14 Ocak 2018 Pazar

Galatasaray'ın bugüne kadar defans hattına yaptığı en pahalı transferler


Futbolarena'nın paylaşımı, Galatasaray'ın bugüne kadar defans hattına yaptığı en pahalı transferleri derlemişler. Aslında bu istatistiği bir de futbolcuya ödenen yıllık ücretler ekseninde yorumlamak gerekiyor. Maicon'un bonservisi 7 milyon, yıllık ücreti ise 2.2 milyon avro. Bonservis pahalı görünebilir ama yıllık ücret hesaba katılınca mantıklı duruyor. 

Maicon'la başlayalım. Dediğim gibi, savunma hattına yaptığımız en pahalı transfer ama bu sezon alınan futbolcuların yıllık ücretlerine kıyasla da makul hamle. Ligin ilk yarısında performansı dalgalı olsa da görüntüsü iyiydi. Başarılı bir transfer olduğunu düşünüyorum, Galatasaray'da geçireceği uzun yıllar olacaktır.

Chedjou ise dönemin kağıt üzerindeki iyi hamlelerinden. Nedeni şu, Fransa Ligi'nin en iyilerinden biriydi. Lille'de geçirdiği dönem fazlasıyla iyiydi, geldiği havasına bakınca da gerek bonservis, gerek yıllık ücreti gayet mantıklı. Galatasaray'da 4 sezon geçirdiği, iyi zamanları da oldu ama genel anlamda beklentiyi karşılayamadığı doğrudur. Biz ondan lider olmasını bekledik, o ise bir lider aradı.

Alex Telles ise iyi yatırım, onu kullanamamak Galatasaray'ın hatasıdır. 6.1 milyon avro'luk ederi vardı, potansiyel olarak geldi ve o potansiyeli de günümüzde sergiliyor. Galatasaray'da tam anlamıyla beklentiyi karşılayamadı, o gelişimi gösteremedi. Inter de olmadı ama Porto'da yaptığı işler fazlasıyla iyi ve bugün Chelsea, Juventus gibi takımlar konuşuluyor.

Yine geldik Tarık Çamdal'a. Galatasaray tarihinin en kötü ve karanlık transferi. 4.75 milyon avro bonservisten geçtim, bu adam 1.6 milyon avro yıllık ücret alacak. Üzerine daha fazla bir şeyler yazmaya gerek yok.

Lorik Cana'yı ise stoperden saymıyorum, Galatasaray'a ön libero olarak geldi ve stoper oynadığı maç sayısı 1-2'yi geçmez. Galatasaray sonrası stoper oynamaya başlamış ve Lazio'daki uzun kariyerini böyle devam ettirmiştir. Meira ise yine Chedjou gibi büyük beklentilerle gelmiş, top tekniği, pas özelliği fazlasıyla iyi olan ama istenileni verememiş bir futbolcu. 6 aylık bir Galatasaray kariyeri var, daha uzun kalsa iş değişebilirdi.

Serdar Aziz transferinin maliyeti geldiği gün itibariyle çok eleştirildi. 4.5 milyon avro bonservis, 2 milyon avro da yıllık ücrete herkes çok takıldı. Rakamlar fazla gibi görünse de Serdar Aziz'in bu ligin en iyi yerli stoperi olduğunu o gün de söyledim. Hatta Milli Takım için de geçerli bu, yeter ki sakatlık yaşamasın. Kalitesini de bu sezon fazlasıyla gösterdi, bugünlerde o paralar daha konuşulmuyor.

Popescu ise Galatasaray tarihinin belki de en iyi stoperlerinden, hatta yabancı oyuncularından biri. Chedjou, Meira gibi isimler yeni Popescu diyerek gelmiş futbolcular. Geriden oyun kurma, pas ve teknik özellikler bir yana, bu adamın farkı lider olmasıydı. Galatasaray'ın en büyük başarılarında da pay sahibi. O dönem için 4.5 milyon avro'luk bonservis fazla gibi görünse de hakkını fazlasıyla verdi.

Mariano ve Eboue'yi birlikte değerlendireyim, aldıkları rakamlar ve geldikleri şartlar birbirine çok benziyor. Rakamları da hemen hemen aynı ve sağ bekte fark yaratan futbolcular oldular. Eboue'nin o iyi yıllarının ardından boş kalan, dolduramadığımız bir pozisyondu sağ bek. Mariano ise o boşluğu doldurdu, hatta daha bile üzerine koyabilir..

4 yorum:

  1. Maicon'un bonservisinin makul görülebilir bir tarafı da günümüzün transfer şartları... Dünya çapında isimli oyuncularla yapılan her yeni transferde iyi veya kötü her futbolcunun bonservsinde de ufak da olsa bir artış oluyor. Tarık Camdal hariç bu oyuncularin erh birinden belli dönemlerde katkı aldığımızi soyleyebliriz. Tarık Camdal'ın isminin bu oyuncularla birlikte anılması ise Galatasaray tarihinin en büyük hatalarından biri olarak kayıtlara geçeceğinin bir başka kanıtı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllık ücreti kurtarıyor onda da, o kalitede bir isme doğal olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  2. Cana ön libero yani bizde öyleydi sonra stoper oldu o yazılmayabilirdi ama şu listede tarık çamdal'ın üst sıralarda olması tam bi fiyasko.Eboue'den 1.2 milyon euro,Mariano'dan 700 bin euro fazlasına transfer edilmiş.Sonra da niye ffp başımızda diyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değindim ona, bizde stoper oynadığı maç sayısı 2-3 taneydi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir