4 Ekim 2017 Çarşamba

Badou Ndiaye'yi bir de rakamlar üzerinden konuşalım


Opta'nın paylaştığı Badou Ndiaye istatistikleri üzerine konuşalım. Geçtiğimiz günlerde yine bu konu hakkında bir yazı yazmıştım ama rakamlar üzerine gitmek daha sağlıklı. Gerçi yine aynı noktaya geleceğiz, savunma istatistikleri üzerine konuşulacak konu yok. Sorduğum tek bir soru var, acaba onu savunmada bu kadar odaklı oynatmak mı gerekir?

Ligin ilk 2 haftasında pas aksiyonunu başlatan isim Fernando'ydu, savunma özelliğinin yanında bu anlamda da takımın en iyisiydi. Rakipler buna önlem almaya başladıktan sonra ise Badou Ndiaye'yi kendi kalemize biraz daha yaklaştırdık, geriden top çıkarma ve kullanma noktasında daha fazla ön plana çıkmaya başladı. İşini iyi yapıyor, defansif anlamda herhangi bir sorun yok ama rakip kaleden oldukça uzaklaştı ve hücum etkisini hiç hissedemez olduk. 

Topla dripling özelliği bana sorarsanız en önemli özelliği ve transfer olduğu gün itibariyle bu özelliğinin altını çizmiştim. Bu tarzda bir orta sahamız uzun süre olmadı ve eksikliğini hissettik. Badou Ndiaye bana sorarsanız 8 numaradan öte 10 numara özelliğini bünyesinde daha barındırıyor ama temposuyla bunu kapatabiliyor. Benim beklentim daha çok hücum kısmındaydı, ön alanda göstereceği mücadele etkisiydi.

O ise düzen gereği savunma özelliğiyle ön plana çıkmak durumunda kaldı. Tolga Ciğerci'nin tam tersi, ondan da savunma tarafında etki beklerken, hücum kısmında sürpriz işlere imza atıyor. Bu ikilinin yerini değiştirmek nasıl olur diye düşünüyorum doğal olarak. Badou Ndiaye de iyi bir pasör değil, Tolga Ciğerci'yi de bu konuda çok ön plana çıkaramam ama topu geriden iyi ve hızlı çıkarırlar. Bir fark var ama, Badou Ndiaye'nin hücumda çok daha büyük şeyler vaat ettiğini söyleyebilirim. 

Rakamlara gelirsek, hemen hemen her maçta takımın en çok ikili mücadeleye giren ve kazanan futbolcusu. Başarılı çalım konusunda da aynı şekilde, 16 kez ile takımın en iyisi. Onu 15 kez ile Belhanda takip ediyor ve Ndiaye'nin bu çalımları ya kendi yarı sahasında ya da orta sahada yapmak zorunda kaldığını belirtelim. Acaba demem bu yüzden, bu tempoyu hücumda kullansak nasıl olur. 13 kez ile de Belhanda'yla birlikte en çok faule maruz kalan futbolcu, bu istatistikten de çıkan sonuç net. 

Tudor'u bu konuda dinlemek isterim ama basın toplantılarında sorulan sorular malum, kimse futbol konuşmuyor ki. Badou Ndiaye önemli bir maliyet ve beklentilerle transfer edildi. Tudor da eminim ki ondan istediğini alıyor, işleyen bir düzen var diyoruz ve Ndiaye'nin temposu kıymetli. Rakibi bozan, top tutan, mücadele kazanan, tempoyu ateşleyen en önemli isimlerden biri. Hücum diyorum yine de, tabelayı da geçtim, daha etkili olabilir diye düşünüyorum.

Bir eleştirim yok, verdiği katkı gerçekten büyük. Beklentimi dile getiriyorum sadece, farklı bir anlam çıkmaması gerekiyor. Tudor'un bildiği muhakkak var, tablo da başarılı olduğunu gösteriyor. Belhanda'nın yükselen etkisi de bunda etmen, artık sorumluluk alır oldu ve hücumu pek konuşmaz olduk. Feghouli de girdi işin içine, bu anlamda pek sorun görünmüyor. Haftalar geçtikte taşlar net yerine oturur ve daha iyisini izlemeye başlarız..

4 yorum:

  1. Abi dedigin mantikli ancak Ndiayenin bu silahindan tudorunda haberi vardir. Ancak butun silahlarini 7.haftadan ortaya cikarmak istemiyordur. 20li haftalara geldiginde ta ta tatam diye ortaya ndiayenin bu silahini koyacagiz. Ayrica Eren Derdiyok uzerinden oynanabilecek orta kafa gol hucum setimiz de var. Sol kenarda Latovlevici Sag kenarda mariano gibi iyi orta acan adamlar var. Ozellikle Lato topu cok fena kesiyor. Eren&Lato&mariano oyunuda oynayabiliriz ilerki haftalarda.
    Daha cok kullanmadigimiz silah var.
    Rijkaardin serveti forvete yollamasi gibi maiconuda gol aranan dklarda kullanabiliriz.
    Ayrica belhandayi sol acik olarak kullanip latoya hucumda daha efektif kullanabiliriz. 2014teki Telles&Sneijder uyumu gibi.
    Gercekten tipki basketbol gibi oynayacak cok hucum setimiz var. Ben bu bu takimdan umitliyim.
    (E.tetik facebooktan :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka vardır, görünen o ki planı da doğru ilerliyor. Ben sadece sormak istedim :)

      Sil
  2. Heyecanımız isteğimiz hepsi tamam fakat bana kalırsa dinlenirken rakibi çileden çıkaracak olgun oyunu da etkili kılmamız şart. Bundan kimse skora yatmak anlamını çıkarmasın aktif kalarak skor sonraları rakibin ne yapsak olmayacak hissine katılmasını sağlamak rakipte iken top iyi dağılımları sağlayarak alan savunmasını kaptigimizda ise topu ölçülü düzgün ve hızımızı ortaya koymamiz birçok olasi hatanın önüne geçecektir özellikle Karabük 2. Yarısı özelinde bunu gördük. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, bazen topa basmak, sakin kalmak kıymetli. Tüm sezon koş koş şeklinde geçemez. Burada Belhanda ve Feghouli ön plana çıkacak..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir