4 Eylül 2017 Pazartesi

Nuri Şahin sadece Dortmund'da değil, Almanya için bir efsane

Yaz döneminin en sıcak konularından biri de Emre Mor'un olası transferiydi. Celta Vigo'ya iyi de bir bonservise giderek bu iş çözüldü neyse ki. Bir de Nuri Şahin durumu var tabii, yıllardır hakkının yendiğini düşünüyorum. Bu sezona müthiş girdi ama yine yedek, Milli Takım için alternatif olarak düşünülüyor. BVB Türkiye'ye sorduk, sağ olsunlar bizleri yine kırmadılar ve gündemi konuştuk..


Peter Bosz'un göreve geldiğinden bu yana Nuri Şahin özelinde bir ısrarı var gibi, o da buna iyi cevap verdi ve sezona müthiş girdi. Nuri Şahin adına sıkıntı sakatlık dönemleriydi, umarım böyle bir şey yaşamaz diyelim. Sezon özelinde beklentiniz nedir, nasıl bir başlangıç bu?

BVB Türkiye: Kimse kimsenin torpillisi olmuyor, çalışırsanız mutlaka şans size geliyor ve iyi kullanırsanız ödülünüzü alıyorsunuz. Bosz'un geldiğinde Weigl sakattı, Dohaud yeniydi fırsat Nuri Şahin'e gelmişti. Senelerdir yaşadığı şansızlıklar bu sene olmayınca hazırlık kampını sorunsuz geçirdi ve bu güne geldi. Nuri'nin zaten kariyer başından beri yetenek yada profesyonellik sorunu hiç olmamıştı. Şu an hepimizi mutlu eden harika günler geçiriyor. Yeniden ligin en popüler oyuncularından biri haline geldi. Sizinde dediğiniz gibi sakatlık yaşamaması bizimde en büyük dileğimiz, inşallah bu sene onun senesi olacak.

Geçtiğimiz sezon "acaba Türkiye'ye mi geliyor" ya da gözden çıktığı üzerine haberler vardı ama tam da o dönemde sözleşme uzatıldı. Hatta kupa finalinde Nuri Şahin'in kadroda olmaması üzerine kopan bir isyan vardı. Dortmund için ne ifade ediyor Nuri Şahin?

BVB Türkiye: Nuri Şahin sadece Dortmund'da değil, tüm Almanya'da bir efsane. Gittiği her ortamda inanılmaz saygı görüyor. Türkiye sevgisi çok fazla olmasına rağmen Almanya'ya entegrasyonunu da tamamlaması onu her ortamda öne çıkarıyor. Futbolculuğunun yanında aile yapısı, konuşmalarındaki olgunluğu, kulübe ve şehre olan bağlılığı ile BVB'de ki yeri çok ayrı. Zaten futbol kariyeri sonrası profesyonel olarak çalışması için kulüp ile görüşme halinde. Belkide BVB'nin ilerideki M.Zorc'u Nuri Şahin olacak..

Milli Takım'la da alakalı sorayım, yıllarca sorduk. Nuri Şahin ve Ömer Toprak gibi isimler Bundesliga'da gösterdikleri performansı bir türlü Milli Takım'a taşıyamadılar, bu eleştirildi. Nedenleri neler olabilir, siz ne söylersiniz?

BVB Türkiye: Nuri Şahin ilk dönemlerinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Çok iyi olduğu dönemlerde kadroya alınmadığı oldu. Yıldıray'ın da aynı şeyler başına gelmişti. Günümüze gelirsek uzun yıllardır Milli takım iyi gitmiyor, en iyi en gözde oyuncular bile milli takımda farkını ortaya koyamıyor. Nuri, Ömer gibi isimler takımlarında tamamen sisteme bağlı oynar, kendi rolünü sergilerken milli takımda birden sistemsizlik içine giriliyor. Türkiye'de ki beklenti ise alıp, uçmaları, kaçmaları şeklinde. İnşallah yeni dönemde Milli takım içinde Gurbetçi oyuncular içinde güzel zamanlar yaşanacak.


Konumuz ağırlıklı olarak Emre Mor aslında, ilginç bir öykü. Dortmund önemli bir yatırım yaparak onu takıma katmıştı, üstelik 6 aylık bir profesyonel kariyerine rağmen. Sezon içinde de sık sık şans bulduğunu gördük, peki neyi yapamadı bu adam?

BVB Türkiye: Denemedi. Borussia Dortmund'da oynamak için kendinizi buraya ait hissetmeniz, en azından burada olmak istediğinizi bilmeniz gerekir. Emre geldiğinden hemen sonra gittiği Milli takım kampından Türkiye'de gördüğü aşırı ilgi sonrası bir yıldız olarak döndü. Oysa yıldız değildi ve bölgesinde girmesi gereken büyük bir rekabet vardı. Yaşadığı bu öz güven patlamasının etkisiyle sezon başında gördüğü kırmızı kart onun için işleri daha da zorlaştırdı. Bu süreçten aldığı eksileri saha içindeki bireysel yeteneklerini göstererek kapatmak istemesi de ona hiç fayda sağlamadı. Burası bir sistem takımıydı ve rolünün üstüne çıkmanın ne takıma ne de kendisine faydası yoktu. Menajerinin Emre için düşündüğü kariyerde BVB'deki geleceğini sona erdiren etken oldu denilebilir. Yine de daha çok genç ve yapabileceği şeyler var fakat gereken derslerin alınması ve farklı davranması gerekecek.

Dortmund bu konuda önemli bir okul, bu yaşta bir isim için orada tutunamamanın eksi yazacağını düşünüyorum. Potansiyelinin sınırı yok ama bir türlü düzene ayak uyduramadı, Nuri Şahin gibi de rol model alabileceği bir büyüğüne rağmen. Geldiği gün itibariyle sizin beklentiniz neydi ve Dortmund günleri için ne diyeceksiniz?

BVB Türkiye: Bu sürecin ona eksi yazdığı gerçek zaten daha küçük çaplı bir takıma giderek bunun faturasını ödedi. Emre Mor geldiği gün yetenekleri ne kadar belirli ise profesyonellik acısından sıkıntılı olduğu da o kadar açıktı. Biz Türkiye basınını da takip ettiğimiz için acaba olmayacak mı şüphesini yaşamıştık. Ama daha öncede söylediğimiz gibi yinede yapacağı şeyler olmalı, kendini futbola verir, bayağı bir değişme gösterirse tekrardan kafayı kaldırma şansı mevcut.

Dortmund'un Emre Mor ile ilgili planları neydi? Yapılan açıklamada futbolcunun ayrılma isteği söylendi ki başka takımlarla da anılıyordu. Dortmund açısından bir hayal kırıklığı olmuş mudur, sonuçta ortada bir zarar yok gibi görünüyor.

BVB Türkiye: Emre Mor önemli bir yatırımdı ve BVB bu yatırımdan saha içinde ve maliyet olarak katkı almayı düşünüyordu. Ama bu seviyeler önemli bir akademidir, kreş değil. Burada eğitim verilir, şımartılmaz. BVB açısından elbette üzüntü oldu ama yapacak bir şey yoktu. Her oyuncuda %100 istediğiniz sonucu alamıyorsunuz.

Mutlaka size de çok soruldu, buradan da açıklığa kavuşturun isterim. Emre Mor'un adı Türkiye için çok geçti, en yakın takımın da Fenerbahçe olduğu yazıldı. Nasıl ilerledi o süreç, böyle bir ihtimal var mıydı gerçekten?

BVB Türkiye: Evet çok soruldu ama biz aynı şeyleri tekrarlamak istemedik. Süreç başındaki yaptığımız açıklama sonrası bu konuya pek girmek istemedik çünkü ortada bir konu yoktu. Basında yazan 10 haberden 9'u yalandı ve insanlar buna inanmak istedi. Türkiye'de transfer konusunda insanlara olumsuz haber vermeniz hiç hoş karşılanmıyor, bu yüzden bizde bir süre sonra yaşayarak görülsün istedik. Öncelikle Emre Mor'un son 1,5 aya kadar satılma gündemi hiç yoktu. Takımda kalmayacağı, kiralanacağı ise kesindi. BVB'nin Türkiye ligine kiralamayacağı ise başka bir gerçekti ki zaten Emre ile sorunlar Türk milli takım kampına gittikten sonra başlamıştı. BVB gelecek beklediği bir oyuncuyu Türkiye ligine göndermeyi düşünmüyordu. Burada insanlar takımları küçük gördüğünü düşünebilir ama öyle bir durum yok zaten Türkiye'de camia olarak BVB'den çok daha imkanlı takımlar var.. (imkanlarını kullanamıyorlar ayrı) BVB lig ve o futbol ortamına oyuncusunu göndermek istemiyordu ve göndermeyecekti. Basında yazılan haberlerin %99undan BVB'nin haberi de yoktu bunu da belirtelim. Menajeri 3 İstanbul takımı arasında mekik dokudu ve belki de oyuncusunun BVB kariyerinin sona ermesini, kiralanmak yerine satılmasına sebep oldu.


Son sorum biraz daha genel, hatta konunun dışında. Dışarıdan baktığınız kadarıyla soruyorum, Grosskreutz adına Galatasaray bir kırılma noktası mı oldu yoksa bu düşüşü yaşamasını bekliyor muydunuz? Diğeri de Koray Günter bir türlü beklenen potansiyeline ulaşamadı ama son dönemde Tudor kendisini orta sahada dener oldu. Bundan sonraki geleceği ve potansiyeli adına görüşünüz nedir?

BVB Türkiye: Grosskreutz dünya kupası şampiyonluğu sonrasında kendini olduğundan fazla görmeye başlamış BVB'de yedek kalmayı kendine uygun bulmamıştı. Kariyeri düşüşte iken Galatasaray'dan gelen teklif hayatının fırsatıydı. Evet sözleşme yanlışları ile Galatasaray'ında hataları oldu ama yinede Galatasaray taraftarı ona büyük ilgi göstermişti. O dönemde o takımda oynar, mutlu yıllar geçirebilirdi ama davranışı ile çok amatör bir oyuncu olduğunu gösterdi. Bundan sonrada bu fırsatları bir daha yakalar mı? Çok zor gözüküyor.. Koray Günter konusu ise Galatasaray'daki ilk dönemlerinden sonra çok takip edemedik şu an ne durumda bilemiyoruz ama bu zamana kadar sıçrama yapması gerektiğine inanıyoruz. Artık Galatasaray Koray'ı aştı gibi gözüküyor. Belkide en iyisi yeni arayışlara yeniden başlayacağı daha küçük çaplı bir adrese gitmesi olacak..

2 yorum:

  1. Nuri ile Emre'nin karakterleri farklı Nuri Emre'nin yaşındayken olgun bir çocuktu.

    Koray kendi için direkt oynayacağı bir takıma gitmeli. Almanya 2.ligi bile olur

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir