7 Mayıs 2019 Salı

Topu paylaşmak, rakibin biraz daha topla oynamasını sağlamak avantaj olabiliyor


Galatasaray ve Beşiktaş orta sahalarının ortak noktası, topla oynamaya ve sahip olmaya uygun yapıda olmamasıydı. Galatasaray'ın farkı ise Fernando'nun farkı ve her şeye rağmen Belhanda'nın varlığıydı. Bu maçta da topa daha çok sahip olan değil, açılacak alanı dolduracak takım kazanacaktı.

Maç sonunda Beşiktaş'ın topla oynama yüzdesi daha yüksekti. Bu yüzden de pas sayıları geçen maçlara göre daha düşük düzeyde. Galatasaray'ın topu paylaşması, hatta bir noktada rakibe bırakması başarılı hareketti.

Bu maçı da pas haritası üzerinden konuşmak zor. Kendi yarı sahamızda bazı anlarda çok kritik pas hataları yaparak rakibi üzerimize çektik. Özellikle de Donk o anlarda çok zorlandı. Stoperlerin arasına girmesini ve oyun kurmasını beklediğimiz bir isim. Bunu yapsa da riskli hareket etti.

Luyindama'nın pas yüzdesi düşük, Marcao'nun ise beklenen noktada. Luyindama'nın ağırlıklı olarak uzun toplar attığını gördük. Ters / uzun topları hiç fena değil, bunu denemesini kötü bulmadım. Topu rakibe vermemiz gerekiyor dediğimiz nokta işte, bu tarz maçlarda uygulamamız gerekiyor.

Kapanan takımlara karşı da bunu yapabilirdik. Topa amansız sahip olmak ve ısrarla pas yapmak artı sağlamıyor. Hücum organizasyonumuz çok güçlü değil, böyle maçlarda pozisyona girmekte zorlanıyoruz. Topu paylaşırsak, rakibin biraz daha topla oynamasını sağlarsak alan açılıyor. Sonrasında Fernando metrelerce depar atabiliyor ve kaleciyle karşı karşıya kalabiliyor, gol ya da asist yapıyor.

Fernando'nun 8 numaradaki performansını beğendim. Pas noktasında da Badou Ndiaye'nin daha önünde. Donk bu konuda biraz sarsıldı, Belhanda da çok iyi noktada değildi. Fernando'nun varlığı orta sahada büyük bir fark yarattı ve Beşiktaş'a karşı en büyük kozlardan biri oldu.

Onyekuru'nun sadece 8 pası var ama oyunun en etkili isimlerinden biri. Açık alanda kendisini müthiş kullandık ve topu aldığı her an pozisyon doğdu. Diagne'yi 2. yarıda beğendim, oyunu tutma konusunda iş yaptı. Feghouli ise bildiğimiz gibi, kenar oyun kurucu rolünü iyi yaptı. Sağ kanattaki o üçgeni kuramamamız Mariano ve Belhanda kaynaklıydı.

Mariano da enteresan futbolcu. Geriden oyun kurmamız noktasında çok önemli. Beşiktaş karşısında da birçok kez oyun kurduk. Hücumdaki etkisini ise düşük bulmaya başladım. İsabetsiz ortalar, ağır kalması problem oldu. Savunma konusunda da Quaresma ve Lens'e birçok kez geçit verdi, çok kritik noktalarda faul yaptı.

4 yorum:

  1. fernando nun bjk maçında yaptığını belhanda dan beklersiniz ama hiç görmedik,8 numarayım diyor ama fernando gibi koşular(ki bu adam bir 6 numara) hiç göremiyoruz bence sezon sonu satılıp gerçek bir 8 veya 10 alınmalı,bjk maçı da oynadığı en kötü maçtı bu arada, hiçbir şey yapmadı not:belhanda haterı falan da değilim, takıma katkısı olduğunu düşünüyorum ama feghouli nin aldığı sorumluluğu çok az alıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda da topu öne taşıma noktasında fena değildi aslında. Yine de son dönemde düşüşü büyük, bunu kabul ediyorum. Haklısın, yorumunda kötü bir durum yok :)

      Sil
  2. yani pas haritası üzerinden kesinlikle yorumlamamalıyız. pas oyunu değil kontra oyununa rakibi hataya zorlamaya daha yatkındık çünkü. bence de doğru bi oyun bu. iki açık alan seven kanatımız varken yapılmalı bence de. şey maçında iyi yapmıştık bunu porto maçında. onu hatırladım bi an. nese bi de feghouli oyun kurucu demişsin. ilk kez katılmıyorum sana. feghouli asla oyun kurucu olamaz. oyun tarzı bu değil. valenciadan beri takip ederim. kanat ile kanat forvet arasında dolaşan bi oyuncu. gerektiğinde içeri kat eder gerektiğinde orta sahanın yükünü hafifletir. yalnız asla oyun kurucu olamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut yapı bunu emrediyorsa, bu tarz maçlarda böyle oynanabilir. Feghouli için kenar oyun kurucu dedim, bizde de hep bu tarzda oynadı. Pas ilişkisi de bunu gösteriyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir