4 Ekim 2017 Çarşamba

Ön yargı kısmına gelelim, skora katkı noktasına


2017 / 2018 - 2016 / 2017 sezonları ilk 7 haftasının Belhanda - Sneijder kıyası. Hala kıyas yapanlar, Belhanda için Sneijder üzerinden ön yargı kuranlar var, onun için yazıyorum. Israrcıyım bu konuda, Belhanda'nın hakkı verilmeye başlanana kadar kendimce yazacağım. 

Sneijder'in son 2 sezonu yok, ilk etapta onu yazayım. Fizik anlamda düşmeye başladığı, kendine bakmadığı dönemler. Bu sezon için de aynısı geçerli, iyi çalışmadığını düşünüyorum. Büyük oyuncu, bunun tartışması yok. Arkada müthiş bir Galatasaray kariyerini geride bırakıyor ama futbolun doğası, düşersen kaybedersin.

Belhanda / Sneijder değişimi de o pozisyonda 6 yaşlık bir gençleşme demek. Farklı iki tarz ayrıca, Belhanda başka bir 10 numara. Tudor'a böylesi gerekiyordu, oynanan oyun itibariyle görüyoruz. Başarılı ikili mücadele istatistiği de bunun sağlaması. Belhanda ve Sneijder arasındaki fark çok büyük, Sneijder yıllar içinde mücadeleden uzaklaşırken, Belhanda o mücadelenin içinde.

Sneijder son dönemde oyun aklıyla ayaktaydı, bir gerçek var ki takım da ona ayak uyduramadı. Şu an işleyen bir düzen var, Belhanda'nın etrafı daha iyi futbolcularla kurulu. Haliyle de "Sneijder bu takımın içinde olsa daha iyi olmaz mıydı" sorusu soruluyor ama bu düzeni sağlayan özelliklerden biri de Belhanda'nın mevcut oyun tarzı. Sneijder ya da Podolski gibi isimlerle bu oyun olmazdı, Tudor da bunu en iyi bilenlerden.

Sneijder'in son yılları sola kayıp, kendisine pas veya şut imkanı sağlamaya çalışmakla geçti. Bu da handikap, oyun fazlasıyla sola yıkıldı. Belhanda farklı, çok hareketli, daha tempolu ve rakibin yarı sahasında ayak basmadığı yer yok. Sağ / sol dengesini yakalamaya başladık, hücumda daha verimli ve etkiliyiz.

Belhanda için ön yargı kısmına gelelim. Skora katkısı yok deniyordu, Sneijder üzerinden en çok bu yüzden eleştiriliyordu. 2 sezonun kıyasına bakınca Belhanda bu noktada Sneijder'in önünde. Geçen sezon ki takıma oranla daha kaliteliyiz ama yukarıda söylediğim gibi, bunda Belhanda'nın hareketli oyunun katkısı çok. 1 gol 3 asisti var Belhanda'nın, 3 tane de asistin asisti diyeceğimiz ön asisti. Gollere etkisini de geçenlerde paylaştım, 18 golün 10'unda direkt etkisi var, son 8 golün de 6'sında..

4 yorum:

  1. Belhanda çok özel bi 10 numara.Gerçi artık futbolda saf 10 numara kalmadı pek ama bizim ülkemizde bunu hâlâ anlamayanlar var.Belhanda ve Sneijder çok farklı futbolcular bu yüzden kıyas yapmak doğru değil.Belhanda'dan beklenti uzaktan şut çeksin,kilit paslar atsın.Bu pasları atıyor ama şut çekmiyor pek bunu da zamanla aşacak diye düşünüyorum çok gereksiz bi algı yaratıldı Belhanda için.Tudor'un Belhanda'dan istediği şeyler var ve Belhanda bunları yapıyor bu yönde sıkıntı yok.Yaratılan algının da biraz kasıtlı olduğunu düşünüyorum çünkü futbolu bilen birinin Belhanda'yı kötü diye eleştirmeye hakkı yok.Evet ara ara oyundan kopuyor ama bu yeni bişey değil.Belhanda gibi yetenekli bi futbolcu oyunda kopmalar yaşamasa belki de kariyerinde Real Madrid,Bayern Münih görecekti.Belhanda'yı bu oyundan kopmalar noktasında da Lincoln'e benzetiyorum bunu da son bi cümle olarak ekleyeyim yoruma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, kıyas noktasına ben de karşıyım. Farklı 2 tarz, Belhanda'nın oyun yapısı çok farklı. Algı yaratılıyor ama, ben de ısrarla bunun üzerine yazmak durumunda kalıyorum.

      Sil
  2. Belhanda'yı Sneijder ile kıyaslamak son zamanlar gördüğüm en mantık dışı şey futbol ile ilgili.. Ama 2 nokta var ki biri yukarıda Selman arkadaşımın bahsettiği oyundan kopma.. Gerçi o ara ara oyundan kopuyor demiş ancak sürekli kopuyor, biraz varsa biraz hiç yok! Bu bana oldukça ilginç geliyor, performans düşüklükleri görülebilir, rakibe, oynanan taktiğe, sahadaki konum değişikliğine göre bir kaç maç iyi bir kaç maç vasat olabililr futbolcu, ya da maça süper başlar sezon başıdır yorulur son 20dk çakılır vs..vs.. Ama Belhanda maç içinde çok defa _"kısa süreli"_ iyi olup çok defa da vasat oluyor, ben bunun nedenini anlamakta güçlük çekiyorum.

    İkinci mevzu ise, senin nasıl oynarsa oynasın Belhanda'da ısrar edilmesi fikrindeki azmin :) Belhanda'nın yerine oynayabilecek Feghouli gibi bir alternatifimiz varken, ve örneğin tolga gayet de iyi oynarken ve yanında Belhanda vasatı aşmıyorken Belhanda'da ısrar edip Tolga'yı çıkarmak hakkaniyetten uzak geliyor bana.. yıllardır bir takım futbolcuların padişah gibi görüldüğü bir dönem geçirdik ki, hakkı yenileni de padişah yerine konulanı da kaybettiğimizi görmek çok zor değil sanırım. Hakkaniyetten uzaklaşırsak bu durumun yeniden başımıza gelebileceğini düşünüyorum. Şuan böyle abartı bi durum yok bunu belirtmeliyim, ortalığı velveleye veriyor değilim, ama hazır kurtulduk şu dinazorlardan, kendini herşeyden büyük gören futbolculardan, tekrarından ürküyorum ziyadesi ile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda farklı, Feghouli oraya alternatif ama Belhanda konusunda ısrar edilmeli. Kötü de oynamıyor ayrıca, bu performans gayet iyi. Beğenilmeme nedenini anlamıyorum ya da ne beklenildiğini. Daha iyisi olabilir, orada katılırım ama neden kötü bir algı hissediyorsun ki?

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir