22 Aralık 2018 Cumartesi

Bu tarz işleri yermek yerine daha da fazlasının çekilmesini ümit ediyorum


"Muhafız" hakkındaki yorumlar çok keskin bir şekilde ikiye ayrılmış. Beğenenler ve beğenmeyenler arasında keskin bir çizgi var. Ortada kalan, her iki tarafa da meyil eden çok fazla izleyici yok. Dizinin mutlaka eksikleri olsa da ben beğenen kesimdenim.

Oyunculuklardan öte senaryo ve görsel efekt konusunda eleştiriler gelmiş. Türk işi bir "süper kahraman" hikayesi diyelim. Bu tarz hikayeler de genellikle klişe olabiliyor. Hikayeler arasında mutlaka benzer yönler olacak. Fazlasıyla İstanbul motifli bir süper kahraman hikayesi izledik. Benim hoşuma giden noktası "Türk motifinden" ödün vermemeleri.

Netflix'in Türkiye pazarına girmesi ve bu tarz diziler çekmesi önemli. Şu an tüm Dünya'ya ulaşan bir iş. Buram buram İstanbul'u yaşıyoruz, arka planda Türkiye'ye ait birçok öge görüyoruz. Bu tarz işleri yermek yerine daha da fazlasının çekilmesini ümit ediyorum. Burada da kaliteli işler var, dahası da gelir.

Çağatay Ulusoy'a İçerde'den kaynaklı büyük bir sempatim var. İyi bir oyuncu, bu dizinin de hakkını vermiş. Oyunculuklardan kaynaklı bir sıkıntım da yok, hatta senaryo eleştirilerine de katılmıyorum. Tek bir eleştirim var, o da düşündükleri ters köşesinin aslında "ters köşe olmaması", ilk bölümden hepimizin anlaması. Belki de istedikleri bir şeydir, 2. sezonda daha net ortaya çıkar.

Bu tarz işlerde "kötü karakterlerin" motivasyonuna takılıyorum. Bu dizide de kötülerin motivasyonu gerçekten güçlü. Thanos'da "kötüler ama mantıklı bir açıklamaları da var" dedirtiyorlar. Hikayeyle alakalı anlatacağım bununla sınırlı kalsın, izlemeyenler adına spoiler olmasın.

Bir eleştiri de süresi üzerinden yapılır. Bölümlerin ağırlığı genellikle 30 - 35 dakika arası ve bana sorarsanız bu süre kısa. Dizilerin uzunluğundan şikayetçiyiz ama bir bölüm en az 45 - 50 dakika arasında olmalı ki hikaye tam anlamıyla anlatılsın. Belki de ilk sezon için böyle düşündüler ve dizinin göreceği ilgiyi ölçmek istiyorlar. Yine de 2. sezonun geleceğinden eminim.

Türk işi ama gelenekleşmiş bir Türk işi de değil. Dünya açısından bakınca "süper kahraman" hikayesinin bazı klişe tarafları olsa da Netflix açısından olmasa da Türkiye kalitesinin üzerinde bir iş. İzlemenizi öneririm, ben keyif alan taraftayım.

13 yorum:

  1. Dizinin 1. bolümünü acacakkken "dur once sportif cumleler'den birkac yazı okuyayım" demem ve bu yazıyla karsılasmam.. yıllardır takip ettiğim en iyi blog yazarısınız, tebrik ve teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Futbol, Galatasaray harici bu tarz yazılar da yazmaya çalışıyorum artık. Beğeniliyorsa ne ala :)

      Sil
  2. Süper kahraman hikayelerini severim, dizi ve filmlerini takip ederim. Muhafız'ın da ilk 2 bölümünü izledim. Eleştirilecek yerleri var ancak övülecek yerleri de var. Zaman buldukça diğer bölümlerini de izleyeceğim. Kötü bir dizi olduğu yorumlarına kesinlikle katılmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksikler, eleştirilecek noktalar mutlaka var. Çok sert eleştiriliyor, bazen beklenti düzeyi çok yukarıda olabiliyor. Ben böyle bakmıyorum.

      Sil
  3. Biraz alakasız olacak ama başta Bipspor olmak üzere çoğu spor medyası Galatasaray'ın Alan'ı yıllık 3.5 milyon Euro garanti ücret ve puan başına da 5 bin Euro'ya ikna etmeyi başardığı söylüyor ve ikinci forvetin kim olacağını konuşuyor. Sizce Alan konusu gerçekten halloldu mu ? Ve ikinci bir şey olarak Beşiktaş'ın yalanladığı Burak Yılmaz'ın gelme ihtimali nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Yılmaz'ın gelme ihtimali 0, Alan konusunu bilmiyorum.

      Sil
  4. Konu güzel ama dizinin temposu düşük. Ama uluslararası arenada ilk adım olması açısından bu kadar kusur kadı kızında olur diyelim. Okan Yalabık ve Çağatay Ulusoy'un karşılıklı oynadığı sahnelerde aktör ve yakışıklı çocuk farkı kendini gösteriyor. 2. sezonda bir tık üstüne çıkarlar umarım.

    YanıtlaSil
  5. Ülkenin gittigi yere bakilinca bu tip her calismaya ben olumlu bakiyorum, müzik, sinema, tiyatro alanindaki insanlarimiz gercekten zor durumda bu tip isler kesinlikle artmali ve bir hareket gelmeli; yeni bir Bollywood olamayiz ama bir potansiyelimiz de var kesinlikle. Global acidan bakilinca da en azindan pazar ve mentalite acisindan hala önemsenen bir ülke oldugumuz sinyalini veriyor. Ayrica daha kalitelilerinin de gelmesi icin bu adimlar sart ama futbola da dön hocam fazla ara verme, mac öncesi yazini bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni iş, tüm Dünyanın izleyebileceği bir platformda yayına girdi. Bu tarz hareketlerin devamı gerekiyor ki bence destek olmalıyız.

      Sil
  6. İzlemedim.Acımasızca eleştirilmesini de yanlış buluyorum çünkü sonuçta Netflix ilk defa Türk yapımı bir dizi çıkardı ve eksikler de olacaktır mutlaka.Bu arada yazıyla alakalı değil ama Ighalo serbest kalmış takımı küme düştüğü için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize düşmez, Premier Lig'de alıcıları çıkar.

      Sil
    2. 1989 doğumlu.Aslında iş paraya bakar çünkü bu adam varoştan gelen bir futbolcu.Zaten Çin'e de kazanacağı uçuk paralar için gitti

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir