21 Mayıs 2018 Pazartesi

22 yılda futbol 1500 derece değişti ve hoca hala güncel


"Fatih Terim'in ilk şampiyonluğu ile son şampiyonluğu arasında 22 yıl var. 22 yılda futbol 1500 derece değişti ve hoca hala güncel."

Twitter'da Erkan Karahan'ın paylaşımı. Bana sorarsanız da Fatih Terim için yapılan en iyi yorum. Yakın geçmişte Mustafa Denizli'yi izledik. Başaramadı, başaramamasında da güncel futboldan çok uzak kalan futbol anlayışının etkisi oldu. Mesela bu anlamda Şenol Güneş'i de ön plana çıkarırız, o da hala güncel ve başarılı. 

Fatih Terim'i ayıran etmenler var. Birincisi fazlasıyla modern oluşu, çağın tüm gerekliliklerine uyması. Şartlı hareket etmiyor, bazı katı durumlara olmazsa olmaz olarak bakmıyor. 4. döneminde hocayı daha sakin ve bilge hareket ederken görüyoruz. Bunun farklı nedenleri de var elbette ama hoca da günün gerekliliklerine göre değişiyor. Geçtiğimiz günlerde Aykut Kocaman "Fatih Hoca'nın sessizliği bizi etkiledi" demişti. Buna en iyi örnek.

Klopp'u övüyoruz değil mi, oynattığı futbol herkese büyük keyif veriyor. Oysa çok uzun yıllar önce bu oyunu Fatih Terim Galatasaray'da oynatıyor ve başarılı oluyordu. Şu devirde bile Fatih Terim'in başarılarını "gaz ya da motivasyon" olarak adlandıranlar var. Bu adam Türkiye'nin gelmiş geçmiş, yüksek ihtimalle de gelecek en büyük teknik direktörü. Ne yazık ki çok daha uzun yıllar kendisiyle yola devam edemedik. Ya da ne yazık ki Fatih Hoca Avrupa'da biraz daha ısrarcı olmadı.

Fatih Hoca'nın Galatasaray'da 9 yılda kazandığı 7 şampiyonluk var. 3 farklı dönemde geldi bu başarılar ve hepsinin kendi içinde farklı hikayeleri var. 96 - 2000 arası dönemde kendi kurduğu, yıllar içinde büyüttüğü ve Uefa Kupası'na giden bir öyküsü vardı. 2011 / 2012 - 2012 / 2013 şampiyonlukları da buna benzer. 2011 / 2012 sezonunda neredeyse sıfırdan kurulan bir kadro ve birbirinden karakterli isimlerle oynanan, hala da unutulmayan futbol. 2012 / 2013'de ise 96 / 2000 dönemine göre çok daha hızlı bir yükseliş, yıldız isimlerle de neler yapabileceğini gösterdiği müthiş sezon.

2017 / 2018 şampiyonluğu da bambaşka bir hikaye. Kendi kurmadığı ve sezon ortasında geldiği bir kadro. Mental anlamda çöküş yaşayan, daha iyiye gitmeyeceği belli olan bir takımdı. Fatih Hoca ise bu takımı ayaklandırdı, müthiş bir aidiyet yarattı. Ocak ayında beklediği hamleler gelmedi, hatta güç dahi kaybettik ama yoktan var ettikleriyle şampiyonluğa uzandı. Kulüp kariyerinde sezon ortasında, kendi kurmadığı bir takıma gelmişliği yok. Üstelik farklı cepheler hocaya büyük düşmanlık beslerken. Hocanın sessizliği burada etken işte, en büyük cevabı verdi.

Fatih Hoca bu işe kafa yoruyor, kendimi nasıl yenileyebilirim diye uğraşıyor. Hocayı özel kılan çoğu özellik baki, modern çağın gerekliliklerine uymak ayrı bir olay. Scout sistemi, rakip analizleri, teknik kadrosu ya da kurduğu kadrolardaki futbolcu yapısı. Sosyal medyayı kullanımı dahi buna etken değil mi. Kupa töreninde sahneye çıktığı Şampiyonlar Ligi müziği ya da son tweetleri. Umarım bu ülke Fatih Hoca'nın hakkını bir noktada kayıtsız şartsız şekilde vermeye başlar..

6 yorum:

  1. Fatih hoca'nın bütün özelliklerini bir kenara koyup sadece saha içine odaklanırsak; Bu gaz ve motivasyon safsatasını bir kenara koyalım Fatih Hoca'nın en büyük artısı bütün takımlarını öne doğru devamlı saldırarak oynatmasıdır! Fatih hoca bu yüzden her zaman güncel, Futbol ne kadar değişirse değişsin önde baskıyla ve saldırark oynadığında bunun bir çözümü yok saha içinde! Çünkü karşındaki takım elbet hata yapacak! Futbolda savunarak kazanamazsın ya da kazanırsan en fazla 1 kupa alırsın, alacağın başarı bellidir yani! Örnek Yunan milli takımı! Avrupa şampiyomasında 8-10 maç savundular şansta onlardan yanaydı kupayı aldılar. Sonra ne oldu! Sıfır!! Hani derler ya Futbol fena şekilde Hayata benzer diye.Hayatta nasıl Cesurlar ve risk alabilenler başarılı oluyorsa futbolda da aynı şey geçerli! Fatih Hoca'nın modası geçmez ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klopp bugün bu oyunu oynattığı için seviliyor. Fatih Hoca bunu yıllar önce de uyguluyordu..

      Sil
  2. gs kadar içi hain dolu bi camia olamaz. bu tablo bozulacak diye korkuyorum. sosyal medyada sessizlik hakim. taraftar daha çok bağırmalı. başkan cengiz olmalı.
    terim, aradaki köprü albayrak ve başkan cengiz. böyle devam edilmeli. yoksa ayvayı yedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizlik yok aslında ama yapacak bir şey de yok..

      Sil
  3. Özellikle Türkiye de her şeyi istatistikle açıklamak mümkün değil ve bu şekilde başarılı olmak da imkansız. Fatih Terim ise oyuncuya inanç aşılama ve taktiksel esneklik konusunda tam bir uzman... şunu da unutmamak gerekiyor en uzak olduğu taktik 4-2-3-1 olmasına en zor sezonunda bu taktikle şampiyon oldu hoca... yani elindeki kadroya ve dönemin gerekliliklerine çok kolay uyum sağlayabilen bir hoca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-3-3 diyorum ben, Belhanda 8 gibi oynadı :) Hoca kendi de söyledi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir