3 Şubat 2018 Cumartesi

Avrupa transfer piyasasını pek konuşamadık, en azından gündemi derleyelim


Avrupa transfer piyasasını pek konuşamadık, en azından gündemi derleyeyim dedim. Çok kritik adımlar var ve bu transferlerin çoğu da birbiriyle bağlantılı. Özellikle de forvet noktasında, önemli değişimler var ve bu süreçte de takımların güç kazandığını söyleyeyim. Manchester United, Arsenal, Chelsea ya da Dortmund, bence hepsi kazandı.


Arsenal ile başlayayım, en büyük değişimi yaşayan onlar. Bu süreçte Giroud ve Walcott gibi önemli rotasyon parçalarını kaybettiler ama onlar adına yaşanması gereken bir değişim var. Bu Wenger'le başlaması gereken bir değişim, tabii bu kısa vadede mümkün görünmüyor. Mkhitaryan ve Aubameyang'la en azından kadro bazında değişimin başlamış olmasını düşünüyorum. 

Alexis Sanchez büyük bir kayıp gibi görünse de Arsenal çatısı altında yürümeyen bir işti, tıpkı Dortmund / Aubameyang örneği gibi. Onun karşılığında Mkhitaryan'ı almak mühim, Manchester United'de olmadı ama değerli bir parçadır. Tuchel dönemi Dortmund'un sol kanadında verdiği etki unutulmaz, çılgın bir performanstı. Böylelikle Aubameyang'la da buluşmuş oldular ve Lacazette ile benzer özellikleri var gibi görünse de bence bu ikili iyi anlaşacak. 

En büyük transferi Mesut Özil'i takımda tutmak, şu aşamada takımın en büyük yıldızı. Alexis Sanchez'in ardından onu da kaybetmek son kalan şevki de kırmak anlamına gelecekti. Ben onu Manchester United'de hayal ediyordum gerçi, Mourinho'yla birlikte izlemek keyifli olabilirdi. Arsenal açısından bakarsak hücum anlamında 4 önemli kozları oldu ve süreci daha da güçlenerek geçtiler.


Alexis Sanchez konusunu bekletiyordum, Aubameyang'ın Dortmund'dan transfer edilme süreci beklenilenin aksine daha sancılı geçti, beklemem bundan. Manchester City söylemleri vardı onun için, o transferin gerçekleşmesini istemedim. Onları yakalama noktasında atılan bir adım bu, tabii içinde bulunduğumuz sezondan geçti. Yeni dönem için konuşuyorum artık, bu sezon ise 2. olmak en olası yol. Alexis Sanchez önemli bir yıldız, Manchester United'in de seviyesini mutlaka yukarı çekecek, böyle bir futbolcuya ihtiyaç vardı. Pogba / Lukaku kaynaklı yürüyorlardı, hücumun seviyesi bu yolla yükseldi. Mkhitaryan ise olmadı orada bir türlü, Arsenal'de daha başarılı olacaktır. Mourinho'nun "kullanamadıkları" üzerine bir listesi var, takımdan gönderdikten sonra bir yerlere gelenler gibisinden. Mkhitaryan da o liste adına güçlü bir aday.


Chelsea için ise bu ara transfer döneminin en önemli gündemlerinden biri "pivot santrafor" oldu. Dzeko'larla başladık, bir dönem Andy Carroll'lar dahi konuşuldu. Günün sonunda gelen isim Giroud, Arsenal'de yılların önemli bir parçası. Orada bir türlü beğenilmemişti, yıllardır Arsenal formasını giymesine rağmen bir türlü ısınamadı insanlar ve eleştirecek yönler hep ortaya çıkarıldı. Chelsea'de şu aşamada Morata hayal kırıklığı, Conte de inadına pivot santrafor diyor. Giroud onlar adına iyi bir hamle olabilir, sonuçta hocanın çok istediği bir futbolcu.


Gelelim benim hamleme, tertemiz bir iş değil mi. Dortmund, Aubameyang'ı Arsenal'e sattıktan sonra altını tertemiz doldurdu. Chelsea'nin Giroud'u almasıyla Batshuayi de Dortmund'a kiralandı. Umarım opsiyonu vardır, çok büyük işler yapacağına inanıyorum. Dortmund'da hesabı erken açtı, devamı da gelir. Chelsea için de iyi bir alternatifti aslında ama Conte'nin forvet konusunda yaptıklarını pek anlamıyorum. Diego Costa'dan vazgeçerek, sorunlu ayrılarak başladılar ve şu güne geldik. Dortmund için ise en azından biraz daha gam yüklenmiş oldu. Aubameyang'la yürümeyen bir ilişki vardı, Tuchel sonrası da hiç toparlanamadı. Kangren gözüyle bakıyordum, daha da arttırayım. Güzel de bir rakam kazanıldı, altı da kısa vadede iyi dolduruldu..

8 yorum:

  1. Bu sene ara transfer dönemi oldukça keyifli geçti(tabi premier lig sevenler için)
    Manchester United ve Arsenal bu işten oldukça kazançlı çıkacak gibiler. Öncelikle ManU lider bir oyuncu kazandı. Lukaku,Pogba ve Sanchez in birlikte yapacakları oldukça heyecan verici. BU 3 lüye Mata katılırsa yanlarında oynayacak oyuncuları(rashford,Lingard vb) oyuncuların performansı artacaktır. Sol bek sıkıntısınıda çözebilseler oldukça iyi olacak. Belki merkez uyumunu bozup Phil Jones u oraya monte edebilir Jose.
    Arsenal açısından bakarsak bireysel ve kendine oynayan bir oyuncuyu yerine daha takım oyununa uygun bir oyuncu kazandılar. Aubameyang ın en çok Lacazette ile uyumu merak konusu.Bunun yanında Wenger in seçeceği diziliş merak konusu. Kendi meşhur 4-4-2 sine dönüş yapacak mı merakla beklemedeyiz. Orta saha oyuncuları sakatlanmazsa ve 3 lü savunmaya dönmezse ikinci yarıda eski günlerine dönüş yaşayan bir Arsenal görebiliriz.

    Giroud hamleside bütün futbol camiasını şaşırtan bir hareket oldu. Büyük ihtimal ile ilk 11 oynayacaktır. Contenin aradığı disiplin ve istikrar ı göstereceği şüphesiz. Ancak Chelsea yi yukarı taşıyabilir mi bilinmez. Ancak Moratanın bir first class bir Umut Bulut seviyesi arasında dalgalanan performansını yaşatmayacağı kesin. Ayrıca sanırım Conte gezen santrafor değil de ceza sahası içi lideri istedi(Gonzalo Higuain i düşündüler mi acaba).
    Bir başka transfer sezonu yıldızıda Everton. Cenk, Walcott gibi iki hamlenin yanında stopere Mangala transferi ile eksik kısımlarını da yamamayı başardılar. Bir de orta saha alsalar Everton taraftarını mutlu edebileceklerdi. Takım santrafor kaynarken Cenk i alınca para kalmamış olabilir.
    Dortmund un Batshuayi hamlesine ise anlam veremedim. Kısa süreli belli bir iş yapabilecek oyuncu ama kaybettikleri kan daha büyük. Batshuayi daha çok sonradan oyuna girip katkı yapabilecek, yarım bir oyuncu. Her özelliği barındırıyor ama hiç biri bu seveyede oynamaya yetecek seviyede değil. Aubameyang ise çok yönlü oyunu değiştirebilecek bir oyuncu. Ne yazıkki Dortmund 2 senedir kötü hamleler yapmaya başladı. Genç oyuncuları kaybettikleri gibi onların yerine saçma sapan paralar harcayıp kaliteyi koruyamadılar. Dortmund Bayernmünih ile bu şekilde yarışamaz altyapısı ile zirveye oyndaığı dönemleri çok çabuk unuttular. (Ömer Toprak nedir yavv)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dortmund'un yarışmak gibi bir hedefi yok desem :)

      Sil
    2. Bayern de ne yapıyorsa sezon başında 10 puan fazladan mı veriyorlar. Ribery , Robben yaşlandı diyoruz adamlar yine zirvede tutunuyorlar. Kadıköyde büyü var inancının bir benzeri Bayern için oluşmaya başladı. Adamların Man City gibi bir dominant oyunu olmamasına rağmen 10 küsür puan fark akıl alır gibi değil.

      Sil
    3. Yaşlandı diyoruz, bir yandan da alttan doluyor. Bundesliga'yı sömürmeye devam ediyorlar, bu düzen devam eder. Dortmund bence 2.liği kabullenmiş, kar sağlamak için devam eden bir camia.

      Sil
  2. Liverpool'un defansına bi seksen milyon daha harcamak mı gerekiyor düzelmesi için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Can falan da ayrılacak, başka sorunlar da çıkacaktır ortaya.

      Sil
  3. Bir de superlig takimlarinin ara transferleri hakkinda bir degerlendirmede bulunsaniz. Robinho, Demba Ba, Saivet, Pogba, Sessengon gibi hic beklenmedik ve yildiz isimler geldi sonucta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yazarım tabii ki, ara ara yazdım da aslında. Bir genel yorum yaparız hafta içi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir