1 Şubat 2018 Perşembe

Galatasaray'ın rekor futbolcu satışları

En iyisi bu listeyi baştan yazmak. Önceki yıllarda yazdığım bir yazıydı, üzerinde güncelleme yapıyordum. Dün itibariyle de Badou Ndiaye'nin zirveye çıktığı bir liste oldu. Araya başka bir isim ekleyebilir miyiz bilmiyorum, alt sıralarda olabilir ama üst sıralarda bir süre daha oynama olmaz. Umarım bu satışlar devam eder, Galatasaray ya da tüm kulüpler için en önemli nokta bu. Şunu da not edelim, rakamların günümüze uyarlandığını unutmayalım..


1- Badou Ndiaye (Stoke City - 16 milyon avro): Hep söylediğim gibi, daha fazlasını kazanmak mümkündü. Onun için de yaz dönemini beklemek gerekiyordu. Ligin 2. yarısında performansını yükseltmesini bekliyordum ve Dünya Kupası gibi bir arenaya çıkacaktı. Yapılacak bir şey yok, hem futbolcunun isteği, hem ekonomik şartlar bunu gerektirdi. Yine de büyük başarıdır, 7.5 milyon avro'ya aldığın futbolcuyu 5 ay içinde 16 milyon avro'ya satıyorsun.

2- Bruma (Leipzig - 15 milyon avro): Bonusları da dahil ediyorum, 12.5 milyon avro peşin para + 2.5 milyon avro bonus karşılığı satıldı. Bruma'dan da fazlasını kazanmak mümkündü, bu parayı da sadece bir sezonda gösterdiği performansla getirdi. Bruma'yla alakalı süreç istediğimiz gibi ilerlemedi maalesef, hatta Sociedad'dan döndüğü dönem çok daha az bir rakama gitmesi olasıydı. Eğer sözleşmesinin bitmesine 2-3 sezon daha olsa daha büyük bir rakam görmek mümkündü, ya da Avrupa'da boy gösterebilsek.

3- Arda Turan (Atletico Madrid - 13 milyon avro): Bu transferde de bonusları işin içine katarak yazıyorum. Kazançlı işti, altyapıdan yetiştirdiğin bir ismi bu rakama satmak önemli. Daha iyisi olur muydu bilemiyorum, Arda Turan'la alakalı sürecin de beklediğimiz gibi ilerlediğini düşünmüyorum. Devamında Barcelona'ya 40 milyon avro'luk transferi var, şimdi de Başakşehir'de kiralık.


4- Abdul Kader Keita (Al Sadd - 8.15 milyon avro): Bu da son yıllarda Galatasaray'ın en saçma transfer hamlesiydi. Bir sezon önce 7.5 milyon avro'ya transfer edilmişti. Galatasaray'ın Keita'dan kazancı 1 milyon avro bile değil. Üstelik Keita gibi heyecan veren bir futbolcu kaybedildi. Beşiktaş'ın Demba Ba'yı hangi şartlarla sattığını hatırlayın, sonra da Keita'yı düşünün.

5- Burak Yılmaz (Beijing Guoan - 8 milyon avro): Bu paranın yüzde 25'inin Trabzonspor'a gittiğini atlamayalım, Galatasaray'a kalan rakam 6 milyon avro. Yine de bu listeye bakınca gayet iyi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Sezon başında West Ham'ın 10 milyon'luk teklifinin kabul edilmemiş olması, gittiği ülkenin de Çin oluyor olması nedeniyle parayla ilgili eleştiriler oldu ki haklı eleştiriler. Kimler Çin'e ne paralara gitti, biz Burak Yılmaz'ı kaç paraya sattık.


6- Alex Telles (Porto - 6.5 milyon avro): Aslında kiralık bedeller de var, Bruma için de bu eklenebilirdi ve ortaya daha farklı bir rakam çıkabilirdi. Telles'in Galatasaray'a gelişi 6 milyon avro gibi bir rakama olmuştu, 6.5 milyon avro'ya satıldı. Keita'ya benzer bir durum, ortada fazla bir kazanç yok, sadece zarar edilmedi diyeceğiz. Yükseliyor tabii, Porto'nun Telles'i ne kadara satacağını hep birlikte göreceğiz.

7- Hakan Şükür (Inter - 6.5 milyon avro): Onun transferi de bosman kuralından önceki son çıkış. Bosman kuralı henüz yürürlülükte değildi ve Hakan Şükür sözleşmesinin bitmesinin ardından Inter'le anlaşmıştı. Bir sonraki sezon olsa Galatasaray bu transferden para kazanamayacaktı ama Hakan Şükür'den böyle bir gelir elde edildi.


8- Fernando Meira (Zenit - 5.8 milyon avro): O da sadece yarım sezon Galatasaray forması giyebildi. O yarım sezonda beklentinin biraz uzağında kaldı, bu yüzden de Meira için böyle bir teklif geldiğinde Galatasaray düşünmedi bile. O dönem elimizde doğru düzgün stoper de kalmamıştı, Avrupa Ligi'nin de en can alıcı zamanlarını yaşıyorduk ama Meira buna rağmen satıldı.

9- Mehmet Topal (Valencia - 5.5 milyon avro): Mehmet Topal da Galatasaray'ın kazançlı işlerinden. Dardanelspor'dan çok makul bir rakama, genç yaşlarda gelmişti ve 5.5 milyon avro gibi bir bonservis kazandırdı. Valencia'ya gidişi o günler adına büyük bir adımdı ama forma şansı da bulmasına rağmen çok kalmadı, Fenerbahçe'ye geldi. Şimdi de kariyerinin en zirve zamanlarında.

10- Ümit Davala (Milan - 5 milyon avro): Sözleşmesinin son senesindeydi, aksi durumda Galatasaray daha fazla bir rakam elde edebilirdi. Fatih Terim Milan'a gittiğinde Ümit Davala'yı da orada görmek istedi ve takıma kazandırdı. Terim'in Milan günleri de uzun olmadığından Davala adına iyi bir sezon geçmedi ve sezon sonunda Galatasaray'a geri döndü.

12 yorum:

  1. bruma ve telles e satılmadan bir sene önceki kiralık bedelleri de eklenmeli bence. bruma 1.9 milyon avro ile kiralandı. telles ise 1.35 milyon avro ile kiraladı. sonuçta bu oyunculardan elde edilen gelir oluyor bu bedeller. ama dediğin gibi bu iki oyuncuyu daha rakamlara satabilirdik. çoktan iyi kullanmadan bu rakamlara sattık. ndiaye biraz daha farklı kullanma fırsatı çok olmadan gitti. kalsa belki fatih hoca ve dünya kupası vitrini ile çok farklı rakamlara gidebilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlıklar içinde değindim aslında o konuya, haklısın.

      Sil
  2. Şimdi bu Ndiayede bi sonraki satıştan Stoke city nin karından %15 diyo ya. bu mesela 17 milyona satsalar Galatasaray 150.000 mi alacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satış karından yüzde 15 alacak, bence bir önemi yok.

      Sil
  3. Üreten değil tüketen takım olduğumuzu gösteriyor bu liste... Ve ne yazık ki sadece bu yönetim hiçbir yönetim transferden en azından oyuncu satışında anlamıyorlar. Kulübün parasının zerre kadar değeri yok gözlerinde... bir oyun olmasına rağmen ben futbolcu satışlarında yaptığım transferlerde sözleşme yenilemelerinde dakikalarca pazarlık yaptığımı masadan anlaşmadan kalktığını bilirim football manager de... yönetimler bunun kadar bile yapmayıp taraftarın kulübün parasını çar çur ediyorlar... çok yazık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, satış noktasında o kadar iyi durumda değiliz. Bu listenin çok daha kabarık olması gerekirdi.

      Sil
  4. çok kazançlı değiliz açıkçası. gs için olması gereken ndiaye'yi 6'ya alıp 18'e satmaktır mesela. şu dediğim hayal değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7.5'a aldık 16'a sattık, 5-6 aylık süre zarfında iyi iş. Sıkıntı ise zamansız oluşu.

      Sil
  5. Bruma, Burak, Podolski o fiyatlara satılması büyük fiyasko para olmayan dönemde üç kuruşa oyuncu verdik. Bi de Burakın gittiği zaman batan geminin malları gibi herkes ederinin çok altına ard arda satılıyordu büyük zarar etti kulüp

    YanıtlaSil
  6. Ndiaye veda mesajında kendi istediği için değil yönetim göndermek istediği için gittiğini söylüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman niye Osmanlı maçında oynamamış, bence ayak yapıyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir