7 Mart 2018 Çarşamba

Scouting kelime anlamı ile yetenek bulmak demek ama gerçek anlamı bu değil

9. yıl yazılarının 5. bölümü, konuk Fırat Demirtaş. Sportif Cümleler dediğimizde akla gelen ilk isimlerden biri. Bu cümleyi çok kullanıyorum ama gerçekten de öyle. Kendisiyle ortaya çıkardığımız birçok içerik var ve hemen hemen hepsi de blog tarihinin en çok okunan yazıları arasında. Kendisini zaten tanıyan tanıyor, ben yine de hakkını vermek istedim.


Sportif Cümleler ismi denildiğinde Fırat Demirtaş'ın da altını çizmek gerekir, bu bloga verdiğin kıymet çok büyük. Tansu Gürsel Ağabey için de aynısını yazdım, sen de ne zaman senden bir şey istesem bir gün geri çevirmedin ve yardımcı oldun. Özel hayatta da aynı, yıllardır bir türlü yakanı bırakmam. Sen de Burak Eren'den bıkanlardan mısın yoksa iyi miyiz ağabey böyle :) ?

Fırat Demirtaş: Sportif Cümleler'in var oluşu ile bizim tanışmamız ayni döneme denk geliyor. İlk başta paylaşımlar altında konuşma ile başlayan iletişim 9 yıldır devam ediyorsa biz böyle iyiyiz demektir.

Carole yazısı unutulmayacak, Sportif Cümleler'in 9 yıllık tarihindeki en çok okunan 4. yazı. Hatta linkini de şuraya bırakayım;


Sadece bu da değil tabii, bu tarz birçok yazımız var ve hepsi de büyük etkileşim aldı. Carole özeline inelim, sence neden olmadı bu adam? Transferi itibariyle çok akılcı bir işti ama beklenen gelişimi gösterememesinde nedenler ne oldu?

Fırat Demirtaş: Carole fırsat transferiydi ve sola alternatif olsun diye alınmıştı. İlk sezonunda kupa maçları dahil 33 maça çıktı ve takımın en ümit veren futbolcularından biriydi. CaroleUu transfer eden Hamza Hamzaoğlu baskı yaratmadan faydalanmayı bildi. Sorun Hamzaoğlu'nun gidisi ile başladı diyebiliriz. Alternatifsiz bırakılması, rekabet edeceği birinin olmayışı ve Cavanda'nIn gelişi ile değişen hayatı Carole'nin performansını yerle bir etti. Latovlevici yerine bu kadroda olsa rehabilite edilip stoper ve sol bek yedeği olarak faydalanabilinirdi ama Sevilla'ya gönderme tercihi ile bizim ve Carole adine kayıp bir sezon oldu. Bir anlamda Galatasaray'daki geleceği de bitti.


Seni de konuşmak lazım, çok dillendirmemene rağmen yıllardır bu piyasanın içindesin ve hemen hemen her şeyi en ince noktasına kadar biliyorsun. Tanıyanlar iyi biliyor, tanımayanlar için kendini nasıl anlatırsın? Bu piyasanın içinde olmaktan mutlu musun yoksa bu işler görüldüğünden çok daha mı zor? Herkesin bir hayali var çünkü, buna nasıl ulaşabilirler?

Fırat Demirtaş: Scouting kelime anlamı ile yetenek bulmak demek ama gerçek anlamı bu değil. Scouting en doğru takıma en doğru futbolcuyu en uygun maliyetle bulmak demektir. Ülkemizde scouting birimleri kuruluyor, scouting'e önem veriliyormuş gibi yapılıyor ama kulüp yönetenler transfer yaparken futbolcunun geleceğine değil geçmisine para verdiği için scoutlar sadece data kasmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

Ülkemizdeki mafya manejerlerin çarpık ilişkilerinden kaynaklı, transferin bütün kademelerinde çalışanlar kirli insanlar gibi gözüküyor olmasından dolayı çokta mutlu değilim. Yine de düzgün insanların bu piyasada var olması için mücadele vermemiz gerektiğini de biliyorum.

Türkiye'de scout olamak isteyen çok büyük bir kitle var ve herkes bunun hayalini kuruyor. Fifa nezdinde scoutluk diploması diye bir şey yoktur. Scout programları satan şirketler 1-2 günlük seminerle belgeler veriyor ya da bizim futbol federasyonunun scouting kursları var. Ama oraya katılmak için de en büyük şart eski lisanslı futbolcu olmak olduğundan dolayı çoğu insan katılamıyor.

Bu iki belgenin de Fifa nezdinde bir değeri olmadığı için aslında belgenin olup olmayışı çok da bir şey ifade etmiyor. Turkiye'de en çok scout bulunduran kulüplere bakarsak Altınordu'nun 11, Galatasaray'ın 13, diğer kulüplerin de sembolik olarak 3-4 tane scoutu ancak var. Şu anda Türkiye'de menajerlik şirketleri scoutlara daha çok önem veriyor. Piyasada olmak isteyenler bu şirketlere başvurursa iş bulma imkanları daha fazla.

Fransa denildiğinde akla gelen ilk adressin, en azından benim tanıdığım. Fransa Ligi'den gelen isimlerin özellikle atletizm / yetenek bileşeninde Türkiye'ye müthiş uyum sağladığını görüyoruz ama bir türlü ağırlığımızı buraya vermedik. Oysa Ligue 2'den dahi müthiş isimler bulmak mümkün ki sende de yazıyorsun bu isimleri. Niye odağımızı tam anlamıyla oraya vermiyoruz ve şartlanmıyoruz?

Fırat Demirtaş: Daha önce söylediğim gibi, ülkemizde futbolcunun geleceğine degil geçmişine para verdiğimiz için böyle liglere yönelmemiz mümkün değil. Misal devre arasında Leicester City, Ligue 2'de 3 gol 1 asist yapan Fousseni Diabaté'ye 3.5 milyon avro verip transfer etti. Sıradan bir Anadolu takimiıa 350 bin avro'ya "Fousseni Diabaté var, alır mısınız?" desek "Gazelec Ajaccio'da oynuyor, bu baskiyi kaldıramaz" diye veto ederler. Ama West Ham ve Real Madrid'de oynamış Julien Faubert var desen kariyerine bakarak hemen isterler. Pratikten Diabate'nin olası başarısızlığının sebebini açıklamak yerine "Real'deki adamı aldık oynayamadı, biz daha ne yapalım" demek futbollu yönetenlere daha cazip geliyor.

Mahrez, Kante, Cyprien, Tanguy Ndombele, Ferland Mendy, Seri, Tousart, Mukiele, Sambia gibi Türkiye'ye gelme hikayeleri olan isimler hep bu gerekçe ile veto edildi. Bir gün geleceğe yatırım yapmak isteyen yöneticiler kimin önerdiğine değil, kimi önerdiğine baktıkları zaman bu tarz ligler bizim ülke içinde cazibe merkezi olacaktır.


Blog linkini de paylaşayım, sen de eski blogger'lardan birisin;


Son zamanlarda ağırlığını buraya pek vermiyorsun. Futbolcu yazıları, özel röportajlar derken gurbetin nabzını tutuyordun. Blog günleri senin için ne ifade eder, o günleri özlüyor musun ve Sportif Cümleler denilince ne demek istersin? Bu blogda da birçok yazın var, emeğin, kıymetin çok büyük..

Fırat Demirtaş: Benim yazma yeteneğim olmadığı için insanlara eziyet etmek istemedim ve bıraktım yazmayı. Senin gibi yazma yeteneği olan kişiler devam etmeli. Sportif Cümleler olarak sen bu işi layığı ile yapıyorsun. Umarım uzun yıllar bu yazma hevesini kayıp etmezsin ve biz de senin yazılarını okuruz. İyi ki varsın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir