25 Ekim 2017 Çarşamba

Bu takım maç içinde değiştirebildiği düzen kadar ezberleri bozacak


Sosyal medyada bu konuyu benden çok daha iyi şekilde dile getiren arkadaşlar oldu, ilk etapta bunu yazayım. Hala konuşuluyor 3'lü savunma mevzusu, anlaşılan yazmaya devam edeceğiz. İnsanlar soruyor hala, Fenerbahçe karşısında niye 3'lü oynadık, bu maçta dönülecek düzen miydi diye. Israrla yazdım, zaten böyle oynuyoruz, yeni bir şey yok.

Beni bilirsiniz, "ezber" ve "ön yargı" düşmanıyım. 3'lü mevzusu da buna benziyor, eleştirilerin temeli ezber ve ön yargı üzerinden. Bu ligde savunmada 3'lü oynayarak başarılı olamazsınız tezini savunan da var, bu ön yargıdır. Ya da maç öncesi 4-2-3-1 dizilimini görüp, oyunu bu düzen üzerinden okuyan da var, bu da ezber oluyor.

Tudor bu yani, tek bir formasyona bağlı bir isim değil. Maç içinde 3'lü savunmayı sık deniyor ve şu aşamada bunda başarılı. Maç öncesi planını da 3'lü savunma üzerinden kurmaya başlayacak, bu da ezber bozmak değil. Fenerbahçe maçı planı kötü değildi, yine yazıyorum. Serdar Aziz kötü başladı, Feghouli / Belhanda arasında bir rol çatışması var ve Serdar Aziz'in sakatlığı sonrası risk almadı Tudor. 

Eleştirim bu, alması gerekiyordu. Konyaspor karşısında Garry Rodrigues / Selçuk İnan değişikliğini yapabilen hocanın Serdar Aziz çıkarken Selçuk İnan'ı oyuna alması ve Fernando'yu geri çekebilmesi lazımdı. Fernando oraya çekilir mi demeyin, sola Latovlevici'yi aldığınızda zaten Fernando kendini stoperlerin arasına atmış oluyor ve 3'lü diziliyorsunuz. Bu Galatasaray'ın ezberi ama Fenerbahçe karşısında doğru işlemedi. Yine Belhanda / Feghouli'nin rol çatışması bir yana, soldan Latovlevici'nin isabetsiz oyunu bunda etken.

Hücumda varlık gösteremiyorsunuz doğal olarak, baskı kurduğunuz anlar oluyor ama bu pozisyona dönüşmüyor. Belhanda ve Feghouli'nin hücumu yönlendirmesi, dikine oynaması lazım. Onlar yapamadı bunu, Selçuk İnan'a bakacaktı bu iş. Belki daha sakin kalacaktık, Gomis'i daha etkin kullanabilirdik. Kaç kez savunma arkasına koşu göstermesine rağmen bunu değerlendiremedik. Neto / Neustadter ağır bir hat, Gomis kadar da güçlü değiller. Bu bir madendi, işleyemedik.

Maçın başında Mariano'yu nasıl kullandığımızı hatırlayın, belki de sezonun en etkili başladığı maçıydı. Bildiğimiz düzene geçmemizin ardından o da daha geri gelmek durumunda kaldı, baskı da yedi, etkinliği düştü. Böyle bir oyunda sol stoper ve sol kanatta Asamoah gibi bir ismin varlığı önemli, o da şu aşamada bizde yok ama oynayabileceğimizi gösterdik. Tudor'un ısrar etmesi gerekirdi. Ya Selçuk İnan'a dönmeliydi, ya da Ahmet Çalık / Koray Günter ikilisinden birine güvenmeliydi.

Şimdi haberlere bakıyorum, "Tudor 3'lü oynama sevdasından vazgeçti" gibi haberler var. 15 dakika kullanabildiği bir plan, başarılı olup olmadığına nasıl kanaat getirebildiniz. Israrla yazıyorum, zaten buna yakın bir düzen oynuyoruz, Trabzonspor maçında bildiğimiz düzen de bundan farksız olacak ama 3'lü savunma üzerinden abuk bir algı yaratıldı. Klişelere, ezberlere takılmayın, bu takım maç içinde değiştirebildiği düzen kadar ezberleri bozacak..

2 yorum:

  1. Trabzon maçında dörtlü defans olur.Böylece diğer bölgelerde opsiyon sayımız artar. Feghuli-Selçuk-Badou-Tolga-Rodriges-Linnes vs..'i istediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz.Neden? Çünkü TS savunması çok problemli.Stoper oyuncuları uyumsuzlar ve formsuzlar .Özellikle Okay olmak üzere orta sahaların da defansif aksamalar var.9 haftada toplam 22 gol yemişler, bunların 6 tanesi penaltıdan, 2 si ise kendi kalelerine.Yani TS da takım savunması oturmuş değil.Yeni TD ile canlanma olacaktır ancak sistemsizlik devam edecektir.Hücum yönünde ise değişik tipte, skor yapabilen oyuncuları var.Kaybedecek bir şeyleri de yok.Seyircileri önünde prestij için saldırabilirler.Bu yüzden de 4 lü defansif tedbirimizi alarak maça başlamalıyız.Tudor kendisi kaç kez söyledi maç maç gidiyoruz, her maç farklı oynuyoruz diye daha halen üçlü mü dörtlü mü tartışması çıkarmak sadece abesle iştigal etmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-4-2-1 oynamak savunma demek değil yalnız. Trabzonspor savunması zayıf, katılıyorum..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir