4 Ocak 2018 Perşembe

Ekip toplandı..


Bu söylemi uzun zaman unutmayacağız gibi görünüyor. Hatta şampiyonluğu kazanabilirsek de "nerede kalmıştık" diyerek hatırlayacağız. Fatih Terim, bu söylemi kendisi içinden söylememiş, gerçek anlamda ekibi toplamış oldu. Ümit Davala, Hasan Şaş ve Taffarel, efsane ekip. Bir de bunun yanında yeni bir projesi var, onu da bu yazıda paylaşmıştım;


Yine de özetlemek gerekirse, geniş bir teknik ekip kurulacak. FM oynayanlar bilirler, aynı mantık. Hücum, savunma, taktik gibi konularda özel antrenörler olacak, futbolcularla da birebir ilişki ihtimali daha yükselecek. Zamanında Sir Alex Ferguson'un Manchester United'de uyguladığı bir sistem. Hatta Fatih Terim de Euro 2016 için bunu Milli Takım'da denemiş ama başarısız olmuştu. Galatasaray'da ipler onun elinde, imkanları daha geniş. Şimdi başarabilir.

Taffarel'i zaten konuştuk, kalenizde Muslera olduğunda olmazsa olmazınız. Sadece kaleci antrenörü gibi düşünmemek gerekiyor, takım içindeki birlik / beraberlik, özellikle Brezilyalılar düşünülünce de önemi ortaya çıkıyor. Onun hakkında da daha detaylı yazmıştım, ona da buradan ulaşabilirsiniz;


Gelelim Hasan Şaş ve Ümit Davala'ya, günün konusu bu. Fatih Hoca, "iş Taffarel'i getirmek, gerisi kolay" dediğinde aklındaki isimler belliymiş. Ümit Davala sürpriz oldu benim için, beklemiyordum çünkü, Galatasaray sonrası biraz daha geri plandaydı. Tuzlaspor'u satın almışlardı, sanıyorum ki hala sahipleri onlar ve orayla ilgileniyordu. Galatasaray'a dönmesi bu anlamda sürpriz, bir o kadar da güzel.


Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra arkadan konuşmayan, gereksiz toplara girmeyen yegane isim. Gel denilince gelir, git denilince gider, müthiş bir Galatasaraylıdır. Dönüşünü anlamlı buluyorum, güzel bir hareket oldu. İşine bakar çünkü, başka konular gündemi olmaz, Galatasaray'ın gerçek anlamda bir neferidir.

Hasan Şaş'ı da severim, ateşleyici unsurdur. Galatasaray kulübesinin yıllardır ihtiyaç duyduğu profil bu, Hasan Şaş'ı çok aradık. Ayhan Akman'la zaman kaybetmek yerine Hasan Şaş'la orayı doldurmayı tercih ederdim. Teklifi de kabul ederdi bu arada, hiç gitmediler. Onun hatası Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra "Sneijder 4. tercihti" konularına girmesi ve konuşması. Ümit Davala burada ayrılıyor işte. Olsun, yine de seviyoruz, orada olması gereken bir isimdi.

Yardımcı teknik direktör için heyecan duyulur mu demeyin, bu ekip yeniden bir araya gelirse duyuluyor işte. Çok büyük heyecan sahibiyim, bir an önce Galatasaray kampı başlasın diye sabırsızlanıyorum. Bununla da bitmedi, geceye de Hamit Altıntop / Elmander kısmı var, onu ayrı olarak yazacağım..

22 yorum:

  1. Ne yazık ki pek mutlu olamadım. Hasan Şaş'ın antrenör olarak hangi konuda uzmanlığı hangi konuda teknik bilgi birikimi var biliyorum.

    Hırslı ve teknik bir oyuncuydu oyun zekası vasattı vs diye futbolculuğunu tanımlayabilirim mesela. Peki antrenörlük kariyerini ve tarzını nasıl diye baktığımda yeterince değişik antrenörlük tecrübesi olmayan kişilik ve zihinsel anlamda entellektüel olmayan futbolun taktik ve teorisine fazla kafa yormuş biri değil açıkcası bunu tvde yaptığı yorumlardan da kolayca anlıyoruz. İyi futbolcuydu ama antrenör geçmişi için kurt hoca uzman hoca vs denemeyecek biri. Hırslı olmak bir antrenör vasfı değildir karakter tasviridir. Motivasyon anlamına fayda sağlayabilir ama uzlaşmacılık konusunda da aynı hırslı ateşli ve zor karakter sıkıntı çıkarabilir de misal...

    Ümit Davala Hasan göre daha bir dünya vatandaşı biraz daha soğukkanlı ve uzlaşmacı karakter özelliklerine sahip olsa da Hasan Şaş gibi antrenörlük kariyerinde ''Tırnaklarıyla kazıyarak'' geldiği önemli bir nokta yok.

    Velhasıl Terim'in yanında arkasında Levent Şahin dışında teknik taktik anlamda vasat üstü biri yok şimdilik. Yeni Müfit Erkasap'lar bizi bekliyor gibi hayırlısı olsun.

    Ayhan Akman'ın Hasan Şaş'ın Tugay'ın bu anlamda birbirlerinden farkı yoktur. Antrenör olarak ciddi bir kariyerleri olsaydı boşta oldukları dönemlerde antrenör olarak iş bulabilirlerdi Tamer Tuna Erol Bulut vs. basamakları böyle çıkabildiler. Bizden başka hiçbir yerde tercih edilmeyen eski oyuncularımızı hoca olarak çalıştırmak ne kadar profesyonelce tartışılır bana göre.

    Hayırlısı olsun. Ama Galatasaray hariç hiçbir yerde ciddi bir çalışma imkanı olmamış eski oyuncuların Fatih Terim'e fikir vermesi yeri geldiğinde taktik teknik anlamda yardımcı olması katkı vermesi çatır çatır fikrini savunması mümkün değil.

    Hamit ve Elmander en azından fikrini söyler açık sözlüdürler. Hasan ve Ümit'in kendilerini işe alan hocaya bir şey demeyecek kadar akıllı oysa ki.

    Umarım kendilerini geliştirmişlerdir. Hoca olarak ciddi çalışmalarda bulunmasalar da hırslarını futbol konusunda (taktik teknik fizik vs) harcamalarını diliyorum.

    Elmander ve Hamit de gelir umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılı ekip, bu kanıtlandı. Hocanın 2. dönemi malum, bu yüzden teknik bilgi birikimi vardır bilmiyorum yorumu hatalı. Denenmiş ve başarılı olmuş insanlar bunlar.

      Sil
  2. Hamit bence çok önemli veya yıldıray baştürk gibi biri eski gurbetçi futbolcu, belli ki takımımız önümüzdeki dönem gurbetçi pazarına yönelecek, bundan sebep eski gurbetçi yeni antröner olacak adam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamit Altıntop'a bakış açın çok doğru..

      Sil
  3. Gökhan Zan falan da deniliyor acaba her pozisyona mı hoca alınacak kaleci stoper bek açık ortasaha göbek ve forvet :) temel 6 pozisyon var
    kendi aralarında kavga etmezler inşallah

    YanıtlaSil
  4. Galatasaray geçmişi olan her temel mevkiden oyuncu antrenör fena fikir değil ama bu adamların antrenörlük bilgisi pek yok.

    Futbol genelde doğal yetenekle oynanır düşünebilme de biraz doğal yetenek futbol zekası. Ama oyun okuma oyun üzerine mevki üzerine düşünme biraz mantık biraz kafa yorma işi. Öyle olmasa Maradona gibi Tanju Çolak gibi pek de kafası basmayan (aşağılamak için yazmıyorum) efsane oyunculardan çok iyi antrenör olurdu.

    İş ahlakı hırsı disiplini yaşam disiplini(bizim ülkede pek yok ne yazık ki) yüksek savaşçı kişilikli ve belli bir mental kültürel birikimi becerisi olan Kewell Lucas Neill gibi isimlerin olmasını da isterdim. Avustralya'lıların disiplinli savaşçı karakteri bize çok uygun.

    Hasan Şaş'ı oyuncu olarak çok severim ama söylemleri Adanalı karakteri o kadar sevimli gelmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok deniyor da denenmiş, başarılı olmuş bir ekip değil mi. Hocanın vardır bildiği diyorum, bekleyelim.

      Sil
  5. Taffarel döndüğüne göre Fatih hocanın ciddi planları ve projesi var gibime geliyor, projesi olmayan yerde çalışacağını sanmam, gittiğinde de o yüzden gitmişti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, buradaki gelenler / gidenler, kaos ortamından da bıkmıştı.

      Sil
  6. Abi Hamit ve Ulu Johan'da geliyor bunun bir örneği var midir? Baya baya Amerikan futbol takımı gibi oldu 5 yardımcı SCOTT Piri'de gelicek amaç nedir mali boyutuda var tabi işin fikrin nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var. Alex Ferguson örneğini veriyorum, Wenger de deniyor hatta. FM stili diyorum ben, tutarsa başarılı iş.

      Sil
    2. Bu medyada konuşulduğu gibi bölge bölge ilgilenicek yardımcılar mi?

      Sil
    3. Bloga detaylıca yazmıştım, okumuşsundur belki. Aynen öyle, dediğin gibi.

      Sil
  7. Scott Piri geliyor mu?

    Yalnız Burak Necati'den hakikaten analizci olmaz. Futbolculuk geçmişi avantaj sağlasa da antrenörlük farklı bir iş. Öyle olmasa Selim Soydan Ziya Şengül Turgay Şeren Selçuk Yula vb. iyi futbolcuların teknik taktik içerikli konuşmaları bu kadar sığ olur muydu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen twitter'da sordum, onu hiç bilmiyorum. Necati Ateş U14'ün hocası oldu zaten, analizci değil.

      Sil
  8. Fatih Hoca'nın en büyük eksikliği bu kadar yılda bir tane teknik adam yetiştirmeyişidir. Hasan, Ümit, Elmander hatta Necati ve hatta Hamit önemli. Hocanın üstündeki baskı da yük de azalır. Ben projeye olumlu bakıyorum gözlerim de Drogba'yı arıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda da yazdım. Mustafa Denizli'nin bir sözü var ve çok haklı. Derwall'i okul olarak gördüm der. Bu tarz hocaların yanında olan isimler de böyle düşünmeli. Fatih Hoca veya benzeri hocanın önceliğini birini yetiştirmek olmamalı.

      Sil
  9. Tuğberk TANRIVERMİŞ Galatasaray uni. mezunu prolisans sahibi iyi kötü bu işe kafa yormuş nispeten uzmanlaşmış ve Galatasaray dışında (öncesinde) de ciddi kuluplerde deneyimi tecrübesi olan bir antrenör arkadaştı yol verilmiş.

    Hasan Şaş Galatasaray dışında nerde antrenör olarak çalıştı ya da diğerleri?

    Senin adamın benim adamımcılık yapmamız şart mı? İyi olan kafası çalışan iş ahlakı olan işi başaran kalsın diğerleri gitsin... Eski oyuncu olup olmamasının önemi benim için yok.

    Bu kadar basit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona ben de şaşırdım ama konunun altını doldurmak lazım. Yol verilmedi, Galatasaray'da devam edecek sanırım. Florya'da bazı şeyler dışarı çabuk yansıyor, belki de bununla alakalı. Doğaldır.

      Sil
  10. Hala bilgi ya da dedikodu sızıyor diyelim. Sadece personel kökenli değil bu sızıntı bizatihi yöneticiler gs camiasından kişiler dedikodu yapıyor. Camianın üyelerinden liselilerine muhabirlerinden profesyonellerine kadar ciddi değişime elemeye ihtiyacı var. 90 ların başından fener böyleydi.

    Diktatör merkeziyetçi bir başkan lazım en az 2 dönem kalmalı ki bazı şeylerin kökünü kazıyabilsin. Dursun Özbek bu kişi değil. Hiçbir seyden fazla etkilemeyecek inandığı yolda gidecek bir başkan lazım.

    Aksi halde savruk camia düzeni kulubu her açıdan geriye götürecek.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir