4 Ekim 2017 Çarşamba

Seyreyle maziyi #32; Galatasaray / İstanbulspor transfer paketi


90'lara gitmek lazım, Cem Uzan'ın hemen her sektörde gündemde olduğu zamanlar. Medya, sanat, iletişim, sanayi, inşaat ya da konumuz olduğu üzere spor. İstanbulspor'un sahibiydi, o dönem maddi imkanlarıyla ligin dengesini öyle sarstı ki. Neredeyse 4 büyükleri zorlar bir konuma gelmişti, devam etseydi eğer daha ötesi de olabilirdi. O dönem para önemli kapılar açtı ama bunlar Cem Uzan'ı pek kesmemiş olmalı.

Daha büyük hayalleri vardı mutlaka, neler yaşandı hala hafızanızda. Spor içinde kalmak gerekirse, Cem Uzan'ın Galatasaraylılığını bilmeyen yok. Hayallerinden biri de buydu, belki yeni bir Berlusconi olmak. Bu konuda attığı adım vardı, Ateş Ünal Erzen'in gölge başkanlığında ipleri eline almak istedi ama o seçimi Mehmet Cansun kazanmıştı. Sonrasında Cem Uzan ismini pek duymaz olduk, "acaba" dedirten bir hikaye olarak kaldı.

99-2000 sezonunun başına gidelim. Kapsamlı bir transfer harekatı vardı ve İstanbulspor'un birçok futbolcusuna talip olmuştuk. Ahmet Yıldırım, Mehmet Yozgatlı, Emrah Eren, Saffet Akyüz gibi isimleri transfer ettik ama o harekatın içinde Halilagic ve Nesim Özgür gibi isimler de vardı. Cem Uzan'ın o dönem bir söylemini hatırlarım, "Avrupa'da oynayacak Galatasaray için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız" gibisinden. 

Süreci bilmiyorum ama mutlaka fedakarlığı olmuştu. Zirveyi hedefleyen bir takımdılar ama küçülmeye başladıkları dönemler, ligde kalma çabası göstermeye başladıkları zamanlar. Cem Uzan'ın futbol konusunda ateşinin düştüğü dönemler diyelim, ilgisi daha başka konulara kaymıştı. Galatasaray'dan da böyle bir talep gelince kabul etmiş olabilir. Ekonomik anlamda zorlandığımızı biliyorum çünkü, iddialı hamleler yapabilme noktasında büyük bir bütçe yoktu. Capone ya da Marcio gibi transferleri hatırlayın.

Halilagic ve Nesim Özgür Galatasaray'a gelmeyi kabul etmediler ya da anlaşamadık, bilmiyorum. Halilagic'i sonrasında Beşiktaş'ta, Nesim Özgür'ü ise Trabzonspor'da izledik. Ahmet Yıldırım, Mehmet Yozgatlı, Emrah Eren ve Saffet Akyüz ise Uefa Kupası'nı kazanan kadronun içinde oldular. Saffet Akyüz 29 yaşındaydı, Ahmet Yıldırım 26, Emrah Eren 22, Mehmet Yozgatlı ise 21.

Bu isimler içinde Galatasaray'da en büyük iş yapan Ahmet Yıldırım oldu. Joker bir havası vardı, sol bek, stoper, sol ön ya da orta saha. Rotasyon içinde kendisine yer bulmuş ve o dönemin iyi isimlerinden biriydi. Emrah Eren de az çok süre aldı ama diğer isimleri pek göremedik. Saffet Akyüz büyük hayal kırıklığıydı mesela, gol dahi atamadı. Mehmet Yozgatlı ise önemli bir yetenekti ama yine beklentiyi karşılayamayan isimlerden oldu.

Lucescu geldiğinde ise bu isimlerin üzerinde pek durmadı bile. Ahmet Yıldırım yine 1 sezon kaldı, şans buldu ama Ayhan Akman transferinde Beşiktaş'a takas olarak verildi. Galatasaray'da onu pek düşünmeyen Lucescu, Beşiktaş'ta 100. yıl şampiyonluğunun önemli isimlerinden biri yaptı. Mehmet Yozgatlı'yı daha çok Fenerbahçe dönemiyle hatırlarız, Daum'un önemli kozlarından biriydi. Emrah Eren'in de Trabzonspor ve Akhisar kariyeri hiç fena sayılmaz, Saffet Akyüz ise buran buram Anadolu diyenlerdendi.

4 yorum:

  1. Boş transferlerdi ortalama yabancılar bile alamazdık Capone piyango olmuştu. Feti vardı bursadan alınan. Mehmet Gönülaçar vardı.

    Yabancı konusunda Moldovan gibi orta kalite de topçu almayı beceremedik yıllarca Knup geldi o ayarda o da tutmadı. Hagi Popescu ve kaliteli yerli iskelete 4-5 sezonda topu topu Capone Filipescu İlie belki sağ açık Osman'ı katabildik.

    Cem Uzan'ın faydasından çok zararı oldu. Jardel'in peşinatını verdi karşılığında Telsim göğüs reklamı alındı sonrasında başkan seçilemeyince ödemeleri durdurdu bizde forma anlaşmasını fesh ettik. Ahmet Yıldırım biraz faydalı oldu ki en büyük faydası Ayhan takasında kullanılması oldu. Saffet Yozgatlı Emrah alınırken de alınmış olmak için alınan oyunculardı taraftarın transfer isteğini doyurmak adına.

    Bildiğimiz 13-14 oyuncu oynar bu tip oyuncular gelip giderdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Yıldırım gayet iyi transferdi, çok da iş gördü. Mehmet Yozgatlı ve Emrah Eren de Galatasaray sonrası iyi noktalara geldi, gayet yetenekli adamlardı. Gayet iyi transferlerdi.

      Sil
    2. Kesinlikle. Özellikle Emrah Eren Trabzon ve Anadolu takımlarında çok iyi işler yaptı. Hatta bize geri gelme durumu olup tekrar Trabzon u tercih ettiğinde üzülmüştüm.

      Sil
    3. Bizden sonra yürüdü ama ciddi potansiyeldi. Lucescu ile hiç anlaşamadı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir