4 Şubat 2019 Pazartesi

Ülke futbolunun geleceğini ve kalitesini düşünen herkes benim gibi düşünüyordur


Yabancı kontenjanıyla alakalı sorular yeniden soruluyor. Alanyaspor - Galatasaray maçının ardından beklediğimiz de bir şeydi. Bu konu hep Galatasaray üzerinden konuşulur ve 11 yabancı vurgusu yapılarak "İstiklal Marşı'nı" kim okuyacak denir. 

Ama aynı yorumu yapanlar 15 - 20 gün önce altyapısından yetiştirdiği Ozan Kabak'ı 11 milyon avro'ya Avrupa'ya yolladı ve ülkeye döviz girdisi yaptı demez. Bunun Yunus Akgün'ü ve beraberinde gelecek diğer gençleri de var. 

Bu konuyu konuşmaktan sıkıldım. Kafası biraz futbola basan, ülke futbolunun geleceğini ve kalitesini düşünen herkes de benim gibi düşünüyordur. Mevcut yabancı sınırı sayesinde birçok Türk futbolcu Avrupa'da boy gösteriyor ve gitmekten de geri durmuyorlar. 

Abuk ücretlerle ülkede tutulmuyorlar çünkü. Tarık Çamdal bunun son örneğiydi. Sanırım bu tarz örnekler özlenmiş olacak ki "yabancı sayısı çok" deniliyor. Sözleşmesinden güç bela yeni çıkabildik. O da son kuruşuna kadar kovaladı ve bunu alarak takımdan ayrıldı.

Gün itibariyle Antalyaspor'a transfer oldu ve sezon sonuna kadar para almayacağı açıklandı. Bu adam henüz 27 yaşında ama futbol oynayabilmek için böyle fedakarlıklar yapmak zorunda. Çünkü futbolcu değil, paraya öyle odaklandı ki futbolu kafada bırakmış oldu. Bugünlerde yeniden dönmeye çalışıyor.

Bu sezon itibariyle yıllık ücreti 1.6 milyon avro'ydu. Marcao'nun kazandığı rakamın 2 katı ve Luyindama, Linnes gibi isimler de bu paranın neredeyse yarısını alıyor. Yabancı transfer ederken de gün itibariyle doğru profil bu işte. Yaşı genç diyebileceğimiz, belki bonservisi yüksek ama yıllık ücreti düşük isimler.

37 yorum:

  1. Maicon gibi yabanci oyuncularin ise ölüsü bile para ediyor, aldigimiz paranin 3'te 1'ine o kadar sorununa ragmen 1 haftada kiraladik, yabanci kisitlamasi pismanliktir ve bunu sadece Galatasaray'i tökezletmek icin kullanir oldu bazi güc odaklari gercekten inanilir gibi degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profil olarak gönderebiliyorsun ama zarar ettik. Gerçi biraz da bunu göze aldık. Suudi Arabistan gibi ülkeler ilaç oldu.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marcao, Luyindama bu konuda kapı açar umarım. Bu tarzı zorlamamız gerekiyor.

      Sil
  3. ben yabancı sayısının 10 olması gerektiğini düşünüyorum.yerli ve yabancı oyuncu geniş kadroda rekabete girişebilsin.malum geniş kadrolar genelde 23 oyuncu ile tasarlanır.

    imdi bir mevkinin 2 oyuncusuda yabancı ise yerli oyuncuya rekabet etme şansı vermiyorsun.

    misal şu anda 23 yabancı serbest olsa çoğu kulüp 23 yabancı transferi yapabilir.sonuç ?yerli oyuncu nerede rekabete girecek.kulüpler doğru yönetilmiyorki ülkede.

    tarık çamdal vakıasının yabancı sınırı ile ilgisi olmadığını düşünüyorum.kulüplerin sahibi olmadığı için kulüpleri soyma olayı gerçekleşiyor.

    soru: 14 yabancı geldi.ne oldu?fiyatlar düştümü?kulüplerin ödediği toplam maaş gene yüksek.peki 14 yabancı ile geçmişe oranla kulüpler avrupada şov mu yaptılar.yok.

    buyur kulüpler avrupa kupalarında aldığı puanlar ve sıralama şurda.
    https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/crank2019.html

    hiçbir fark yaratmadı sınırlama ile sınırsız yabancı.

    an itibariyle kulüplerde 254 yabancı var.bunlara ortalama net 1 milyon avro maaş verilmişse bu her yıl 254 milyon avro nun yurt dışına çıkması demek.ekonomik açıdan da ülke ekonomisine bir darbedir bu.

    https://www.transfermarkt.de/super-lig/startseite/wettbewerb/TR1

    çözüm:

    10 yabancı gayet yeterli bir sayı.
    maç esame listeleri 22 oyuncu olmalı.
    gurbetçi oyuncu sayısı en fazla 4 olmalı
    maç esame listelerinde en az 4 alt yapı oyuncusu olmalı.
    yani 10+4+4+4
    10 yabancı ,4 gurbetçi,4 alt yapıdan,4 ülke içi yerli
    (tabi yabancı ve gurbetçi olayı üst sınır.gurbetçiyi 2 yapıp ülke içi yerliyi 6 yapabilirsin isteğe bağlı şekilde.esame listelerinde 4 alt yapı oyuncusunu zorunlu yaparsın.)
    benim projem budur hocam.

    projemin temelinde yerli yabancı rekabeti var.geniş kadro diye olayı düşünmek lazım.
    bide 10 yabancı durumunda akhisarın beşiktaş maçındaki hataları olmaz.14 yabancı alıyorsun 12 si esame listesine yazıyorsun.bunlar gereksiz ve saçmalık.

    diğer bir projemi sonraki mesajımda yazayım.o da süper lig ve alt ligler statüleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence kesinlikle 12 olmalı. 23-24 kişilik kadrolar. yarısı yabancı olsun işte.

      10 çok az. 2 sakatlık 1 ceza olsa 7'ye düşüyorsun. bu çağda gereksiz bu.

      Sil
    2. Yabancı serbest bırakılmalı, kısıtlamalar asla çözüm değildir, ülke futbolu böyle gelişmez. Ülke futbolu mümkün olan en fazla sayıdaki futbolcunu Dünya'ya açarak gelişir.

      Sil
    3. 14 yabancıyla takımlar avrupada şov mu yapıyor demişssin yabancı kuralı 4 yıllık geriye 50 küsür sene kalıyo bu 50 senede yabancı sınırı vardı şovmu yaptık
      2000 Galatasarayı deme orda iyi bir ekip oluşmuştu bence kıstas değil o, o bambaşka bi durum üstelik 5-6 yıllık bi süreç geriye 45 yıl kalıyo o da bi soru işareti

      Sil
    4. burak

      ülkedeki yerli oyuncuyu ihraç edebilmen için oynatman gerekiyor.23 yabancı olsa kadroda muhtemelen ozak kabak yok sayılacaktı.ozan kabak oynadığı için gitti.senin anlamadığın bu kulüp yöneticileri 23 yabancı serbest olsun kadro mühendisliğini 23 yabancı alarak yapacaklardır.haliyle ozan kabak a sıra gelmeyecek oynamak için.

      Sil
    5. Ozan Kabak gideli 1 ay olmadı, bilgine :) İyi oyuncu kaliteli oyuncuların arasında yer alarak gelişecek, mecbur olduğu için oynayarak değil. Katı yerli kuralının acısı yeni yeni bitiyor, unutmadık o sözleşmeleri.

      Sil
    6. ''İyi oyuncu kaliteli oyuncuların arasında yer alarak gelişecek''

      kaliteli oyuncuların yanında yer alıp idman yapması içinde oraya yerli kontenjanı koyacaksın hafız.23 oyuncu ile idman yapılıyor.23 yabancı alındığında ozan kabak için kaliteli oyuncularla idman yapması düşünülmeyecek bile.ilk 11 için kontenjan açılsın demiyorum zaten.

      Sil
    7. Gelişen gelişiyor ve Avrupa'da boy gösteriyor. Bunu da mevcut kural sağlıyor. Bunun aksini düşünmek ülke futbolunu sığ sularda yüzdürmeye çalışmak. Lucescu'dan fark kalmıyor.

      Sil
    8. nasıl 2000 yılında galatasaray uefa kupasını aldı ama bu türk futbolunun genel durumunu göstermiyorsa bugün yurt dışına çıkan 5-6 oyuncuda sistemin harika işlediğini göstermiyor.80 milyon nüfus var.ve buradan 5-6 oyuncu gidiyor.10 milyon nüfuslu ülkelerde ise 20-30 oyuncu çıkıyor her sezon.

      bu 14 sayısının 10 a düşmesi gerekiyor daha fazla yerli oyuncunun rekabete girebilmesi için

      Sil
  4. maicon sanırım 2.2 alıyordu. bu sene yarısı öndendi desek 1.1 kalır.
    e seneye zaten 2.2 var. etti sana 3.3 milyon euro.
    1.7 vermiş araplar. sonuç 5 milyon euro. iyi anlaşma bence eğer böyle olduysa. 2020-21 sezonuna o zaman bakarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşından çıktık, iyi kötü bir kira bedeli aldık diye bakacağız. Pozitif bir durum olmasa bile yapacak bir şey yok.

      Sil
    2. maicon un kira bedeli sanırım luyindimanın bonservisini almak için hesaplanmış.bu sezon genel transfer yaz kış transfer döneminde toplam bilançoda şu anda görülen transfermark da + 5 milyon avro.

      Sil
    3. Hayırlısı olsun, ffp noktasında sınavı verdik gibi görünüyor.

      Sil
  5. bide yabancı kuralı kararlarının 4 yıllık alınması doğru değil.10 yıllık kararlar alınabilir.bu 14+14 kuralı 4 sezon için alınmıştı.ve bu sezon sonuna gelinde.

    bu arada 14+14 kuralı bence biraz aldatmaca oldu yerli aleyhine.çünkü geniş kadrolar 28 kişi değil ki aga.23 kişi dir geniş kadrolar.3. kaleciyi çıkar 22 kişi geniş kadronun ana oyuncuları.haliyle 14+8 gibi birşey ortaya çıktı.bırak 14 yabancıyı takımları hemen hemen yarısında 14 yabancıdan daha fazla oyuncu var an itibariyle.
    https://www.transfermarkt.de/super-lig/startseite/wettbewerb/TR1

    özetle 23 yabancı kuralı koysan bu kulüpler 25 yabancı alacaklardır kadrolarına.yerli oyuncuların yabancılarla ilk 11 rekabetine girecek ortam tamamen ortadan kaybolacak.onunçün zaten 10 ile sınırlanması lazım.cenk tosun gomez le rakabete girsin misal.ama yabancı sınırı kalkarsa gomez le larin rekabete girecek sonra bizde yerli oyuncu yetişmiyi yeeea diyeceğiz burda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı sayısı konusunda sorun yok, düzen de başarılı. Çok önemli isimleri Avrupa'ya ihraç ediyoruz, kimi Süper Lig görmeden gidiyor hatta.

      Sil
  6. ikinci projeme gelirsek :)

    önce güzel türkçemizi geri alıp en üst ligin birinci lig sonraki ligin ikinci lig diye adlandırmakta fayda var.süper nerde çıktı bilemiyorum.
    herneyse.

    1. lig yani süper lig 20 takımlı olmalı.daha fazla maç ve daha fazla takım.nüfus ve şehir olarak buna müsait bir ülke türkiye.güçlü şehirler var.portekiz belçika ve isviçre gibi değiliz.

    2.lig de 20 takımlı olmalı

    sonra 3.lig 20 takımlı olmalı

    4 lig ise bölgesel şekilde 5 grup ve 10 ar takımlı toplam 50 takım.
    18 maç sonunda ilk 2 ler playoff a yükselir.toplam 10 takım.18 maç daha.ilk 4 3.lige yükselir.5-6-7 elemeli playoff oynar.nasıl?klasman grubunun 5 lideri ile birlikte 8 takım yapar.yani bu ligde de 18+14(klasman gruplarında 8 takım kaldığı için 14 maç yapıyorlar) toplam grup maçı oynanır.toplam 5 takım 3.lige yükselirken 3. ligden de son 5 takım 4.lige merhaba der.
    grup playoff maçları oynanırken grup klasman maçlarıda oynanıyor bu arada.18 maçlık maratondan sonra ilk 2 nin playoffa çıkması sonrasında klasman gruplarında 8 takım kalıyor.playoff grupları oynanırken aynı zamanda klasman gruplarıda oynanıyor tabi.

    bu 4.lig geçmişin 2. ligi gibi bişey ve oldukça heyecan verici bir sistem.iddiasız takım kalmıyor neredeyse.

    klasman grubunda son 2 sırada olan 5 grupta toplam 10 takım bal ligine doğru yol alır.bölgesel amatör lig.

    bal ligi ise 16 şar takımlı 10 gruptan oluşur.ve birinci olan 10 takım 4.lige profesyonel lige adımını atar.

    profesyonel takım sayısı bu durumda 110 takım oluyor.buda yeterli bir sayı.20+20+20+50 şeklinde.

    şu anda ise hali hazırda 125 profesyonel takım var.grup aşamaları oldukça kötü.3. ligde yada 2.lig kırmızı grupta alibeyköy van deplasmanına gidiyor.36 takımın olduğu 2.lig kırmızı ve beyaz grupta 3 takım üst lige çıkıyor.ve 2 gruplu bir sistem olduğu için çok fazla önemsenmiyor.oysa 20 takımlı 3. lig (yani kırmızı ve beyaz grubun olduğu kategori) olsa orada maçlar daha fazla dikkat çeker ve rakabet de artar.

    yukarıda yazdığım 4. lig ise ilk grup aşaması bölgesel olduğu için türkiyenin bir ucundan bir ucuna gitmiyorsun 18 maçta.playoff grubunda 9 maçlık uzak deplasmanlar oluyor.klasman grubunda kalanlar ise gene uzak deplasmana gitmiyor.ekonomik açıdan da mantıklı.almanyada böyle bölgesel profesyonel ligler var.

    nasıl 2 .lig 18 takımlı durumda daha dikkat çekti.naklen yayınlanır oldu.aynı şekilde 20 takımlı 3. lig de olabilir.

    bu arada 1. ve 2. ligdlerde düşme çıkma gene 3 er takımlı.sadece 3.ligde çıkma 3 takım düşme 5 takım.
    çünkü 4.ligde 50 takım var haliyle 5 takım üste çıksın mantık olarak.

    özetle projem 20+20+20+50 şeklinde. + 160 bölgesel amatör takım.
    ayrıca kafa karışıklığı olmasın diye lig isimlerinin 1. lig 2.lig 3.lig 4.lig şeklinde olması daha mantıklı.(tabi 4.lig A B C D E grupları olacak)

    bizim alt liglerin nedense üst ligleri beslemediği görülüyor.ingilterede cemi vardy alt liglerden geliyor.böyle onlarca oyuncu var.özellikle şampiyonchipe kapak atıyorlar.premier lig yabancı kaynadığı için birazda.
    bizde fazla bakılmıyor.misal efecan karaca.yıllarca alt liglerde oynadı.bakan olmadı.alanyaspor süper lige çıkmasa gene alt liglerde oynayacak.alt liglerde genç gol kralları var.ankaragücünde halen ilhan parlak oynuyor 32 yaşında.misal.

    bu arada 2. lig yani ptt liginde de 3 yabancı olması yeterli.
    20 takımlı liglerde şimdi olduğu gibi ilk 2 direkt ve 3-4-5-6 playoff sistemi devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz projeleri tff'e mail atarsan daha iyi sonuç alırsın belki :) teşekkür ederim düşüncelerin, yorumun ve bu konuyu bizlere açtığın için.

      Sil
    2. o değilde projemi nasıl buldun.mantıklı değil mi ? :)

      Sil
    3. Düşünmek lazım, benim aklım çok ermez bu konulara :)

      Sil
    4. Bu benimde aklıma gelmişti. Mevcut lig tarihini uzatacağız. Yani Mayıs ta değil Haziranda bitirmemiz gerek. Yada devre arasını kaldırmamız gerek. Premier league de hafta sonu ve hafta içi olmak üzere bir haftada iki lig maçı oynandığı zamanlar var. Ne yazıkki bizler buna hazır değiliz. Normalde tribünleri dolduramadığımızı düşünürsek ekonomik olmayı bırak aksine kulüplere zarar getirebilir.

      Sil
  7. Bomboş konular.Ülke futbolunu yabancı sayısını düşürerek yükselteceğine inanan varsa gitsin detaylı bir sağlık kontrolünden geçsin.Şu konunun konuşulması dahi gereksiz ama bazılarının acısı var işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konunun tartışılması bizi bir yere getirmez. Konu hakkında Mehmet Demirkol ve Emre Belözoğlu çok güzel konuştu.

      Sil
  8. Galatasaray transferleri bitirdikten sonra rakiplerinin yerli çöplerini toplayan Fenerbahçe başkanı böyle bır açıklama yaptı ve herkes yine konuşmaya başladı. Bu adama karşı tavır almak lazım artık. Sürekli bel altı vurmaya çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa'ya gidemeyecekler çünkü, men cezası onlar adına ufukta.

      Sil
    2. Keşke Serdar'i bedavaya verip anlaşmaya Fenerbahçe kumede kalırsa Galatasaray'a 3 milyon Euro öder diye bir madde koysaydik. Fena dalga olurduk vizyon başkanla :D

      Sil
  9. Şu an bulunan sistem "Yerli Teşvik Sistemi" olarak geçiyor. Ama sistem doğru uygulanmıyor. Bu sistem de en fazla 14 yabancı oyuncu bulunması tek kural değil. Normalde yerli oyuncu kullanan kulüpler bu sistemden para kazanması gerekiyor ama bu uygulanmıyor. Sonra yabancı sayısı fazla deniliyor. Sen sistemi düzgün uygula, bak nasıl düzeliyor bu sayılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulanmıyor maalesef. En çok yerliyi oynatan para kazanacaktı, 14 yabancı kullanan ise para ödeyecekti.

      Sil
    2. Keşke doğru bir şekilde uygulansa.. İngiltere, İspanya gibi liglere bakalım sınır var mı? Yok. Sadece bazı kriterler var. Oradaki takımlar 10-11 Dünya çapında yıldız veya adaylarıyla oynuyorlar. Sen sınır getirirsen ne olacak? 3-5 yabancı (ki yıldız değil) ve üstüne yeterli işi göremeyen Türk oyuncularla (1-2si iyi olsa ne yazar?) o Dünya devleriyle nasıl yarışabilirsin ki..

      Sil
    3. Eski günlere göre de makas açıldı, kimse bunu fark etmiyor. 2000'lerde makas bu kadar açık değildi, bugün açık.

      Sil
  10. Yabancı kisitlamasının konuşulması dahi doğru değil. Kısıtlama varken Tarık camdal a 5 milyon dolar bonservis veriliyor. Selçuk 3 milyon euro ücret alabiliyor. Örnekleri cogaltabilirsiniz... yabanci sınırlaması olduğunda yerli oyuncu takımlar bana mahkum diye rakamlar uçuyor. Marcao için verdiğin ücrete bak tarık a ödediğin ücrete bak. Yabancı sınırı kesinlikle olmamalı. Sınır olsaydı Anadolu takımları bu noktalara gelebilir miydi? Gerçekten güzel ve faydalı oyuncular buldular ve uygun fiyatlar oduyorlar. Sorun bulamamakta zaten. Fenerbahçe her dönem bir sürü çöp transfer yapar sonra yabancı sınırlamasından bahseder.aziz yıldırım dönemi böyleydi ali Koç geldi birşey değişmedi gördüğümüz kadarıyla. yabancı sınırı türk futbolunu sınırlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum yorumuna. İyi olan zaten oynar. Bize çok değil, kaliteli isimler gerekli. Ozan Kabak son örnek işte.

      Sil
  11. Şu blogta benden daha fazla Fatih Terimi eleştiren yoktur herhalde. Yabancı sınırını yukarı çekerek muhteşem bir iş yaptı. Bu yaptığı ile büyük sevap aldı. Bu anlamda hakkı ödenmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum yorumuna, üzerine yazabileceğim bir şey yok :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir