19 Mayıs 2019 Pazar

Galatasaray 2-1 Başakşehir, attık sayılmadı ama kırılmadık işte


Şampiyon takımın yüreğini kimse hafife almasın. Galatasaray bu ülkenin en büyük kazananı. Farkın 8 olması da fark etmiyor, yeter ki sonuca ulaşacağına inansın. İnandığı andan itibaren en büyük favori ve bugün yaşadığımız tablo oluşuyor. Böyle zamanlarda taktik / teknik konular bir yana, iş tamamen Galatasaray'ın kazanan karakteriyle alakalı.

Bu şampiyonlukla alakalı birçok yazı yazacağım, kafamda her şey hazır. Finali, yani Başakşehir maçını konuşarak başlayalım. İşin taktik / teknik noktası bu saatten sonra ne kadar ilgi görür bilmem ama üzerinden geçelim. Bu finale en doğru şekilde çalışmışız çünkü. Neredeyse 2 senedir görmediğimiz duran top organizasyonlarını dahi izlemek keyifti. Zaten işi de orada bitirdik.

Başakşehir adına bazı kırılma noktaları var. Epureanu'nun sakatlığı, Da Costa'nın satışı, Robinho'nun transferiyle oyun ezberlerinden şaşmış olmaları gibi. Son 2 haftada kendileri adına biraz daha doğru noktaya gelseler de yetmedi işte, Galatasaray geri döndü. Galatasaray karşısında da kendilerince iyi oldukları oyunu oynamaya çalıştılar ama sadece ilk yarıda geçerli bir futboldu.

Maç başında korktuğum tek nokta Elia / Mariano eşleşmesiydi. Attıkları gol de Mariano, Donk ve Marcao ekseninde geldi. Pozisyonları var diyemem, organizasyon neticesinde gelmediler. İlk yarıda buldukları tüm imkanlar Galatasaray savunmasındaki bireysel hatalar. Bu Galatasaray için de böyle, bizim de organize geldiğimiz söylenemese de duran top gibi önemli kozumuz vardı.

Emre Belözoğlu / Mossoro değişikliğiyle de çok bozuldular. Daha topa sahip, topu iyi kullanan yapı yıkıldı. Galatasaray'ın orta sahasındaki direnç üstünlüğü de yükseldi. Tabii 1-0 gerideyken bu direncin bir önemi yok, biraz daha yaratıcı olmanız lazım. O dakikalarda Donk'un fazlalık olduğunu hepimiz gördük. 45'de gelen Selçuk İnan hamlesi bizim için kırılma anlarından.

Mahmut Tekdemir / Kudryashov karşısında zaten net üstündük. Hava, yer fark etmiyor. Uzun toplarda Diagne, araya atılan, daha hız gerektiren toplarda ise Feghouli ve Onyekuru gibi isimler ön plana çıkacaktı. Duran toplarda iyi çalışmışız, rakibin bu konuda zaafı büyüktü. Belhanda'yı da ön plana çıkaralım, hem iyi oynadı, hem de bu topları müthiş kullandı. Neredeyse her topa vurduk.

Feghouli de büyük isim, yoktan var ediyor. Ligin 2. yarısında oynadığı futbolu "yıldız" statüsünde değerlendirmiştim, bu şampiyonluk öncelikle ona yazacak. Başakşehir karşısında attığı golü de böyle tanımlarım. 47'nin ardından tüm rüzgar bize geçti. Attık sayılmadı, attık sayılmadı ama kırılmadık işte, bu sezon takım kırılmıyor ve düşmüyor. 

2-1 böyle geldi. 2-1'in ardından rakibin net pozisyonu yine yok. Belhanda'nın gerginleştiği anlar dışında "şu da kötüydü" diyeceğim hiçbir şey yok. Başakşehir'e nefes aldırmadık, 2. yarısı bütünüyle süpürdük. Semih Kaya, Linnes gibi hamlelerle de savunma direncini biraz daha yükselterek sonuca gitmiş olduk. 

Visca'nın şut attığını dahi görmedim. Ligin en iyisi denilen isim olsa da Nagatomo nefes aldırmadı. Devamındaki hamleleri oyunu kaosa yöneltmekti ama o imkanı da vermedik. Galatasaray savunma noktasında gerçekten de gelişiyor, kırılmıyor, çok daha dirençli. Bu sezon birçok maçta geri düşen taraf olsak da her seferinde geri dönüyoruz. Başakşehir'ine karşı da bu böyle..

15 yorum:

  1. Maca Linnes'le baslasaydik maci erken bitire bilirdik. Avci bilerek Elia'yi Mariano'ya karsi oynatti.
    Mariano ilk yari aksadi.
    Avci'yi da anlamiyorum. Adebayor'la aralarinda ne gecti bilmiyorum ama Umarim Adebayor'suz gecirdigi butun haftalarin telafisi olmadigini bugun anlamistir. Adam oyuna girdigi gibi etkili oldu, top tuttu, adam eksilti. Sampiyonluktan olmalari tamamen kendi oyunlarindan vazgecmis olmalari sizin de dediginiz gibi. Elia-Robinho-Visca ve ønlerinde Adebayor'la oynasalardi o kaybetikleri maclari kaybetmezlerdi. Robinho'yu Adebayor yerine degil Mossoro yerine oynatacakti. Neyse Sampiyonuz, hepimize hayirli olsun. Belhanda-Feghouli-Onyekuru, ilk zamanlar elestirilien bu uclu bugun ligin en iyi hucum hatti. Hepsi guzel anilacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano ilk yarı kötüydü, 2. yarı geçit vermedi. Maalesef eski tadını vermiyor, bu dengesizlik büyük sorun.

      Sil
  2. Daha güzel bir bitiriş olamazdı en başta heveslendirdik sonra da vurup geçtik. Zaten bizi kendi sahamızda yenebilecek bir takım değiller. 15 dakikada 4 gol attık bu da istersek atarız mesajını vermemiz açısından güzeldi. Gol haricinde pozisyonları bile yok. Şu aşamada ligde basaksehirden daha iyi olan bir sürü takım var. Daha kötü imkanlarla çok daha güzel futbollar seyrettiriyorlar bizlere. Abdullah Avcı da artık saçma sapan futbol filozofu havalarını bırakıp Fatih Hoca dan bir şeyler öğrenmeye çalışmalı bence :) şu da var ki kimsenin hesap sormadigi, koskoca İstanbul büyükşehir belediyesinin gelirlerini arkasına alarak maddi anlamda hiçbir sıkıntı çekmeyen takımda teknik direktörlük yapmak kolay gitsin bı Anadolu'da calissin da görelim ak koyunu kara koyunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikaye güzel ama böyle maçlarda daha rahat olmayı her zaman tercih ederim :)

      Sil
    2. Fatih hoca farklı challenge'lar deniyor artık :)

      Sil
  3. puan farkı 8 iken burada bi matematik yapmıştım ve şampiyonluk kaf dağının arkasında demiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok umudum yoktu ama hoca beni bir şekilde işin içinde tuttu :)

      Sil
  4. Feguli o golü attığında basaksehir'li oyuncular kimin şampiyon oldugu artık biliyorlardı.. birde basaksehir'i kim kurdu bilmiyorum ama biz yıktık bu akşam..19 mayıs bir baska tarihe daha şahitlik yaptı .. bu maçın hiç bir zaman teknik taktik yazısı yazılmaz okunmaz çünkü kalem NE YAZARSAN YAZ SADECE 22 YAZAR. .enseyi karartmayalım diye zor zamanlarda yazdım..şimdi keyfini çıkarın iyilikle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-1 sonrası dağıldılar, bu çok doğru. Geri döneceğimiz çok netti :)

      Sil
    2. Bir ukalalık yapıp bir şey rica edeyim sizden , içinde teknik taktik olmayan dün aksam.ki maç sırasında takipcileriniz ,siz ve sizi sevenler sabah maç önü maç sırasında ve maç sonu nerelerde stad ta ;kahvede ,evde arkadaş ortamında neler yaşadılar ve totemler yaptılar 😦neleri kırıp döktüler😂 rakip atakta ayağa kalkıp kademeye girdilermi😀 vs...böyle insanı ama dışardan anlamlandirilamayan😁 neler yaşadılar bu konuda bir başlık acarmısınız ..(başta siz ne yaptınız sabah kalktıgınızda sonrasında, gollerde vs) böyle interaktif bir kaynaşma olur biraz makara olur😂 ne dersiniz..!

      Sil
    3. Yorumlara yazılabilir bunlar ancak :)

      Sil
  5. başakşehirin yaş ortalaması yüksek. maçın son 30 dakikası oyundan düşüyolar. sivas da bu taktiği yaptı mesela. yani 90 dakika oynayamayan bi takımın şampiyon olması da çok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa da olmamasına rağmen getiremiyorsun gerisini, nefesin ligin 2. yarısında bitiyor.

      Sil
  6. Ben 22. şampiyonlukta ilk sıraya Feghouli'yi yazarım. Senin fikrin nedir ?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir