9 Kasım 2018 Cuma

Galatasaray adına en önemli eksiklerden biri de lider karakterli futbolcuların azlığı


Galatasaray adına en önemli eksiklerden biri de lider karakterli futbolcuların azlığı. Tecrübesini ortaya koyacak, kariyeri çok büyük takımlarda geçmiş, takıma liderlik etmesini beklediğiniz çok fazla isim yok. Fernando ve Nagatomo tamam, 3. ismi ise bulmak güç.

Muslera falan değil o isim. Bir kalecinin takıma kaptanlığı zor ki Muslera'nın da o yapısı yok. Selçuk İnan da değil o isim, yıllardır takımın kaptanı ve onda da lider özellik görmüyorum. Yabancı futbolcularımızda da iki isim bu özelliğiyle ön plana çıkar. 

Fernando'nun takımın kaptanlığını almasını beklerdim. Geçen sezon Tudor döneminde ısrarla yazdığım şey, "saha içindeki lider" olduğunu üzerineydi. O sorumluluğu da alıyordu. Yaşadığı uzun sakatlığın ardından ise önce oyun olarak ürkekleşti, devamında lider hallerinden giderek uzaklaştı.

Nagatomo'nun da saha içindeki önemi çok büyük. Profesyonelliği ve çalışkanlığıyla tüm futbolcular adına örnek olması gereken bir futbolcu. Buradaki liderlikten kastım "kaptanlık" değil bu arada, saha içindeki önemden bahsediyorum. Nagatomo'yu da kaybedince ortaya çıkan sonucu hepimiz görüyoruz.

Saha işinde savaşan, mücadele eden çok fazla isim yok. Takım da birlikte hareket edemiyor ve kaos içinde devam ediyoruz. Serdar Aziz adına "geleceğin kaptanı" diyordum ama ona da o sorumluluk verilmiş değil. Bu konuda daha ciddi adımlar atılması gerekiyor desem de kadronun değişmesi lazım. Atılması gereken adımlar çok daha büyük.

Ocak ayından başlamak üzere, yazın da ciddi transferlere ihtiyacımız var. Bu takımın değişmesi gerek. Geçen sezon oluşan havayla başarıla ulaşsak da bu sezon işler zor. Transferde yanlışlar yaptık, bana sorarsanız yanlış da hazırlandık. Sakatlıklar, eksikler, doymuşluk derken ruh halimiz iyi değil. Geçen sezon kurulan kadronun enerjisi "tek atımlık".

2011 - 2012 sezonunda kurulan iskeletin bizi yıllarca taşıdığını gördük. Ffp sarmalında bu tarz bir kadro kurmanın tek yolu da eldeki teklif alacak tüm isimlerle yolları ayırmak. Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool ya da nice dev takımlardan boşa çıkacak isimler var. O tarz 2-3 isim alıp, onları da tavan sayardım. Etrafı da hem eldeki gençlerden, hem de scout tarzı yapacağım transferlerden oluştururdum.

Bir örnek vereyim. Sezon sonunda Chelsea'de Fabregas, Cahill ve Giroud gibi isimlerin sözleşmeleri bitiyor. Giroud'u almanın zor olduğunu ben de biliyorum ama Gomis'in kazandığını ona vermeniz halinde o kadar da imkansız iş değil. Bu 3 isimle sözleşme yapıp, eldeki Linnes, Donk ve Nagatomo haricindeki yabancılarla yolları ayırmaya çalışırdım. Bu isimlerin etrafı da genç isimlerle donatılabilir. Liderlik sorunu da aşılır, takımın mücadele özelliği de yükselir.

Bunlar imkansız planlar değil. Eminim ki hocanın da planları var, değişimi olmazsa olmaz görüyor. Şimdiden bunun planlarını yapmak mühim desem de mevcut yönetimi düşündüğümde asıl imkansız nokta başlıyor. Yönetim tarafına maalesef güvenmiyorum.

29 yorum:

  1. Hocanın transfer planı olduğuna inanmıyorum. Sinanla sözleşme uzatmak dışında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben inanıyorum ve bu konuda topu yönetime atıyorum.

      Sil
    2. muslera eboue melo selçuk elmander falan hepsi terim dışında gelişmişti. hoca transferden pek anlamaz. acı ama gerçek. nitekim elmander'i zorla oynattı, sneijder'i istemedi vs.

      Sil
    3. Terim dışında gelmedi, o çok yanlış bilgi. Elmander konusunda haklısın bir tek.

      Sil
  2. Doğru bir transfer yaklaşımı. Fatih Terim ''gerekirse bu yılı feda ederiz'' tarzı bir söylemi vardı, bu demek değil ki tamamen boş verelim bu yılı. Devre arasında Çinden Alan ve Tardelli'nin sözleşmeleri bitiyor. Bu isimlerden istediğinle 1+1 yıllık tarzı anlaşma yapabilirsen güzel olur. Bu yılı tamamen hiçe saymamış olursun böylece.

    Sezon sonunu konuşmak gerekirse çok hareketli bir transfer dönemi bekleniyor, sadece Galatasaray için değil. Çok sayıda yıldızın sözleşmeleri bitiyor. Tabi sözleşmeleri bitiyor olması istediğini alabileceğin anlamına gelmiyor. Defans için Smalling, Godin, Phil Jones, Cahill, Vertonghen.... Mariano'nun satılmasını gerektiğini düşündüğüm için sağ bek olarak Rafael, Darmian.. Ortasaha Fabregas, Milner, Herrera.. Kanat, 10numara; Juan Mata, Miranchuk, Brahimi, Salvio.. Forvet Balotelli, Munir El Haddadi, Giroud, Sturridge..

    Daha nice isim var. Devre arasından itibaren önprotokol imzalatmaya çalışacaksın. Tabi bu isimlerin bazıları hayal ama bu listeden getirebileceğin her isim çok iyi katkı sağlayacaktır. Senin de bahsettiğin gibi elimizdeki bazı yabancılar dışında (gitmesi gereken Türk oyunculardan bahsetmiyorum bile) geri kalanlar satılmalı ve kadronun büyük bir yenilenmeye girmesi gerek. FFP durumunu lehimize çevirmek için mükemmel bir tablo bu. Yönetimin ve Fatih Terim'in çok iyi çalışması lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut yabancı profili hocaya uymuyor, maalesef hemen hemen hepsi tek atımlık futbolcularmış. Dedişim gerekiyor, bu süreç de fazlasıyla sancılı olacak. Yine de akıllı dokunuşlarla kurtuluş mümkün.

      Sil
    2. hocaya uymayanlar var ama gs'nin menfaatleri gereği sırtını sıvazlaması gereken feghouli'yi futbolu bırakma noktasına getiren de terim. biz city ya da chelsea değiliz. disiplin adı altında elimizdeki herkes silemeyiz. yerine koyacak paramız yok.

      Sil
    3. Haklısın orada. Şu ortamda Feghouli silinecek isim değil. Yerine koyduğun isim Sinan Gümüş'se eğer hiç değil hatta.

      Sil
    4. Sakatlıklar, cezalar derken yine Feghouli oynayacak. İyi oynasın iki gözüm :) Nedendir bilmiyorum ama Feghouli ve Belhanda'yı seviyorum zaman zaman deli etseler de böyle. Sinan Gümüş ise ayrı konu. Hazırlık maçlarında iyi ışık verdi hatta sezona da iyi başladı diyebiliriz. Çalım atıyor şut vuruyor, isabetli de vuruyordu. Sonra tamamen düştü, hayal kırıklığı oldu.

      Fatih Terim'in tavrı net. Biri istemediği bir şey yaparsa silip atıyor. 1-2 maç cezalandırırsın ama kadroya dahi almamak olmaz. Sadece oyun tarzı nedeniyle Feghouli'nin bizi kurtarabileceği maçlar vardı. Ancak tercih edilmedi.

      Sil
  3. Ben mariano gibi bir teknik kapasitesi yuksek bir sag beki takimda tutardim illa ki surekli 11 oynamasina gerek yok tecrubeli sorunsuz bir yedek olarak da ciddi katkisi olur,fernando eski gunlerine geri donmezse gonderirim eger donerse kesinlikle tutarim takim da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temposu çok düştü ve aidiyeti yüksek değil gibi. Farklı yerlerde kullanılabilir tabi, pozisyonunun değişimi düşünülebilir.

      Sil
  4. Vallahi artık galatasarayla ilgilenesim hic gelmiyor. Işimiz zor 15 yildir boyle. Skibbe nin yarim sezonu ve elmanderli takim hariç.

    YanıtlaSil
  5. Hoca her zaman total kontrolü elinde bulundurmak istemiştir bu dediklerim olmazsa yönetimden dolayı olmaz düşüncesine katılmıyorum. Yönetim vasat bunda hemfikiriz fakat hoca onca oyuncu izledik deyip yazın kupada elenirken izlediği muğdat - ömer ikilisi geçen seneden ndiaye ve geçen yılın yıldızı emre ile transferi kapattı. net bir planı olmadığı bence açıktı hocaya laf söylememek için topu full yönetime atmak bence hata. hepimiz biliyoruz ki fatih hoca bundan fazlası doğal olarak ben ona odaklanıyorum.

    hocanın takımın ekonomik şartları bilmesine rağmen yaz boyu sözleşmesiz oyuncular peşinde hiç koşmamış olması Gomis sonrası ilgilendiği forvetin bile durumundan bir haber olunup fifalık oyuncunun alınmaya çalışılmış olması felan tam bir facia. fatih hoca değilde başkası yapsa bunları çoktan asar gönderirdik.

    Takımı sezona leş bir biçimde hazılamış olması fiziksel durum özellikle cl de ortadayken hocayı sütten çıkmış akkaşık görmek felan imkansız. kendisine güvenim hala sonsuz buralardan da kalkacaktır ama buralarda olmamızda net kendisininde payı var. anadolu takımlarının yaptığı transferlerin bile yapılamamış olması felan full yönetimin suçu değil yaz boyu hiçbir transfer alternatifi üretmeyen teknik ekibin suçudur. yazın ne transfere nede takıma iyi çalışmış teknik ekip bu net.

    hocanın kendi isteğinin bile üstünde tranfer yapan yönetimlede (aysal) anlaşamadığını biliyoruz ayrıca yinede kulübün iplerinin tamamen eline alabileceği bir yönetimle çalışması bu tip sıkıntılı bir süreçe girmemize neden olmuş olsada hocanın kulüpte uzun vadeli çalışabileceği ve parmağında oynatabileceği bir yönetimin olması esasında iyi birşey. hocanın hep hayal ettiği full kontrol olayı var bunun farkında olup kendi gücünü ve becerisi kullanması lazım yönetime topu atıp durarak bir yere varılmaz. zaten ülke genelinde iki küçük iş başaran yönetimlerin nasıl kıçının kalktığını ve en küçük olayda hocalardan kelle istediklerini düşününce yine aysal yönetimi akıllara geliyor burada bence kısa vadede sorun yaşamış olsakta bu yönetim şekli hocanın uzun vadede elini güçlendireceğine inanıyorum tek şartla hocanın ne istiğini bilip elindeki güçün farkında olması lazım.

    vasat bir takımla kenetleniyoruzlar ayakları felan yemez özelliklede avrupada top diye oynarlar adamı şu fenerle berabere kalıp kontrolü kaybedip bir kamyon ceza yemeklede bir yere varamayağımız gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi ben konuyu daha çok yönetime bağlıyorum. Hocanın mutlaka planı vardır, hatta bu yüzden emin hareket etmiştir. İsteklerini gerçekleşmediğini, hatta kandırıldığını dahi düşünüyorum. Fatih Hoca çok mühim, yerine kimse konulamaz.

      Sil
  6. CL de en az koşan takımıda ligde kazandığı maçları duran top sayesinde ancak alan sıfır organizayson tüm oyuncular geriye gitmiş gözüküyor bu takımıdamı yönetim hazırlardı. o vasat trabzondan 4 tane yiyende fener maçında 2-0 dan maçı verecek noktaya getirende üstüne bir kamyon ceza alanda yönetim zaten. diyelim ki takıma ekstradan bir forvet bir stoper gelmiş olsun bu takım yine daha çok koşup daha çok mücadele etmezdi çünkü berbat hazırlanmış.

    hocam Fatih hocada yönetim kadar suçlu kenetlenme goygoylarınıda bir kenara koyalım lütfen. hocanın elinin kolunu bağlanmasında ve opsiyonsuz kalmasında net sorumlu yönetim ama bu takım geçen sene bile daha iyiydi bu kadar kötü olmasındanda ciddi biçimde teknik heyet sorumlu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanın da mutlaka hataları var ama kadronun transfer anlamında şekil almamasında yönetimin payı büyük. Hocayı teknik konularda ben de eleştiriyorum, bu sezon kafası o kadar da saha içinde bence de değil.

      Kenetlenme konuları ise asla goygoy değil. Konu çünkü saha içi olmaktan da çıktı, bambaşka yerdeyiz.

      Sil
  7. Kenetlenmenin biraz goygoy noktasına varması bende futbolcu bazlı bu adamlarda omuz omuza verip başarma duygusu bence yok. Terim futbolcusu dediğimiz bir profil vardır sende fazlasıyla bilirsin muhtemel zirve örnediğide Elmander dir hatta beğenmediğimiz Umut Bulut bile bu kritere girer ama bu takımda bu kriterde adam yok denecek kadar az.

    Schalke maçından önce hepsi paylaşımlar yaptı en çok eleştirilen Belhanda dışında sahada birisini görmedim en güvendiğimiz adam Muslera bu sene en iyi oynadığı maçta bile lakayıt hatalar yaptı Porto maçı bir örnek. Umarım Fatih hoca ara dönemde geçen yılki Nagatomo vari hamleler düşünür çünkü kalite noktasındada yetersiz olsakta en büyük eksiklik takımdaki hiçbir oyunucunın saha kenarından Fatih hoca - Şaş ikilisi kadar kendini paralamaması. Direk Japon liginden oyuncu alalım gerekiyorsa :)

    YanıtlaSil
  8. Bu kadroyu dursun zaten seçimde tekrar seçilmek adına kurdu ve paraların fazla fazla harcanmasına sebep oldu.Amacı takımı şampiyon yapıp yine seçilmekti ama kendi kazdığı kuyuya düşerek 2 kere seçim kaybetti.Hocanın mutlaka planı vardır ama yönetim bu plana ne kadar uyacak bu önemli işte.Ffp diyoruz da sen oyuncunu pazarlamayı bileceksin.Hadi başkan daha yeni onu geçtim bu abdürrahim kaç yıldır bu işlerin içinde yani nasıl olur da oyuncusunu pazarlayamaz?Devre arasında Maicon ve Belhanda dışında teklif gelecek oyuncu olmaz sanırım.Çin'de sözleşmesi biten oyuncuları alabiliriz hatta sadece Çin olarak da bakmamak lazım Brezilya, Arjantin gibi ülkelerde de futbolcu sözleşmeleri genelde yıl sonunda bitiyor diye biliyorum.Eğer öyleyse o pazara da bakmak gerekir ki umarım bakılıyordur.Değişim mutlaka olacak ama bu değişimi önümüzdeki 2 transfer döneminde yapmamız bizim adımıza iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bütçeyle 2-3 sezon transfer yapılabilirdi. Bu değilimi o gün ben de destekledim ama bazı yabancılar maalesef tek sezonluk çıktı.

      Sil
  9. Bazı konularda aynı düşünmüyoruz. Ben bu kadronun şampiyonluk ve şampiyonlar ligi gruptan lider olarak çıkabileceğini inanıyorum , sen inanmıyorsun. Saygı duyarım görüşüne. Tamam diyelim bu kadro yetersiz seneye herkesi yolladın ki onlarda tazminatını almadan gitti diyelim.
    Elde para olmadan kimi nasıl alacağız. Uefa hala tepemizdeyken bizler nasıl bir değil on tane oyuncu alacağız?
    Dediğin gibi Chelsea den oyuncuları aldık diyelim(ki isimler hakkında da eleştirim var) bu oyuncuları maddi sıkıntılar ile nasıl ikna edebileceksin. Ben diyorum 2 milyon eurodan fazla para dökemeyiz sen diyorsun Giroud.

    Zaman kemer sıkma zamanı para saçma zamanı değil. Yapacağımız tanınmamış genç oyuncuları alıp takıma monte etmek. Eğer dediğiniz gibi Fatih Terim hayatta olduğu sürece takımın başında kalacaksa biraz geniş düşünmek gerek.

    Yazıdaki diğer konuya gerecek olursak bir sorum var.
    2011-2012 şampiyonluğumuzda lider kimdi? Şuan Manchester City nin lideri kim? Liverpool un lideri kim?
    Demek istediğim oyuncular form'a kavuştuğunda takımda iyi oynadığında zaten oyuncular lider kimliğe bürünür.

    İkinci olarak transfer konusuna gelelim. Örnek verdiğin oyuncuların arasında lider kimlikli oyuncu yok. Bunun yanında 3 isimde oynamıyor. Sezon sonu bize geldiklerinde daha da kötü durumda olacaklar. Yani onlara vereceğimiz her bir kuruş ziyan olacaktır. Ayrıca madem Gomis e vereceğimiz parayı Giroud gibi bir oyuncuya verebilecektik neden elde ki Gomis i tutmadık. Ki Giroud dediğin baskılı Fatih Terim oyunu için Gomisten bile uzak bir oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadro sağlıklı kalsa çıkabilir elbette. Ben de bunu düşündüm, gruplar sonrasında da yazdım ama gün itibariyle imkanı yok.

      2011 - 2012 şampiyonluğunda takımın saha içinde birçok lideri vardı. Ujfalusi büyük liderdi, Melo o karakteri ortaya koydu, yine Selçuk İnan aynı şekilde. Ön tarafta Elmander de bunu yaptı. Yine de Ujfalusi'nin kaptanlık ağırlığını izledik.

      Giroud tarz olarak bambaşka bir isim, bambaşka. Tam hocanın kalemi, aranan pivot. Hoca savunma arkasına koşturacağı, tek odağının gol olduğu bir forvet aramıyor. Önceliği iyi bir duvar, yanındaki isimden de mücadele.

      Sil
    2. 2011-2012 sezonundaki kadro hepimizin çok eskiden tanıdığı kadroydu. Melo, Ujfalusiyi Barcelona nedeni ile takip ettiğimiz İspanya liginden tanıyorduk. Oynadıkları takımlarda liderlik konusunda sivrilen isimlerden değildi. O isimler bu takımda zirve dönemlerini yaşadıkları ve formda oldukları için liderlik vasıfları ortaya çıktı.
      Benim demek istediğim istersen Xavi yi Puyol u getir formsuz olduklarında liderlik vasıflarıda öne çıkmayacaktır.
      İçimizden bir örnek daha var. Sneijder ve Podolski ilk geldiklerinde takımı sırtlayan oyunculardı. Ancak ne zamanki formları düştü hakeme rakibe saldıran birer oyuncu olarak gözüktüler. Şuan ki takımda Fernando, Emre, Maicon, Mariano hatta Belhanda bile liderlik gösterebilecek isimler.

      Ayrıca hocam 10 seneye yakın Giroud yu izliyoruz. Giroud son dakikalarda skor istediğinde doldur boşalt a geçmek için yada topu tutmasını istediğin son 10 dk(Chelsea son dklarda fiziksel açıdan zorlanıyor) oyuna aldığın bir oyuncu.
      Tamam Giroud yu aldın peki ceza sahasının içine 4-5 kişi sokabilecekmisin?(Hazard, Wilian, Kante, Kovaicic) Bizde girerse Emre ceza sahasına girecektir. Yetmez. Arsenal de yetmedi, Fransa milli takımında bocaladı.
      Seneye Onyekuru gideceği düşünülürse bence Fatih Terim katkı sağlayacak hareketli bir santrafor alıyor. Yani Onyekurunun merkezde oynayanı. Nereden çıkardin diyeceksin. Kayseri maçında ki ileri 3 lüyü dizişinden. Hareketli oyuncuların ortasaha oyuncularına alan açabildiğini gördü.
      Bunun yanında "eski açık sarı desene" adlı belgeseli izlemişsen Fatih Terim in yerden oynamayı istediğini bilirsin. Bu durumda Giroud Erenden bile faydasız oyuncuya dönüşüyor.(Giroud yu alacağımıza Peter Crouch u alabiliriz :D) Ayrıca Giroud yavaştır hemde çok yavaştır. Hayatta kontraya çıkamazsın. Sprint konusunda sende bende Girod dan daha iyi durumdayızdır. Evertondaki Niasse yi bile tercih ederim o seviyede.

      Son not: O yada bu kim gelecekse iyici araştırıp 4 kez düşünüp almamız gerek. Daha hataya yer yok.

      Sil
    3. Bence de hataya gerek yok ama Giroud biraz anlamsız gömüldü gibi :) Premier Lig'de Arsenal ve Chelsea gibi takımlardan düşmeyen bir isim. Türkiye'de eler yapacağını tahmin dahi edemem. Bu adamı sadece hava toplarıyla açıklamak sanki biraz tanımamak kaynaklı, en azından bana öyle geldi :( Arsenal'de yetmedi dediğin isim 20 yıl devirdi, devamında da Chelsea'ye gitti zaten. Buralara da düşmez ayrıca, çok önemli bir kaliteden bahsediyoruz.

      Sil
    4. Anlamsız gömülme değil gerçek. Van Persie gitti takım bu adama kalınca takım orta seviye takımına dönüştü. Chelsea de ise Konte kendi takımını sabote etmek için Costayı gönderip Morata ve bu arkadaşı getirdi. Salli ise bu arkadaşın yüzüne bakmıyor. Söylüyorum bu adam için premier league kapısı kapalı(Belki Southamton ama onlarda Ings var. Bu arada Ings daha uygun isim ). Fransa da belki Montpellier onun dışında giderse Çine gider. Eli yüzü düzgün çocuk.
      Sana şunu söyleyeyim bu adam geleceğine Burak Yılmaz hatta Umut Bulut gelsin daha iyi. En azından daha az para çıkar cepten. Bak Umut Bulut gelsin diyorum hatta Selçuk İnan ile kontrat uzatarım. Bir Galatasaray taraftarı bu seviyeye iniyorsa insanlık için onun dediğini yapmak gerek.

      Sil
    5. Fransa Milli Takımında 85 maçta 32 gol, Arsenal formasıyla 105 gol ve yıllardır izlediğim bir isim. Enteresan yorumlar :) Yüzüne bakmıyor dediğin isim gayet iyi maç sayısına çıkmış. Bence yorum yaparken zorlamamak lazım :) Eleştiri tamam da zorlayarak değil.

      Sil
  10. Peki uzatmıyorum durmam gereken noktadayım. Zaman gösterecek Giroud un kaderini. Peki sayın hocam şöyle bir soru sorayım. Sen Niasse yi bizlere anlattın durdun. Cenk bile Evertonda ikinci plana düşmüşken ve Niasse forma bulamıyorken atlamayalım mı adamın üstüne.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niasse'yi almayalım tarzında bir yorum yapmadım ben :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir