11 Ekim 2018 Perşembe

Galatasaraylı beklerin ligdeki başarılı orta yüzdesi


Geçtiğimiz günlerde bunun tartışmasını yapmıştık. Mariano'nun kötü bir ortacı olduğundan söz edildi ama ben bu fikre katılmadım. Orta yüzdemizi ceza sahası içindeki hakimiyetimizle açıklamak lazım. Garry Rodrigues, Onyekuru ya da Sinan Gümüş gibi isimlere bu ortaları yapmak çok sağlıklı sonuçlar doğurmuyor.

Gomis bile iyi bir kafacı değildi. O da daha çok topu önüne isteyen, ceza sahası içinde ayakla yaptığı şutlarla bitiren bir forvetti. Eren Derdiyok'un hava hakimiyeti deseniz bile o da rakip ceza sahasında çok az bulunuyor ve bizim de ana planımız bu değil. Antalyaspor karşısında yapılan ısrarcı ortalar mecburiyet gereğiydi.

Hücumcu beklere sahibiz. Oynayan ve kenarda bekleyen beklerimiz bu profilde. Hepsinin temel düşüncesi hücum, kimsenin ana odağı savunma olmuyor. Zaten Fatih Hoca'nın beklentisi bu yönde, hücum istiyor. Ömer Bayram'ın eleştirilecek birçok yönünü buluruz ama tarz anlamında tam bir büyük takım beki değil mi. Bunun gibi düşünün.

Mariano'yu Galatasaray'da tanımadık. Sevilla için de önemli bir isimdi, hatta Sampaoli'nin 3'lü savunma anlayışında da orta sahanın soluna Mariano yazılıyordu. Geriden iyi oyun kurar, teknik özelliği ve pas kalitesi çok yüksektir. Tek başına maç kazandırabilecek bir bek diyorum ve bunu da yaşadık zaten. Bu sezon sıkıntısı tempo ve güç yönünde, haliyle beklentinin uzağında.

Ayrıca iyi bir ortacı. Onu eleştireceğim nokta çizgiye inmemesi olur. Çizgiye inip içeri çevireceğimiz toplarda daha garanti sonuçlar alabiliriz ama Nagatomo harici deneyen bir bek yok. Mariano da bunu yapardı, artık yapamıyor. Rakip ceza sahasındaki hakimiyet az olunca da yapılan ortaların anlamı yok. Mariano ve Ömer Bayram bunu sık deniyor, haliyle başarısızlık var.

Linnes: %33 
Nagatomo: %24 
Mariano: %17 
Ömer Bayram: %12

Bek oyuncularımızın ligdeki başarılı orta yüzdesi bu yönde. Mariano ve Ömer Bayram bu listede en düşük yüzdeli isimler gibi görünseler de en çok deneyen futbolcular anlar. Özellikle Antalyaspor ve Erzurumspor maçları bu istatistiği ortaya çıkardı. Hücumun kitlendiği maçlardı ve iş bir noktada sadece kenar ortalarına baktı. Buna da vuran bir futbolcu olmayınca sonuç ortada.

Maicon ve Donk ceza sahası içine girince seyir nasıl değişti gördük. Ömer Bayram'ın kornerinde Maicon golü buldu, Mariano'nun ortasında da Donk. Mariano geçtiğimiz sezon Alanyaspor deplasmanı Sinan Gümüş'e de maçı kazandıran ortayı kapmıştı. Konunun biraz da oyun ve hücumcu tarzımızla alakalı olduğunu düşünüyorum.

9 yorum:

  1. marianoya kötü ortacı demek için kafayı bulmak lazım dediğin gibi ceza sahası içinde kafacı ve ebatlı oyuncular olmadığı için çok anlamı kalmıyor bu ortaların mesela ömer de çok etkili ortalar yaptı antalya maçında ama hiçbir oyuncu yoktu, olsada garry veya sinan gibi oyuncular angelo,celustka,chico gibi uzun ve fizikli stoperleri aşıp kafa vuracak oyuncular değiller, donk bir girdi 1.90 lık celustkayı ezerek kafa vuruşu yaptı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano tekniğinde bir ismin kötü orta açma şansı zaten yok. Tamamen ceza sahasındaki varlığımızla alakalı bir konu bu.

      Sil
  2. elimizde babel tipi kanatlar olsa o ortalar sonuç verirdi ama yok, umarım bu orta oyunu bir an önce biter tekrardan organize bir GS görmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke olsa. Forvet / kanat varlığı önemliydi, yaz aylarında da yazmıştım. Joel Campbell bu tarzda bir isimdi mesela. Geçmişte Kewell, Podolski ya da.

      Sil
  3. ortanı yaptın ama top hemen 2 metre önünde duran rakip oyuncuya çarptı, kornere ya da taca çıktı. bu tip ortalar istatistiğe dahil mi? yoksa sadece belli bir mesafeyi aşan, ceza sahasına ya da ters kanada düşen ortalar mı sayılıyor?
    rakibin böğrüne çarpan ortalar dahilse mariano yüzde 3 falan çıkmalı çünkü :)

    YanıtlaSil
  4. Sorun şu ki ceza sahası içini dolduramadikca bu kaliteli bek rotaayonunun hiçbir anlami olmuyor. Elmander, Umut bulut gibi tarzı oyuncualar uyum sağlayabilir bu isimlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece kafa vuruşu gibi düşünmemeli. Karambol anında ayağını sokacak, topa değecek bir forvetimiz de yok.

      Sil
  5. Ömer pek yapamaz belki ama Mariano ikiye bir yaparak çok rahat ceza sahasına girip tehlike yaratır diye düşünüyorum ama bunu denemiyor bile.Hocanın da pek tuttuğu söylenemez ve bence ideal bir teklif gelirse satılır çünkü geçen yıl devre arasına yakın yaşadığı sakatlıktan sonra tam anlamıyla dönemedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Bayram da çizgiye inebilir, o potansiyeli var. Teknik özelliği düşük olsa da enerjisi çok yüksek.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir