21 Aralık 2018 Cuma

Felipe Melo & Galatasaray, en azından kısa vadede çözebileceği birçok sorun var


Bir anda Felipe Melo sevdası mı oluştu bilmiyorum. Dün Twitter'da gördüm bu konuyu. Yerli basında gördüm, taraftarlar da "come to" mesajlarına başlamış ve Melo bu mesajları beğeniyor. Doğru haber mi, hiç alakamız yok mu bilemem ama söz konusu Felipe Melo olunca da insanın ilgisini çekiyor.

Felipe Melo, geçtiğimiz günlerde Palmeiras formasıyla lig şampiyonluğunu kazandı. Biz de Tolga Kaplan'la birlikte bu şampiyonluğu konuşmuştuk. Tekrar paylaşmak isterim;


Böyle bir transfer gerçekleşecek olsa da kısa vadeli olmak zorunda. 35 yaşındaki bir futbolcudan bahsediyoruz ve Palmeiras'la da 1 yılık daha sözleşmesi var. Mariano'nun adı Palmeiras'la geçiyordu. O transfer konuşulurken olası bir takas senaryosu mu doğar bilmiyorum. Melo yeniden böyle bir maceraya girer mi ondan da emin değilim.

İşin saha içi boyutunu bir kenara koyuyorum. Takımın gerçek anlamda bir "ateşlenme" sorunu var. Sahada liderlik edecek, takımın ateşini yükseltecek, gerekirse pis işleri de yapacak bir futbolcunun yokluğu sorun. Gerçi bu sorunu Melo ayrıldığından bu yana yaşıyoruz ama içinde bulunduğumuz sezon itibariyle daha net hissediyoruz.

Melo'nun artısı burada olur. Liderlik eder, takımın ateşini yükseltir, belki taraftara oynar ama herkes derin uykusundan uyanır. Bu da önemli bir şey, futbolla ne alakası var demeyin. Melo deyince de ilk etapta aklıma gelen bunlar. İhtimal vermiyorum ama transferi konuşuluyorsa da nedeni budur.

Palmeiras'ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi. Yoğun maç trafiğinden de 35 yaşına rağmen alnının akıyla çıktı. Özellikle Scolari'nin gelişi sonrası ona verilen liderliğin altını fazlasıyla doldurdu. Ağırlıklı olarak stoperlerin önünde oynadı, agresifliğinden de asla geri adım atmayarak takımın en önemli direnç unsuruydu.

Oysa Galatasaray'da son sezonunda temposunu eleştiriyordum. Yaşı itibariyle düşmeye başlamıştı ki doğal bir durum. Stoperleşmesi kariyerini uzatabilirdi, bugün dahi üst seviyede kalabileceğini düşünüyordum. O ise böyle bir değişimi hiç düşünmedi. Inter kariyeri de hayal kırıklığı oldu, Brezilya'ya döndüğünde ise yeniden doğdu diyebilirim. Özellikle bu sezon itibariyle.

3'lü savunma devam edecek gibi görünüyor ve Fernando'yu stoperlerin arasında düşünüyorum. O işi iyi yapar, savunmayı organize eder. Melo daha farklı bir isim, defansif orta saha olsa da teknik özelliği ve topla çıkışlarıyla etki eder. 35 yaşı itibariyle bunu ne denli yapar bilinmese de en azından ciddi bir alternatif olur.

Sözleşme şartlarını ve rakamları görmek lazım. Bana mantıksız olarak gelmiyor. En azından kısa vadede çözebileceği birçok sorun var. İster mi ya da istenir mi konusunda ise yorumum yok. Yaşı itibariyle düşünülmeyebilir. Ya da Melo böyle bir macerayı yeniden düşünmüyor olabilir. Brezilya'dan çıkması adına da sebep göremiyorum.

06.12.2018 tarihli yazı..

24 yorum:

  1. Zamaninda uclu savunmada ortada oynadi ama cok berbatti. Scout sistemimiz var ve bir cok olanagimiz. Hep eskiye yonelmek yerine daha genc geri donusumu olan topcular almaliyiz. Melo sevdasi baska bir sey. Ilk geldigi zaman avrupada bolgesinde rahatlikla top 10 daydi. Zaten azmi hirsi futbolculugun otesinde bir seydi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oynamıyor zaten, istemiyor o pozisyonu. Oynayabilse, o değişimi yaşasa bugün hala üst seviyede devam ederdi diye bakıyorum.

      Sil
  2. Şampiyonluk zaten gitmiş ne gerek var şimdi,biz her zaman iyi hatırlayalım onu ,ne tempo kalmıştır ne hız,bide mariano takas falan diyorsunuz bu daha da saçmalık mariano gibi sağ bek kaç tane var dünya da Allah aşkına ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şampiyonluk gitmiş mi, inanmayan binmesin otobüse :(

      Mariano takası derken çıkan haberler üzerine yorum o. Kafa kafaya takas yapalım demiyorum + Mariano gibi çok sağ bek bulurum. Mariano 1.5 senedir nerede? Anlık parlamalar dışında ne yapıyor?

      Sil
    2. Yok artık Burak bey diyeceğim. Mariano gibi çok sağ beki bu ekonomik durumda nasil bulacaz acaba?Mariano'dan once yıllarca sağ bek sıkıntısı yaşadık.Ayrıca geçen sezonki şampiyonlukta bir çoğumuza göre takımın en iyi 5'inden biriydi.Size bir onerim var, Marianoya Belhandaya baktığınız gözlerle bakarsanız eminim ki çok begeneceksiniz:)))

      Sil
    3. Mariano önemli bir sağ bek, kalite anlamında bence de ligin en iyisi ve gerektiğinde tek başına dahi maç aldırabileceğini gösterdi. Başakşehir galibiyeti gibi.

      Yine de istikrarı inanılmaz düştü, hatta 1.5 yıldır beklenenden uzak olduğunu düşünüyorum. Ağırlıklı olarak Linnes'in forma giymesi de boşuna değil.

      Dilediğiniz öneriyi yapabilirsiniz, izlediğimi yazmaya devam ederim :)

      Mariano'dan önce Eboue vardı mesela. Aradaki zaman diliminde sorun oldu.

      Sil
  3. Devre arasında al, 1.5 senelik kontrat yap. Geçiş sürecinde köprü görevi görür güzel olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşı falan da önemli. Ben işin ateş ve hırs noktasındayım. Bu da lazım.

      Sil
  4. Konu dışı olacak ama Luiz Adriano ismi de son günlerde konuşulmaya başlandı tekrar. Taffarel aracılığı ile bitirileceği söyleniyor. Düşüncelerin nelerdir? Ben olumlu düşünüyorum açıkcası. Kendini bulması adına onun için de mantıklı olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsi geçen forvetlere bakınca iyi profil, yok denmez. Hızlıdır, ön alanda hareketlidir. İş görürdü.

      Sil
  5. Normalde bu yaştaki bir topçunun alınmasına karşıyım ama Melo diyince akan sular durur. Gelsin şu an ki haliyle bile Fernando'yu ikiye katlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando kıyası yapmam asla, farklı futbolcular.

      Sil
  6. Melo'yu severim, tarz/hırs olarak yerini tutabilecek biri olduğunu düşünmüyorum. Para ile alınamayacak özellikleri var kısacası. Ama devre arası takıma gelse yarardan çok zararı dokunacağını düşünüyorum. Melo sert bir oyuncu. Şu dönemde tabiri caizse üflesek sarı kart görüyoruz, Melo oynadığı her maçta kırmızı görür maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu ortamda zorlanacağı doğru, o kısımda haklısın.

      Sil
  7. evet evet mariano gibi kaliteli bir sağ bek ile 35 yaşında kariyerinin son yıllarını yaşayan meloyu takas edelim hatta fernandoyu falan da şutlayalım, selçuk ile sözleşme uzatalım,stancu bursadan ayrılmış onu da forvete alalım eren ile çift forvet oynarlar,iyice 2010 galatasarayına dönelim, abi allah aşkına kendimize gelelim kaliteli oyuncuları yerin dibine sokuyoruz sürekli bu oyuncular olmasa bizim anadolu takımından ne farkımız olacak gözünüzü seveyim

    YanıtlaSil
  8. Çıkan haber üzerine yazdığımı tekrar etmiştim ve ekliyorum. Mariano 1.5 yıldır ne oynuyor, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Bu adam zamanında takımdan niye gitti son gün onu anlamış degilim... Temposu azalmaya başlamıştı evet bugün onun o azalan temposuna yaklasabilen halen daha yok. O gittikten sonra olmadı da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönderiliş şartları, kazanılan rakamlar iyi olsa da son gün gidince yeri dolmadı işte.

      Sil
  10. Gittiği zaman kamps bilerek geç katılmıştı ve kaldı ki bunu geçmiş yıllarda da yapıyordu bu yüzden Melo'ya karşı öfkem var ama gelirse iş yapar gibi geliyor.Rotasyonun parçası olur ama çünkü yorucu bir sezonu geride bırakarak gelir eğer transfer gerçekleşirse.Ben yine de gelmesine ihtimal vermiyorum.Orda çok iyi bir sezon geçirdi ve yılın orta sahası ödülünü kazandı.Uzun süredir orda ve buralara döneceğini pek düşünmüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittiği sezonda ayrılmak adına elinden geleni yaptı, bunlar ayrı konular. Ben yine de orada suçu Melo'dan öte dönemin yönetimine buluyorum. Altını doldurmadı çünkü, bizi Melo'ya mecbur kıldılar.

      Sil
  11. 60'tan sonra koşamayıp tel tel dökülen takıma 35 yaşında 2 futbolcunun alınması(Melo+Sneijder) bana göre saçmalıktır. Gerekli ateş,moral,motivasyon hoca tarafından gayet verilebilir. Oyuncular son 30 dakika yürümeye bile zorlanıyorken saha içindeki bir adam mı koşturacak mücadeleye zorlayacak ? Kaldıki elzem bir bölgede değil. Olmayan paramızı neden harcayalım ki ? 2 forvet 1 stoper +yönetimin değişmesi+teknik ekibin değişmesi+Fatih Terim bu ligi şampiyon tamamlayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu taktik / teknik değil, bunu Melo özelinde yazıyorum. Ateşlenmeye ihtiyaç var.

      Sil
  12. Oyun olarak çok beklentide olmamak lazım ama sırf isyanı için isterim. Takımda o kadar kabulleniş var ki; Feghoouli başta olmak üzere maç içinde silkeleyip kendilerine getirir Melo abileri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an isyan noktasındayım ben de, iş oyundan bağımsız ilerliyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir