalesef olmadı ama ipleri koparmamak gerekiyor, sezon sonu sözleşmesi biteceği için şu günlerde o sözü almak lazım.

Ocak ayı ya da sezon sonu, bilemiyorum. Asamoah'ın mutlaka Galatasaray forması giymesi gerekiyor ama şu dönemi sol bek transferi yapmadan geçirmek imkansız. Asamoah'a öyle odaklandık ki başka alternatifleri düşünmedik, son ana kadar bu transferi zorladık. Carole de bu bekleyiş doğrultusunda gitti hatta. Ocak ayına kadar Linnes idare eder derdim, Carole gitmemiş olsa. Bugün diyemiyorum, sadece Linnes'le yürümez bu mevzu.

Çok fazla ihtimal yok, şu aşamada Avrupa'dan herhangi bir takım ideal ya da alternatif sol bekini zaten bırakmaz. Şu isim uygun diye de aklıma kimse gelmiyor, fırsat olarak nitelendirebileceğim. Kiralık gibi bir ihtimal yaratılabilir, Asamoah'ı Ocak ayında kesin olarak alacağız diyorsanız. Olmalı da bu transfer ama Asamoah'ı sol bek düşünmüyorum sadece. Bugün bir sol bek alırsınız, Ocak ayında Asamoah'ı onun önüne yazabilirsiniz ya da 3'lü savunmaya dönersiniz, Asamoah sol çizgide oynar.

Tagliafico bu noktada iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Avrupa'nın Portekiz Ligi haricinde tüm önemli liglerinde transferin kapanmış olması avantaj. Sevilla başta olmak üzere bazı takımlar ile adı anılmıştı bu yaz ama gerçekleşmedi transferi. 25 yaşında, Sampaoli sonrası Arjantin Milli Takım'ına da seçilmeye başlayan, Güney Amerika'nın en önemli sol beklerinden biri olarak görülen bir isim. 

Twitter'da anlamsız bir algı doğdu, o da Arjantin'in Brezilya'ya karşı oynadığı maç üzerinden dönüyor. Tagliafico'nun ilk Milli maçıydı, kötü de bir performans gösterdi. Willian karşısında zorlu anlar yaşadı ve bu kıyasla Tagliafico konusunda hüküm verilmiş. Ağır olduğunu yazan, boyundan kaynaklı hava toplarında kötü ön yargısını yaratan, tüm bunlardan kaynaklı kötü bir sol bek olduğunu yazanlar var, sadece bu maç özelinden. 


Willian'ın zor duruma düşüremeyeceği sol bek var mı bilmiyorum, olanı da biz alabilir miyiz ya da. Olabilir, ilk Milli maçı, felaket bir maçta çıkartabilir. Tek maç üzerinden, kötü bir sol bek olduğu algısı. İş şu noktalara da geliyor, bu yaşa kadar neden x takım transfer etmedi ya da Arjantin'den buraya gelip başarılı olabilen bir futbolcu var mı. Doğru ismi alırsan var, Batalla ya da Belluschi gibi, ilk aklıma gelenler. Bu yaşa kadar transfer olan bir ismi biz nasıl alabiliriz ya da, zaten yaz dönemi mevcut taliplerini okumadık mı.

Independiente taraftarının çok sevdiği, hatta taptığı bir futbolcu. Lider özelliği ve mücadeleci yapısından kaynaklanıyor bu da. Çalışkan bir futbolcu, temposu inanılmaz yüksek. Savunma özelliği çok daha ön plana çıkar, hücumda temposunu hissederiz ama çılgın asist rakamları görmeyiz. Stoper özelliği de var, hatta son zamanlarda daha çok stoper kullanılıyor. 1.71 boyu, bir savunmacı için kısa tabii ama bu bir ön yargı yaratmamalı, aksine havadan o fiziğe rağmen iyidir.

Asamoah için yukarıda yazdığım gibi, Asamoah'ı 3'lü savunmanın sol kanadına yazıp, Tagliafico'yu 3'lü savunmanın sol stoperi yapabilirsiniz ya da Tagliafico bek oynar, Asamoah ise bugün Tolga Ciğerci'nin oynadığı pozisyonda. Çalışkanlığı, temposu, lider karakteri önemli, Bu mücadeleci tavrı da taraftarın hoşuna gider, Galatasaray'ın mevcut tempolu ve agresif oyununa uyum sağlayabileceğini düşünüyorum. Bonservis konusunda ise 4-5 milyon avro gibi bir rakam konuşulur. Şu aşamada akla gelebilecek en iyi sol bek alternatiflerden.. 

17 yorum:

  1. Emmanuel Mas'da Arjantin'den geldi 1,5 milyon Euro'ya Trabzonspor'a kötü topçu mu? Hayır. Galatasaray'a gelse kimse itiraz etmez. Ajax ilgilendi epey de bir para verdi. Önemli olan iyi oyuncu bulmak gelip iyi oynadığında kimsenin itirazı olmaz. Oynadığı ligin hiçbir önemi yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraz olmuyor ama kötü oyuncu alıyorlar linnes idare edemez asamoah şart iyi bir oyuncu ve alternatif olduğu için verilmiyor bu oyuncu güzel hızlı çevik sol bek asamoah gelene kadar bayağı işimize yarayacak.

      Sil
    2. Asla kötü oyuncu falan değil, Sevilla da ilgilendi hatta. Sampaoli'nin de tuttuğu bir futbolcu, neye göre kötü olduğuna kanaat getiriliyor?

      Sil
  2. Zaten Tagliafico ve Emmanuel Mas Arjantin liginin en iyi iki solbekiydi. Ben 2 senedir Tagliafico'yu az cok takip etmisligim var. Ve gercekten hizli bir oyuncu. Bana gøre ofansif yønu guclu bir isim. Ben onu hucumcu bek diye dusunurum. Bana Telles'i hatirlatiyor az cok. Aslinda tam Sevilla, Benfica gibi takimlara yakisan bir solbek. Bu adama olumlu bakiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ofansif etkisi bence yüksek değil, mücadelesiyle ön plana çıkıyor..

      Sil
  3. 1- Genelleme olarak söylemiyorum ama Arjantinli oyuncular kendi ligleri sert ve tempolu bir lig olmasına rağmen Türkiye liginde pek başarılı değiller. Noray Nakis bize Carrusca'yı Ertuğrul Sağlam'ın kayseri döneminde stoper Avendano forvet İglesias bir yıl sonra 1m'a orta saha Escobar (hiç oynamadı 1 maç 30 dk) Antep'e Zurita Ertuğrul'un Beşiktaş döneminde F.Higuain Bursa'ya Pablo Battala'nın gelmesinde rol oynadı. Bu değerlendirmeye Avrupa'dan gelen Arjantinlileri katmıyorum. (M.Delgado F.İnsua Civelli İsmael Sosa) 10'un üzerinde Arjantinli saydım Battala dışında olumlu olan yok nerdeyse... neden böyle bilmiyorum...

    2- Sol bek konusunda gelirsem:
    Tagliafico u-20 jenerasyonu oyuncularından savunma refleksi olan bir oyuncu stoper oynamışlığı var kısa boyuna rağmen (1.71) hamleli bir oyuncu. Hamleli oluşu biraz sıkıntılı G.Amerikalı oyuncularda görülen (özellikle ilk kez avrupaya geldiklerinde Lugano Civelli vb.) iki ayakla ya da kayarak çok fazla müdahalelerde bulunmaya alışıklar. Oysaki bu Avrupa futbolunda büyük risk hem pozisyon kaybetme hem de kart riski var. Videolarında da oldukça sert ve atik halmeleri göze çarpıyor. Lucas Orban'ı (eski valencialı) çok hatırlatıyor ilk geldiğinde Lugano'da öyleydi bizde kiralık oynayan Burdisso da. Hızlı bir oyuncu gibi. Dinamizmi ile hucuma çıkıyor ama ayağı tekniği çok iyi olduğu söylenemez. Toparlarsam savunma refleksinin oluşu bir artı. Nispeten tecrübeli oluşu da iyi. Ama Avrupa futbolunda ne yapar uyumu da bir risk tabi ki.
    Gelelim maliyete bence opsiyonlu kiralanmalı. 4m euro deniliyor rakamı geçtim. denizli dönemi 10m istenen bir Benitez vardı. Tutmama riski olan oyuncuda hele ilk kez avrupaya geliyorsa ve yuksek fiyat çekiliyorsa opsiyonlu kiralardım. Nakis beye de güvenmezdim. Adnan Polat'a sorun... Adama en son bayilik vermişti :)

    Douglas Santos Hamburg SV ligin ilk 2 maçında kadroya almadı. Oyuncu daha önce granada veoyuncu hılup satmasıyla meşhur Udinese tarafından denenmiş ve Brezişya'ya geri satılmıştı. HSV 7.5 almış geçen sene. Ama memnun değil. PSv'ye 5m euroya satışı gündemdeydi HSV sıcak baktı sonra olmadı. Eğer uygun fiyata alabilirsek 4-5 civarı yani Douglas Santos fena seçenek değil. Abuk sabuk bir maaş vermezsek piyasası satışı olan bir oyuncu. Hucum gucu ayağı Tagliafico'dan iyi. Ancak defansif refleksi soru işareti.

    D.Santos'u PSV isteyince Hamburg Montpollier'in sol beki Jerome Roussillion ile ilgilendi. Fransa'nın en iyi 2-3 hucum bekinden biri. İstikrar sorunu var ama bu takvimde alınabilecek mantıklı oyunclardan bir tanesi.

    Rahman Baba sakatlık dönüşü adaptasyonu bize vakit kaybettirir. Denayer bile fazla maç yapmadığı için fit değil misal. Kenedy çok iyi olur ancak sorun şu Chelsea Rahman Baba'nın hazır olmayışı nedeniyle Kenedy'i de bırakmayabilir.

    Davide Santon sağ ayaklı sol bek istenmiyor. Ama bence sahaya koydukları önemli ters ayaklı olması ikinci derecede önemli. Sakatlık geçirdi dönüşü nasıldır form durumunu bilmiyorum ama oyuncunun geçmişini Mourinho'nun bir ara ilk 11 de sürekli kullandığını uzun boyuna rağmen tempolu ve iki bek pozisyonunda da oynadığını belirtelim. Külübe öneriler geliyordur. 2-3 güne belli olur umarım Cumaya kadar beklemezler.

    Som olarak Tagliafico ne kadar iyi pazarlık etsek de sırf maaşı bile başımıza dert açabilir. Donk'un 1.5 bile gitmesine engel 2.5 ve üstü alanların satılma şansı çok düşük zaten. Tagliafico ne kadar referanslı olsa da bonservis ödeyip 1.8-2 civarı maaşla uzun süreli bir kontrat yaparsak ve tutmazsa Carrusca gibi yıllarca oraya buraya kiralarız maaşının ciddi bir kısmını da biz öderiz. Oyuncunun İndependiente'den aldığı net maaş ne kadardır? 500 bin euro ancadır. Bonservis için sonraki satıştan pay veya başarı bonusu gibi ayrıntılar düşünülebilir. Riski doğru planlamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederim önce, fazlasıyla detaylı ve açıklayıcı. Batalla, Belluschi gibi isimler var, doğru ismi alırsan bence başarılılar. Bu iki ismin ortak noktası mücadele ve lider özellik, o da Tagli'de mevcut.

      Diğer konu ise benim aklıma daha iyi alternatifler gelmiyor, ne yalan diyeyim. Çok güçlü değiliz ve aranan isim hücumcu bir sol bek mi, bu da konuşulmalı. Asamoah değildi çünkü, o da farklı bir tarz.

      Sil
  4. Bence Telles iyi bir oyuncu değil ve hala değil. Savunması kötü kademe anlayışı vs birebir savunması da kötü. Hucumda iyi ama çok çok iyi de değil. Referansına para veriliyor bana göre.

    Emmanuel Mas çok iyi çok beğendiğim bir oyuncu savunması da hucumu da dengeli çok da uygun fiyata aldılar. 1.8 di galiba bonservisi. Biz ucuza alamıyoruz işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telles gayet iyi bir bek, potansiyeline de ulaştığını düşünüyorum.

      Sil
  5. İlginç bir şekilde noray nakis üzerinden arjantinli oyuncu transferleri eleştiriliyor, ertuğrul sağlam örneği verilmiş, adam bursasporla sampiyon olmuş, her fırsatta arjantine gidiyor ve oyuncu bakıyor, batalla nin performansi ortada, arjantin liginin mücadele gucu yüksekligi nedeniyle oradan gelecek oyuncuların başarılı olacağına inanıyor, ama elbette transfer bir bütçe işi, ertugrulun en çok transfer etmek istediği oyuncu lanziniydi mesela, doğrudan ismini vermişti..
    Noray nakis bize carruscayi vermiş, kim diyor bunu, senin bir butcen var, menajerler sana butcene göre birini öneriyor ve sen de noray nakise oyuncuyu soruyorsun, aracı olmasını, yardımcı olmasını istiyorsun ve karşıliginda belki para veriyorsun, olay bu.
    Carrusca ile aynı dönem beşiktaş delgadoyu almış, kayserispor iglesiasi almış ve hepsinde de noray nakisin rolü olmuştu, ama norayla yapılan röportajlara bakılırsa, bu oyunculari kendisinin tavsiye etmediğini ama olumlu görüş verdiğini söyledigini görürüz.. Ayrıca delgado ve iglesias beklentileri karşılamis ve ilerleyen yıllarda bu kanaldan gerçekleşecek transferlerin önünü açmıştı, keza ertesi yıl gelen zurita için de aynı şeyler söylenebilir.
    Tek başarısız transfer olan carrusca için fikri sorulduğunda, (2006 da geldiği zaman) noray nakis,yetenekli ama soru işaretleri olan bir oyuncu olduğunu ve büyük beklentiye girilmemesi gerektiğini, buna karşın delgadonun kalitesi belli bir oyuncu olduğunu, yine iglesiasin da ne vereceğini bildiğiniz bir isim olduğunu söylemisti..
    Nakis son olarak martin benitez transferiyle gündeme geldi, oyuncuyu mustafa denizlinin ne kadar istediğini biliyoruz, ama bir şekilde türk medyası var gücüyle bu olası transferi engellemek için seferberlik yaptı..
    Taraftar da özbek yönetimine olan güvensizlikletinin bir yansıması olarak bunun bir komisyon transferi oduguna kanaat getirdi ve bugün geldiğimiz noktada arjantinden yapılacak transferlere bu algı ile yaklaşılıyor.
    Oysa martin benitez potansiyeli yüksek fakat psikolojik zaafları olan bir oyuncu, bu sezon huracan maçında attığı cok güzel 2 golle yeniden yükselişe geçeceginin işaretlerini verdi. O gün konuşulan paralar da kabul edilebilir seviyedeydi, o sezon başı ozan tufan için istenen paranın yanında düşük bile sayılabilir, yine gündemimize gelen ve denizlinin beğenmediği polonyalı oyuncunun 9 milyona leichester a gittiğini hatırlayalım, piyasa şartları ortada..
    Hazır arda galatasaraya gelmeyeceğini aciklamisken yeniden gündemimize gelir mi diye totem yaptığım bir isim benitez, keşke tagliafico ile birlikte alabilsek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi oyuncu, doğru isim getirirsen başarılı olur, neden olmasın. Benitez örneği başka, o paralar etmezdi, 10 milyon avro'ları konuşuyorduk. Şu gün eder mesela, potansiyelini tekrar yakaladı.

      Sil
  6. EPL fiyatlarını baz almamak lazım gelirleri çok çok yüksek olduğu için ederinin çok üstünde bonservis ödüyorlar çoğu zaman. G.Saray'ın henüz Arjantin milli olmamış Benitez'e 10m yatırım yapma lüksü yok. Formica geldi aklıma ne yaptı acaba.

    Trabzon Mas'ı 1.5 a aldı. Çok iyi transferdi. Kalite/maliyet ve takım kalitesi ile ihtiyacına da karşılıyorsa iyi transferdir. Carrusca'yı 1.5 a aldık pahalı değildi. Ama kalitesi yeterli değildi. Saha içinde performansı yetmedi. Alış satış olarak tamamen zarar ettik.

    Onun yerine avrupada tutmamış potansiyelli Arjantinlileri nispeten ucuza alıp parlatmaya çalışmak da bir yöntem Belluschi Federico İnsua R.Civelli gibi.

    İglesias Kayseride vasattı hedef santrfor bonservisi elinde diye (tıpkı Bouzid'i aldıkları gibi) Ankaragücü aldı. Kalıcı olamadı. Delgado yakışıklı adamdı ama Basel performansının yanına yaklaşamadı. Lincoln ile aynı bonservis (5m) bedeline gelmişlerdi.

    İhtiyatlı şartlarda almakta fayda var diyorum. Alamıyorsan kirala diyorum. Kiralama bedeli opsiyon yuksek olsun önemli değil. Denemeden yüksek meblağı gömmeyelim diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tagliafico, Mas'dan iyi isim bu arada, belirtmek lazım. Carrusca'yı 5 milyon'a almıştık tam, o bilgi yanlış :)

      Sil
    2. 5m Ülker grubun verdiği paraydı yanlış hatırlamıyorsam Beşiktaş bütün parayı Mathias Delgado'ya bağladı F.Bahçe para yerine Basketbol Şubesini devraldı Ülker'den. Biz ise bazı kaynaklarsa 1.6m $ bazılarında 2m $ bonservis ödedik Carrusca'ya yıllıkta 1m $ maaş. Sonrasında Arjantinlilerin bolca yer aldığı Meksika'ya bile kiralandı tutunamadı. Manisa dönüşü Arda sezona sağ bek yedeği başlayıp Carrusca sonrası sol açığa geçti yanlış hatırlamıyorsam.

      https://www.transfermarkt.com.tr/marcelo-carrusca/profil/spieler/27451

      http://www.milligazete.com.tr/haber/731073/carrusca-yi-mondragon-ikna-etti

      Tagliafico için 5m $ deniliyor adamlar zaten 3m$ a almışlar. Hayırlısı olsun. Profil doğru iş yapar mı denemeden kimse bilemez bu sebeple de opsiyonlı kiralansın 1m $ kiralama bedeli 5m opsiyon olsun önemli değil. En azından tutmazsa ne yapacağız derdi olmaz.

      Sil
    3. Opsiyonlu kiralık niye bıraksınlar ki, amaçları para kazanmak. Carrusca için 5 milyon bonservis vardı, başka türlü göstermiş olabilirler bunu.

      Sil
  7. Defansif yönü güçlü bir bek lazim neden? Çünkü sol Ön tarafta oynayacak muhtemel isimler savunma ve hucuma ayni seviye katki veremeyecekler.Gelisen surec nedeniyle böyle konusuyorum.Sol bek saglam olursa sol on e kimi koyarsan koy farketmez.Bahse konu arjantinliyi izlemedim.Nereli olduguna degil kim olduguna bakmak gerek. Dediginiz gibi mucadeleci ise alinabilir.Takima extra enerji katar.Vakit daraliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önde Ciğerci oynayınca o tablo değişti, ilk etapta ben de böyle düşünüyordum. Şu an sol bekte hücumcu bir isim de oynar ama Tagliafico sol stoper olur, 3'lüye rahatlıkla dönersin. Böyle avantajları var.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir