4 Ekim 2018 Perşembe

Porto deplasmanında doğru mücadeleyi gördük ve deplasman oyununu bulduk


Porto deplasmanında tahmin ettiğim "mücadeleyi" gördük. Şampiyonlar Ligi'nin odağı farklı, kendi ligimizde oynanan futbolla asla karıştırmamak gerekiyor. Buraya daha farklı hazırlanıyor ve odaklanıyorsunuz. Bu mücadeleye doğru taktiği de ekleyince ortaya iyi bir oyun çıkıyor. Mevcut futbolcu grubuyla oynanabilecek en iyi Şampiyonlar Ligi deplasmanlarından biriydi.

Ligde oynanan deplasmanlarda sorun yaşadığımız bir gerçek. Taktik / teknik gibi konulardan öte odak sorunuyla alakalı. Akhisarspor deplasmanı mesela, ilk yarıda tüm kötü oyuna rağmen kazanılabilecek bir deplasman değil miydi. 2. yarıda yenen golün ardından dağılan ve reaksiyon veremeyen Galatasaray. Burada gol yemek mesele değil, insan mağlubiyete isyan bekliyor.

Şampiyonlar Ligi'nde böyle olmuyor. Porto 1-0 öne geçtikten sonra bile disiplininden kopmayan, odağını kaybetmeyen bir Galatasaray izliyoruz. Formasyonu ya da taktiği geçtim, Porto deplasmanı gösterilen mücadelenin yarısı seni Anadolu deplasmanlarından rahatlıkla çıkarır. Ayrıca taktik noktasında da Porto deplasmanı beni fazlasıyla ümitlendirdi.

En önemli sorunumuz forvet. Eren Derdiyok'suz plan üretmek zorundayız. İstikrarsız çünkü, hem oyun hem de sakatlık eşiği noktasında. Akhisarspor karşısında Onyekuru denemesi tutmamıştı. Nedeni de ona uygun set oyunumuz yoktu. Sinan Gümüş'ün de yeterliliği tartışılır ama en azından fizik ve ceza sahası içindeki bitiriciliği noktasında sıyrılır. Porto karşısında iyi bir izlenim verdi ve şu aşamada ilk tercihe yükseldi.

Garry Rodrigues, Onyekuru ve Sinan Gümüş hücum hattı oyun aklı noktasında eleştirilse bile hız, tempo gibi konularda oldukça etkili. Sinan Gümüş'ün sırtı dönük bile iyi / kötü duvar olabileceğini izledik. Kenarları ya da arkasındaki adamı besleyebiliyor ve açık alan etkisi yüksek. Kapalı savunmalara karşı sorun görünse de orta sahaya Badou Ndiaye gibi bir deliciyi de yazınca dikine oyunda oldukça etkili bir Galatasaray ortaya çıkabilir.

Bizim olmazsa olmazımız hız. Kendi sahamızda tribünlerin de etkisiyle tempomuzla rakipleri boğuyoruz. Deplasmanda ise doğru oyunu bir türlü bulamadığımız için kaybediyoruz. Geçen sezonun son deplasmanlarını kazanarak geçerken iyi oyunu bir kenara bıraktık ve sonuca odaklandık. Donk / Fernando her ne kadar ideal ikili olmasa da en azından tutalım dedik, bulduğumuzu attık. 

Porto maçındaki bir dokunuş da Fernando'nun 6, Donk'un 8 numara gibi oynamasıydı. Oysa biz tam tersine alışığız. Fernando 6'ya geçince iyi bir performans gösterdi. Savunma aksiyonu zaten iyi, top bizdeyken de geriden oyunu iyi kurdu. Donk'un 8'de performansı tartışılsa da Fernando'ya oranla ayakları daha temiz. Seri pas oyununda iş gördü diye düşünüyorum. Sorunu tempo ve hızı ama Badou Ndiaye sahada olduğunda taşlar zaten yerine oturacak.

Belhanda'nın varlığı da olmazsa olmaz. Feghouli'yle rotasyona sokabilirsiniz ama sahada Badou Ndiaye ve Emre Akbaba oynayabilecek durumda olsa dahi bu isimlerden biri şart. Belhanda'nın temposu yüksek, en kötü hali bile ön alanda büyük baskı ve mücadele doğuruyor. Eleştiriler hücum melekeleri tarafında olsa da Lokomotiv Moskova ve Porto maçlarının ortak noktası bu adam. Sahada olunca işler farklı ve bu yorumu mevcut kadro üzerinden yapıyorum.

Muslera
Linnes Maicon Serdar Nagatomo
Fernando Badou
Onyekuru Belhanda Garry
Sinan

Deplasman kadrosu bu gibi görünüyor. En azından Ocak ayına kadar idare etmek zorundayız. Ocak ayında alabileceğimiz iyi bir forvet ve stoperin tüm çehreyi değiştirebileceğine inanıyorum. Porto deplasmanı beni biraz olsun gelecek adına ümitlendirdi. Sinan Gümüş'ün doğru yerini bulduk, deplasmanlar için iyi bir plan oluşturduk ve mücadelemiz sonrası kaybetsek bile başımız dik..

11 yorum:

  1. feghouli ve belhanda nın aynı anda sahada olması gerekiyor bazı zamanlar, ben feghoulinin 10 da oynamasından yanayım ama bir yandan onyekuru ve garry kontraya daha uygun bir ikili,ikisi de yönlendirici değil mutlaka kanat da oyun kurucu olacak bir oyuncuya ihtiyaç var bence, tabi mariano oyun kurucu bir sağ bek onun etkiside çok önemli, eğer porto maçı gibi daha çok kontra arayacaksak bu kadro en uygunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topu tutmak, biraz daha rakip yarı sahasında pas yapmak için bence de an gelecek ve bu ikili aynı anda sahada olacaktır.

      Sil
    2. belhanda-mariano ve feghouli aynı anda saha da olunca üretmeme gibi bir ihtimal olmuyor hatta bunlara ndiaye ve fernando da katıldığı zaman o seri pas oyununu da oynayabiliriz,ama şu da var porto maçında selçuk ve feghouliyi aldı hoca üretmek için o pas oyununu oynamak için ama toplar sürekli musleraya geri dönüyordu o da sürekli degaj yapıyordu, havadan etkili bir hücumcu olmadığı için toplar hep portoya gidiyordu, bu yüzden feghouli ve selçuk gibi oyunculardan verim alamadık tabi bunda linnesin pas atması gereken yerlerde geriye dönmeleri de var savunmada iyiydi ama hücumda da bir o kadar etkisizdi ve sürekli aldığı topları geriye oynadı marianoyu alsaydı hoca eğer feghouli ve selçuğu kullanabilirdik

      Sil
    3. Tempo düşüyor ya da hareketlilik, baskı ölüyor diyebiliriz. Bu da Feghouli ve Mariano'nun temposuyla alakalı diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Maçtan önce fark yeriz korkuyorum diye yorum yapanlar vardı burda.Şu an gözükmüyorlar.Ben kazanacağımızdan emindim bunu da fark yeriz diyenlerin yorumlarına cevap olarak da belirttim ayrıca da belirttim.Beceriksiz olmasaydık kazanmıştık da maçı.Konu Galatasaray ve Avrupa'ysa şartlar ne kadar kötü olursa olsun alnımızın akıyla çıkarız bazıları ya bunun farkında değil ya da bunu unutmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şampiyonlar Ligi'nin havası, odağı, motivasyonu farklı. Ben bu mücadeleyi göreceğimizden emindim. Futbol anlamında şaşırdım sadece.

      Sil
  3. selman aslan haklı. porto rahatlıkla galip gelir diyenlerden biriydim. demek porto çok kötü takımmış. umarım schalke de porto kadar kötüdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kötü olmaları ile alakaları yok. Tamamen Şampiyonlar Ligi odağımızla alakalı. Ligdeki görüntü ile karıştırmamak gerekiyordu.

      Sil
    2. Bak yine aynı şeyi yapıyorsun.Porto kötü takım felan değil.Biz çıktık aslanlar gibi topumuzu oynadık.Rakip Porto'dan daha güçlü olsa dahi belki o kadar fazla pozisyon bulamazdık ama terimizin son damlasına kadar mücadele ederdik yine

      Sil
  4. santrafor, stoper önemli. ben olsam santrafordan sonra orta saha transferi yapardım. belki belhanda ocağa kadar iyi işler yapar gerek kalmaz. yapmazsa belhandayı satıp yerine orta saha şart gibi. takımda pas dağıtıcımız yok. bi milner tarzı isim lazım bize. hem hücuma katkısı olan hem de pas trafiğini yöneten. böylece 4-6-0 veya santrafor transferiyle 4-3-3 ofansa rahat evrilebiliriz. güzel olur bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda eğer giderse o pozisyona bir isim mutlaka gerekir. Zaten öyle bir durumda sıfırdan transfer stratejisi oluşturulur.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir