18 Mart 2019 Pazartesi

Badou Ndiaye'nin son haftalardaki büyüyen futbolu


Bazı futbolcular özelindeki geç uyanış sezonun en önemli problemlerinden biri. Badou Ndiaye de o isimlerin başında geliyor. Transfer olduğu gün itibariyle en umut dolu olduğum isimdi. Transferini her gün bekliyordum, eksik olan en önemli parça olduğunu da nitelendiriyordum. Referansım ise Fatih Hoca'nın bu tarz isimleri çok sevmesiydi.

Geçen sezon, Fatih Hoca'nın Galatasaray'ında Badou Ndiaye'yi görememek üzücüydü. Yokluğuna rağmen şampiyon olduk, bu sezon geri döndüğünde ise geçen sezon eksik kalanı görmek istiyordum. Premier Lig'in Badou Ndiaye'nin futbolunu geriye atacağını hiç tahmin etmezdim. Bu tarz liglerdeki birkaç aylık deneyimlerin dahi futbolculara iyi geldiğini düşünürüm. Donk'un Betis, Bruma'nın Sociedad günleri gibi.

Kiralık futbolcu için yüksek bir rakam kazanıyor, beklentinin büyük olması doğal. Badou Ndiaye ise kendini 6 numaraya şartladığı için hücum aksiyonunu unutmuştu. Osmanlıspor günlerinde 10'a daha yakın oynardı ve 10 gol sınırında gezerdi. Galatasaray'da ise gol sayısı düşüktü, ta ki son haftalara kadar. 

Son haftalarda gol ve asist noktasında ön plana çıkmaya başladı. Düzen içinde 6 değil de 8 gibi kullanıldığı anlarda hücumu biraz daha fazla zorluyor. En önemli özelliği topla dripling özelliği ve dikine çıkışları. Rakip ceza sahası içine mümkün olduğu kadar çok girmeli. Son haftalarda biraz olsun bunu yapınca tabela da beraberinde geldi.

Bu futbolunu sezonun geneline yaysa şu an daha farklı noktada olabilirdik. Özelliği itibariyle ligimizde her takımda olmayan ve fark yaratan bir futbolcu. Topla dikine çıkması, bir anda hızlanması ve enerjisi, temposu önemli. Maç içinde bu enerjiyi göremiyorduk, geç de olsa açıldı ama umarım bizler adına geri dönüş şansı vardır.

Yanıldığım bir konu var yine de. Klasik bir 6'ya gerek olmadığını düşünüyor ve o pozisyon için direkt Badou Ndiaye'yi yazıyordum. Gerek varmış, gelecek sezonun en önemli noktalarından biri Fernando'nun pozisyonu olacak. Badou Ndiaye 8 - 10 arası daha iyi, Belhanda gibi onun da biraz daha hücuma yakın olması gerekiyor.

10 yorum:

  1. Badou arkasını sağlama alıp rahatça ileri çıkmayı seviyor. Arkasında Donk'in var olması bu açıdan onemli... Klasik eski düzen üçlü orta sahaya evrilmek demek bu da bir çapa (donk) bir box to box (Badou) bir de oyun kurucu (Belhanda) kanat aksiyonumuz da mantıklı birisi ters birisi duz ayakli iki kanat gayet doğru secim onemli olan oyuncularin doğru performans verebilmesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayı da o. Topla dikine çıkamadığı, dripling yapamadığı zaman kendisinden geriye bir şey kalmıyor.

      Sil
  2. donk'un payı büyük donk ile rahat ediyor. fernando gibi gs tarihinin en overrated yumuşak topçusu olsa rahat edemezdi. yazın şu adamı hangi enayi alacak bakalım... inşallah kurtulabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'un temposu düşük, hızlı değil ama en azından orayı ve sekeni iyi topluyor. Orayı doldurduğunda da öndeki orta saha ikilisi nefes alıyor.

      Sil
  3. Fernado geçen sene ortsaya koyduğu performansın %60-70'ini koyabilse bu sene, bence ligde çok farklı bir noktada olurduk. Donk takım için önemli, evet. Geçen sene Fatih Hoca'nın da dediği gibi, bazen o aşırı kaygısızlığı çok lehimize olabiliyor. Ancak pozisyon bilgisi, defansın önünde oynayan bir oyuncu olarak, Fernando'nun çok uzağında. Yediğimiz ikinci golde stoperlerin arasına aşırı girişi şut olanağı sağladı.
    Fernando o pozisyonda asla orada olmazdı. Ancak, maçın sonunda Donk'un stoperlerin arasına girmesi de Bursaspor için dünayayı kararttı. Her top Donk'tan döndü duvar gibi. Yani skoru tutmak istediğimizde Donk mükemmel bir silah. Ancak gerideyken, özellikle öne oynamak istediğimiz zamanlarda rakip üstümüze geldiğinde maalesef Fernando'ya ihtiyacımız var.
    Fernando'nun katılımı, formda dönmesi çok önemli. Umarım son virajda bizimle olur. Sol bek mevkii de SOS veriyor bence. Fatih Hoca, şu maçtan sonra niçin Emre'ye övgüler yağdırdı hiç anlamadım. Marcao, arkasını toparlayacağım diye heder oldu. Sanki pozisyon hatası yapmış gibi herkes onu konuşuyor. Yahu geç kaldı denen mevki sol bek mevkinin derinliğinde. Sol bek'in hiç mi suçu yok. Bir pozisyon iki pozisyon değil ki, arkadaş bir rakip akınında da yerinde ol. Birinde. Yuto'nun dönüşü de bizim için çok önemli, gel artık gönlümün efendisi ya.
    Diagne etkisiz görünüyor evet, ama takımdaki diğer elemanların gol yollarında elini rahatlattığı da açık. Bence gayretli, sabredilirse etkili olacaktır.
    Badu'nun normal seviyesi bu aslında, hep böyle olması lazım. Bundan aşağısı onun için vasatın altıdır. Soso - Belhanda böyle oynasın, 8 maç daha dayansınlar böyle, kesin şampiyonuz. Başakşehir'i şampiyonluk psikolojisi basmaya başladı. Bizse zaten şampiyonuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando'nun sakatlanmadan önceki performansı muazzamdı. Sakatlık sonrası ise kendini toparlayamadığı gibi bu sakatlık durumları sık sık tekrarlamaya başladı. Fernando kalitesine bence de ihtiyacımız var ama eskiye dönebileceğine inanmıyorum.

      Sil
  4. Burda kilit nokta Badou ve Belhanda'nın arkasındaki futbolcu.O isim ne kadar güven verirse Badou ve Belhanda hücumu daha da zorluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni sezonda da transfer stratejisinin en önemli konusu defansif orta saha olacak.

      Sil
  5. tudorla lige harika bir başlangıç yapılırken orta saha üçlüsü fernando ndiaye ve belhanda idi.
    solda gary sağda feguli forvet gomis.

    dursun özbek giderayak çok çok iyi bir kadro kurmuştu.sanırım cenk ergün liderliğinde.(maaş olayının yüksekliği ayrıca tartışılır.ama yüksek maaş kötü oyuncu denklemi olmadı.yüksek maaş iyi oyuncu denklemini kurdular)

    bu arada tudor udineseye geri dönmüş.bence kötü bir teknik adam değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Udineselilere hayırlı olsun, beni pek ilgilendirmiyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir