14 Mart 2018 Çarşamba

Fatih Terim döneminde de büyüyor işte, Belhanda'yla şampiyon olacağız


Yeni öğrendiğim bir bilgi var, Fatih Hoca 3. döneminde Belhanda'yı istemiş. Sneijder'in transfer edilme sürecini hatırlamak gerekiyor. O dönem Kaka, Tadic gibi tercihleri konuşuyorduk ve Sneijder için 4. tercih gibi yorum geliyordu. Bunun nedeni 4-4-2'nin devamıydı, kanatta da oynayabilen bir 10 numara alma isteği. O adaylardan biri de Belhanda'ydı ama başkanları bırakmadı.

Fatih Terim'in bu tarz isimleri sevdiğini biliyorum. Futbol da değişiyor, klasik 10 numara profillerinin pek işlemediğini görüyoruz (çok özel yetenekler dışında). Belhanda da yıllar içinde futbolunu değiştiren isimlerden biri. Montpellier döneminde daha kaleye yakın, gole dönük bir 10 numaraydı ve zirve dönemini yaşadı. 

Devamında ise oyunu evrilmeye başladı. Ukrayna günlerinin çok iyi geçtiğini söyleyemeyiz. Nice'da ise Favre'nin düzeninin sol kanadıydı. Gol / asist rakamlarına takılıyor insanlar, oysa düzen içinde katkısına bakmak gerekiyor. Belhanda'yı tutmak isteseler de bonservisinde belli bir rakama kadar çıkabildiler. O dönem Sevilla da teklif yaptı ve Galatasaray'ın ödediği bonservis bu anlamda yükseldi. Piyasası ve ederi var, ölü bir yatırım değil.

Belhanda'nın Galatasaray'daki oyunu da farklı mesela. Bu sefer de 8 numara gibi oynuyor, iyi iş çıkardığını düşünüyorum. Geldiği günden bu yana hakkında yaratılan olumsuz algıyla uğraşıyorum. Beklentiyi doğru ayarlamak gerekiyordu ve istenen ölçüsünde kötü iş çıkarmadı. Daha iyisi olabilir, tek başına maç çevirecek yeteneğe sahip olduğu da doğru. Bu adam 28 yaşında henüz, unutuyoruz. 

Neyse ki olumsuz algı büyük oranda kırıldı. Gelen yorumlarım geneli olumlu anlamda diyebilirim. Fatih Terim döneminde de büyüyor işte, Belhanda'yla şampiyon olacağız. Maç içinde koptuğu ve basit hatalar yaptığı anlar elbette var. Konyaspor maçının son pozisyonu gibi, topu kaptırdı ve dönüşü korner oldu. Yine de 2. golü attıran o, topu kaptı ve Nagatomo'ya vererek asist olmasını sağladı. 

Mehmet Köksal'ın bir twiti var, paylaşmak istiyorum;

"Belhanda’yı bir yıldız olarak görmek yanlış. Belhanda bir futbol savaşçısı. Üstün yetenekli bir savaşçı. Fatih Terim’in en sevdiği tarz bir yere gitmiyor."

Belhanda'dan vazgeçiyorsunuz da o iş öyle olmayacak. Fatih Hoca'nın Belhanda'yı tutacağını ve memnun olduğunu düşünüyorum. İştah istiyoruz, ön alanda baskı olmazsa olmazımız. Bu baskının önemli unsurlarından biri de Belhanda. Topla meziyetleri de yüksek, topsuz oyunda da fazlasıyla mücadelenin içinde. Daha da önemlisi taktik esnekliğe uyumu. 8 de oynar, 10'a da çekersiniz, kanatlara da atarsınız. Dediğim gibi, beklentiyi doğru ayarlamak gerekiyor..

4 yorum:

  1. Taraftarımız Belhanda'yı çok yanlış değerlendiriyor.Belhanda Oyuna etkisi olan bir futbolcu ,direk skora etkisi olan bir futbolcu değil! Tabi ki skora da etkisi var ama oyuna olan etkisi çok daha büyük! Hem takımın genel oyununa bu kadar etkisi olup hem de skora da o ölçüde etkisi olsa zaten 28 yaşında bizde oynamaz , 60 miyon euro değerle avrupa'nın en iyi takımlarında oynardı! Böyle bir futbolcu zaten belli defoları olmasa dediğim gibi türkiye liginde oynamaz! Taraftarın önce bunu bilmesi lazım.Tabi ki çok daha efektif oynamasını hepimiz isteriz, Şöyle gelişine bir şut çıkarsın arada 1 2 gol atıp takla atsın falan ama dediğim gibi defoları olan bir futbolcu.Şut olayı çok kıstlı, oyun içindr kopukluklar yaşıyor, sinirli bir yapıya sahip her an kırmızı kart görme potansiyeline sahip vs vs..Fakat Fatih terim böyle futbolcu sever , potasiyeli var çünkü ben bunu oynatabilirsem beni şampiyon yapar diye düşünür. Yoksa Tolga ciğerci 20 km koşsun isterse ne vereceği bellli seni şampiyon yapamaz ama belhanda yapar. Taraftarın gözünde vazgeçilmez noktaya çıkmasının da yolu önümüzdeki Fenerbahçe maçıdır! Çıkar bize maçı alacak oyunu sergiler.Bu taraftar onu pamuklara sarar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesut Özil'e bakın, kariyerinde gol sayıları nedir üzerinden. Her futbolcuyu belli bir kalıp üzerinden değerlendirmeyi bırakmak lazım.

      Sil
    2. Hagi futbolu bıraktıktan sonra yıllarca yeni Hagi diye bir sürü futbolcu transfer edildi.Taraftarda o baskıyla gelen futbolcuları ezdi, harcadı. Şimdi de yeni Sneijder arıyor taraftar! Sneijder gitti artık, gelen her fuybolcuya bu misyonu yüklemenin bir anlamı yok..

      Sil
    3. O her isim için geçerli. Her "yeni" arayışı bizi sürekli geriye götürdü.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir