12 Kasım 2018 Pazartesi

Onyekuru'nun forvet olduğunu unutmamak gerekiyor


4-2-3-1 ve 4-3-3 arası düzenlerde gittik geldik. Mevcut isimleri de ısrarla bu düzen içinde kullanmaya çalıştık. Bunda en çok zarar gören isimlerden biri Onyekuru'ydu. Gerçek pozisyonu forvet, önce onu belirtmek gerekiyor. 4-3-3 ya da 4-2-3-1 gibi düzenlerin sol kanadında oynar ama gerçek anlamda katkıyı forvet oynadığında alırsınız.

Tek forvet olarak da değil. En verimli olduğu dönemlere baktığımızda çift forvetin tamamlayıcı ismi olmuş. Hatta bu pozisyonda gol krallığı bile var. Akhisarspor deplasmanında forvette tek başınaydı, biz de onu stoperlerin arasında kaybettik. Kayserispor deplasmanında ise Sinan Gümüş'le birlikte çift forvet oynadığında gerçek anlamda etkisini gördük.

Çünkü açık alanda oynadık. Sinan Gümüş gibi bir isimle dahi etki edebildi diyebilirim. Forvetler biraz daha hareketli, gezerek oynadılar. Feghouli ve Belhanda gibi yaratıcılara bir de kanat etkisi ekleyerek belki de bu sezon ilk kez böylesine "organizasyondan" bahsedebildik. Bir plan vardı ve iyi uygulandı.

Eren Derdiyok'la daha da iyi oynayacaktır. İyi / kötü top tutabilen, biraz daha servis özelliği olan bir ismin etrafını iyi toplayacaktır. Hızlı, ön alanda çok hareketli ve iyi bir bitirici. Gol sezgisi yüksek, rakip ceza sahası içinde topla buluşacağı yeri iyi biliyor. Bu Emre Akbaba'da da var. Forvet özellikli isimler ve doğru formasyonda 10 gol sınırını zorlayacak, hatta geçecek futbolculardan bahsediyoruz.

Kayserispor deplasmanında 2 gol attı, 3'ü de bulabilirdi. Biz ise onu haftalardır sağ kanatta kullanamamakla meşgulüz. Porto ya da Schalke 04 deplasmanlarında açık alanda hızıyla iş görebilir ama sağ kanatta size verebileceği bir şey yok. Hatta solda bile tekniğiyle ön plana çıkacak, oyunu yönlendirecek bir kanat olamıyor. 

Ligde 10 maçta 4 gol oldu ki bu düzen devam ettiği sürece üzerine de çıkar. İyi bir forvet transferiyle birlikte etkisinin de yükseleceğini göreceksiniz. Onyekuru'nun forvet olduğunu unutmamak gerekiyor. Başka türlü katkı almak zor. Ancak kenardan getirirsiniz ve patlayıcı özelliğinden bir şeyler elde etmeye çalışırsınız. O da 10 liralık malzemeden 3 liralık katkı anlamını taşır.

15 yorum:

  1. Hocanın kafasındaki formasyon diziliş mevcut oyuncular ile olmuyor, 2011-2012 dönemi de böyleydi,ilk haftalar hep birşeyler eksikti oyun olarak iyi görüntü vermiyorduk, fb maçında 4-4-2 ye dönüş yapınca inanılmaz top oynayan bir takım çıktı ortaya.Umuyorum kayseri maçı da o 11-12 döneminde ki fb maçı gibi bir dönüşüm maçı olmuştur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftalar önce bunu uygulaması gerekiyordu. Israrla bu görüşümü dile getirdim. Formasyon dokunuş ve yenilik istiyordu.

      Sil
    2. ben de öyle düşünüyorum ,hatta bu eksikler olmasa hoca hala aynı formasyonda inat etmeye devam edecekti belkide,bu kriz fırsat oldu hakkaten.Umarım bu sistemin üzerinde ısrar ederiz, ara transferde de bir derin oyun kurucu alırsak ve bide santrafor alırsak bambaşka olabiliriz

      Sil
  2. Söylediklerinin çoğuna katılıyorum ama Eren le daha iyi oynar kısmına katilamiyorum. Eren kendisi oynamıyor ki yanindakini oynatsin. Fiziği bu kadar iyi olmasına rağmen böyle citkirildim olması şaşırtıcı. Stoperler eziyor resmen. Hoca hakan Şükür gibi oynayacak birini arıyor. Onun gibi ceza sahası içine yada çevresine indirecek diğer oyuncularda gol yapacak. Böyle bir oyuncu istiyor. Eren bu oyunu oynayamiyor. iş ahlakı da yok. Hakan ve arif veya hakan ve Saffet zamanlarindaki gibi bir oyun tarzı takım için en doğrusu. Bence bu takım tek forvet oynamamali. Hücum takımı diyorsak çift forvet olmalı sahada. Hoca nın eski felsefesine dönmesi lazım. Yediginden fazlasını atacaksin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi oynar. İyi kötü hava topu alır, sırtı dönük etki edebilir. Onyekuru bu oyunu Sinan Gümüş'le bile oynuyorken Eren'le hayli hayli oynar. Bence de yetersiz, o ayrı konu.

      Sil
  3. Henry gerçekten oyun içinde anlaşılması çok zor bir oyuncu rakip stoperler için müdahale etmekten cidden çekiniyorlar yüzünü döndüğünde çok hızlı posizyon hazırlıyor kendine ve vuruş yapıyor son vuruşlarını geliştirmeli.
    Bu ikili oyun anlamında da madem sinan verimsiz kalıyor birde merak ettiğim Malik denenemez mi A takımda, herhangi bir engel var mı? Veya bir başka forvet alt takımlarımızda bulunan ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Yavuz Kol ya da Ahmet Sivri de denenebilir. Demek ki şu an yeterlilik düzeyleri soru işareti.

      Sil
  4. abi biraz ezbere yorum yapmişsın gibi. eren top tutamaz, servis yapamaz, top indiremez. onun 1.90 olmasi hava toplarını indireceği anlamina gelmiyor. adem büyük 1.78 ama müthiş bi hava topu hakimiyeti var, taymingi iyi. donk malatya maçinda yarım saat forvette oynadi ve eren'in 2,5 senede yapamadıklarını yarım saatte yapti, pivot santrafor özelliği gösterdi, kaç defa top indirdi. yani eren filan hikaye abi amatörde bile oynatmam ben onu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ezbere yorum yapmadım. Bunları iyi yaptığını da söylemedim. Benim kıyasım Sinan Gümüş üzerinden. O tarzda bir isim, en azından bunu yapmaya çalışır. Onyekuru'nun onunla daha iyi çıkaracağını düşünüyorum.

      Sil
  5. Eren le sinana gore daha verimli olur onyekuru. Sinan ise takimda kalsa bile ancak rotasyon oyuncusu 3.forvet 3.kanat oyuncusu olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sinan 3. forvet olur ama eren 3. forvet bile olamaz

      Sil
    2. Bence de ama tek forvet olarak oynadığında değil, çift forvet düzeni olmazsa olmaz.

      Sil
  6. Sola yakın oynayinca daha iyiydi. En azından bı daha sağ kanada koymamaliyiz. Orda harcaniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol forveti de oynar ama direkt forvet olarak oynaması performansını daha da yükseltiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir