15 Ekim 2018 Pazartesi

Emre Akbaba bugün yok ama istatistiklerini konuşmaya devam ediyoruz


Blogda bol bol Emre Akbaba övecek gibiyiz. Son maçlarında düşüyor gibi görünse de aslında skor için ne kadar değerli olduğunu ısrarla yazıyordum. Geçtiğimiz günlerde en çok mesafe kat eden isimleri paylaşmıştım, bugün de hücum oyuncularımızın ligde (forvetler, yani Eren Derdiyok haricinde) maç başına skor katkısını konuşalım. O istatistikte de Emre Akbaba ilk sırada.

Emre Akbaba: 0,57 
Sinan Gümüş: 0,43 
Belhanda: 0,4 
Rodrigues: 0,33 
Onyekuru: 0,25 
Feghouli: 0

En çok süre alan hücumcular üzerinden çıkarılmış bir istatistik bu. Yunus Akgün'ün bir asisti var mesela, o kısıtlı zaman içinde Feghouli'nin önünde. Burada da Emre Akbaba'nın ön plana çıkması şaşırtıcı değil. İstatistik Eren Derdiyok'u bir kenara bırakınca gole en yakın isim o oluyor. Zaten bunun için transfer edilmedi mi.

Bu adamın en önemli özelliği rakip ceza sahası etrafındaki bitiriciliği. Vagner Love gibi bir forveti önüne atabilsek asist rakamı da ön plana çıkardı. Şu aşamada rakip ceza sahası içinde ya da çevresindeki bitiriciliği önemliydi. Girdiğimiz birçok pozisyonda da o var, forvet edasıyla pozisyona girmeyi iyi biliyor. Atılan gollerde de yine pay sahibi, golün bir şekilde içindeydi. Bu anlamda sakatlığı çok büyük bir handikap.

Emre Akbaba'yı çıkarınca da o tarzda bir futbolcu daha bulamıyoruz. Sinan Gümüş üst sıralara çıkmış, bunda 6-0'lık Alanyaspor maçının ekmeğini yemiş. Yine de Porto maçındaki forvet performansı fazlasıyla umut vericiydi, o tarzda skora daha fazla katkı yapacaktır.

Garry Rodrigues'in de sakatlık dönüşü iyiydi, sonrası çöküşe geçti. Onyekuru ise sezona iyi girmişti, ilk Milli Takım arasının ardından o da kayboldu. Oysa forvetsiz şu günlerin skor katkısı beklenen isimleri. Garry Rodrigues bu işi geçen sezon iyi yapmıştı. Biraz "oldum" havası, biraz da duvar olacak bir forvetin olmaması onu etkiliyor. Onyekuru'ya ise yer bulamadık diye düşünüyorum. Garry Rodrigues varken sağda oynamak zorunda ve orada da zorlanıyor.

Belhanda da eleştirilir ama göründüğü gibi skor katkısında varlığı önemli. Ligde 5 maçta 2 asisti var. Gol noktasında yine yok ama onun da Antalyaspor deplasman performansı fazlasıyla umut verdi. O istikrarı korusa ve rakip ceza sahasına daha yakın oynasa görüntüsü değişir. Badou Ndiaye bu yüzden geldi, Belhanda'nın odağını hücuma döndürmesi lazım.

Feghouli ise şu ana kadar sıfır katkı. Bulduğu şansla da alakalı, hoca onun yüzüne uzun süre bakmadı ve son maçlarda süre verir oldu. Feghouli'nin kazanılması önemli, elimizde alternatif sayısı az. Kağıt üzerinde Feghouli kalitesi çok büyük, en azından şu sürede kazanmak dışında başka bir tercihimiz olmamalı.

7 yorum:

  1. mesela milli takımda isveç maçında 2 gol attı maçı kazandırdı ardından oynadığı kasımpaşa maçında yokları oynadı, sebebi verilen rol ile alakalı,milli takımda oyun kuran adam oğuzhan,biz ise emreyi oğuzhanlık yap diyoruz halbuki talisca,giuliano gibi kaleye yakın bir yardımcı forvet olarak oynatsak katkısı çok büyük olur,bugün taliscaya 8 e atsan nolur rezalet oynar tabi ki ama kaleye yakın oynayınca inanılmaz bir etkisi oluyor,eğer 8-10 gibi oynatmaya devam edersek ıslıklanmaya kadar gider iş, çocuğa al takımı organize et diyemezsin o özelliklere sahip değil çünkü,yani kısaca kaleye yakın olacak yoksa başka türlü verim alamayız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da yorgunlukla alakalı. Kamp dönemini iyi geçiremedi ve bize geldiği ilk günden bu yana ısrarla 11 başladı. Haliyle de sakatlık kaçınılmaz oldu, çok fazla darbe alıyordu.

      Sil
    2. onu yazmayı unutmuşum, kafası sanıyorum transferde olduğu için iyi çalışmamış yaz günü bide dediğin gibi geldiğinden beri hep oynadı yorgunluğu da belli oluyordu, topa vuracak gücü bile yoktu ,bence hoca bu konuda hata yaptı

      Sil
  2. İliç'ten sonra onun tarzında biri gelmemişti ve Emre o tarz biri.Tam takıma alıştı derken sakatlandı ve bu çok büyük handikap.Emre'nin yokluğu milli takım için de büyük eksiklik.Çok özel bir futbolcu.Umarım eskisinden daha iyi döner

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenardan getirdiğinizde maç çevirebilecek bir yetenekti. İsveç maçında izledik bunu.

      Sil
    2. İlic benzetmesi çok güzel olmuş gercekten onun 2018 versiyonu gibi

      Sil
    3. Ilic'e göre artıları var. Fizik avantajı, bence daha iyi bir şutör olması ve teknik özelliği.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir