12 Mart 2019 Salı

Onyekuru'nun 11 golü yüksek bir rakam ama gollerinin hikayesi aynı


Onyekuru'nun bu sezon ligde attığı 11 gol var ve bu gol sayısı dahi bir kanat için fazlasıyla yüksek. Ligin bitimine de 9 hafta var, bu gol sayısının artması fazlasıyla olası. Diagne'nin çılgın gol sayısı olmasa "gol krallığı" adına iddialı isimlerden biri olacaktı. Rodallega ve Papiss Cisse gibi isimlerden sadece 1 gol geride.

Yine de bu yazdıklarım övgü değil. Bu 11 golü sadece 6 maçta attığını görüyoruz. Göztepe maçını bir kenara bırakıyorum, kalan maçların hikayesi aynı. Sonuç gelmeye başlayınca ve alan açılınca Onyekuru'nun etkisi ortaya çıkıyor. Açık alanda bana sorarsanız ligin en iyi futbolcusu. Sorun şu ki Galatasaray'ın beklentisi çok daha farklı.

Belki de Onyekuru'yu yanlış kullanıyoruzdur. Kanat oyuncusundan ziyade daha çok forvet etkisi gösteriyor. Diagne'nin yanında 2. forvet gibi kullanmak ciddi bir ihtimal olsa da bu sefer kanatlar boşalıyor. Feghouli'yi de merkezde kullanmak isterim ama bu sefer de sağ kanat boşalıyor. Bu alternatifsizlik hamle yapabilmemiz için engel.

Garry Rodrigues de bu tarz bir kanat olsa da forvetini besleyen, onu duvar olarak kullanabilen bir isimdi. Onyekuru'nun odağı ise sadece kale, bitirmeye oynuyor. Diagne'den bağımsız hareket ediyor, önünde boş alan bulduğunda etkili olabiliyor. Kapalı savunma karşısında al / ver yapacak bir isim de olmadığı için gol etkisi sadece bazı maçlar özelinde kaldı.

Yine de 11 gol fazlasıyla iyi bir sayı. Alan açıldığında etkisi büyüyor. Şampiyonlar Ligi'nde çok daha büyük iş yapmasını beklesem de oradaki şanssızlığı sağ kanatta oynamasıydı. Yoksa tam onun ortamıydı, etkisi büyük olabilirdi. Yeni sezonda kendisiyle yola devam edileceğini düşünmüyorum, sol tarafta Trezeguet gibi oyun aklı yüksek, kapalı savunma karşısında da kilit açabilecek bir isim lazım.

16 yorum:

  1. takım umrunda bile değil. çok mutludur 10 gol barajını aştığı için.

    şimdiki hedefi 15 barajıdır. takım yenilse de olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son maçta biraz olsun takım oyununa yatkındı. Devam eder mi bilmiyorum.

      Sil
  2. Tam bir klasik anadolu takımının 300.000 €’ya bulup getirip, 1 sene oynattıktan sonra 3 büyüklerden birine 8-9 Milyon €’ya satıp elinde patlattığı kanat oyuncusu. Açık alan bulamayınca Serdar Özkan’dan hiçbir farkı yok. Erzurum maçında Serdar’ı bile çalımlayamadı 1e1’de. Everton’da falan bu adamın oynama ihtimali yok denecek kadar az. Sene sonunda bizde kalmak için elinden geleni yapacaktır. Olmazsa da başka bir takıma satılır ya da kiralanır. Umarım biz düşünmeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kelimesine katılıyorum bu yorumun. Güzel ifade etmişsin.

      Sil
    2. Açık alanda ülkenin en iyisi. Patlayıcı gücü yüksek ama kapalı savunma karşısında konuşturabileceği oyun aklı ya da tekniği yok.

      Sil
    3. Teşekkür ederim Nicholas.
      Burak açık alan konusunda Trezeguet daha komple ve iyi bir bitirici değil mi sence de?

      Sil
    4. Trezeguet çok büyük futbol aklı. Kapalı savunmayı da rahatlıkla çözer, açık alanda da tutulamaz.

      Sil
  3. onyekuru tıpkı burak yılmaz gibi bencil bi oyuncu. sırf kendi istatistiği için oynuyor. takımdan bağımsız bi oyunu var. eminim hocanın elinde başka bi alternatif olsa onu oynatır. burak yılmaz'ı da bu yüzden sevmezdim. burak'a "takımın maçı 5-3 kaybetcek ama sen hattrick yapcaksın, kabul ediyor musun?" diye sorsalar "evet kabul ediyorum." diye cevap verir. öyle biri çünkü. golcü oyuncular da biraz bencillik illa ki olur ama bunlar kendi menfaatlerini takımın üzerine koyan oyuncular...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu doğru, istatistik kastığını ben de düşünüyorum. Hadi Burak Yılmaz forvet, düzeni onun üzerine kurarsın ama Onyekuru gibi bir kanat üzerine düzen kurulması mümkün değil.

      Sil
  4. Onyekuru bize uygun kanat değil. Ancak orta sahamız da her ne kadar Belhanda ve Feghouli'nin de skor katkısı artsa da uygun değil. Şöyle ki Belhanda - Feghouli sürekli birbiriyle oynayan isimler. Belhanda'nın temposu hem defansif hem ofansif yeterli olsa dahi Feghouli'nin temposu sadece ofansif. Onyekuru sol taraftan içeri girdiğinde Belhanda'nın sol tarafta Emre Taşdemir'i oyuna sokması gerekiyor. Belhanda - Feghouli birbirlerine yakın ve beraber oynadıkları için Belhanda o tarafa yardım etmiyor çoğu zaman. Bu da oyunun sağ tarafa yığılmasına neden oluyor. İyi kapanan takımlara karşı oyunun tek tarafa yığılması kilidi açmanı zorlaştırıyor. Geçen sene solda Nagatomo - Rodrigues - Gomis güzel işler çıkartırken sağ taraftan da Mariano - Belhanda - Feghouli kısmen güzel işler çıkartıyorlardı. Ancak tempoları yeterli olmadığından (ayrıca stoperlerimizin önde oynarken sıkıntı yaşamalarından) deplasman maçlarında çok fazla puan kaybı yaşıyorduk. Bu sene puan kayıplarının nedeni ise tempo veya stoperler değil, oyunun tek tarafa yığılması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli'yi de göbeğe çekmek mümkün olsa keşke. Sağlam bir 6 ve sağ kanadımız olsa Belhanda / Feghouli göbeği daha büyük fark yaratırdı.

      Sil
    2. Donk-Belhanda-Feghouli ortada, Emre ve Onyekuru kanatta olsa belki olabilir ancak Emre sakatlıktan döndüğü için temposu ve fiziği yetersiz. Belhanda ve Feghouli ikilisi ortada olsa hem sağ taraftan hem sol taraftan çok güzel oyun açılabilirdi. Sene sonu gelecek oyuncular buna uygun olacaktır diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Akbaba bu tempoyla kanatta zor. Onyekuru da oyun tarzıyla. Bizim Trezeguet gibi kanatlara ihtiyacımız var.

      Sil
  5. Galatasaray'da açık alan pek bulamaz skoru aldıktan sonra onu oyuna alırsak olabilir belki ama kanat rotasyonumuzun böyle bir lüksü yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecburen oynuyor zaten, vazgeçemiyoruz. Akbaba'nın da hali ortada.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir