20 Eylül 2018 Perşembe

Mesaj net, "çalışan kazanıyor"


Şampiyonlar Ligi'ne galibiyetle başlamak o kadar önemli ki. Özellikle de bizim gibi bu arenaya hasret ve son tecrübelerinde önemli hayal kırıklıkları yaşamış bir takım adına. Lokomotiv Moskova karşısında kötü anlarımız fazlasıyla olsa da genel itibariyle iyi bir maçtı. En azından gelişen düzeni ve coşkuyu görmenin keyfi büyük.

"Belhanda, atılmadan önce iyi durumdaydı. Bugün o yüzden sahaya koydum. Feghouli'yi neden almadım? 18 kişilik liste verebiliyoruz. Her mevkiyi alternatifiyle düşünmek zorundayım. Birkaç rolü yapabilecek oyuncuları seçiyorum. Oyuncuları fazla bölgede oynamalarına göre seçiyorum. Donk, stoperde, orta sahada ve gerekirse forvette de oynayabilir. Feghouli'ye bir mesaj yok. Çalışacak, herkes çalışacak."

Hoca mesaj yok dese de mesajı net vermiş aslında. Feghouli'nin neden oynatılmadığıyla alakalı büyük bir bilinmezlik vardı. Kalitesini tartışmayacağımız ama beklentinin gerisinde kalmış bir isim. Mevcut kazanımlar arasında onun da yükselmesini bekliyorduk. Görünen o ki Feghouli yeterince çalışmıyor ve hocanın gözüne girememiş durumda. Belhanda dahi her fırsatta o şansı buluyor ama Feghouli ilk 18'e dahi giremeyecek konumda. Burada kendisini sorgulaması lazım, iş hocadan çoktan çıktı.

"Belhanda'ya şikayette bulundular ama onun çıkma zamanı, o zamandı. O şutta gol atsa kim haklıydı? Taraftar, biz bir şey yapıyorsak, bir bildiğimiz vardır düşüncesiyle hareket ederse memnun olurum. Artık oyuncu şutu vuramayınca tepki göstermeyen, oyuncu pas atamayınca kızmayan, alkışlamaya hazır bir taraftar olması gerekiyor. O da bizim oyuncumuz. Bugün iki defa çok sıkıştığımızda taraftar imdadımıza yetişti. Bu olursa, biz de sahada onlara cevap veririz."

Maç anında gösterilen tepkiyi asla anlamadım. Belhanda'nın 11'e girmesi kimisi adına sürpriz ama benim beklediğim bir gelişmeydi. Emre Akbaba'nın yaratıcıdan çok bitirici olduğunu düşünüyorum. Yaratıcılığı da onun sırtına verdiğimizde sorun yaşıyordu. Sağa geçmesi, Belhanda'nın da onu desteklemesi benim beklediğim bir durumdu.

Burada sıkıntılı taraf Belhanda'nın performansı. Yanında Emre Akbaba, arkasında Badou Ndiaye var derken daha üretken olmasını beklerdim ama hücum adına kayıpları oynadı. Ondan vazgeçilememesi ise alternatifinin olmamasından kaynaklı. Ayrıca en kötü haliyle dahi yaptığı amansız baskıyla formayı bir şekilde buluyor. Onu da Feghouli'den ayıran nokta bu.

"Mariano benim çok beğendiğim ve çok önemli bir oyuncu. Ama lütfen şuna hazır olun. Salı-Cuma, Cuma-Çarşamba, Çarşamba-Cumartesi maç oynayacağız. Ne kadar çok oyuncumu hazır tutabilirsem o kadar iyi. Artık isimlerden geçsinler."

Hayatımda gördüğüm en saçma sorulardan biriydi bu. Sosyal medyada "neden Linnes" diye taraftarın tepkisinden bahsedilerek bir soru soruldu. Oysa bu tarzda bir tepki yok, herkesin anladığı ve mantığını bildiği bir konuydu. Mariano ve Linnes ekseninde işleyen müthiş bir rotasyon var. Elbette Mariano kalitesi bambaşka ama maçına göre çabukluğu kaynaklı Linnes de tercih edilebiliyor. Lokomotiv Moskova karşısında da müthiş bir maç çıkardı. Ayrıca yoğun bir maraton içindeyiz, rotasyon bu işin olmazsa olmazı. X pozisyon için böylesine kaliteli rotasyon yapma imkanı bulduğunuzda da bundan kaçınmazsınız.

"Oyuncularımı, seyirciyi tebrik ediyorum. İyi başlangıç yaptık. Galatasaray, layık olduğu yerde, Şampiyonlar Ligi'nde. Buraları seviyoruz, Allah izin verirse kalmak da istiyoruz. İyi başlamak istiyorduk, bunu başardık. Zaman zaman vites yükseltip alçaltarak 2. yarıya daha konsantre girdik. Çok pozisyon yakaladığımız için mutluyum. İyi oynadık, dikkatli oynadık. Şampiyonlar Ligi'ne yakışır bir giriş oldu."

Maça çok hızlı girdik. 20. dakika itibariyle hem golü, hem farkı açabilecek pozisyonları bulmuştuk. İlk golü atmakta sorun yaşıyorduk ki bu da hücum setlerinin yeterince iyi olmamasından kaynaklıydı. Ben sahada gelişen bir hücum planı gördüm, beni de mutlu eden bu oldu. Gol geldikten sonra oluşan açık alanlarda zaten iyiyiz, 3-0'ı bulmak ve pozisyon üretmek bu anlamda sürpriz değil. Bu oyun zamanla gelişmeye devam edecektir. Ocak ayında doğru takviyelerle de olmamız gereken düzeye geliriz.

31 yorum:

  1. feghouli'den intikam alınıyor yahu. bunu anlamak bu kadar mı zor. hoca haksız demiyorum. kendince haklıdır. ama bana göre inat gereksiz. git dedik gitmedi. şimdi oynatmayarak "sana git demiştik" diyoruz. tutarlı bi davranış. ama bence oyuncunun piyasası düşüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne piyasasi? Araplar ve Çin hariç kimse feghouli ve belhanda nın maaşını ödemez.

      Sil
    2. Farklı şeyler de olabilir. Belki idman temposu kötü ya da isteksiz. Her şey olabilir.

      Sil
    3. sevgili 14.55 adsız, çin piyasasını kastediyorum zaten. çinliler boş beleş adam almıyor büyük bir yanılgı bu. göz alıcı istatistiklere sahip olmasa bile düzenli oynayan bir futbolcu başka, tribünde oturan adam başka.
      biz bu kafayla araplara bile değerinden aza satıyoruz zaten. gomis malum.

      Sil
    4. Zaten çok geniş bi kadro yok bi de üstüne hoca Feghouli'den intikam mı alacak?Hem ne intikamı?Antrenmanda çalışsın göstersin kendini hoca formayı verir.Kendini göstermeyen futbolcuyu hoca niye forma versin?

      Sil
    5. selman aslan, ne intikamı olduğunu ilk yorumumda açıkça yazmıştım. tekrar okursan görürsün. fatih terim'i pek tanımadığın anlaşılıyor. (bu bir kabahat değil huydur. bu huy dünyada birçok hocada vardır)

      Sil
    6. Bence de konunun intikam almakla alakası yok gibi. İntikam peşinde olan hoca, TS deplasmanında saçma sapan kırmızı kart gören adamı ilk ŞL maçında 11 e yazmazdı. Hoca her fırsatta kadro darlığından, her oyuncunun değerli olduğundan bahsediyor. Sinan'ın sağ taraftaki yetersizliğini biz görüyoruz ama hoca görmüyor, olabilir mi böyle bir şey?

      Feghouli'den hep eski formuna dönmesini bekliyoruz ama her sene daha geriye gidiyor. Hırslı olsa, formayı kapmak için uğraşsa kanat, sahte 9, forvet arkası oynayabileceğini hoca biliyor. Ama belli ki antrenmanlarda asılmıyor, çalışmıyor. Talibi çıkarsa satılır, net.

      Sil
    7. kanat mevkisinde çok alternatif var yalnız. belhanda biraz da mecburen oynuyor.

      Sil
    8. Sevgili Selman Aslan, çok geniş kadro yok derken bu 1-2 pozisyon için. Şu an en güçlü yanlarımız kanat ve bek pozisyonları belki. Feghouli'nin oynayabileceği yer yerde yoğun bir rekabet var. Feghouli kalite eşiği olarak elbette daha üsttedir ama belli ki o ışığı veremedi.

      Sil
    9. Merak etme sen hocayı tanıyorum ben.Ayrıca kanat rotasyonu diyoruz ama Garry ve Henry var sadece güven veren.Sinan asla ilk onbir oyuncusu olamayacak bu gidişle.Emre bazen kanatta değerlendirildi ama bu zorunluluktu.Ayrıca Feghouli bizde iyi oynadığı maçları genelde forvet arkasında oynadı çünkü kanat için yeterli değil şu an.Konu intikam da değil çalışan alır formayı öyle ben yıldızım nasıl olsa forma alırım demek Fatih Terim'in başında olduğu takımda hayalcilik olur.Bunu Feghouli de anlayacak

      Sil
  2. gs'nin deplasmanda portu'yu yenme ihtimali yüzde 0. hayal kurmayın. şu dandik moskova takımı bile ilk devre bizi domine etti.
    gerçekçi olalım ve iç sahada 9 puan hayali kuralım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekçi olmak tamam ama müthiş karamsarlık bu :)

      Sil
    2. Şöyle yorumlar görünce çıldırasım geliyor.İzleme maçı o zaman arkadaşım boşa gürültü yapıyorsunuz daha maç oynanmadan.Bu kadar karamsarsan maç günü başka bişey izle

      Sil
  3. hoca sosyal medyaya saygı duyuyorum ama oraya göre iş yapamam dedi yani belhanda ile ilgili yok satılsın yok bilmem ne,kadro dışı kalsın falan hoca hiç sallamıyor ki bence en doğrusunu yapıyor

    YanıtlaSil
  4. he bide belhanda niye oynuyor falan diyen vardı,emre fizik olarak yetersiz olduğu için onu hele hele ş.lginde merkeze koymak intihar olurdu, hoca da doğrusunu yaparak sağ kanada koydu ilk yarıda kötüydü ama 2.yarı gayet iyi oynadı,selçuk desen 2-3 haftadır şans bulamıyor ki şu tempoya hayatta ayak uyduramazdı, fernando bile zorlandı selçuğu düşünemiyorum,geriye belhanda kalıyor bir tek ve kreatif özelliklere sahip,çalışkan bir orta saha belhanda, he iyimiydi hayır ndiaye nin sarı görmesine neden oldu, yaratıcılık olarak eksikti,çok top kaybetti ama hoca kısaca mecburdu belhandaya adam keyfinden oynatmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akbaba o pozisyonda Paşa maçında dahi zorlandı. Burada seviye bambaşka.

      Sil
    2. fizik olarak iyi olsa bile bence yeterli değil 10 numara için en ideali sağ kanat emre için, şu feghouli bir şekilde hocanın gözüne girmeli 10 numara oynayacak özelliklere sahip feghouli

      Sil
    3. Feghouli konusunda bambaşka şeyler var sanki.

      Sil
    4. Evet ben diyorum Belhanda neden oynuyor diye.Hatta yazıların altındaki yorumlarda Belhanda'yla ilgili çoğu olumsuz eleştiri benim. Belhanda'yı savunurken görüşlerinizi destekleyecek kriterlerler ortaya koymalısınız. Top çalma falan diyenler vardı. Moskova maçında çaldığı topları değil de kaybettiği toplara bakin, kaç atağın onun yüzünden kesildiğine bakın. Madem Belhanda oynuyor, geçen sene çok elestirmemize rağmen asist ve gol sayısı fena olmayan Feghouli neden 18'de bile yok. Emre Akbaba'yı merkeze koymak intihar olurdu yorumuna ise yerine el freni Belhanda'yı koymaktansa fizik yetersizliğine rağmen orada Emre oynardı derim. Maç anında gösterilen tepki ise sadece pozisyonluk bir tepki değil, insanlarda birikim var. Bunu görün artık. Maça gelirsek skor çok iyi olabilir ama karşımızda çok zayıf bir takım vardı. Moskova'nın diğer 2 deplasmaninda da puan almasi bence imkansız. Buna rağmen ilk yarının son kısmıyla ikincinin yarının ilk 10 dakikası üstümüze gereğinden fazla geldiler. Porto deplasmanına gelirsek, N'diaye'nin olmaması çok büyük handikap. Topla oynama yüzdesinin rakipte daha fazla olacağını pozisyon bilgisi Donk'un önünde olan Maicon stopere geçer, Donk Fernando ile birlikte ortada olur ki rakibin hızını keselim. N'diaye de yokken 1 puan büyük başarı olur. O gün için Belhanda kesinlikle oynamamalı, yapacağı top kayıpları çok ciddi sonuçlar yaratabilir.

      Sil
    5. El freni olduğuna inanmıyorum, hücumdaki aksiyon rakamları bambaşka şeyler söylüyor.

      Sil
    6. Belhanda'nin Moskova maçındaki aksiyon rakamlarini link vererek paylasir mısın? Ben bulamadım da. Aynı linkte yukarda temposunu beğenmediğim Fernando'nun istatistikleri de vardır. Onu da rica etsem olur mu acaba? Futboldan çok iyi anlayan, hayatı tribünlerde geçen taraftarlar bir oyuncuya tepki gösteriyorsa bu bir anlık bir durum değildir. Televizyondan mac seyretmekle yıllarca tribün havasını solumak çok ayrı şeylerdir. Ayrıca futbol sadece istatistik oyunu değildir. Istatistik kriterlerden bir tanesidir sadece.

      Sil
    7. Fatih Hoca gereken açıklamayı yapmıştı o tepkilere, onun üzerine söz düşmüyor bana. Ayrıca hayatı tribünlerden geçen birinin futbolu müthiş anladığı kanısı da çıkmaz. O zaman tribünden maçı izleyenler yazsınlar, neden bu bloga yorum attınız ki. Onları okuyabilirsiniz :) Ya da siz tribünlerdeyseniz siz yazın, biz okuyalım.

      Sil
  5. Emre kayboldu, bi dahaki maç Henry oynayabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akbaba için ısrar devam eder, çünkü gol anında hep orada. Ayrıca atılan 3 golde de parmak sahibi.

      Sil
  6. Belhanda'dan da Feghouli'den de bu saatten sonra istikrarlı guvenilir performans beklemek ne kadar gerçekçi? Hayir Schalke Kiev beceremedi Valencia West Ham beceremedi. Ustelik kol gibi maaslari var. Yeni kuru düşününce hele. Bu oyuncularin araplar ve Çin dışında piyasası da kalmadı maaşları nedeniyle. Bir an once 3-5 demeden satmaya baklamali.

    YanıtlaSil
  7. Feghouli beni desteklediğiniz için teşekkür ederim tarzı bi fotoğraf paylaşmış sanırım spor salonunda.Umarım antrenmanlarda iyi çalışıyordur.Forma pahalı çünkü anladı sonunda

    YanıtlaSil
  8. Bonusu mac basi puan basi primi başarı primi derken 4m euroyu gecen maaşlar artik odeyemeyiz. Tek istisna Muslera. Feghouli Belhanda bi nedenden de istenmiyor tıpkı Negredo gibi. Verim de dusuk. Ben de olsam ikna yerine satmaya calisirdim. Fernando bilebsene satilmali. 32 yasinda olacak vazgecilmez degil maasi cok fazla para ederken bonservis bedeli kazanmak lazim 1 sene sonra 4m maas daha verip bedavaya gitmesindense satmak daha akillica araplara yada çine. Bundan sonrada 2m gecmemek lazim maaşta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yüzden yabancıya vergi gelmeli diyorum. Bu sayede bu tip maaşlar tarih olacaktır.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir