14 Mart 2019 Perşembe

Avengers'ın gizli kahramanı ve evrenin yeni lideri Captain Marvel


Avengers End Game sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Devir teslimler izliyoruz, bizi bu günlere getiren süper kahramanlarımız yerini yeni isimlere bırakıyorlar. Marvel sinema dünyasının bundan sonrası da ağırlıkla kozmik evrenle ilgilenecek. Bu süre zarfında da evrenin yeni lideri Captain Marvel olacak. Yazının devamında spoiler olacağını belirteyim, devamını oku'yu tıklamadan önce bunu unutmayın. Aynı uyarıyı sosyal medyada da yapacağım.

Korkum da Brie Larson'ın Captain Marvel rolünü ne kadar kaldırabileceğiyle alakalıydı. Bu rolü oynayacağı açıklandığında çok eleştirildiğini hatırlıyorum. Sinema geçmişini çok bilmediğimden ötürü yorum yapamazdım, ancak bu rolü izledikten sonra bir şeyler yazabilirdim. Robert Downey Jr. ve Chris Evans gibi isimlerden bayrağı devralmak kolay değil.

Captain Marvel'da da bu çıtanın çok düşmeyeceğini gördüm. Bence rolü kaldırmış ve Marvel evreni içinde de kendini kabul ettirecektir. Filmin başında biraz Tony Stark'ın ilk hallerinin havası vardı. Kontrol edilemeyen, asi, kendi başına hareket etmeyi seven bir isim.

Benliğini hatırlayıp, gerçekler ortaya çıktıktan sonra ise Steve Rogers gibi evreni kurtarmak için kendini feda edebilen bir süper kahraman. Bu gelişim normalde 2-3 film içinde gerçekleşirdi ama End Game'nin hemen öncesinde filmin yayınlanması gerektiği için tek filmde halletmişler.

Captain Marvel'i uzun zamandır bekliyoruz. Thanos'la olan mücadelede kırılma noktası ya da en güçlü süper kahraman olacağı biliniyordu. Yine de asıl beklenti Skrull'lar üzerindeydi. Sinema dünyasının bundan sonrası adına varlıkları merak ediliyordu. Filmin ters köşesi de burada, Skrull'ların istilasını beklerken Kree'ler tarafından ezilen halk olduklarını öğrendik.

Avengers öncesindeki son büyük bilinmezi en sonda öğrenmiş olduk. İlk Avengers filminde Nick Fury'nin tesseract üzerinden yeni silahlar üretmesi hoş karşılanmamıştı. O günlerde Captain Marvel'in varlığından ve gerçekleşen uzay istilasından söz edilmemişti ama her şey en büyük savaş içindi.

Avengers projesi Captain Marvel'ın Dünya'yı terk etmesinden sonra başlıyor. Nick Fury, Captain Marvel'ın onu aramadıkları halde ortaya çıktığını söyledi. Yeni kahramanları aramaya başladıktan sonra birçok ismin çıkabileceğini düşünse de Captain America'yı bulmaları yıllar sürdü. Devamını da biliyorsunuz zaten, Iron Man'le başlayan bir evren.

Nick Fury'i de konuşmak lazım. Birçok filmde kendisini izledik ama ilk defa bu denli keyif aldım. Gözünü kaybetme hikayesi beklediğimin çok aksinde gelişse de gençliğini izlemek eğlendirdi. Dünya / uzay bağlantısı içinde o büyük savaşa hazırlık noktası çok iyi şekilde işlenmiş. Nick Fury'nin Carol Denvers'la olan uyumunu diğer süper kahramanlarda görememiştim. Diğer tarafta hep bir mesafe ama burada karşılıklı duyulan güven var.


Mar - Vell, Jude Law'ın oynadığı karakter değil. Bunu da beklemiyordum mesela. Star Force üyeleri ilk etapta iyi bir izlenim verse de Carol Denvers'ın geçmişini hatırlamaya başladığı ve Kree'lerin asıl tehlike olduğunu öğrendiğimiz noktalar güzel. Carol Denvers, Kree'ler tarafından beyni yıkanmış ve Star Force ekibinin üyesi yapılmış bir asker. Güçlerin onlardan geldiğini inandırıyorlar ama sonrasında hikaye geliştikçe asıl amaçlarını öğreniyoruz.

Mar - Vell dediğimiz isim bir Kree ama bu savaşta Skrull'ların ezilen taraf olduğunu görünce Dünya'ya geliyor ve savaşı bitirmek için bir güç üretiyor. Bu gücün kaynağı da tesseract. Carol Denvers ise askeri bir pilot. Hayatının birçok döneminde düşmüş ama her şekilde ayağa kalkmayı başarmış bir insan. Kree'ler bu gücü ele geçirmeye yaklaştığında kendini feda ediyor ve ortaya çıkan güç kendisine işliyor. Captain Marvel olması da bu sayede.

End Game bağlantısı noktası en merak ettiğim detaydı. Şu ana kadar izlediğim en iyi after credits'i gördüm diyebilirim. Captain Marvel'ı End Game'nin ortalarına, hatta sonlarına doğru bekliyordum ama filmin hemen başında ekibin karşısına çıkıyor. Yüksek ihtimalle Tony Stark'ı uzaydan alan isim de o olacaktır. Film içinde uzaydaki hareketlenmesini sıkça izledik, Tony Stark'a bu şekilde ulaşacaklarını düşünüyorum.

Filmin karanlık tonu vardı, bu da hikayeden öte sahnelerle alakalı. 3d olarak izleyince de bu karanlık sahnelerin çok keyfi olmuyor. Hikaye ise klasik Marvel tonunda. Captain Marvel de oldukça eğlenceli bir karakter, filmde de her zaman olduğu gibi güzel espriler var. Benim için iyi bir filmdi, hem keyif aldım, hem de kalan son soruların cevabı adına çok güzel şeyler gördüm. Şimdi tam anlamıyla End Game'e hazır olduğumuzu söyleyebilirim.

6 yorum:

  1. Marvel evrenini yeniden izlemek şart oldu. Bunun başlangıcı da Iron Man 1 dir. Keşke orjinal Spider-Man i bu hikaye akışına ekleselerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence eklemedikleri iyi oldu :)

      Sil
    2. Biraz yönetmen kendi yorumunu katmış oldu. Comic Book evrenindeki Civil War daki Spider Man olgun kendini kanıtlamış hatta olgunluk evresinde. Bana sanki Civil war yerine Secret Wars zamanlarındaki Spider Man karakterini kullanmışlar gibi geldi. Tabi daha genç Spider Man kullanmak komedi etkisini daha yaymayı sağlamış.
      Gerçi hikayeye baktığımızda(Avangers) daha çok farklı bir evrendeymişiz gibi hissettiriyor.
      Not: Avangers serisini okumadım.
      Not2: Fantastic Dörtlünün olmamasına şaşırdım. Hikayenin önemli karakterlerinden biri. Belkide yüzlerin eskimiş olduğunu düşünmüş olabilirler.

      Sil
    3. Fantastic Four'un hakları Fox'daydı. Orjinal Spider Man dediğinin hakları da Sony'deydi. Sony'deki haklar Civil War öncesi geçti. Bahsettiğin filmler 2000lerin ortasında. O Spider Man, Tony Stark'dan daha yaşlı mı olacaktı :)

      Sil
    4. Anladım teşekkür ederim. Bu arada Toby o kadar yaşlandı mı :D Evet dediğin açıdan bakarsak Tony e bir lider rolünün yanında bir baba figüranı verip farklı bir hava katmışlar. Yönetmen fazlası ile kendisi fazlasıyla katmış. Comic Book ta Tony yine büyüktür ama 5-10 yaş bandında fark var. Şu net belli oluyor ki filmler hangi yönde giderse gitsin yönetmen Kaptan Amerika ve İron man de spot ışıklarının olmasını istiyor(ana serilerde).

      Sil
    5. Ben onu biraz abartarak yazdım :) Spider Man genç bir karakter, 40 yaşında Spider Man olmaz :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir