14 Mart 2018 Çarşamba

5li #17; Hakkı yenen Brezilyalılar

Galatasaray'ın Brezilyalıları diye bir konu yazmışım zamanında. Nereden esti bilmiyorum ama Galatasaray forması giyen ilk Brezilyalıyı düşündüm. Google'den aradığımda da kendi kaynağımdan bulmuş oldum, oysa ben o yazıyı yazdığımı unutmuşum bile. İlginç olan şu ki Galatasaray forması giyen ilk Brezilyalı Taffarel'miş. Konuya dönecek olursak, Galatasaray'da hakkı yenen Brezilyalıları listeleyeyim dedim. Kapsam ise biraz "neden gönderdik" üzerine.


Lincoln

Bu tarz konularda Lincoln'ü anmadan geçmiyoruz. Hatta bu konseptin de olmazsa olmazlarından biri diyebiliriz. Her fırsatta yazarım, bu adam çok daha fazlasıydı. Galatasaray'da forma giymiş en yetenekli futbolculardan biri, kimine göre ilk 3 dahi olabilir. Yeteneği ve yaptıkları aynı ölçüde ilerlemedi maalesef. Bu sadece Galatasaray için değil, tüm kariyeri böyle. Galatasaray'da 2 sezonu var, o 2 sezon içinde imza işleri de oldu ve kendisini izlemek büyük keyifti. Yine de genel algı "hayal kırıklığı" olduğu üzerinedir. Ben bunun Lincoln kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.


Mario Jardel

Jardel'i de Galatasaray'dan gidişi üzerine konuşmalı. Transfer olduğu dönemde fazlasıyla iddialı ve ses getiren bir isimdi. Dönemin en iyi forvetlerinden birini almıştık. Onun da Galatasaray kariyeri fazlasıyla iyi başlamıştı ve özellikle Şampiyonlar Ligi'nde taşıyıcı unsurlardan biri oldu. Bugün Gomis neyse o gün Jardel çok daha fazlasıydı. Ligin 2. yarısında ise biraz da sakatlıklar kaynaklı düşüş oldu ve gol sayısı düştü. Devamında sorunlu damgası yapıştırıldı, takımdan göndermek adına büyük bir çaba gösterildi. En son bahane de "yıllık ücretini karşılayamıyoruz" olmuştu. Yok paraya Sporting'e gönderdik, takasta aldığımız isimlerden de gram fayda sağlayamadık.


Flavio Conceicao

Herkes Felipe'yi yazmamı bekliyor ama yazmayacağım. Benim listemde Conceicao her zaman yer bulur, hakkının oynadığı dönemde yeterince verilmediğini düşünüyorum. Futbol algısıyla da alakalı biraz. Bugün Atiba ya da Fernando'yu düşünün, takımları için önemlerini. O gün Conceicao da oydu işte, içinde bulunduğu takımda aynı etkiyi gösterdi ama anlamsız beklentiler neticesinde kötü olarak anılır. Song / Tomas uyumu deriz mesela, oysa o fazlasıyla Conceicao'ydu. 4-4-2 oynuyorduk ve orta saha göbeğimiz Conceicao / Ergün Penbe'ydi. Daha ne yapabilirdi ki..


Capone

Capone'yle alakalı konu biraz daha farklı. Galatasaray'da 3 sezonu var ve bu formayı giyen en iyi Brezilyalıların başında gelir. Onu takıma Fatih Terim kazandırmıştı, Lucescu döneminin de en önemli kozlarından biriydi. Sağ bek ve stoper olarak oynayabiliyordu, her iki pozisyonda da iyi özellikleri vardı. Sorun şu, biz bu adamı neden gönderdik? Fatih Terim'in 2. döneminde başlayan değişim harekatının kurbanlarından biri de Capone olmuştu. Yaşı da 30'dı henüz, verebileceği çok şey olduğuna inanıyordum, daha doğrusu garanti bir isimdi.


Marcio

Bu adamın da hakkını verdiğimizi söyleyemem. Sorunsuz bir yedekti ve şans bulduğunda da çok iyi işler çıkardığını hatırlıyorum. 99 / 2000 sezonunda Capone'yle birlikte takıma katılmışlardı. Hakan Şükür / Arif Erdem'in arkasında güvenilir bir yedekti, Saraçoğlu'nda kazandığımız son maçta da gol atmışlığı var. Ertesi sezon da hazırlık kampında yer almasına rağmen gönderilmişti. Bu tarz sorunsuz yedeklerin kalması taraftarıyım, iş ona düştüğünde etki gösteriyordu. Galatasaray formasıyla 28 maçta 9 gol 6 asisti vardı mesela, oynadığı süreye göre çok iyi bir istatistik..

17 yorum:

  1. fatih hocanın tek sevmediğim huyu var,o da herkesi de takım da tutması,mesela semih,sabri falan gitmezdi hoca burada olsaydı, şu huyunu değiştirmeli artık bütün çöpler takımda birikiyor paramıza yazık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitmezdi de katkı veren isimlerdi hoca döneminde. Hoca sonrasıyla karşılaştırma bence.

      Sil
  2. Abi ben Hagi'li Jardel'li donemi hatirlamam ama vallahi billahi cocukken lincoln transferine heyecanlandigim kadar hic bir seye heyecanlanmadim. 2 sene oynadi fazla izleyemedik ukte kaldi icimizde ama Genclerbirligi deplasmaninda attigi gol hala akillarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lincoln için ben de büyük heyecan duymuştum :)

      Sil
  3. Conceiçao diye bi adamın varlığından takımda oynamisligindan haberi olmayanlar bile vardır eminim. Oynadığı dönemde kadronun kalitesi çok da iyi değildi ama görevini yerine getiriyordu.
    Ayhan-Ergün-Conceiçao-Hasan Şaş
    Bu orta saha ve beklerimiz de
    orhan ak- Cihan Haspolatli idi. Bu takımla şampiyonluk yarısında sonuna kadar gidip fenere 5 atmıştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün Atiba da aynı işi yapıyor mesela ve baş üstünde taşınıyor. O gün Conceicao da bunu yapıyordu ama hakkının verilmediğini düşünüyorum. Üstelik o kadro içinde.

      Sil
  4. Bu listede lincoln ve jardel'i ayrı bir yere koyarım. Bu iki futbolcunun ayrılık nedeni de takım içinde türk futbolcular tarafından mobbing uygulanmasıdır.Jardel geldiği sene ilk yarıyı 20 golle kapamış hakan şükür'ün rekoru kırılacak mı acaba derken basın,futbolcular,taraftarlar el birliğiyle adamı gönderdiler! O yıllarda tribünde olan biri olarak ,sadece brezilyalı olarak değil belki de Galatasaray tarihinin hakkı en çok yenmiş futbolcusudur Jardel! O dönemde artık işi o kadar azıtmışlardı ki jardel'in 5 gol attığı maçtan sonra televizyonlarda "ne olacak o golleri bende atarım "diyen tv yorumcuları vardı! Adam maçta 2 gol atmış tribünde koşmuyor diye ıslıklanıyordu şaka gibi :)) 2000 -2001 sezonu lig tarihinin en karanlık sezonudur! Aziz yıldırımın mustafa denizli'mi şampiyon yapmış? bu takımı ben şampiyon yaptım demesi! Okan buruk beyefendinin kendi sahamızda ankaragücüyle tek kale oynadığımızbir maçta kırmızı kartla atılıp o maçta şampiyonluğu vermemiz!! Okan ve emre'nin intere kaçması!! 3-0 dan 4-3lük gaziantep maçı ve jardel'in takım içindeki lobiyle başının yenmesi!! Neler oldu neler gençler bilmez:)) Biz o sezonları yaşadık türk futbolunda.. Lincoln'e gelirsek takımı şampiyon yapmış bir 10 numara olarak yine takım içindeki yerli futbolcular ve Bülent Korkmaz!! Tarafından adamı adeta bıktırdılar! Neler yaptılar adama!! Kalabilsey di eğer Alex'in Fenerbahçe'de yarattığı etkiden dqha büyüğünü yaratabilirdi! Müthiş bir futbolcuydu 1983 senesinden beri tribünde maç izleyen, camianın içini de az çok bilen biri olarak Lincoln-Kewell-Baros-Arda dörtlüsü Son 35 senenin en iyi hücum dörtlüsüdür!Beraber oynadıkları her maç tam bir futbol şöleniydi. Bu dörtlüyüHagi-Arif-Hakan üçlüsüyle bile karşılaştırabilirim çok keyifliydi:) Son olarak keşke bu iki oyuncu Fatih Hoca ile çalışabilseydi. Çünkü Hoca futbolcusunu futbolcusuna yedirmez gerekirse kendi yer o da performansından dolayı olur! Kimseyi saha dışı etkenlere yedirmedi şu ana kadar.. Diğer 3 oyuncuyuda canlı izledim yazdıklarınıza katılıyorum.Hepsinin kulakları çınlasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2000-2001 sezonu baştan aşağı skandal bir sezondur. Herkes 4-3’lük fener antep maçına odaklanır ama esas sorun o sezonun son maçı olan Samsunspor Fener maçındadır. O sezon Jardel’e ihanet edenlerin başında Okan Emre Hakan ünsal Suat gelir. Bu dörtlü Arif’in yedek kalmasından rahatsızlardır ve Jardel’in üzerine fazlasıyla oynarlar. Bir de Jardel bunun üzerine hiç yapmayacağı bir işe kalkışıp pres yaparken sakatlanınca birilerinin ekmeğine yağ sürülmüştü. Yazık oldu o seneki takıma. Belki 99-2000 kadar koşan bir takım değildi ama jardel ve Serkan Aykut’un varlığından sebep daha bitirici bir takımdı.

      Sil
    2. Hagi o sezon sonu neden futbolu bıraktı? Hem de sezonun son maçında Trabzon'a 2 gol atıp şov yaptıktan sonra? Hagi en az 2 sezon daha üst düzey futbol oynayabilirdi ama basına artık antremanlardan sıkıldım aileme daha çık vakit ayırmak istiyorum diye yansıdı ama Of the record olarak Hagi'nin kendi ağzından söylediği " Ben artık bu takımda ki grupçuluktan bıktım futboldan başka herşeyle uğraşıyorum'' demişti. Fatih hoca gitmeseydi hagi daha futbol oynardı ama hoca gittikten sonra çok yalnız kaldı! Dediğimiz gibi çok karanlık bir sezondur ve türk futbolunun utanç sezonlarından biridir!

      Sil
    3. Jardel'in ligin ilk yarısında 17 maçta 18 golü vardı diye hatırlıyorum. Böyle bir adamdı ama ligin 2. yarısında el birliğiyle bitirdiler. Koşmuyor gibi saçma algılar üzerinden.

      Sil
    4. Lincoln ve Jardel Fatih hocayla büyük seviye atlardı gerçekten.Zaten çok iyi oyunculardı çok çok daha iyi olurlardı şöyle bi düşününce hak veriyorum bu yoruma

      Sil
    5. Lincoln’ü bilmem ama Fatih Terim kalsaydı kesinlikle Jardel’i aldırmazdı. Evet müthiş bir golcüydü hatta izlediğim en iyi golcüydü ama çok kötü bir futbolcuydu Jardel. Golcü ile futbolcu tabirleri benim için ayrı şeyler.

      Sil
    6. Aldırmazdı çünkü uçuk bir maliyeti vardı. Kötü futbolcu değildi, ona asla katılmam. Fark yaratan futbolcuydu, öyle futbolcuyu da takım içinde taşırsınız..

      Sil
  5. lincoln'ü medya yedi bitirdi. gözümüzün önünde yediler ve bir şey yapamadık. neden biliyor musunuz? çünkü twitter yoktu :) olsaydı farklı gelişirdi her şey.
    jardel'i ise malum çete yedi. felipe'yi ise terim yedi yok yere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bugün olsa farklı gelişirdi o süreç. Çok haklısın.

      Sil
  6. Lincoln keşke kalsaydı be.Bu yazıyı gördüm şimdi açıp videolarını izleyeceğim ve hayaller kuracağım yine

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir