6 Mayıs 2019 Pazartesi

Ya biz Onyekuru'yu anlayamadık, ya da o kendini doğru anlatamadı


Onyekuru'dan özür dileyecek gibi duruyoruz. Ya biz onu anlayamadık, ya da o kendini doğru anlatamadı. Her iki taraf birbirini yeni yeni anlıyor gibi. Bir şekilde anlamak güzel, şampiyonluk yolunda ihtiyacımız o kadar büyük ki.

Süper Lig'de 29 maçta 14 gol 3 asistlik bir katkıdan bahsediyoruz. Üstelik ligin ilk yarısında çoğu maçta kenardan geldi ve sağ tarafta oynamak zorundaydı. Asla bir çizgi oyuncusu ya da klasik kanat değil. Bu adam forvet, ısrarla altını çizdiğim nokta.

4-4-2 gibi bir formasyonda Diagne'nin ideal partneri olurdu. Biraz daha serbest oynaması onu daha da yükseltir. Bana sorarsanız sol tarafta da kitleniyor ama yapacak bir şey yok. Olmayan bir kanat rotasyonundan bahsediyoruz, Feghouli / Onyekuru ikilisinin arkası boş.

Onyekuru'nun açık alandaki etkisinin altını çiziyoruz. Beşiktaş karşısında da iyi başlangıcımız olmasa da o arada Beşiktaş'ı üzerimize çekmemiz açık alanları doğurdu. Onyekuru'yu gördüğümüz her an da pozisyonla sonuçlandı. Plandı ve bir noktadan sonra iş gördü.

Kapalı savunmalar karşısında da gerekli. O noktada da gol sezgisiyle öne çıkar. Ceza sahasının içinde pozisyona girebiliyor, fırsatçılığı fazlasıyla iyi. Garry Rodrigues'den farklı bir adam, tekrar yazmak lazım. Garry Rodrigues'in şut gücü daha iyi olsa da Onyekuru da daha iyi bir bitirici.

Şampiyonluk yolundaki hikayelerden biri Onyekuru olacak. Beğenin, beğenmeyin, istatistik ortada. Kimse de bunu görmezden gelemez. Mevcut yapının olmazsa olmazı, Onyekuru kenara, Belhanda / Emre Akbaba kanatlara gibi fantezilerden çabuk vazgeçmemiz iyi oldu.

Yeni sezonda devam etmeyebilirim. Yine söylüyorum, doğru bir profil değil. Bence kanattan daha ziyade forvet, çift forveti tamamlayan isim olmalı. Böyle oynayabileceği bir takımda da potansiyelini daha iyi yansıtır. Galatasaray'da imkansız.

20 yorum:

  1. hep söyledim, tekrar ediyorum. sıfırdan takım kurcak olsam ve bana bedavaya garry veya onyekuru, ikisinden birini alacaksın deseler, 10 kez onyekuru derim. garry'nin şutu daha iyi demişsin Burak da pek katılmıyorum. yine daha önce yazmıştım. şutu iyi olan podolski. attığı 20 şuttan 12-13 tanesi kaleyi bulur, 4-5 tanesi gol olurdu. garry'nin standart sağa çek vur 20 şutundan 3-4 tanesi kaleyi bulur, belki biri gol olurdu. bana garry'nin ceza sahası dışından attığı gol sayısını söyler misiniz? 5 tane var mıdır? hiç sanmıyorum. üstelik hep istediği sol kanatta oynamasına ve gsde oynadığı sürenin 67%'sinde gomis gibi bi forvetle oynamasına rağmen. onyekuru gomis ile oynasaydı 14 gole min. 3-4 tane daha eklerdi ki ligimizde 17-18 gol atan kaç santrafor var? bir de tabi koca ilk yarıyı sağ kanatta geçirdi. bunu da unutmayalım. iyi ki garry' yi 10mm dolara okuttuk, hem para kazandık, hem onyekuru nihayet sol kanada geçti. onyekuru kadar gol atmayan podolski sevilir, onyekuru o kadar sevilmez. ikisinde de asist yok, ikisi de topsuz oyunda çok yok, ama her nedense podolski kadar sevilmiyor bu adam. belki spektaküler goller atmadığı için, belki de çayla poz vermediği için. bana göre ise keita dahil son 10 yıldaki en iyi kanat performansıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyasım Onyekuru, Podolski değil :) Garry'nin şut tekniği Onyekuru'dan daha iyi. Ama ceza sahası içinde Onyekuru çok daha net bitirici. Yazdığım çoğu şeyi sen de yazmışsın, bunlar yazı içinde var :)

      Sevilme konusunda iş biraz da pr. Podolski saha dışını da iyi oynar :)

      Sil
    2. Anlatmak istediğim şuydu aslında, belki de ben ifade edemedim tam olarak:) İki adam var. Bana göre ve esasında istatistiklere göre ikisinin de ceza sahası dışından şut/gol atma becerileri/yüzdeleri zayıf. Birisi(Onyekuru) bunun farkında, o yüzden hiç denemiyor bile, ceza sahası çevresine kadar yığılmış takımı ve atağı öldürmüyor. Diğeri(Garry) ise bunun farkında değil, top ayağına geldi mi sağa çekiyor, vuruyor, büyük oranda ya defanstan dönüyor kontra yiyoruz ya da aut. Anlatmak istediğim Podolski gibi bir şut kabiliyetin olsa, ceza sahası dışından o kadar yüksek yüzdeyle gol yapabiliyor olsan, dene, eyvallah, bir itirazım olmaz. Ama o yetenek Onyekuru kadar Garry’de de yok. Bu anlamda aralarındaki fark Onyekuru bunun farkında olduğundan takıma zarar vermiyor, Garry zarar veriyor(du). Bir başka deyişle Onyekuru’nun ceza sahası dışından şut/gol açısından takıma katkısı sıfırsa(0), Garry’nin ki -2 falandı. Doğal olarak 0 > -2. Daha net anlatabildim sanırım:)

      Sil
    3. Geçen sezonu izledik, Garry'nin neler yapacağını gördük :) Onyekuru'nun da sana zarar veren tonla özelliğini sayarım. Podolski ne alaka hala onu anlamadım, niye bu kıyas :( Aslında genel kıyas niye, onu da anlamadım. Ben özellik belirttim, kıyas yapmadım.

      Zarar veriyor dediğin isim geçen sezonun şampiyonluğunda ilk 3'e yazılır.

      Sil
  2. Tamam iste bir tane kanat alip seneye onyekuruyu diagne nin yaninda kullaniriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onyekuru'yu tutacağımızı pek düşünmüyorum. Gelecek yıl 4-4-2 gibi düzenler de izlemeyiz.

      Sil
  3. Onyekuru'nun bu performansinin en buyuk nedeni arkasinda oynayan sol bek. Ben izledigim , ve gørdugmu søyluyorum. Belki internette bir yerde isi harita resimleri vardir mac mac. Ama benim tespitim su; mac kadrosuna sol kanat yazilsa da Onyekuru arkasindaki oyuncu (sol bek) ne zaman bindirim'leriyle sol kanat gibi oynarsa, Onyekuru kendini forvet'e daha da yaklastiriyor ve bøylece ikinci forvet gibi oynayip gole daha cok yaklasiyor. Besitkas macinda oyuncularin mac icindeki haritasina baktim (goal.com da bulabilirsiniz) .En ileri uctaki oyuncumuz Onyekuru'ydu. Ceza sahasina en yakin olan da. sol forvet gibi isi haritasi varsi. Ama øzelikle bunu Nagatomo'ya baliyorum. Cunku Onyekuru'nun kagit uzerindeki pozisyonunda Nagatomo vardi isi haritasinda. Nagatomo'nun ortalama bølgesi tam da rakip yari sahasinin sol tarafiydi. Onyekuru ne zaman Linnes ve Nagatomo gununde olup sol kanat gibi oynarsa Onyekuru de onlara alan acip kendisi ikinci forvet gibi oynuyor. Bu Terim'in bir plani mi, yoksa Onyekuru'nun kendi oyun aklimi bilmiyorum. Ama bu isi iyi beceriyor. Ønumuzdeki maclarda dikkat edin. Eger Yuto yada Linnes defansif oynarsa Onyekuru'nun forvet ektisi dusuyor cunku ozaman sol kanadi rakibe kapatmak icin sol cizgide kaliyor . Ømer Bayram'la ønlu arkali oynadigi birkac macta hic etkisi yoktu. Yuto'nun formu yakin zamanda dustugunde de Onyekuru'yu elestirdik. Ama onun performansi sol bekteki oynayan oyuncuya asiri bagli. Ben bunu tecrubesizligine bagliyorum. Feghouli mesela Mariano'dan bagimsiz guzel mac cikarabiliyor. Pozisyon ve oyun akli ve tecrubesi yuksek cunku. Bu benim tespitim. Bilmiyorum belki siz Burak abi ve arkadaslar farkli dusnuyorsunuzdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onyekuru sadece golü düşünüyor, pek kanat oyunu oynadığını söyleyemem. Bekle alakalı bir durum değil sanki.

      Sil
  4. 4-4-2ye de katılıyorum tabi yalnız bence tam bi 4-3-3 oyuncusu. mesela liverpoolda koy manenin yerine sırıtmaz. bizde mesela doğru bi 4-3-3 oynasak 14 değil de 25 atardı. potansiyeli var çünkü. bu zamana kadar sistem sayesinde değil bireysel yeteneği sayesinde iş yaptı. hedefi biz değil premier lig. kendini göstermek istiyo bu yüzden. garry ile kıyaslamayı yanlış buluyorum. farklı tarzda oyuncular. biri kanat biri kanat forvet. ayırmak lazım. bi de gelecek sezon eğer bu iki pivotla devam edilecekse garry tarzı bi oyuncu şart. asist yapan, kanattan takımı rahatlatan, pivotu destekleyen. terim kafasında oturtmalı sistemi. yani iki ofansif bekimiz varken feghouli yunus falan düşününce gönlümden geçen pivotlardan kurtulup 4-3-3 oynamak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırıtır, oyun aklı çok geride Onyekuru'nun. Tekniği, oyun kalitesi yüksek değil. Forvet özelliği ise ön planda.

      Sil
    2. tekniği iyi bence. oyun kalitesi ise doğru bi 4-3-3te belli olur gibime geliyo. mesela firmino gibi bi false nine yanında iyi iş yapar onyekuru. alanı alsaydık mesela şimdiye 20 golü de rahat geçerdi. merkezden destek alamıyo. sıkıntı orda. amacım kesinlik maneyi küçümsemek değil. o bi titan zaten. demek istediğim doğru 4-3-3te onyekuru daha iyi oynar.

      Sil
    3. Biz zaten 4-3-3 oynuyoruz :)

      Sil
    4. hah işte yaa. sonunda 4-3-3 oynadığımızı söyleyen biri. aynen 4-3-3 oynuyoruz. :) yanlış oynuyoruz yalnız. false nine olsa mesela bizde. firmino gibi. daha iyi olmaz mıydı sence? merkezden daha iyi destek görmez miydi onyekuru? 19 yaşındayım kb. fazla cümle kurma yeteneğim yok türkçem kötüydü :D . yani senin görüşünü de almak isterim. çok futbol kitabı okudum. tuchel ile klopp en sevdiğim teknik direktörler. sürekli takip ederim. ten hag da katılmak üzere bunlara. hatta katıldı bile :) sonra taktikler üzerine çok kafa yordum. nasıl alan oluşturulur hangi sistem pasa yatkın hangi taktik de nasıl oyuncular oynatılır falan çok araştırdım. şu an spor akademesi okuyorum belki ileride teknik direktör olurum. yani bu siteyi yazın keşfettim. öyle ufkum açılsın diye seni sık boğaz ediyorum kb. :) senden bişiler katmak istiyorum kendime.

      Sil
    5. Bu oyuncu grubuyla doğru oynama ihtimalin yok çünkü :)

      Estağfurullah, ben çok anlamam futboldan. Gördüğümü kendimce yazıyorum sadece. Düşüncen için çok teşekkür ederim :)

      Benim Onyekuru'da gördüğüm, bu adamın forvet olduğu. Taktik düzeni daha iyi işleyen bir takımda (mesela Ajax gibi) mutlaka çok daha büyük iş görür. Potansiyeli yüksek, hatta bizi de aşar.

      Sil
  5. şampiyonluğa katkı yapmadığını söylemek ahmaklık olur. ama gs'den çok kendi istatistiklerini düşündü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galatasaray'ı düşünmedi diyemem ama kendi istatistiği konusunda haklısın. Yine de Beşiktaş maçında pasa yönelikti, içeriyi çok gördü.

      Sil
  6. Sol çizgide değil de ceza sahasının yakınına yazılacak bir isim daha çok. Kapalı savunmalara karşı sol kanattan onunla açma şansımız hiç kalmıyor ve iş tamamen sağ kanada kalıyor. Sıkıntı burda bu formuyla başka talipleri çıkacaktır. Olmazsa da transferin son günlerinde yine kiralama yolunu deneriz. Ama şu istatistiklerle bile vazgeçilmez olmaz alternatifi olduğunda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. forvet dememden kasıt o. Forveti tamamlayacak, biraz daha serbest bir rolde.

      Sil
  7. Ben Onyekuru'nun bize geldiğinden beri gelişim gösterdiğini düşünüyorum. Sen ne dersin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette gelişim gösterdi, bunun aksi söylenemez :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir