8 Ekim 2018 Pazartesi

Mariano'nun tekniğinden vazgeçmek o kadar kolay olmuyor


Mariano'nun Galatasaray formasıyla 36 maçı ve bu süre zarfında 2 gol 7 asisti var. Yaptığı 7 asistin 6'sı da deplasmanlarda geldi. Galatasaray gibi deplasmanlarda sorun yaşayan takımlar adına çok kıymetli bir istatistik. Antalyaspor karşısında Donk'un golünde Mariano'nun ortası vardı. Bir anlamda takımı ipten alan isim.

Mariano konusunda işin içinden çıkmak mümkün değil zaten. Öyle bir kalite ki tek başına maçı size kazandırabilecek bir sağ bek. Geçen sezonun en kritik virajlarına bakalım. Başakşehir maçında attığı gol ya da Alanyaspor karşısında skoru 3-2'ye taşıyan asisti. Antalyaspor karşısında attırdığı gol de bu ayarda. Deplasman lanetini aşmak adına kıymetli bir adım.

İşin içinden çıkarmıyoruz. İstikrarlı değil çünkü, özellikle de geçen sezon yaşadığı sakatlığın ardından bir türlü dönemedi. Bu süre zarfında şansımız Linnes gibi bir isim oldu. Mariano / Linnes rotasyonuyla maç maç bakabiliyoruz ve o maçın durumuna göre strateji belirleyebiliyoruz.

Biraz daha mücadele ve savunma aranan maçlarda Linnes, topa sahip olmamızın beklendiği maçlarda ise Mariano. Linnes'in farkı tempo ve dinamizminde, Mariano ise tekniğiyle öne çıkıyor. Mariano özelinde beklenti daha yüksek tabi. En kötü anında bile maçı çevirebilecek bir teknikten bahsediyoruz. Antalyaspor karşısında bana sorarsanız kötü bir maç çıkarıyordu ama maçı çevirdi.

Milli Takım arasına girdik. Dönüşte Mariano'nun biraz daha güçlenmesini bekliyorum. Ona daha çok ihtiyaç var. Şampiyonlar Ligi'nde de katmasını beklediğimiz bir kalite olsa da temposuyla o ayarda değil henüz. Maçına göre ön tarafta ya da orta sahada dahi kullanılabilir. Bu teknik özellikten vazgeçmek o kadar kolay olmuyor.

Aslında Linnes'le rekabetinin onu diri tutması ve yükseltmesi gerekiyordu. Bu rekabette Linnes her geçen zaman üzerine koyarken Mariano geriledi. Ülkenin tartışmasız en iyi sağ beki (kalite noktasında). Linnes dahi ülkenin en iyi sağ beklerinden, böyle kaliteli rotasyona sahibiz. Şimdi bunun bir benzerini de sol bekte yaşıyoruz. Galatasaray adına çok güzel bir lüks..

16 yorum:

  1. Bu sene şampiyon olursak, bunun defans hattımız sayesinde olacağı kanaatini taşıyorum. 2000 jenerasyonundan sonra taraftarın tatmin olacağı defans hattını ilk defa yakaladık. Sadece stoper rotasyonu eksik ama Ozan hamlesi, bu eklikliği bir derece unutturdu.
    Rotasyon oyuncularının da katkı sağladığı böylesine bir defans hattının da en büyük mimarı Tabii ki de Terim. Nagatomo ve Ömer'in transferi, Linnes'in artan formu ve en önemlisi Ozan'ın alt yapıdan A Takım'a monte edilmesi; bunların hepsi Terim'in başarısıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoper tarafına bir kalite dokunuşu gerekiyor yine de. Hızlı bir ismin gerekliliği var.

      Sil
  2. Sakatlandigi zamanlari vs de hesaba katarsak neredeyse her 3 macin birinde gole direkt etkisi olan bir isim, ve bu adam daha yeni alisti takima sakatlik, hoca vs derken, bir bek icin cok iyi istatistikler bunlar. Ali Ece'nin dedigi gibi Mariano hayraniyiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstatistikler iyi ama insan devamlılık bekliyor :)

      Sil
  3. Linnes mariano rotasyonu iyi ancak sağ bek rotasyonuna bir yerli oyuncu da bulmak durumundayız.(sola yapilan Omer takviyesi gibi) Şener Gökhan var rakiplerde kalitelu yerli oyuncu zor yetişiyor. Bu yuzden Lille giden Zeki'ye cok yaniyorum.

    Solda Omer de gundeme gelen ve bursaya giden umut meraş da doğru isimlerdi. Elestirenler ergenler var tabi onlara göre herkes leş zaten 😊.

    Sağ bekte böyle isimler şimdilik görünmüyor. Kaliteli yerli oyuncu her zaman onemlidir. Yasin Oztekin'in hakkını bile teslim etmek gerekir bu açıdan, katikisi etkisi oldu oynadığı süreçte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli bir isme gerek yok. Zaten orada iki iyi yabancımız var. İlla yerli diyorsan alttan çok iyi sağ / sol bekler geliyor. Emirhan Civelek ilk örnek.

      Sil
  4. 98 orta yapıyosa 95 tanesi berbat. ama biri asist olunca kahramansın...
    hırs ve mücadele açısından da çok eksik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano'nun orta kalitesi hiç kötü olmadı. Mesele orada forvetlerin ceza sahası içinde aldığı yer. Gomis de o anlamda iyi değildi, bugün zaten o tarzda bir ismimiz yok.

      Sil
    2. "ben kesiyorum ama arkadaşlar orada yok hocam"
      mariano kendisini bile böyle savunamazdı :)

      Sil
    3. Bilmiyorum nasıl savunurdu ama ceza sahası içinde o ortaya vuracak futbolcu yok. Zaten bu hücum hattında kenar ortasının anlamı da yok ama oyun sıkışıyor, göbekten gidemiyorsun ve tek yol kanatlar. Bekler sürekli bindirdiği için son çare bu ortalar. Ne zaman ki Maicon ve Donk gibi isimlerle orada daha uzadık, sonuç alındı.

      Sil
    4. iyi de sen bu maç özelinde diyorsun. vuracak futbolcu yoktu, donk ve maicon ile sonuç alındı diyorsun.
      ben genel söylüyorum. mariano berbat orta yapan bir oyuncu. en kral santrfor olsa da fark etmez yani. birisi denk gelir işte donk gibi. linnes de kötü ortacı ama mariano'dan iyi.

      Sil
    5. maç özelinde değil, hep söylüyorum. Gomis de müthiş kafacı bir isim değil. Mariano'nun her noktası eleştirilir de işin teknik kısmına bakan tarafları asla. Bu Mariano'yu bu sezon izlemek demek, geçen sezonu kaçırmış olabilirsiniz. Öncesini zaten bilmediğinize eminim maalesef, teknik özelliği eleştirilmez çünkü. Bu özelliğin içinde orta da dahil.

      Sil
    6. yoo hayır. top tekniği, oyun zekası, oyun görüşü, oyun kurma becerisi bunların hepsi var. ama tempo ve mücadele bakımından eksik. iyi bir tekniğe rağmen bu kadar kötü orta yapmasını siz nasıl fark etmiyorsunuz esas şaşırtıcı olan bu. keşke imkanım olsa da rakibin böğrüne sapladığı yüzlerce ortayı içeren bir video yapsam.

      Sil
    7. Özellikle tempo ve mücadele bu sezon daha da geriye gitti. Ben kötü orta yaptığına inanmıyorum, o tamamen bizim hücum yapımızla alakalı gibi geliyor. Bu hücumculara da orta yapılmaz aslında, yerden oynamalı, mümkün olduğunca çizgiye inmeli. Mariano bunu geçen sezon yaparken şimdi denemiyor bile.

      Sil
  5. Denayer ve Zeki'yi alabilseydik Mariano'yu satabilirdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O olabilirdi ama ikisinin maliyeti yüksek :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir