12 Ocak 2018 Cuma

Oktay Mahmuti için Galatasaray gerçekten çok fazla şey ifade ediyormuş


Bundan sonrasına odaklanmak istiyorum. Büyük bir enkaz olduğu doğru, işimiz gerçekten zor ama olması gereken isimle anlaşıldı. Bu noktadan sonra herkesin Oktay Mahmuti'ye destek vermesi ve daha da önemlisi sabretmesi lazım. Bizler de yeni dönemi Kerem Övet ile konuştuk, sağ olsun bizleri kırmadı..

Oktay Mahmuti dönemi başlıyor. Çok istiyordum, bir "nerede kalmıştık" daha demenin gerektiğine inanıyordum. İş biraz taktik, teknik gibi konulardan sıyrıldı gibi, yeniden ateşlenmeye ihtiyaç duyuyoruz. Oktay Mahmuti'nin 2. dönemi adına ne düşünüyorsun ve beklentilerin neler? Daha doğrusu taraftarın beklentisi ne olmalı?

Kerem Övet: Öncelikle basketboldaki durum futboldaki durumdan çok farklı. Birincisi basketbol şubesi gerçekten üvey evlat muamelesi gören, maaşların hep geriden geldiği, yöneticilerin maçlara dahi gitmediği, çok amatörce yönetilen bir branş. Basketbol sadece ateşlenmeyle kurtulabilecek bir alan da değil, işin teknik taktik yönü de futbola göre çok daha fazla ağır basıyor. Sinan Erdem gibi tribünlerin sahaya çok da etkisinin olamadığı bir mecrada Oktay Hoca’nın tribünlere olan pozitif etkisi ne kadar sezona etki eder bundan da emin değilim. Yazının devamında da konuşacağız, şubenin durumu gerçekten içler acısı. Bu noktada sadece şunu söylemek lazım; Oktay Hoca bu tabloda bile sorumluluktan kaçmadıysa onun için Galatasaray gerçekten çok fazla şey ifade ediyormuş. Taraftarın da bunu kavraması ve hocaha sahip çıkması lazım. Bu sene bırakın Mahmuti’yi John Wooden’ın efsanevi halini de getirseniz en büyük başarı ligde son 8e kalabilmek olacaktır. Tablo bu kadar fena.

1.5 yıllık anlaşma var. Dönemi de 2'ye ayırıyorum, sezonun geri kalanı ve yeni dönem adına. Bu sezonu kurtarmak için neler yapılmalı ve sence hedef nedir? Bu sezonu kurtarmamız durumunda ise yeni sezon adına planlar, hedefler nasıl kurgulanmalı?

Kerem Övet: Şimdi öncelikle bu sezonu kurtarmaktan kastımızı biraz daha açmak lazım. İki hedef maç kaybettiğimiz Eurocup grubunu buradan çevirmek inanın ki çok zor. Bizim ana hedefimiz olsa olsa ligde son 8e kalmak olacaktır. Bunun için de yapılması gereken en acil şey kalbur üstü çember koruyabilen bir pivot transferi gerçekleştirmek. Henry Walker’ın 1 aylık sözleşmesi bittiği gibi yollar ayrılmalı. Summers’ın sözleşmesi gerekirse 4 numarasız kalmak pahasına dahi olsa feshedilmeli. Bu sene gerekirse 5 yabancıyla kalınabilir ancak mevcut kadrodan takım karakterini bozan isimlerle yollar bir an evvel ayrılmalı. Bu noktada hocanın Hopson kararı çok enteresan olacak çünkü Efes’de Hopson’a kariyer sezonunu oynatan da kendisiydi. Yolları ayırır mı yoksa yeniden onu parlatabilir mi merakla bekliyorum.

Gelecek sezona gelirsek... Hocanın elinde bizde daha önce çalıştığı dönemde bulamadığı bir bütçe olacak, o yüzden kesinlikle daha rahat olacağına eminim. Biz 21 yaşında iki genç çocukla (Göksenin ve Furkan) Euroleague oynadık o dönemde. Gordon dışında elimizde kalbur üstü hiç bir oyuncu yoktu. Lakovic, Ender hatta Shumpert bizim için adeta nimetti. Takımın yıldızı Shipp Bornova’dan gelmişti düşünün işte. Bir kere Mahmuti kesinlikle daha rahat transfer yapacak. Transferde de en büyük fark bu seneki Amerikalı yabancı sevdasını bitirmesi olacaktır. Hoca eski tabirle Yugoslavya bölgesini avcunun içi gibi bilir ve maden gibi de işler. Tek bir sıkıntı var hocanın tarzına uygun oyun kurucu kimlikli guardlar artık gerçekten bulunmuyor, olanı da çok pahalı. Ben seneye bir Barış Ermiş hamlesi bekliyorum en azından yerli olarak...


Ortada bir enkaz olduğu gerçek. Bildiğim kadarıyla da lig için 2 yabancı oyuncu alabilme hakkımız var ama maddi tablonun da iç açıcı olmadığını biliyorum. Mevcut kadroyla hocanın şansı nedir, hamle gerekliyse de bunun tarzı ne olmalı?

Kerem Övet: Gerçekçi olmak gerekirse bu takımın en az 3 hamleye ihtiyacı var. Elimizde ise maksimum 2 hamle şansı kaldı. Bunların bir tanesi herkesin de bildiği ve istediği üzere pivot pozisyonuna olmalı. Ayakları hızlı, savunma bilgisi üst düzeyde olan bir pivot ne yapıp edip bulmak zorundayız. Alba Berlin maçında yediğimiz fast break sayılarının başlıca sebebi Hendrix’in ayaklarının çok yavaş olması ve Ege’nin savunmada kafası kopmuş tavuk misali boyalı alanın dışına kontrolsüzce savrulması. Öncelikli problem pota altında.

4 numara konusunda ise Summers’ın özellikle takım arkadaşlarıyla olan sorunları, isteksiz tavırları, yetersiz antrenman performansı ve ritim bozucu şutları düşünüldüğünde bu takımda kalması gerçekten çok zor gözüküyor. Walker konusuna girmek dahi istemiyorum. Buraya nasıl gelebildiği sorgulanmalı. Kısaca Galatasaray’ın hem 4 hem de 5 numaraya ekmek, su kadar ihtiyacı var. Yeter mi derseniz yetmez.

Mehmet Yağmur korkunç kötü bir durumda. Renfroe tamamlayıcı rolde katkı verse de liderlik konusunda çok büyük soru işareti. Taylor ise bir var, bir yok. Göksenin ve Hardy topla bir şeyler üretmekten çok onlara pozisyon üretilmesini isteyen tipte oyuncular. Bunu yapabilen bir materyalimiz var mı? Yok. Hal böyle olunca guard pozisyonunda da sıkıntımız olduğu ortaya çıkıyor. Bunu çözebilecek bütçemiz ve hakkımız var mı derseniz ne yazık ki o da yok.

Galatasaraylılar için çok önemli bir figür. Galatasaray'ı başarı yolunda inandıran, bir Euroleague takımı yapan isimdi. Ruh ve karakter noktasında attığı temelle de sonrasında büyük işler başardık. Senin için ne ifade eder Oktay Mahmuti?

Kerem Övet: Oktay Hoca bana Galatasaray basketbolunu sevdiren isimdir. Onun dönemindeki savunma performansı ciddi anlamda literatür oluşturabilecek seviyededir. Takıma öyle bir karakter vermişti ki Fatih Terim’in de söylediği gibi kaybederken bile gurur duyduğumuz bir takım haline gelmiştik. Oktay Hoca’nın ana problemi ve onun bir adım öteye geçmesini engelleyen sorunu winner kimliğinde bir hoca olamayışıdır. Ne yazık ki bu defosu da hiç bir zaman peşini bırakmadı. Oktay Hoca’nın en son kazandığı lig şampiyonluğu 2005 yılında. Oktay Hoca hep gönüllerin şampiyonu oldu ne yazık ki... Ancak şu anda gönüllerden o kadar uzak bir Galatasaray var ki, bırakın şampiyonluğu gönülleri kazansa yeter Oktay Hoca. Bunu da yapacaktır diye düşünüyorum. Kendi sözüyle “Ben buradan gittiğimde kimse Oktay hiç bir şey yapmadı diyemeyecek”tir.


Şu tabloda görevi kabul etmek büyük fedakarlık gerektirir. Bir anlamda kariyerini ateşe dahi attığını düşünüyorum. Başka isimler de konuşuluyordu ama o isimlerin bence en önemlisi kendisiydi. Şubeyi sorayım, Oktay Mahmuti sonrası çıkar yol sence ne olacak, nasıl adımlar atılması gerekir?

Kerem Övet: En önemli isim teknik anlamda Oktay Mahmuti değildi. Radonjic ve Ivanovic Oktay Hoca’nın günümüz koşullarında üzerinde olan isimler. Ancak Oktay Hoca’nın bu şubeyle olan bağı çok başka. Zaten ondan başkası da bu takımı kabul etmezdi diye düşünüyorum. Beni üzen tek şey sanki sürekli başa dönüyoruz. Neden kaliteli bir yabancı koç gelmiyor mesala bu şubeye? Sene başı Filipovski derken nereden çıktı Erman Kunter? Mahmuti’den sonra da yine Ataman’a mı gideceğiz. Bu şube iki üç ismin çevresinde dönmeye hep devam mı edecek? Ya da bu iki, üç vefalı isimden başka kimse için Galatasaray basketbolu kabul edilebilir olmayacak mı? Bu soruları da sormak gerekiyor açıkcası. Bu şubenin artık ödeme problemini aşması gerekiyor. Ücretini aylar sonra alan hiç bir basketbolcu mutlu çalışamaz. Bunu taraftarın desteğiyle falan da ancak bir noktaya kadar kapatabilirsiniz. Şubenin adı profesyonel yöneticileri amatör olursa ve bu mecrayı sadece isimlerini duyurmak ya da kendi ceplerine iki üç bir şey indirmek için kullanırlarsa başarı ancak eski youtube videolarında kalır. Basketbol şubesi baştan aşağı yenilenmedikçe Oktay Mahmuti’nin de en azından huzur içinde çalışabileceğine kesinlikle inanmıyorum.

Peki mevcut takım içerisinde Oktay Hoca'nın frekansına uyacak ve uymayacak isimler kim olacak? Kimlerden çıkış bekliyorsun ya da kimlerin hiç şansı kalmadı?

Kerem Övet: Henry Walker’ın bana sorarsanız hiç bir şansı yok, 1 aylık sözleşmesi bittiği gibi gönderilecektir. Summers konusunda benim duyduğum tek sorun saha içinde değil, o yüzden onun da kalması zor diye düşünüyorum. Hocanın çıkış yakalatabileceği isim bence Hopson. Atletik 3 numaraları her zaman çok iyi kullanmıştı hoca. Şu noktada hocanın tercihlerinde bence bütçe ve piyasadaki oyuncuların uygunluğu da önemli olacaktır. Eğer guard konusunda şartlar oluşur ve iyi bir şansımız olursa beklenmeyen ayrılıklar da olabilir. Hardy bana göre Oktay Hoca’nın tarzına hiç uymayan bir guard, bu konuda enteresan bir gelişme olabilir. Taylor ve Renfroe çok daha fazla birlikte süre alacaktır. Göksenin’i ise hocanın 3 numaraya çekeceğini tahmin ediyorum. Yani kurguda ve formasyonda değişiklikler olması çok muhtemel. Buna bağlı enteresan performanslar görebiliriz.

2 yorum:

  1. Başlık süper olmuş her şeyi anlatıyor. GS basketbolu için hayırlı olacağını umduğum bir hamle ama hoca açısından büyük risk. Takım ona hiç uygun değil. Çok yakın arkadaşı Recep Şen asistan koçtu acaba o bu kadrodan daha iyi verim alınabileceğine ikna mı etti hocayı bilemedim. Oktay Mahmuti bazı hocalar gibi kadroya göre sistem kuran değil sistemi illa uygulatmak isteyen hoca. Kulüpte para yok. Eski borçların daha ödenmediği konuşuluyor. Henry Walker 1 aylık yedek gardımız da opsiyonlu sözleşmeli bunu dışında kontratlardan çıkma şansımız oyuncunun iyi niyetine bağlı. Bu şartlarda bir combo gard bir de 4-5 çabuk bacaklı uzun en iyi olasılık gibi duruyor. Hoca tıpkı Hagi'nin yaptığı gibi her şeyi tehlikeye atarak kabul etti teklifi. Can Topsalak gibi bir tehlike yeni yönetimde de(Açıktan basketbolu vermezler ama dışarıdan bulaşmaya çalışacaktır) yer alacak muhtemelen de daha üst bir görevle. Bu kadar riske evet dediğine göre hoca için GS gerçekten çok şey ifade ediyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu dönem taktik / teknik konuşma dönemi değil demem bu yüzden. İş biraz taraftarı ateşlemek, insanları inandırmak, gemiyi bir şekilde karaya yanaştırmak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir